Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil vs. STX

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Te głośniki były konstruowane na zlecenie, albo we współpracy z Mission, tylko jakieś perturbacje przeszkodzily w dalszej współpracy. Szkoda, bo utrzymalaby ona Tonsil na powierzchni i może nawet by się dalej rozwijał, a skończyło się wkrótce potem na spektakularnej klapie.

Widziałem kilka zestawów w sklepie elektronicznym obok tonsila na ul Daszyńskiego. Daleko nie miałem więc widziałem tam wiele różnych krótkich serii w tym Tango 200 w pięknym białym fortepianowym wykonaniu. Zwrotnice jak wspomniałem, bynajmniej tak mówił właściciel skepu zaprojektował Pan Najmański ale niestety już nieżyje.

Słyszałeś o wersjach LUX niektórych kolumn? Ja widziałem np Bolero 200 LUX. Było znacząco droższe od std, miało kopulke metalową, ale nadal grało mulasto i nosowo- fakt, że z nieco lepszą górą.

Słyszałeś o wersjach LUX niektórych kolumn?

Słyszałem o nich ale słyszałem Bolero 200 EX . Tam siedziała tytanowa kopułka Visaton 25FFL. A jak wiadomo 25FFL to kopułka nieprzeciętna i te zestawy już miały mało wspólnego z wersją standard

No i jeszcze tak mi się przypomniało - kiedyś były takie kolumny chyba Totem Staff. Tam siedziały 11/100 i chyba 13/40/2 ? lub 13/50/1 ? Kosztowało to 6 tysięcy. Z recenzji wynikało, że brzmiały rewelacyjnie?

W kazdej recenzji Totemow jest notka, ze kolumny sa zbyt drogie w stosunku do mozliwosci. Tak samo Totem mite jak i Totem Staff. Niestety w recenzjach obu mozna przeczytac o slabej jakosci wysokich tonach.

Natomiast midbasy gdn na polipropylnie, to przyzwoite glosniki, ale wg mnie ich dzwiek jest gorszy od gdn 13 i gdn 15 na szklanych membranach.

Jest kilka midwooferow Tonsila, ktore trzymaja poziom mimo uplywu czasu i moga stanowic jakis punkt zaczepienia budowy ciekawych kolumn glosnikowych.

No i co mam Ci napisać?

Widziałem głośniki w starych Premiun, widziałem ich okrojoną wersję w nowych, wniosek nasuwa się sam. Nowych nie słuchałem, bo od długiego czasu Tonsilem się na poważnie nie interesuję, za to starą wersję znam i polecam.

Nie rozumiem, czym się tak podniecać. To kolumny na głośnikach z lat 90tych, nie rozwijanych od tego czasu, dających gumowaty, ciągnący się bas, stosowany na srednich, ten głośnik daje charakterystyczne, "nosowe" podbarwienia. W miarę grajace, słyszałem je tylko w jednej kolumnie- robionej dla Demona podlogówce, ale to też w latach 90tych.

Na jej bazie powstała Sonata, ale skopali brzmienie, na siłę powiększając pudło i obniżając strojenie- też wyszła "krowa".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Artykuł sponsorowany jakich wiele

Widzę, że nie tylko jesteś wróżbitą ale i wyrocznią. Takie słowa można przypisać do każdego sprzętu recenzowanego w prasie fachowej. Może należało by ich posłuchać a nie ferować wyroki na ślepo, bazując na Maestro II 180. Cytat :

" W Maestro III zastosowano stożek z korektorem fazy. Pod jego kątem zmodyfikowano także głośniki basowe i wprowadzono zmiany w zwrotnicy."

Do porlick...

Słuchałem w jarocinie rozstawioną parkę tonsil pulse piękna przestrzeń przyjemny basik dla mnie dobry nowoczesny produkt...fakt odstępstwa od neutralności były dzieki czemu brzmienie uwolniło się od czegoś czego nie lubię w Tannoy M2...

Wiecie słuchałem trochę dzwięków z kolumn głośnikowych....hmmm...te były najwieksze 70kg szt. teraz wolę mniejsze komercyjne tonsile;) (band pass).To tak dla rozluźnienia atmosfery w tym wątku :)

Ukryta Zawartość

Tam na dole napisali ....zgadzam sie z autorem recenzji biorąc pod uwagę cenę produktu.

Ukryta Zawartość

post-6984-0-33180800-1510008783_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś band-pass od Tonsila i bardzo źle to wspominam. To był bas z zestawy Sub-Sat 1.1 i był chyba najgorszym wyrobem subwooferopodobnym, z jakim miałem nieprzyjemność się zetknąć. Tam nie było uderzeń basu, tam było jedno długie buuuuuuuuuuuu.

Satelitki za to były bardzo ok, uwzględniając ich naturalne ograniczenia.

Z Sub-Sat'em wytrzymałem chyba tydzień, czy max dwa i poszedł do ludzi. Zastąpił go Perfect 150, którego wspominam dużo lepiej, bo choć na zakresie średnio i wysokotonowym było trochę (nawet mniej) nabałaganione, to bas był dużo powyżej przeciętnej jakości.

To jednak działo się jeszcze za czasów prawdziwego Tonsila, nie firmy- zombie.

Widzę, że nie tylko jesteś wróżbitą ale i wyrocznią. Takie słowa można przypisać do każdego sprzętu recenzowanego w prasie fachowej. Może należało by ich posłuchać a nie ferować wyroki na ślepo, bazując na Maestro II 180. Cytat :

" W Maestro III zastosowano stożek z korektorem fazy. Pod jego kątem zmodyfikowano także głośniki basowe i wprowadzono zmiany w zwrotnicy."

Nic nie mówiący tekst. Zauważ, że kawałek dalej bajkopisarz pisał, że korektor fazowy modyfikuje pole magnetyczne głośnika. Jak, do cholery?

Plastik?

Pisze też o historii Tonsila i jej kontynuacji. Też bzdura, bo po perturbacjach związanych z bankructwem i próbami reaktywacji- nieudanymi, nawiasem mowiac, praktcznie wszystko wyprzedano, inżynierowie opuścili "zgliszcza", a po paru latach ktoś kupił prawa do używania nazwy i smętne resztki niesprzedane wcześniej. Były już na AS pokazywane zdjęcia z ich magazynu- kartony membran z napisem "Made in China". Teraz z dużego zakładu pozostał mały barak.

Taka mądra i PRAWDZIWA recenzja, jak wiedza bajkopisarza.

Z powyższego tematu można wnioskować, że każdy jeśli chce znajdzie w czymkolwiek plusy.

No taka prawda.

Nie będę tu odnosił się do części postów. Ale mam wrażenie że część os,ob zna te produkty z gazetek, testów internetowych i opisów na stronach :/

Piotrek

• 5 tygodni później...

Z powyższego tematu można wnioskować, że każdy jeśli chce znajdzie w czymkolwiek plusy.

No taka prawda.

Nie będę tu odnosił się do części postów. Ale mam wrażenie że część os,ob zna te produkty z gazetek, testów internetowych i opisów na stronach :/

Piotrek

Witam

Interesuje mnie opinia na temat głośników Tonsil-a GDN30/60/3-kobalt i GDM18/18.

Szukam i szukam ale niewiele znalazłem,chciałem złozyć coś na kształt ZG80C115.

Złóż sobie lepiej jakąś wersję 3-way classic (wystraczy wpisać w wyszukiwarkę). ZG80C115 używa słabej już dzisiaj kopułki i bez przeprojektowania tej kolumny nie ma to chyba sensu aby te kolumny odtwarzać. Lepiej sobie Altusa 380 lub 280 kupić no chyba że się umie kolumny budować i ma się potrzebny sprzęt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.