Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy system - budżet ok 25-30.000

Zakkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie wszystko jest jasne. Każdy użytkownik sam oceni Twoją postawę i wyciągnie wnioski.

Teraz proponuję powrót do tematu wątku i konkretne propozycje w podanym przedziale cenowym.

Kolumny Minas Anor nie atakują dźwiękiem wiec mniejsze pomieszczenie może nie być przeciwwskazaniem

Dokładnie tak. Minasy nawet w pomieszczeniu poniżej 20m2 mogą zagrać dobrze. Do tego dobrze grają z Cayinem. Wiadomo autor wątku musiałby odsłuchać czy się spodobają.

Jeśli w grę wchodzą używki to kolega Patryk sprzedaje :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Minas Anor jest projektowany do mniejszych pomieszczeń

Do tego dobrze grają z Cayinem. Wiadomo autor wątku musiałby odsłuchać czy się spodobają.

Mogę pożyczyć zarówno kolumny jak i lampkę do domu.

Piotrek.

W związku ze wzrostem budżetu przeznaczam na kolumny i wzmacniacz 30.000 zł. Ktoś , coś?

Za niespełna 20 tys. ktoś z forumowiczów chyba ostatnio Arcady 3,5 wystawił, chyba prawie nówki.

Zainteresowałbym się tym.

Zostaje dycha na wzmacniacz, już o A70 w tej kwocie można pomyśleć.

Dla mnie ten duet zamknął temat poszukiwań wzmacniacza i kolumn.

źródło dobrane będzie do reszty toru .

Ars-Sonum Filarmonia SJ (v.2) ewentualnie Rogue Audio Cronus Magnum II. Warto się nad nimi pochylić?Jak się mają do Cayina A-70T MK2. Oczywiście odsłuch obowiązkowy.

Ars-Sonum Filarmonia SJ (v.2) ewentualnie Rogue Audio Cronus Magnum II. Warto się nad nimi pochylić?Jak się mają do Cayina A-70T MK2. Oczywiście odsłuch obowiązkowy.

Miałem podobne dylematy, był tu też ktoś na forum kto pytał o takie porównanie.

Ars-Sonum słyszałem, grał bardzo dobrze, to wzmacniacz do innego typu kolumn (dobrze zgrywał się np. z AP Tempo 6).

Bardzo poważnym minusem jest to, że jak będziesz chciał sprzedać albo coś się zepsuje to nie wiadomo co dalej, czy będzie dystrybucja w PL itp.

To egzotyczna marka, ich strona wygląda jak karta w PDFie, sam miałem kiedyś ochotę na ten wzmacniacz ale wycofałem się, nie chciałem kiedyś z tym zostać i bujać się w razie problemów. To nic, że teraz dystrybucja jest i cacy, na rynku są różne ruchy, może być tak, że za kilka lat nikt o tym pieciu nie będzie pamiętał przy tak skąpej obecnie ilości informacji, użytkowników.

Z Cayinem jest zupełnie inaczej i tu brak obaw.

Z Rogue mam mniejsze doświadczenia, marka na pewno nie tak egzotyczna jak Ars-Sonum, sporo osób polecało również do AP Tempo 6

Tempo to fajne kolumny, słuchałem ich przez dłuższy czas u siebie. Wyparły sporo innych, droższych konstrukcji.

Do momentu aż posłuchałem Arcad 3,5

Nie było odwrotu.

Nawet 2,5 były moim zdaniem o wiele lepsze.

Do nich już jednak Cayin A70.

Ja w tym budżecie celowałbym w A70+Arcady 3,5 (z drugiej ręki ale sugeruję rozmowy z producentem i negocjacje, może będzie miał jakiś sensowny pomysł, kompromis albo coś z drugiej ręki).

To połączenie jest fantastyczne.

Potem ew. dobre nosy sterujące do Cayina i jest jeszcze lepiej.

Moim zdaniem Cayin A70 potrzebuje innych kolumn niż np. Ars Sonum aby uzyskać synergię.

Źródło faktycznie można potem dobrać, jest wiele możliwości bo ten duet wzmak+kolumny gra świetnie i nie trzeba niczym "leczyć" jakichś niedomagań.

Jedynym problemem może się okazać te 16m2 (jeśli akustyka będzie dobra, może zagrać, jeśli nie, trzeba pomyśleć o mniejszych kolumnach, dobrym wyjściem mogą być Arcady 3.0 jakby był problem z basem)

U mnie 3,5 grają w stosunkowo niedużym pomieszczeniu i nic się nie wzbudza.

To na pewno, ale Cayin to 10k, a Arkady te używane z giełdy to prawie 20k, więc budżet zamknięty, a do tagiego zestawu warto mieć coś co nie zrujnuje jakości.

To na pewno, ale Cayin to 10k, a Arkady te używane z giełdy to prawie 20k, więc budżet zamknięty, a do tagiego zestawu warto mieć coś co nie zrujnuje jakości.

Autor ma 30k na sam wzmacniacz i kolumny więc źródełko swoją drogą i pewnie oddzielny budżet na to? Tak rozumiem

moim skromnym zdaniem,jak na takie male pomieszczenie,to budzet zdecydowanie za duzy.

moze sie okazac,ze pomieszczenie,nie bedzie pozwalalo na rozwiniecie skrzydel kolumnom.

watro tez pamietac o okablowaniu,a to tez znaczaca suma.

Ukryta Zawartość

warto poczytac.

jbl 4429 to opcja warta odsluchania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wpłacasz aukcje testujesz u siebie.

Mogę podesłać lampkę Cayina z Dali Rubicon 8 :)

Połączenie klimatu z nie zwykłą górą.

A jak nie one to wracamy do Studia 16 HZ tylko inne modele :)

Sprawdź w domu bez tego ani rusz.

Piotrek

Szkoda dobrej lampy do tych kolumn.

Całkowity brak dolnego podzakresu bez względu na amplifikację .

Troszeczkę inne odczucia są posiadaczy tych kolumn, ale wszystko jest do zweryfikowania przez odsłuch.

>Zakkowski

A zapraszalem Cie na posluchanie klasycznych Tannoy-i na glosnikach 12-to calowych w duzych obudowach ale Tobie za daleko do mnie. W nich nic a nic nie brakuje dolnego podzakresu, no i charakter grania jak Ci pisalem, a i dobrej lampy do nich nie szkoda. Przy okazji posluchalbys rowniez Cayina, ktorym - jak wiem - rowniez sie interesujesz. Troche to dla mnie niezrozumiale, ze chcesz wydac takie pieniadze, a nie poswiecisz dnia czy nawet kilku - jesli trzeba - na odsluchy. A tak przy okazji: dowiedzialem sie, ze moj Kolega sklonny bylby sprzedac swoje Tannoy-e na 12-to calowcach, a sa w stanie idealnym, gdyz od kiedy przed laty napalony po posluchaniu kupil je ode mnie, to zupelnie z braku czasu ich nie slucha - caly czas stoja nieuzywane. Gdybys przyjechal, to sadze, ze moglbym rowniez je sciagnac do mnie i moglbys sobie posluchac moich i Kolegi w tych samych warunkach.

Przy 16m2 to nie wiem czy nie lepiej monitory np: ATC SCM11, albo coś z Dynaudio np. Special 40. I nie wiem czy nie lepszy dobry tranzystor zamiast chińskiej lampy, a przynajmniej odsłuchaj przed zakupem...

Special 40 już nie gra tak dobrze jak Special 25, pomieszczenie z kolei zbyt małe do 25. To już lepiej poszukać używanych C1. Poszukaj Tacta/Lyngdorfra Millenium z drugiej ręki, jak nie zmieścisz się w budżecie to może Lyngdorf TDAI. I już nie będzie miało znaczenia źródło (możesz podpiąć cokolwiek z wyjściem cyfrowym lub USB) bo masz grającego DACa. CD za 7 tyś to wg. mnie trochę wyrzucone pieniądze w dzisiejszych czasach.

Cokolwiek nie odsłuchuejsz, przede wszystkim słuchaj u siebie, możesz się srodze rozczarować jeśli zasugerujesz się odtwarzaniem w miejscu o świetnej akustyce a potem podłączysz to u siebie.

Moge wiele rzeczy zrozumiec ale zeby twierdzic ze Chario Millennium 2 to suchotniki to trzeba miec albo powazne problemy ze sluchem albo robic drugiemu na zlosc. Nie pisze tego zlosliwie, ale moze juz czas przestac wypowiadac sie tak kategorycznie i tworzyc legend o produktach patrzac na nie przez pryzmat swoich ulomnosci?

• 4 tygodnie później...

A z jakim wzmacniaczem lampowym wybitnie zagrałyby Diapason Adamantes III. ( Żonie strasznie się spodobały)

To zalezy od budzetu. Optymalny, czyli dobrany jakosciowo, jest wspomniany ars sonum, ktory ma bardzo dobry stosunek jakosci do ceny. Sa jednak inna tansze wzmaki, ktore tez sie nadadza. Ja gram na wzmaku za pol ceny w katalogu (sam go dorwalem duzo taniej niz cena katalogowa)w porownaniu do ars sonum i mam granie z emocjami, muzykalne, ze swietna scena i przestrzenia.

Doczytalem reszte tematu.

Ja w takim, a nawet wiekszym metrazu szedlbym w monitory. Z reszta sam z podlogowek poszedlem w tym kierunku na Adamantes III 25th.

Jesli jestes przed zakupem to warto zainteresować sie mniejszymi od Adamantws Karosami najnowsza wersja. Wzmacnoacz Ars Sonum lub tanszy DIMD pp10. Synergoczne polaczenie. Muzykalnosc, zjawiskowa przestrzennosc, naturalnosc , uniwersalnosc , takimi slowami opisalbym te kolumny i wzmacniacz. Jak zostanie kasa to bedziesz miec na kable, lub zrodlo, albo mozesz dolozyc na ars sonum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.