Skocz do zawartości
IGNORED

UWAGA- nieuczciwy handlarz

PIGMENT33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Pragnę ostrzec przed zakupami u allegrowicza pod nickiem "hiriusz". Kupiłem wadliwy amplituner najwyższej klasy. Nie dokonał zwrotu pieniędzy mimo pism od adwokata. Mieszka w Mścicach koło Koszalina. Firma jest na jego ojca, który nic nie wie , że ma jakąś firmę. Zero odpowiedzi na maile i telefony. Jego dane : Heronim Ciok ToIowo ul. Koszalińska 2 76-031 Mścice REGON: 363610898 NIP: 499-000-94-32. Straciłem duuużo pieniędzy. Przestrzegam.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

https://www.audiostereo.pl/topic/135682-uwaga-nieuczciwy-handlarz/

Bez względu na wszystko takich danych osobowych nie powinieneś umieszczać publicznie, szczególnie w takim kontekście.

Sprawy między wami załatwia się drogą prawną, sądową, a nie poprzez fora publiczne.

Adwokat ci tego nie powiedział, czy zrobiłeś to bez jego wiedzy?

W ten sposób sam łamiesz prawo i pomimo tego, że być może zostałeś skrzywdzony, możesz ponieść odpowiedzialność karną i cywilną.

Art. 49 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych.

Poza tym kodeks karny też się kłania.

Zastanów się zanim coś podobnego zrobisz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Ale te dane firmowe są przecież dostępne publicznie. Chociaż znowu pojawiają się jakieś informacje o nieuczciwych sprzedających na forum, ale oby nie było tego za dużo, bo będzie to mogło być pole do nadużyć i obrażania uczciwych sprzedawców (bo i tak nikt tego nie będzie sprawdzał).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-- na allegro same pochlebne oceny ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

300B DualMono SingleEnded by SinusAudio

Nie podejrzewam aby kolega PIGMENT33 miał zgodę z GIODO na przetwarzanie danych osobowych.

A jakby podał tylko link do aukcji, gdzie są wszystkie jego dane to byłoby zgodne z prawem,

czy też grozi mu odpowiedzialność karna?

Jakieś chore to prawo jest...no ale jest nadzieja, że nasz dzielny rząd z Panem Ziobro na czele pracują nad likwidacją tego typu nonsensów. ;-)

Fakt. Dziwne to prawo. To tak jak Ci złodziej wejdzie na chate a Ty mu wysprzęglisz w zęby to będziesz miał problemy :-(

Wypada w takiej sytuacji dać mu "w łapę" co by rodziny nie skrzywdził.Chore to,w US poradzili sobie z tym

Witam wszystkich. Pragnę ostrzec przed zakupami u allegrowicza pod nickiem "hiriusz".

Wystaw mu odpowiedni komentarz - w ten sposób ostrzeżesz lepiej. Nie otrzymasz w zamian tak zwanego negatywa odwetowego, bo sprzedawca nie ma już takiej możliwości.

Bez względu na wszystko takich danych osobowych nie powinieneś umieszczać publicznie, szczególnie w takim kontekście.

Sprawy między wami załatwia się drogą prawną, sądową, a nie poprzez fora publiczne.

Adwokat ci tego nie powiedział, czy zrobiłeś to bez jego wiedzy?

W ten sposób sam łamiesz prawo i pomimo tego, że być może zostałeś skrzywdzony, możesz ponieść odpowiedzialność karną i cywilną.

Art. 49 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych.

Poza tym kodeks karny też się kłania.

Zastanów się zanim coś podobnego zrobisz.

Jego dane firmowe są ogólnodostępne dla wszystkich, a 8 tysięcy straty drogą nie chodzi.

Denon AVP-A1 HDCI, Denon POA-A1 HDCI, Marantz UD-7007 Dac Master , kolumny YB 

A jakby podał tylko link do aukcji, gdzie są wszystkie jego dane to byłoby zgodne z prawem,

czy też grozi mu odpowiedzialność karna?

Tak, byłoby to zgodne z prawem.

Jego dane firmowe są ogólnodostępne dla wszystkich, a 8 tysięcy straty drogą nie chodzi.

Jak widzę nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Masz jego dane, jeżeli jesteś w stanie udowodnić mu celowe działanie, w tym oszustwo, to bez zastanowienia zgłoś na policję, tylko w takich sytuacjach może być problem, ponieważ wada sprzętu jaka ma miejsce, może być trudna do udowodnienia, z czyjej winy nastąpiła. Niestety kupno z drugiej ręki niesie za sobą takie okoliczności.

zgłoś na policję, tylko w takich sytuacjach może być problem

8 tysięcy straty drogą nie chodzi.

Zgłoszenie na policję ograniczy się do przesłuchania sprzedawcy, który wszystkiego się wyprze, czyli typowe słowo przeciw słowu.

Złożenie doniesienia do prokuratury też nic nie da.

Pozostaje proces sądowy z powództwa cywilnego i udowodnienie oszustwa, co będzie trudne.

Miałem podobną sytuację w przeszłości, ale chodziło o kwotę 270 PLN. Mimo to zadałem sobie trud, by zawiadomić policję i prokuraturę.

Na sąd nie starczyło mi motywacji, ale gdyby chodziło o 8.000 PLN nie odpuściłbym.

wada sprzętu jaka ma miejsce, może być trudna do udowodnienia, z czyjej winy nastąpiła. Niestety kupno z drugiej ręki niesie za sobą takie okoliczności.

Nie jeżeli kupuje od firmy. Należy mu się zwrot pieniędzy jak psu micha.

Witam wszystkich. Pragnę ostrzec przed zakupami u allegrowicza pod nickiem "hiriusz". Kupiłem wadliwy amplituner najwyższej klasy. Nie dokonał zwrotu pieniędzy mimo pism od adwokata. Mieszka w Mścicach koło Koszalina. Firma jest na jego ojca, który nic nie wie , że ma jakąś firmę. Zero odpowiedzi na maile i telefony. Jego dane : Heronim Ciok ToIowo ul. Koszalińska 2 76-031 Mścice REGON: 363610898 NIP: 499-000-94-32. Straciłem duuużo pieniędzy. Przestrzegam.

Napisz co to za sprzęt i jaką ma wadę. Wystąpiłeś pisemnie o jej usunięcie?

Szymon - zacytowałeś tekst, którym podpadasz pod Art. 49 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych.

Też możesz mieć poważne problemy. ;-)

Dobrze zrobił żeopublikował adres Ja bym jeszcze opublikował zdjęcie ch...ja

Ja bym mu zrobił zatrzymanie obywatelskie :)

Szymon - zacytowałeś tekst, którym podpadasz pod Art. 49 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych.

Też możesz mieć poważne problemy. ;-)

Dlatego piszę z komputera babci przez serwer z Argentyny :)

Jeśli kupiłeś przez allegro to jest program ochrony kupujących to znaczy kiedyś był nie wiem czy dalej jest ale sprawdź to bo oddawali chyba do 10000 pln poszkodowanym kupującym ale trzeba to zgłosić na policję i później do allegro . Sprawę mu zrobić też warto za 8000 pln !

Chore to,w US poradzili sobie z tym

Co by nie zarzucić jankesom to pod tym względem są nie do pobicia :-)

Jeśli kupiłeś przez allegro to jest program ochrony kupujących to znaczy kiedyś był nie wiem czy dalej jest ale sprawdź to bo oddawali chyba do 10000 pln poszkodowanym kupującym ale trzeba to zgłosić na policję i później do allegro . Sprawę mu zrobić też warto za 8000 pln !

No właśnie allegro nie załatwia takich spraw?

Nie chcę stawać w obronie kogokolwiek, ale na jakiej podstawie allegro ma zwracać kasę?

Poza tym nie wiemy jakie uszkodzenie ma sprzęt, jaką wadę? Czy przesyłka została sprawdzona w obecności kuriera?

Czy taka opcja była wykupiona?

Poza tym sprzedający ma w opisie o sobie:

Nie odpowiadam za zniszczenia w trakcie transportu !!! Wszystkie moje wysyłki są ubezpieczone i proszę otwierać przesyłki przy kurierze !!! To ułatwi odzyskanie pieniędzy w razie uszkodzenia w trakcie transportu. W razie uszkodzenia proszę spisać z kurierem protokołu uszkodzenia. Paczki pakuję solidnie ale w trakcie transportu wszystko może się zdarzyć.

Towar wystawiony w opisie aukcji jako uszkodzony nie podlega zwrotowi. Kupujący zgadza się na własny koszt naprawić uszkodzenie.

Dokonując zakupu godzimy się na warunki sprzedającego.

Na plus dla kupującego widać, że jest to firma, dlaczego nie wystawia faktur VAT, a tylko rachunki?

Może niech się wypowie branża czy jest to zgodne z prawem. Trzeba prowadzić chyba na to działalność gospodarczą?

Jeżeli jest w opisie, że jest to firma, to chyba należy się zwrot towaru w ustawowych 14 dni?

Tylko nie wiem czy dotyczy to też sprzętu używanego? No chyba, że gość odwala totalną lewiznę?

Może adwokat niech się zwróci do Sądu Konsumenckiego o polubowne rozpatrzenie sprawy?

Tylko trzeba udowodnić gdzie powstała szkoda, no chyba, że sprzęt był trafiony i wypadałoby powołać rzeczoznawcę? No bo na biegłego to tylko można liczyć wyłącznie po zgłoszeniu sprawy do sądu lub na policję.

Na razie to sobie gdybamy bo niewiele wiemy ....

A widzę w opisie że jest możliwy zwrot towaru.

Skoro nie dokonał zwrotu pieniędzy, to znaczy odrzucił wniosek o odstąpienie od umowy?

Gość ma też zapis niezgodny z obowiązującym prawem co do braku możliwości zwrotu towaru gdy zakupiony jest w trakcie licytacji.

To już nadaje się do UOKiK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobry adwokat takie sprawy załatwia do pierwszej porannej kawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Założyciel wątku podał dane firmy a nie dane osobowe.

2. Jeżeli uszkodzenie jest mechaniczne a nie spisał Pan protokołu szkody w obecności kuriera to temat zamknięty chyba że są jakieś dowody np. monitoring.

2. Zapisy regulaminu aukcji jeżeli nie są zgodne z ustawą to nie mają zastosowania, jeżeli są nie zgodne to można zgłosić do UOKIK

3. Do sittek, nie każda firma musi być VATowcem

4. Jeżeli jest wada w działaniu sprzętu to najlepiej zadzwonić do rzecznika praw konsumenta, z nowymi wygląda to tak że można zwrócić do 14 dni nawet z wadą bo ustawa reguluje że jeżeli wada ujawni się w ciągu roku istniała w chwili wydania. Z używanymi nie mam pojęcia, choć jeżeli towar był wystawiony jako sprawny a jest nie sprawny to można teoretycznie wypowiedzieć umowę z powodu niezgodności ale jak pisałem rzecznik poradzi. Szkoda czasu i pieniędzy na adwokatów, rzecznik wszystko wyjaśni.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

rzecznik praw konsumenta odpowie, że musi Pan iść do sądu i założyć sprawę cywilną i to w mieście w którym został zakupił sprzęt. Paranoja ale taka jest rzeczywistość w Polsce.

Kolega jest trochę na straconej pozycji.

O to mi chodziło !! Dzięki @Elektropunkt

rzecznik praw konsumenta odpowie, że musi Pan iść do sądu i założyć sprawę cywilną i to w mieście w którym został zakupił sprzęt.

Niekoniecznie, przed skierowaniem sprawy do sądu winien podjąć się mediacji

Dokładnie sittek ma rację, tzn można trafić na jakiegoś nie kompetentnego rzecznika ale musi sprawę przyjąć, zgłosić do sprzedawcy a wrazie nie rozwiązania skierować do sądu polubownego o ile stwierdzi racje kupującego, wszystko bez kosztowo.

Ukryta Zawartość

też dobrze działają

Ukryta Zawartość

też dobrze działają

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaki by nie był rzecznik a poszkodowany miał rację i strona pozwana uprze się to nic mu nie może zrobić bo nie ma takich praw by np. sądzić się w imię poszkodowanego.

W zasadzie zastanawiam się co może w takiej sytuacji rzecznik? chyba nic a takich spraw jest sporo.

Nie chcę stawać w obronie kogokolwiek, ale na jakiej podstawie allegro ma zwracać kasę?

Nie wiem na jakiej ale mój znajomy kiedyś został oszukany kupował przez allegro i dostał od allegro 3000 pln zwrotu wiem tylko że zgłaszał to na policję i później do allegro .

Dokładnie sittek ma rację, tzn można trafić na jakiegoś nie kompetentnego rzecznika ale musi sprawę przyjąć, zgłosić do sprzedawcy a wrazie nie rozwiązania skierować do sądu polubownego o ile stwierdzi racje kupującego, wszystko bez kosztowo.

Litości.

Więcej szacunku dla czytającego. Oczy aż krwawią.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Nie wiem na jakiej ale mój znajomy kiedyś został oszukany kupował przez allegro i dostał od allegro 3000 pln zwrotu wiem tylko że zgłaszał to na policję i później do allegro .

Ale gadamy przecież o tym konkretnym przypadku, i tutaj na pewno allegro nic nie pokryje.

Dlaczego zabieram głos w tej sprawie?

Ja wiele, wiele lat temu miałem odwrotną sytuację, wysłałem kupującemu SPRAWNY amplituner, a ten gdzieś po kilku tygodniach oświadczył, że jest zepsuty i chce go oddać. Poprosiłem go aby zrobił zdjęcia i zaniósł go naprawy, przedstawił z niej kwit. Olał mnie i wystawił mi negatywa, jedynego jakiego dotąd miałem. Co ciekawe po kilku dniach jego konto zostało zablokowane przez allegro. Widocznie nie byłem jedyny, którego chciał naciągnąć.

Dlatego ciężko jest jednoznacznie określić, po której stronie, w podobnych przypadkach, leży wina.

Kiedyś nie było ochrony transakcji przez allegro, nie było komórki d/s kontaktów z policją, nie było nic.

Była partyzantka i bieganie po polu minowym.

Ukryta Zawartość

Pozew od rzecznika?

Jedną z możliwości jest skorzystanie z pomocy miejskiego (powiatowego) rzecznika konsumentów. Jest on powoływany w ramach zadań samorządu powiatowego (art. 39 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów) przez starostę lub prezydenta miasta w miastach na prawach powiatu. Do zadań takiego rzecznika należy m.in. świadczenie bezpłatnej pomocy prawnej konsumentom, występowanie do przedsiębiorców w sprawach dotyczących ochrony praw i interesów konsumentów (art. 41 ust. 1 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów).

Wśród kompetencji rzecznika należy również wymienić możliwość wytaczania powództw na rzecz konsumentów. Rzecznik może również, za zgodą konsumenta, wstępować do toczącego się postępowania w sprawach o ochronę interesów konsumentów.

Pozew rzecznika

Możliwość wytoczenia pozwu przewidują przepisy Kodeksu postępowania cywilnego. Zgodnie z art. 63(3) tegoż kodeksu rzecznicy mogą wytaczać powództwa w sprawach o ochronę interesów konsumentów.

Co równie istotne wniesienie pozwu przez rzecznika jest, na mocy ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych, zwolnione od obowiązku wnoszenia opłaty sądowej (art. 96 ust. 1 pkt. 11 ustawy).

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.