Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  167 członków

XiangSheng Klub
IGNORED

Klub XiangSheng

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.06.2021 o 22:29, postafarian napisał:

Witam.

Posiadam jeszcze pachnący fabryką 5a,Wątek jest świetny i baaaaaardzo obszerny i studiując go ( niezbyt dokładnie oczywiście) nie natrafiłem na odpowiedź.

Czy ktoś z kolegów stosował i jakiej pojemności ulubione McGywera Dulueny Alexandry? 

Jaką pojemność stosujecie w Audyn true copper? Czy 2.2u ( tak jak w oryginale) tam wlezie?

Dziękuję 

Niestety nie czytałeś całego wątku(trudno się dziwić) , był ten temat poruszany. Jak zresztą wszystkie możliwość zmian, czy pominięciem gniazda iCE. Dundland Alexander (jak i jupitery) będą świetnie, ale bez innych modyfikacji dźwięk na tyle nie będzie otwarty i dokładny, aby je w pełni wykorzystać. Audyn true copper wystarczy dac pomiędzy 01-0.47uF. Większość ma 0.22uF w tych rozmiarach cena już jest przystępna. 

Szkoda że nie wziołes 05b II 2xAK4497. 

Oj tak, dobra akustyka to podstawa znajomości systemu i dobrego grania. Prąd to drugi filar, powiedziałbym, że wibracje to trzeci (zasypane standy, granity, podkładki antywibracyjne, etc.)

Xiang faktycznie bardzo reaguje na dobre zasilanie. Ja również jestem w obozie osobna linia + wysokoprądowy bezp. gigawatt /w bloku/ i chwalę sobie. Mam dużą kolekcję kabli zasilających po swoich eksperymentach, jakby ktoś chciał potestować to zapraszam na priv.

Bezpieczniki również robią różnicę jeśli reszta toru jest dopracowana.

3 godziny temu, gustwao napisał:

Jak nie masz dobrego i przezroczystego toru to z akustyką nie wiele zwojujesz. I na pewno to nie jest numer 1 w muzyce

Skoro akustyka nie jest najważniejsza to co? Oj mam wrażenie że ktoś tu ma problem z akustyką, 🤣🤣🤣

Pokoje w domu mamy najczęściej w prostokącie zadziej kwadrat. Wysokość podobna, okna, podłoga więc akustyką będzie zbliżona. Można porobić specjalne duperele akustyczne za kolumnami, nieraz sufit reszta to mebelki, dywaniki, zasłonki. Rzadko ludzie mają dedykowane pomieszczenia, które dużo mogą wycisnąć. Ale jak sprzęt będzie na przeciętnym poziomie a takiego sprzętu jest 80% to żadna lepsza akustyką tego za wiele nie zmieni. To miałem na myśli. 

Edytowane przez gustwao
W dniu 24.06.2021 o 20:41, gustwao napisał:

Pokoje w domu mamy najczęściej w prostokącie zadziej kwadrat. Wysokość podobna, okna, podłoga więc akustyką będzie zbliżona. Można porobić specjalne duperele akustyczne za kolumnami, nieraz sufit reszta to mebelki, dywaniki, zasłonki. Rzadko ludzie mają dedykowane pomieszczenia, które dużo mogą wycisnąć. Ale jak sprzęt będzie na przeciętnym poziomie a takiego sprzętu jest 80% to żadna lepsza akustyką tego za wiele nie zmieni. To miałem na myśli. 

Zbliżona =/= dobra 🙂 Moje doświadczenia są inne. Zaczynając od vintagowych Tannoy m2 z Yamahą RX496 równolegle inwestowałem w akustykę i łapanie wibracji. Panele absorbcyjne na całej ścianie za sprzętem, standy, granity, regał z książkami za plecami, duży dywan, zasłony, etc. Główna zaleta jest taka, że dostajesz max zwrotu z inwestycji. Panele - 1500 zł. Poprawa - 40%. Zasypane standy i granity - 700 zł. Poprawa - 30%. Jakbym w niezaadaptowanym pomieszczeniu włożył 2200 w sprzęt to nie uzyskałbym takiej skali zmian na plus. Teraz jak pomieszczenie i prąd są ogarnięte, to mogę docenić i ocenić każdą drobną zmianę w systemie.

@jeekub szkoda że nie czytamy ze zrozumieniem. Akustyką na pewno poprawi dźwięk, ale.... Napiszę jeszcze raz, nie każdy może pozwolić sobie aby cały pokój zazwyczaj gościnny, obłożyć panelami, musiałbym się od razu wyprowadzić, bo moja Pani szybko pogoniła by taki pomysł itd itd. Zasłony, mebelki, dywaniki duperelki i owszem. 

Po drugie akustyką nie podniesie walorów muzycznych o tyle procent jak to opisałeś. Miałem kiedyś okazję porównać pewnych rozwiązań u kolegi kawalera ( po zapoznaniu przyszłej swojej żonki szybko zdemontował prawie wszystkie panele i tz polapki basso we, zostały tylko dwie) . Była poprawa dźwięku, ale bez przesady. Wolę zainwestować w lepszy Kondenstor niż kombinować z panelem kolejnym. 

Bez urazu ja wolałbym wydać te 2200 w lepszy sprzęt na Twoim miejscu. Bo  mój zasilacz kosztował mnie więcej niż cały Twój sprzęt. I nie pomysł że coś wytykam. 

Edytowane przez gustwao

Gustawo, eksperymentowałes chocby z prostymi absorberami i dyfuzorami? Po pierwsze wcale nie muszą paskudzic pokoju (choc jaki kompromis musi byc), a po drugie wnoszą bardzo dużo, nawet jakbyś miał starą Unitre. 

.

W dniu 4.07.2021 o 20:54, Lumperator napisał:

Gustawo, eksperymentowałes chocby z prostymi absorberami i dyfuzorami? Po pierwsze wcale nie muszą paskudzic pokoju (choc jaki kompromis musi byc), a po drugie wnoszą bardzo dużo, nawet jakbyś miał starą Unitre. 

Tu niestety eksperymentowanie nie jest najlepszym wyjsciem, jakis czas temu rowniez eksperymentowalem i efekt byl jakis, ale sukcesem bym tego nie nazwal, kazdy pokoj ma inne wlasciwosci i potrzebna jest do tego wiedza a najlepiej pomiary i projekt. Bez tego efekt moze byc mizerny lub wrecz mozna pogorszyc (np wycinajac pasmo)

Napisze jeszcz raz na swoim przykladzie, mialem salon 25m, jak u wiekszosci srednio umeblowany ale nastawiony na sluchanie stereo (gruba wykladzina na calej powierzchni duza kanapa, prawidlowo rozstawione kolumny itp) gralo naprawde dobrze, na tyle ze zmmiany w xiangu byly latwo rozpoznawalne. Wg wlasnej wiedzy postanowilem poprawic akustyke paroma panelami na tyle na ile moglem sobie pozwolic w codziennym salonie. Efekt byl niestety niewspolmierny do oczekiwan. 

Niedawno zmienilem lokum, 16m przygotowny tylko pod audio, po przeniesieniu sprzetu kanapy i moimch poprzednich paneli byl dramat, jedna wielka kupa, przestalem sluchac na pare tyg.

Po kilkukrotnych konsultacjach z czlowiekiem z ogromna wiedza na temat akustyki, wykonalem adaptacje scisle trzymajac sie wytycznych, koszt 2-3 xiangow i conajmniej dzien czasu robocizny.

Efekt taki ze kopara opada i nie tylko moja, przestrzen lokalizacja, scena niesamowita, tego nie da sie osiagnac zmieniajac jakis element czy kable, Tak samo z xiangiem, pewne zmiany sa mocno zauwazalne ale prawidlowa akustyka przenosi sluchanie muzyki na wyzszy poziom komfortu. trzeba tego doswiadczyc ale nie na zasadzie eksperymentu z gabkami czy paroma panelami ustawionymi tak aby zabardzo nie przeszkadzaly. Jest duzo istotnych szczegolow ktore istotnie wplywaja na efekt koncowy. Tu niestety nie moze byc kompromisow bo fizyki tu nie oszukasz. 

Gwarantuje ze efekt bedzie spektakularny.

Godzinę temu, cino napisał:

Tu niestety eksperymentowanie nie jest najlepszym wyjsciem, jakis czas temu rowniez eksperymentowalem i efekt byl jakis, ale sukcesem bym tego nie nazwal,

Bo Ty myślisz o "wstawianiu na pałę" a kolega napisał wyraźnie o eksperymentowaniu - na tym polega eksperymentowanie, że robisz na czuja, ale sprawdzasz, wyciągasz wnioski, poprawiasz itp.

To oczywiście nie zastąpi profesjonalnej adaptacji (z profesjonalnymi pomiarami), do czego również szczerze namawiam, ale pozwala poczuć różnice.

ps. poprosimy fotki, wnioski, porady 🙂 

3 godziny temu, hoobi napisał:

Bo Ty myślisz o "wstawianiu na pałę" a kolega napisał wyraźnie o eksperymentowaniu - na tym polega eksperymentowanie, że robisz na czuja, ale sprawdzasz, wyciągasz wnioski, poprawiasz itp.

To oczywiście nie zastąpi profesjonalnej adaptacji (z profesjonalnymi pomiarami), do czego również szczerze namawiam, ale pozwala poczuć różnice.

ps. poprosimy fotki, wnioski, porady 🙂 

A jak jak nie na pale😀nazwiesz wstawienie absorberow w miejsce gdzie potrzebny jest dyfuzor albo hybryda?

Eksperymentowac mozna jesli masz kilkanascie paneliroznego typu, z drugiej strony pewnie mozna zakupic wiecej i zwrocic te ktore okaza sie zbedne. 

Ja musialem uzyc 15 paneli (w pokoju tylko niewielka kanapa dywan i audio) aby uzyskac efekt i poglos na poziomie 0,25, tzw pulapek basowych w rogach pokoju nie licze.

Korzystalem z wiedzy innej osoby i sam nie czuje sie na silach aby doradzac, napewno nie wolno pomijac sufitu bo robi duuuza roznice, w koncu to tez duza pusta plaszczyzna, ale rozumiem ze w salonie tylko nieliczni sie na to zdecyduja...

10 minut temu, cino napisał:

A jak jak nie na pale😀nazwiesz wstawienie absorberow w miejsce gdzie potrzebny jest dyfuzor albo hybryda?

Eksperymentowac mozna jesli masz kilkanascie paneliroznego typu, z drugiej strony pewnie mozna zakupic wiecej i zwrocic te ktore okaza sie zbedne. 

Oceniasz słuchem, przesuwasz, przestawiasz. Uwierz, tak też można uzyskać swój dźwięk. Chyba, że ktoś szuka tylko dobrych pomiarów to jasne, nie tędy droga. Ale, jeśli podstawą jest zadowolenie z odsłuchu (to samo co wymiana na przysłowiową pałkę elementów w Xiangu - przecież po zmianach nie mierzysz niczym innym niż uchem), to takie eksperymentowanie może dać zadowolenie.

W dniu 30.06.2021 o 18:33, gustwao napisał:

@jeekub Bez urazu ja wolałbym wydać te 2200 w lepszy sprzęt na Twoim miejscu. Bo  mój zasilacz kosztował mnie więcej niż cały Twój sprzęt. I nie pomysł że coś wytykam. 

Widzisz, tutaj kierowała mną podobna logika jak z upgrade'ami sprzętu. Nie sztuka wywalić więcej kasy, dla mnie podjarką było znalezienie takich elementów, które mają najwyższy wpływ i najmniejszy koszt 😄

W dniu 6.07.2021 o 10:34, cino napisał:

Efekt taki ze kopara opada i nie tylko moja, przestrzen lokalizacja, scena niesamowita, tego nie da sie osiagnac zmieniajac jakis element czy kable 

This guy gets it 😉 ja naczytałem się masy poważnej literatury na ten temat, miałem też swoją wizję dźwięku, który chce osiągnąć. kroczek po kroczku, i jest świetnie. 

niestety, u mnie sufit jest słabym punktem, nie wymyśliłem jeszcze, jak połączyć form & function w tym obszarze.

2 godziny temu, jeekub napisał:

Widzisz, tutaj kierowała mną podobna logika jak z upgrade'ami sprzętu. Nie sztuka wywalić więcej kasy, dla mnie podjarką było znalezienie takich elementów, które mają najwyższy wpływ i najmniejszy koszt 😄

This guy gets it 😉 ja naczytałem się masy poważnej literatury na ten temat, miałem też swoją wizję dźwięku, który chce osiągnąć. kroczek po kroczku, i jest świetnie. 

niestety, u mnie sufit jest słabym punktem, nie wymyśliłem jeszcze, jak połączyć form & function w tym obszarze.

Na sufit to najlepiej welna i plyta perforowana, nie rzuca sie tak w oczy, ja planowalem sufit i tylna/przednia sciane ale 16m to i tak nie a duzo wiec odpuscilem, powiesilem za to dwa panele w miejscu pierwszych odbic i robia mega robote, ale w salonie bym chyba sie nie odwarzyl...

7 minut temu, cino napisał:

Na sufit to najlepiej welna i plyta perforowana, nie rzuca sie tak w oczy, ja planowalem sufit i tylna/przednia sciane ale 16m to i tak nie a duzo wiec odpuscilem, powiesilem za to dwa panele w miejscu pierwszych odbic i robia mega robote, ale w salonie bym chyba sie nie odwarzyl...

No właśnie panele na suficie jakoś nie bardzo. możliwe, że jak będzie okazja to zrobię skos na suficie taki długi, żeby załamać te fale

6 godzin temu, jeekub napisał:

😉

Każdy orze ja może, każdy ma inny priorytet 😉

• 3 tygodnie później...
W dniu 18.06.2021 o 21:50, DAWH napisał:

Wypożyczenie kabla nic nie kosztuje, spróbujcie sobie Solid Core Audio no 2 Premium. Jestem ciekaw waszych wrażeń... 

Jak dla mnie żaden mod Xianga tak wiele nie zmienił...nawet opa czy diody tyle nie wniosły. Mam jednak dosyć transparenty system i przyzwoitą akustykę, a to istotne. Dajcie też zasilającemu trochę czasu, nie oceniajcie od razu... Ale to chyba oczywiste 🙂

Postanowilem sprawdzic te kabelki i skaczylo sie na wymianie calego zasilania do audio….

D1D66BF1-8950-4707-B8CE-0B342DDCCFDE.jpeg

10 godzin temu, venom200 napisał:

Kabel droższy niż urządzenie, ah to kochane audio

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Jesli cos jest glupie ale dziala, to nie jest glupie😎

Generalnie temat zasilania troche u mnie kulal wiec zrobilem raz a dobrze.  

3 godziny temu, cino napisał:

Jesli cos jest glupie ale dziala, to nie jest glupie😎

Generalnie temat zasilania troche u mnie kulal wiec zrobilem raz a dobrze.  

Cieszę się że cię nakierowalem 🙂 Najważniejszy jest efekt końcowy. Sam byłem sceptyczny wobec kabli, ale czasem wystarczy spróbować przed wydawaniem osądów... Jednak w audio efekt końcowy wynika bardzo wielu zamiennych włącznie z naszymi własnymi preferencjami😀

Testy są niebezpieczne... Właśnie testuje kabel Ziggy Cheetah, zasila wzmacniacz Moon. Gra już 3 tygodnie i będzie ciężko się z nim rozstać... Oj ciężko... 

13 godzin temu, venom200 napisał:

Kabel droższy niż urządzenie, ah to kochane audio

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Widocznie warto.... A kable to dla mnie nadal zagadka...najgorsze jest to, że u mnie efekt zmiany zasilającego był większy niż opa, diody, i wszystkie inne mody. A wolał bym żeby tak nie było dla dobra mojej kieszeni... 

Ale takie hobby sobie wybraliśmy... Dlatego pozdrawiam was koledzy i życzę żebyśmy z tego hobby wyciągali jak najwięcej przyjemności. 

Edytowane przez DAWH
9 minut temu, DAWH napisał:

Cieszę się że cię nakierowalem 🙂 Najważniejszy jest efekt. Sam byłem sceptyczny wobec kabli, ale czasem wystarczy spróbować przed wydawaniem osądów... Jednak w audio efekt końcowy to efekt bardzo wielu zamiennych. 

Testy są niebezpieczne... Właśnie testuje kabel Ziggy Cheetah, zasila wzmacniacz Moon. Gra już 3 tygodnie i będzie ciężko się z nim rozstać... Oj ciężko... 

U mnie zasilanie zawsze bylo na koncu, a teraz podczas testow okazalo sie ze koncowka mocy mocno reaguje na kabel (ilosc i kontrola niski h rejestrow)

Testowales moze no1 pro od Solid Core? 

1 minutę temu, cino napisał:

U mnie zasilanie zawsze bylo na koncu, a teraz podczas testow okazalo sie ze koncowka mocy mocno reaguje na kabel (ilosc i kontrola niski h rejestrow)

Testowales moze no1 pro od Solid Core? 

Ja też podchodziłem do kabli po macoszemu. Najlepsze jest to że należę raczej do oszczędnych ludzi a wydaje pieniądze na kable 😅

Tak testowałem nr1 pro. Wiesz, mój wzmacniacz należy raczej do grających dołem lekko poluzowanym co w sumie mi odpowiada, bo fajnie zgrywa się z kolumnami Opera Seconda SE. I dlatego bardziej odpowiada mi Ziggy, który lekko dodaje dynamiki i jest super przezroczysty, tzn. jest więcej czarnego tła, no1 pro był za grzeczny... Ale to fajny kabel do tranzystorów grających jasno. 

47 minut temu, DAWH napisał:

Ja też podchodziłem do kabli po macoszemu. Najlepsze jest to że należę raczej do oszczędnych ludzi a wydaje pieniądze na kable 😅

Tak testowałem nr1 pro. Wiesz, mój wzmacniacz należy raczej do grających dołem lekko poluzowanym co w sumie mi odpowiada, bo fajnie zgrywa się z kolumnami Opera Seconda SE. I dlatego bardziej odpowiada mi Ziggy, który lekko dodaje dynamiki i jest super przezroczysty, tzn. jest więcej czarnego tła, no1 pro był za grzeczny... Ale to fajny kabel do tranzystorów grających jasno. 

U mnie geneza byla taka ze no2 pro bylo za duzo basu ale wzbudzal sie momentami, no2 premium ewidentnie w druga strone ale tez kosztem glebi, no i no1 pro ze tak ujme za gebe trzyma basiora. 
Podlogowki w 16m2 nie ulatwiaja zycia😎

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.