Skocz do zawartości
IGNORED

Szerokopasmówki w kolumnach na ostatnim AVS 2017

Plk1970

Rekomendowane odpowiedzi

Witam klubowiczów.

Jeżeli macie swoje przemyślenia o kolumnach wyknanaych na głośnikach szerokopsamowych to proszę o dyskusję. Jestem fanem tego typu kolumn więc może czyjeś uwagi będą pomocne.

Ja używam Bodnarów Audio Sandglass na węgierskim Sonido i powiem tak nie wyobrażam sobie obecnie innego brzmienia niż to co oferują szerokopasmowce

Cześć, ja po wielu różnych głośnikach pewnego razu usłyszałem zestawy oparte na głośnikach szerokopasmowych z supertweeterem i od tego czasu nic już nie było takie samo. Obecnie mam Zu Audio Omen i uwielbiam ten dźwięk :)

Duże, 11" papierowe membrany, zamknięta obudowa, szerokopasmowiec bez zwrotnicy i delikatnie filtrowany tweeter, wysoka efektywność - zagrają wszystko, dźwięk jest duży, niepodbarwiony, bardzo szybki, z podstawą basową jak marzenie. Wymagają dość silnego wzmacniacza i sporo miejsca wokół siebie.

Nie chce tu nikogo urazić. Nie wiem też którę udało mi się odsłuchać dłużej.

Ale w dwóch salach znalazłem takowe konstrukcje i grało to bardzo słabo. Nie było ani basu ani czystej góry. Dla fanów ciepłego grania owszem.

Przepraszam nie spisałem co to za modele bo mnie totalnie nie podeszły. Może inne niż wy słuchaliście.

JA nie przepadam za takimi konstrukcjami.

To moje prywatne odczucia.

Piotrek

Gość

(Konto usunięte)

Cześć, ja po wielu różnych głośnikach pewnego razu usłyszałem zestawy oparte na głośnikach szerokopasmowych z supertweeterem i od tego czasu nic już nie było takie samo. Obecnie mam Zu Audio Omen i uwielbiam ten dźwięk :)

Duże, 11" papierowe membrany, zamknięta obudowa, szerokopasmowiec bez zwrotnicy i delikatnie filtrowany tweeter, wysoka efektywność - zagrają wszystko, dźwięk jest duży, niepodbarwiony, bardzo szybki, z podstawą basową jak marzenie. Wymagają dość silnego wzmacniacza i sporo miejsca wokół siebie.

Łuki, w kraju kupiłeś?

Łuki, w kraju kupiłeś?

Hej Andrzej, nie kupiłem w PL, u nas nie ma dystrybutora. Więcej szczegółów w Klubie Zu, do którego zresztą nikt nie zagląda...

Szkoda bardzo, ja także uważam, że na AS głośniki szerokopasmowe zagrały dużo poniżej swych możliwości. Jest to wspaniała konstrukcja, tyle że należy dochować wielkiej staranności, by dobrze wszystko zestawić i pokazać Muzykę. Jeśli zaś sprzęt towarzyszący dobrany jest nieprawidłowo - będzie to brzmiało tak, jak pisze Piotrek, czyli ciepłe kluchy z rozlazłym basikiem i bez wysokich tonów :(

Gość

(Konto usunięte)

Na te piękne Zu i nie tylko polecam http://www.siestafanclub.pl/fe/art_aktywni/art_aktywni_na_t/tcheka.html

Dynamika głosu kładzie na kolana...ja to się naklęczę przez tą moją Jolę ;-) ehh

Mnie zafrapowała kiedyś idea spójności czasowej i punktowego źródła dźwięku, co z czasem zaowocowało samodzielną budową 14. litrowych monitorków opartych na szerokopasmowcach Morela. Brzmienie jest spójne, płynne, nic w nim nie drażni. Wokale są absolutnie wybitne. Blachy brzmią aksamitnie. Bas schodzi do około 40 Hz. Ogólnie kolumny grają w swobodny i niewymuszony sposób. Z lampą zyskuje nasycenie barw, z tranzystorem rośnie drive.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słuchałem kilku pokojach szerokopasmowców i jeden z wysatwców (nie pamiętam nazwy) podawał kosmiczne parametry dla swoich kolumn. Były to kolumny z 12" wooferem + wydaje mi się, że był to przetwornik piezzo. W każdym bądź razie grało to dość sympatycznie w dolnym paśmie w granicach 60hz czyli stopy. Z górą oczywiście problem i pasmo kulało w górnych rejestrach. Na pytanie o parametry osłupiałem, pan stwierdził, że kolumny mają efektywność 107 dB a pasmo od 20Hz do 140 kHZ. na prośbę o podanie do zestawu kilkunastu watów kategorycznie odmówił. Zapytałem dlaczego,przecież chodzi tylko o kilka sekund, stwierdził że.... po co. Mam swoje przemyślenia na ten temat odnośnie "oszukanej" efektywności i pasma od 20hz to znaczy wpompował wiele watów żeby w układzie odgrody uzyskać pasmo od 20 hz (korekacja aktywna, ukryta w obudowie) a jeżeli chodzi o efektywność to uważam, że po przez to że nie chciał na chwilkę pogłośnić system był bardzo niewydolny mechanicznie stąd obawy, że się rozleci. .... 107 dB :-) może miał na myśli splmax?

<p>Łukasz popieram, popieram nie ma nic lepszego niż szerokopasmowce i lampy no i gramofon, u mnie pre i monobloki na lampach i wpasował się do tego ostatnia zdobycz CD Abrahamsen z naprawdę ciepłą barwą dźwięku

Ja mam duży szacunek dla ludzi, którzy potrafią zrobić własnoręcznie dobre zestawy głośnikowe. Ogromną ilość pracy trzeba włożyć, samozaparcia, niemałe nakłady finansowe, nie mówiąc już o czasie. Dobre lub bardzo dobre zestawy kupić to nie jest wielka sztuka, lecz stworzyć takie od podstaw, to już wyższa szkoła jazdy.

Szkoda, iż tak niewiele osób tutaj się wypowiada, myślałem, że więcej będzie miłośników szerokopasmowców...

Macie jakieś sprawdzone, niedrogie i dobrze brzmiące monitory na szerokopasmowcu do niedużego pokoju ?

Może poszukaj na www.diyaudio.com Wydaje mi się że widywałem i takie na tej stronie. Sam znalazłem tam moje obecne szerokopasmowce. Mam na myśli projekty obudów do konkretnych głośników. Obudowy na cnc wykonał fachowiec.

Nie ma lepszej recepty na dobre brzmienie, jak głośniki szerokozakresowe + wzmacniacz lampowy + gramofon.

Pozdrawiam serdecznie :)

Od jakiegoś czasu uważam podobnie. Szerokopasmowce z SETem i lampowym cd lub gramofonem.

Ja mam duży szacunek dla ludzi, którzy potrafią zrobić własnoręcznie dobre zestawy głośnikowe. Ogromną ilość pracy trzeba włożyć, samozaparcia, niemałe nakłady finansowe, nie mówiąc już o czasie. Dobre lub bardzo dobre zestawy kupić to nie jest wielka sztuka, lecz stworzyć takie od podstaw, to już wyższa szkoła jazdy.

Szkoda, iż tak niewiele osób tutaj się wypowiada, myślałem, że więcej będzie miłośników szerokopasmowców...

Prawię sie z tym zgodzę, to prawie dotyczy jednak trochę zabijania ducha DIY, gdyż zaprojektowanie i zmontowanie kolumn na dobrym szerokopasmowcu nie jest tak zaawansowane jak zwykła kolumna zbudowana na kilku przetwornikach.

Panowie widamo Sonido to super Fullrange-ry a co powiecie o kolumnach i przetwornikach Cube Audio?

Nie każdy jest elektronikiem

Wiedza elektroniczna w przypadku tych kolumn jest mało przydatna. Bardziej potrzebne są zdolności stolarskie. Projekt jest dość prosty w wykonaniu.

Jest możliwe jeszcze "pośrednie" rozwiązanie, w postaci kitów Fostexa z madisound (BK-12 i jeszcze dwa tego typu).

Trudności wykonawcze będą trochę większe niż przy złożeniu mebla z Ikei, bez ścisków stolarskich możliwe że się nie obejdzie.

Ale będą znacznie mniejsze niż kiedy trzeba samemu wycinać i obrabiać elementy.

Py

Wiedza elektroniczna w przypadku tych kolumn jest mało przydatna. Bardziej potrzebne są zdolności stolarskie. Projekt jest dość prosty w wykonaniu.

Dokładnie, trochę miejsca, podstawowe narzędzia i można samemu wykonać zankomity set.

Panowie widamo Sonido to super Fullrange-ry a co powiecie o kolumnach i przetwornikach Cube Audio?

Na ostatnim AVS słuchałem JAG (Nirvana) i Audio Cube. Te ostatnie były, wg mnie, lepsze, żadne tam "rozjeżdżanie" trochę lepsze. Nirvany to bardzo dobre głośniki ale Cube Audio miały bardziej otwarty dźwięk.

Sonido każdy słyszał u Bodnara.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Głośniki Nirvana to są bardzo dobre głośniki same w sobie, jednak aby zagrały, to IMHO potrzebują naprawdę dużej skrzyni... JAG w tym roku zaprezentował zaś skrzynkę mniejszą niż rok wcześniej (lecz chyba i sam przetwornik Nirvany był mniejszy... zdawało mi się, że miał 8"? - proszę mnie poprawić, gdybym się mylił).

I sam dobór wzmacniaczy JAG też nie był najszczęśliwszy. Wbrew pozorom i na przekór obiegowym opiniom, szerokopasmowce nie zagrają dobrze z każdym wzmacniaczem lampowym SE o mocy kilku watów... Owszem, mogą zagrać cudnie, lecz naprawdę z DOBRYM wzmacniaczem, a te akurat od JAG-a na lampkach PCL86 no to już nieporozumienie było.

• 1 rok później...

Witam szanownych,

Odświeżam ten wątek, bo mnie szerokopasmowce trafiły w serce na AVS 2018.

Usłyszałem je w stoisku JAG i zrobiły na mnie duże wrażenie. Wcześniej słuchałem muzyki na Goodmans Magister z 1969, bardzo efektywnych konstrukcjach zamkniętych, które starają się grać w stylu "szerokopasmowym". 

Po powrocie z AVS postanowiłem zbudować swoje własne prototypy. Po przejrzeniu internetu wybrałem jako przetworniki SUPRAVOX Classic 215 Signature Bi-cone:

Ukryta Zawartość

Od razu mowię, że zagrałem w ciemno i va-banqe, nie słyszałem wcześniej jak to gra, ale zasugerowałem się recenzją głośników polskiej manufaktury Closer Acoustic na tych właśnie głośnikach. Rozpatrywałem też Nirvana Audio z USA (te przetworniki wykorzystuje polska firma JAG, która zaraziła mnie szerokim pasmem na AVS 2018).

Budowa zajęła kilka dni, sklejkę z drzewa liściastego zamówiłem pod wymiar z cięciem w Leroy Marlin. Projekt ściągnąłem z netu:

Apostrophe_plans.thumb.gif.ebd3d079faba4aa643ab2ddf73430351.gif

Budowałem nie wiedząc, co z tego wyjdzie, ale zabawa i emocje były pierwszrzędne:-)

Ostatnie ścianki przykręciłem (całość jest klejona), aby mieć możliwość ewentualnej modyfikacji wytłumienia. Od razu informuję, że projekt Apostrophe'a nieco zmodyfikowałem - obniżyłem bryłę o 5 cm, dodałem jedną ścianę z tyłu pod kątem, aby wyeliminować ew. fale stojące, nieco inaczej wytłumiłem wnętrze (bardziej). 

Po 5 dniach postawiłem te olbrzymy i podłączyłem do Sugdena w klasie A (nie grają z lampą).

Od pierwszych nut jestem oszołomiony potęgą i czystością prezentacji. We snach (a miałem ich dużo przez te 5 nocy) nie spodziewałem się takiego efektu. Nie wiem, czy to fart debiutanta czy efekt szeregu słusznych decyzji podjętych w trakcie, ale kolumny grają wspaniale. A słyszałem w życiu już wiele. Najbardziej spektakularne wrażenie zrobił na mnie bas, który jest wielopoziomowy, kształtny i mięsisty. Tego się nie spodziewałem - przecież posłuchałem Supravoxów saute przed montażem kolumn i grały jak glośniki komputerowe, tylko średnicą i górą, choć już wtedy obiecywały wiele tworzoną przez siebie sceną. Jednak z linią transmisyjną zagrały koncertowo. Dosłownie.

Średnica i góra: dla mnie, osoby nie lubiącej zbyt jasnej góry, jest pięknie. Oba zakresy tworzą wspólnotę, są scalone, przechodzą w siebie naturalnie i łagodnie. Sybilanty są bardzo wyraźne, ale pastelowe, matowe, taj jak lubię. Kolumny nie podbarwiają. Tworzą szeroką i przede wszystkim głęboką scenę - muzycy są bardzo wyraźnie narysowani w przestrzeni.  Dobzre prezentują każdą muzykę (jazz, klasykę, ambient, elektronikę , akustyczny rock a la Knopfler). 

Aż trudno uwierzyć, ale te kolumny nie mają wad. Oprócz tego, że są bardzo brzydkie :-) Sklejka jest ordynarna, więc na fronty nakleiłem filc. Jest lepiej. Poczekam do wiosny i pomyślę nad podniesieniem ich atrakcyjności wizualnej. 

P_20181205_152029_vHDR_Auto.thumb.jpg.3107205cbed76e8bbd26bda23d7ee0c2.jpgP_20181205_152023_vHDR_Auto.thumb.jpg.a9c5bf2111a38bdb0175b0d99026e40b.jpgP_20181205_175822_vHDR_Auto.thumb.jpg.1ecaaea970fdce183f5f78b69a65fab7.jpgP_20181204_173450_vHDR_Auto.thumb.jpg.f1d16b4e5916e7d3057c43a6890228f4.jpgP_20181205_083333_vHDR_Auto.thumb.jpg.18a7285e7b0da31711977caf669bb866.jpgP_20181213_183541_vHDR_Auto.thumb.jpg.608ede9c233bfd25067c06a58d8441d7.jpgP_20181204_222213_vHDR_Auto.thumb.jpg.96b0f770aba76032ca97475b1bf6bd64.jpg

To początek. Może zbuduję kolejne kolumny szerokopasmowe, ale już z piękną stolarką.

Mam też do Was pytanie: czy można dodać do takiej kolumny jakiś tweeter ale bez zwrotnicy? Chciałbym tylko sprawdzić to, jako opcję. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super, gratulacje! Ja tam wierzę, że to może grać w sposób, który opisujesz.

Co do supertweeterów, poszukaj na forum użytkownika Seyv i z nim porozmawiaj - ma dużą wiedzę w tej materii.

Pozdrawiam, Ł.

Lukasz - dziękuję, poszukam go. 

Piotrek - nie myślałem, ale może następne takie właśnie będą? A masz jakiś projekt na myśli? Bo sam to ja nic nie wymyślę:-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.