Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do SF Venere 1.5

dres85

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry : )

Proszę o pomoc w doborze wzmacniacza (+ ew. kabli głośnikowych) do w/w kolumn.

Celuję bardziej w nowy sprzęt, i niezbyt egzotyczne marki.

Niestety, nie mam raczej czasu bawić się w wędrowanie po salonach i zawracanie sprzedawcom głowy odsłuchami.

Wiem że to w pewnym stopniu kwestia gustu i spodziewacie się że kolumny takie a nie inne wybrałem z jakiegoś powodu, i w związku z tym powinienem mieć jakąś wizję jakiego brzmienia oczekuję, ale nie do końca tak jest.

Powiedzmy, że częściowo zadecydowały względy estetyczne.

W zasadzie to chciałbym stworzyć jakąś short-listę sprzętu który mnie interesuje

Przydatne zatem byłyby również informacje czego unikać, bo np. podkreśli jeszcze bardziej jakiś element brzmienia już naturalnie podkreślany przez same kolumny.

Muzyki słucham dość różnorodnej. Zależy mi na w miarę zrównoważonej prezentacji, mogą być lekko zaakcentowane skraje pasma, ale bez ekstremów w rodzaju rozwlekłego basu z nadmiernym dudnieniem , czy kłujących uszy wysokich tonów.

Dobrze by było żeby sprzęt radził sobie jakoś również z mocniejszymi/szybszymi rockowymi kawałkami.

W zasadzie to nie wiem czy rozumiem co napisałem.

Jak widzę, jeśli chodzi o przedział cenowy w który celuję to wśród propozycji najczęściej przewijają się modele takie jak:

marantz pm6006 / 7005 / 8005

nad c356bee / c368 / c375

yamaha a-s701

CA cxa60 / cxa80

onkyo a-9070/9150

kojarzę z nazwy jeszcze takie marki jak atoll/arcam/rotel/naim/roksan/vincent (kiedyś miałem wzmacniacz słuchawkowy) i pewnie jeszcze jakieś o których zapomniałem , nie chcę żeby to wyglądało jak wklejone wyniki wyszukiwania wszystkiego w widełkach 2000-5000.

Niestety nie mam pojęcia czego po którym się spodziewać.

Obecność DAC/USB/cyfrowych wejść raczej nie ma znaczenia.

Jako źródło wyobrażam sobie coś w rodzaju yamaha wxc50 - i streaming z tidala, albo odtwarzanie plików z usb (zgrałbym cd do jakiegoś bezstratnego formatu).

Ew. później jakiś gramofon, po znalazłem trochę starych płyt w piwnicy, a nic nie stoi na przeszkodzie dokupić ich więcej ;)

pozdrowienia,

MM

https://www.audiostereo.pl/topic/136447-wzmacniacz-do-sf-venere-15/

hmm. Wypadało by z Twojej strony byś zapoznał się z testami a czekasz na.... nie wiem na co. Mam NADa 375 i tenże sprzęt podaje 200W na kanał a jak byś poczytał co piszę Pan Kisiel w teście Twoich monitorów to byś wiedział że 375 jest za mocny.

"Ograniczenie mocy jest jednak wpisane też w naturę małej konstrukcji, przecież nie możemy w 15-cm przetwornik niskośredniotonowy wpakować stu watów."" koniec cytatu.

Cambridge Audio CXA80 słuchałem tylko w salonie i powiem że ten mógł by Tobie pod pasować.

A ja polecę Rotel A14

Jeden z Marantzów lub Creek Evolution 50 A i możesz dalej nie szukać.

Zagrają wszystko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

przecież nie możemy w 15-cm przetwornik niskośredniotonowy wpakować stu watów.

potrzymaj mi piwo ;)

Czytam testy, czytam, i standardowo - po lekturze więcej pytań niż odpowiedzi

W testach na ogół wszystko jest świetne i najlepsze, trzeba się prawdy o urządzeniach dopatrywać między wierszami, a ja mam za małe doświadczenie w temacie, by zrobić to bezbłędnie ;)

Nie sądziłem że wzmacniacz może być "za mocny", zakładałem że wystarczy nie odkręcać głośności za bardzo ;) ale ok, nad 375 to może przesada

No to mamy na razie kandydatów w postaci cxa80 i marantzów. Dziękuję za propozycje.

A może ktoś sam słuchał tych kolumn i ma jakieś przemyślenia na temat pasującego wzmacniacza?

Jeśli to w czymś pomoże, to mowa o małym pomieszczeniu ok. 10m2 i nie za głośnym słuchaniu.

Dzień dobry.

Na pewno ciekawa opcją jest Marantz PM8005 (https://www.q21.pl/marantz-pm-8005.html). To dobry i wystarczająco wydajny wzmacniacz, który w połączeniu z SF zapewni równy, pełny, neutralny dźwięk. To dobra opcja. Bardzo dobrą opcją jest także Primare I22 (https://www.q21.pl/primare-i22.html). To wzmacniacz o równym, analitycznym brzmieniu, optymalne połączenie z Twoimi kolumnami.

Z trochę droższych konstrukcji namawiam na posłuchanie integry Atoll IN100SE (https://www.q21.pl/atoll-in100se.html). To żywe, szybkie, bardzo swobodne i dynamiczne granie. Na koniec najnowszy wzmacniacz Denon PMA-1600NE (https://www.q21.pl/denon-pma-1600ne.html). To bardzo ekskluzywny wzmacniacz, grający bardzo spójnie, dobrze wypełnionym dźwiękiem, charakterem przypominający stare, wyśmienite japońskie konstrukcje.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Poza wyżej wymienionymi urządzeniami, w naszym salonie masz do dyspozycji dziesiątki wzmacniaczy, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Creek Evolution 50 A

Jestem za tym pomysłem. Nie jestem fanem Creek'a ale w duecie z V1.5 powinien się idealnie.

V1.5 potrzebuję przeźroczystej, szybkiej, może nawet lekko chłodnawej i w miarę możliwości dynamicznej amplifikacji.

Stawiam na Evolution 50 A.

Lubię sobie pogrywać ... 

Witaj,

Znam te kolumny bo miałem je w domu. I potrafią zagrać na prawdę ładnie z dobrą elektroniką. Ich górą i średnica nie wymaga specjalnego zaangażowania. Ale basy już tak.

Moim zdaniem coś z gamy produktów Xindaka pracujących w klasie A lub lampka Cayin.

Z Twoich proozycji wyprzedawany i tani obecnie Marantz PM8005.

Zapraszam do nas na odsłuch i później możesz wziąć sobie sprzęt na testy do domu.

Piotrek

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.