Skocz do zawartości
IGNORED

Zamieniłem stary wzmak SONY na DENON - lekko rozczarowany

>KARLOS<

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że dopiero raczkuję na tym forum na wstępnie przepraszam moderatorów jeśli w złym dziale publikuję temat

Kilka lat temu zakupiłem do starego wzmacniacza SONY TA-F361R kolumny JBL E60 8 omowe

Grało całkiem nieźle. Jednak chcąc iść z postępem, przyszedł czas na wymianę ponad 20 letniego wzmaka stereo, na coś nowszego (lepszego)

Jako że jestem totalnym laikiem skorzystałem z kilku rad, bo wahałem się między Denonem a Yamahą. W związku z tym, iż w salonie podłączyłem TV a syn PS, postanowiłem wybrać Amplituner.

Padło na Amplituner DENON AVR-X1400H. Wsio super sprzęt mi się podoba i jego możliwości również. pozostaje jedno ale

Podłączyłem wszystko wg instrukcji. Dwie kolumny pod wyjścia Front. Przeszedłem proces konfiguracji i po uruchomieniu porównując do wzmacniacza SONY moje opinie są następujące.

Stereo i przestrzeń - bajka

Tony wysokie - dobre

Bass - bardzo słaby

o reszcie nie piszę

Zastanawiam się teraz w czym jest błąd. I co muszę zmienić żeby uzyskać dobry bas

narazie chciałem pozostać w przestrzeni stereo i nie rozbudowywać głośników, ale nie wiem czy nie będę musiał zainwestować w subwoofer

Generalnie znam możliwości tych kolumn i niestety DENON ich nie wykorzystuje

co byście radzili

będę wdzięczny za porady

Jeśli tylko problem z basem to tylko sub, przyda się również w kinie.

Na marginesie. Abstrahuje od jakości w stereo tego Denona, ważne że właściciel jest zadowolony.

Należy też sprawdzić ustawienia basu- jeśli kolumny są zapisane jako małe (small), część basu zostanie z nich odcięta na subwoofer. Jeśli nie ma go w systemie, najniższy nas będzie utracony. W takim przypadku na kolumny musi iść pełne pasmo, a one ustawione jako large, fullband, sub-off, czy jak tam fabryka sobie ustaliła.

Masz ustawiony tryb stereo? Nie Dolby..., itp.

W ustawieniach głośników wpisałeś, że nie ma suba?

Nie wiem, czy w tym modelu jest, ale robiłeś kalibrację z mikrofonem?

Masz włączony Audyssey? DynamicEQ?

Jak przejdziesz przez powyższe i nic się nie zmieni to znaczy, że lepiej nie będzie.

Swoją drogą, co to znaczy:

"zapewnia wysoką moc i jest klasyfikowany na maksymalnie 145 watów na kanał. Zapewniono także tryb Auto Eco, który dostosowuje maksymalną dostępną moc według poziomu głośności"

Jak uzyskali 145W? A raczej sklasyfikowali?

Oddaj amituner i kup wzmacniacz np. Denon pma 1500ae 1510ae lub 1520ae

Tak. I ciesz sie dzwiekiem stereo zamiast wielokanalowym.

I kup jeszcze adapter i magnetofon kasetowy, bo dzwiek z nosnikow analogowych jest o wiele lepszy niz z nosnikow cyfrowych.

Paranoja.

Należy też sprawdzić ustawienia basu- jeśli kolumny są zapisane jako małe (small), część basu zostanie z nich odcięta na subwoofer. Jeśli nie ma go w systemie, najniższy nas będzie utracony. W takim przypadku na kolumny musi iść pełne pasmo, a one ustawione jako large, fullband, sub-off, czy jak tam fabryka sobie ustaliła.

W wiekszosci amplitunerow kolumny sa ustawiane automatycznie na large jezeli ampli nie wykryje suba.

No chyba, ze nie byla przeprowadzana autokalibracja.

<br />Paranoja.<br />

Paranoją jest jakość dźwięku i to właśnie szczególnie pod względem basu w tych "wszystkomających" hiper-super amplitunerach do kina domowego a szczególnie w tych z dolnej i średniej półki.

Kolejną paranoją jest jak można takie sprzęty puszczać do obrotu. Sam producent doskonale wie jak to gra ale oczywiście gorliwie i pieczołowicie zadba również o klienta który chce dużo lepszego dźwięku z amplitunera KD. Tylko mamy wtedy jeszcze jedną paranoję - taki ampli bedzie wyceniony na 9000 a nie 2000. I taki za dzisiejsze 9000 już jako tako zagra , znam to z własnych doswiadczeń.

No ale przecież muszą grać tak samo - wielu mówi...

Mamy w końcu XXI wiek więc technikę dzwieku już chyba na tyle opanowano.

Obydwa mają przecież fefnaście kanałów i wyjścia na 2 subwoofery (ciekawe będzie opcja 6 subwooferów?) , pięć anten do Bluetoothów itp , obsługę niezliczonej ilości serwisów streamingowych na abonament i sterowanie wszelkiej maści aplikacjami na smartfonach. Wygoda sama w sobie pod każdym względem (żart). Chcąc odpalić prostą rzecz to często nie obejdzie się bez włączania TV i wejścia w 3 menu w 4-tym submenu.

Sprzęt z systemem korekcji akustyki gra gorzej na basie...

Bass - bardzo słaby

Może sprawdź jaki jest bas ze wzmaka, jaki z amplitunera bez korekcji, po korekcji z użyciem różnych ustawień

Masz ustawiony tryb stereo? Nie Dolby..., itp.

W ustawieniach głośników wpisałeś, że nie ma suba?

Nie wiem, czy w tym modelu jest, ale robiłeś kalibrację z mikrofonem?

Masz włączony Audyssey? DynamicEQ?

1. Ta sereo

2. w ustawieniach które były przeprowadzane przy instalacji zaznaczyłem tylko dwie kolumny na FRONT - reszta zaznaczona że nie ma

3. kalibracja z mikrofonem zrobiona była

4 Audyssey i DynamicEQ wyłączony wszystkie ustawienia ręcznie bas podkręcony na +6

Wydaje mi się że tak jak piszą przedmówcy, dokonałem złej decyzji kupując Amplituner nie wzmacniacz.

Szukam jeszcze w opcjach gdzie ustawić moc na kanałach i przestawić to LARGE

Swoją drogą producent pisze że na każdym kanale zapewnia 145W dla porównania stary wzmacniacz miał 170W

Myślę że nic więcej nie wyciągnę z tego co mam

Pozostaje jedynie zainwestować w subwoofer pytanie tylko jaki. Może coś zaproponujecie żebym znów nie wtopił

Paranoją jest jakość dźwięku i to właśnie szczególnie pod względem basu w tych "wszystkomających" hiper-super amplitunerach do kina domowego a szczególnie w tych z dolnej i średniej półki.

Kolejną paranoją jest jak można takie sprzęty puszczać do obrotu. Sam producent doskonale wie jak to gra ale oczywiście gorliwie i pieczołowicie zadba również o klienta który chce dużo lepszego dźwięku z amplitunera KD. Tylko mamy wtedy jeszcze jedną paranoję - taki ampli bedzie wyceniony na 9000 a nie 2000. I taki za dzisiejsze 9000 już jako tako zagra , znam to z własnych doswiadczeń.

No ale przecież muszą grać tak samo - wielu mówi...

Mamy w końcu XXI wiek więc technikę dzwieku już chyba na tyle opanowano.

Obydwa mają przecież fefnaście kanałów i wyjścia na 2 subwoofery (ciekawe będzie opcja 6 subwooferów?) , pięć anten do Bluetoothów itp , obsługę niezliczonej ilości serwisów streamingowych na abonament i sterowanie wszelkiej maści aplikacjami na smartfonach. Wygoda sama w sobie pod każdym względem (żart). Chcąc odpalić prostą rzecz to często nie obejdzie się bez włączania TV i wejścia w 3 menu w 4-tym submenu.

Naczytales sie za duzo negatywnych wypowiedzi ludzi, ktorzy probowali podlaczac zestawy kina domowego w nieodpowiednich pomieszczeniach i nie zachowujac jakiejkolwiek z zasad ustawienia i kalibracji zestawu kolumn.

Takie zestawy nie maja prawa grac tak samo, jak zestawy stereo ustawiane w niewlasciwy sposob.

Znam kilka przypadkow zmiany zestawu stereo na zestaw kina domowego, ktore zakonczyly sie powodzeniem i pelnym zadowoleniem uzytkownikow, ktorzy tych zmian dokonali. Sam jestem jednym z nich.

Klasyczny sprzet stereo nie ma szans z w miare dobrej klasy, dobrze skonfigurowanym zestawem kina domowego ani pod wzgledem brzmienia ani funkcjonalnosci.

Uzupełniając swoją odpowiedz w ustawieniach głośników frontowych mam przestawione na GŁOŚNIKI DUŻE i są to jedyne jakie zaznaczone są jako podłączone do amplitunera

Uzupełniając swoją odpowiedz w ustawieniach głośników frontowych mam przestawione na GŁOŚNIKI DUŻE i są to jedyne jakie zaznaczone są jako podłączone do amplitunera

To zle.

Powinienes miec piec kolumn ustawionych jako male, odciete na 80hz i dobry subwoofer do tego.

Inaczej marnujesz ten sprzet. To tak jak bys do wzmacniacza stereo podlaczyl tylko jedna kolumne i czekal na niesamowite efekty dzwiekowe.

Marnujesz sprzet.

Masz coś kolego źle ustawione. Mialem możliwość posłuchać jak gra identyczny amplituner połączony z kolumnami Dali zensor 5 i niskich tonów nie brakowało.

Sprawdź jeszcze czy masz ustawiony tryb stereo a w menu ręcznie możesz zmienić odległość kolumn od miejsca odsłuchu. Przy źle ustawionym tym parametrze faktycznie niskie tony znikają. Standarowo jest tam dość duża odległość ustawiona.

3. kalibracja z mikrofonem zrobiona była

4 Audyssey i DynamicEQ wyłączony wszystkie ustawienia ręcznie bas podkręcony na +6

Kalibracja OK a potem Audyssey włączyć i DynamicEQ włączyć. Bas i wysokie na 0. DynamicEQ chyba ma regulację, możesz dopasować brzmienie do własnych upodobań.

Twój amplituner ma 8 kanałów i kosztuje 2000zł.

Wychodzi, że wykorzystując go w stereo tak jakby kupiłeś wzmacniacz za 500zł.

Nie ma prawa grać niestety.

Twój amplituner ma 8 kanałów i kosztuje 2000zł.

Wychodzi, że wykorzystując go w stereo tak jakby kupiłeś wzmacniacz za 500zł.

Widziałeś gdzieś analogiczny amplituner stereo za 500zł? Chyba nie masz rozeznania w cenach, po okrojeniu tego amplitunera do stereo kosztowałby tyle samo lub więcej. Taki ukłon marketingu w stronę tych, którzy oceniają jakość sprzętu wg metki z ceną.

Gość

(Konto usunięte)

Naczytales sie za duzo negatywnych wypowiedzi ludzi, ktorzy probowali podlaczac zestawy kina domowego w nieodpowiednich pomieszczeniach i nie zachowujac jakiejkolwiek z zasad ustawienia i kalibracji zestawu kolumn.

Takie zestawy nie maja prawa grac tak samo, jak zestawy stereo ustawiane w niewlasciwy sposob.

Znam kilka przypadkow zmiany zestawu stereo na zestaw kina domowego, ktore zakonczyly sie powodzeniem i pelnym zadowoleniem uzytkownikow, ktorzy tych zmian dokonali. Sam jestem jednym z nich.

Klasyczny sprzet stereo nie ma szans z w miare dobrej klasy, dobrze skonfigurowanym zestawem kina domowego ani pod wzgledem brzmienia ani funkcjonalnosci.

Człowieku ty nie masz pojęcia o czym piszesz.

Trochę racji w tym jest- może nie do końca, ale jest.

Otóż w nie do końca skopanym akustycznie pomieszczeniu, autokalibracja zrobi swoje i dźwięk będzie nawet lepszy, niż gdyby na pałę wstawić stereo. Jak ktoś się jednak do ustawienia stereo przyłoży, można uzyskać (w podobnej kasie) lepsze brzmienie.

Oczywiście w kwestii wygody użytkowania stereo bije kino prostotą, natomiast klocki kinowe biją stereo zaawansowanie funkcjonalnym (to się jednak już zmienia, bo cyfrówka i funkcje sieciowe coraz częściej są dostępne w stereo).

Najtansze Denony faktycznie gorzej graja ale nie w ten sposob ze brak basu. Na moje oko Denon caly czas mysli ze ma suba i tam puszcza wszystko ponizej 80hz.

A moze kolumny sa w innym miejscu (np mniej w rogach) i dlatego bas zanikl ?

Jakby komuś nie chciało się szukać:

Ten amplituner ma 7 kanałów, 6 wejść HDMI, gniazdo USB, 2 wejścia cyfrowe, 2 anteny, procesory Dolby i DTS, kartę sieciową, układ autokalibracji, wyświetlacz na pól maski i jako, że to jest amplituner - w środku jest też "tuner".

Co prawda wielkości paczki fajek i to slim, ale jest :)

Urządzonko waży 8,5 kg.

Jak ma to grać?

Dzięki...wolę stereo, nawet z 2 parami kolumn podpiętymi do tego samego wzmacniacza, niż 5.1 do stereo...

Jakby komuś nie chciało się szukać:

Ten amplituner ma 7 kanałów, 6 wejść HDMI, gniazdo USB, 2 wejścia cyfrowe, 2 anteny, procesory Dolby i DTS, kartę sieciową, układ autokalibracji, wyświetlacz na pól maski i jako, że to jest amplituner - w środku jest też "tuner".

Co prawda wielkości paczki fajek i to slim, ale jest :)

Urządzonko waży 8,5 kg.

Jak ma to grać?

Normalnie.

Skonczyly sie czasy mierzenia brzmienia na podstawie wagi sprzetu.

Jest 2018 rok.

Dzięki...wolę stereo, nawet z 2 parami kolumn podpiętymi do tego samego wzmacniacza, niż 5.1 do stereo...

Masz do tego pelne prawo.

Gdybys posluchal swojej lubionej plyty stereo wydanej na SACD w formacie 5.1 zmienil bys zdanie.

Skonczyly sie czasy mierzenia brzmienia na podstawie wagi sprzętu.

Jest 2018 rok.

Nie, te czasy się nie skończyły.

Może w związku z 2018 rokiem napiszesz jaki to amplituner kina domowego gra normalnie i posiada dobre "brzmienie" w kategorii wagowej do 8,5 kg?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.