Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do NAD-a

to.spacer

Rekomendowane odpowiedzi

@Kejup

Czytałem już o nich parę razy, ciągnie mnie w ich stronę, przypuszczam że stosunek jakość / cena mają wyjątkowy. Niestety, nawet sam producent podaje że 25 m.kw. to dla nich minimum. Poza tym 60-cio watowy wzmacniacz to chyba byłoby tu za mało (szkoda że takich danych nie ma na stronie).

Wiem , że pisałeś o tym , że nie lubisz konstrukcji d'Appolito, ale może jednak warto sprawdzić Minas Anor IIIs 2,5R S16Hz. Ciekawe mogą być też (nie miałem okazji posłuchać) YB Sharq. Możesz spojrzeć też na ofertę Impuls Audio. Oczywiście jest cała masa zagranicznych marek robiących dobre kolumny, ale może warto sprawdzić firmy z naszego podwórka.

Czytam, słucham (na ile mogę), i na razie wiem jedno: wybór kolumn to nie jest prosta sprawa. Nawet domowe odsłuchy nie załatwiają sprawy w przypadku kogoś kto na co dzień nie siedzi w temacie - dziś Chorusów, od których zacząłem, słuchałbym pewnie zupełnie inaczej. W związku z czym mam jeszcze parę pytań, zakres tematów szeroki więc będzie miło jeśli ktoś odpowie chociaż na część tych wątpliwości:

1. Czy dobrze rozumiem, że do słuchania dużych składów akustycznych instrumentów zawsze pojawi się dylemat: albo membrany z materiałów naturalnych i bardziej naturalne brzmienie, albo głośniki twardsze i większa analityczność, szczegółowość?

2. Jak to jest z Tannoy Revolution XT 6F do NAD-a, niektórzy polecają, niektórzy nie.

3. Nie brałem pod uwagę opcji niemieckiej, ale te kolumny na pierwszy rzut oka robią wrażenie (wagą, efektywnością dB, ceną) Gdybym chciał, to na których się skupić? W grę wchodzą Magnat serii 75 (lub 80), Canton Chrono albo Ergo, no i Heco Music Style (Celan niestety są za duże).

Canton Chrono albo Ergo

Nie chcę niczego przesądzać ,ale polecam Cantony wypożyczyć, i posłuchać w domu przez dwa , trzy dni. Miałem je, z NAD 3100 , kumpel z Marantzem, w salonie po włączeniu efekt WoW , szczegółowość , wysokie itd. po dwóch dniach oddałem, i ja ,i kolega. Po prostu przy dłuższym słuchaniu stały się męczące , dźwięki kuły w uszy, muzykalności zero.

Pamiętaj , że to moja subiektywna opinia.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Słuchałem kolumn Heco z Nadem i mnie to połączenie bardzo się podobało. Masz dużo kolumn do wyboru w tym przedziale cenowym. Ja osobiście sprawdziłbym jeszcze kolumny Polk Audio rti a5.

@tomek4446

Rzeczywiśćie, droga niemiecka chyba nie jest dla mnie. No ale kolumny to ważna sprawa, chcę je kupić na długo. Musiałem sprawdzić samemu.

@Kejup

Dziękuję, Polk Audio RTi A5 to bardzo ciekawa propozycja, czytam co mogę a o mało bym ich nie przegapił. Bo jest stosunkowo mało informacji, nawet tu, na forum... Widzę że najczęściej ludzie je łączą chyba z Cambridge Audio... Znasz ich brzmienie z NAD-em? Może ktoś inny zna?

@tomek4446

@Kejup

Dziękuję, Polk Audio RTi A5 to bardzo ciekawa propozycja, czytam co mogę a o mało bym ich nie przegapił. Bo jest stosunkowo mało informacji, nawet tu, na forum... Widzę że najczęściej ludzie je łączą chyba z Cambridge Audio... Znasz ich brzmienie z NAD-em? Może ktoś inny zna?

Niestety nie miałem okazji ich słyszeć. Jedynie z opini w necie przyszła mi do głowy ta propozycja.

Szkoda że mieszkamy daleko od siebie bo chętnie bym Cię zaprosił żebyś posłuchał sobie MA gs20. Nadal Cię będe na nie namawiał :-)

Ewentualnie ich większy brat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaintrygowany tematem z ciekawości wytachałem NAD-3100 z piwnicy i podłączyłem do Dali Grand. Powiem tylko tyle, mimo 60W daje sobie spokojnie radę z wysterowaniem. Dźwięk to sprawa indywidualna , dla mnie super, i kolumny na lata.

Ukryta Zawartość

Jak sądzę cena do dużej negocjacji , chyba , ze stan naprawdę perfekcyjny.

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

@bob*

Nie, AE nie biorę pod uwagę, szukam zrównoważonego brzmienia, a z nimi nawet pewnie na większej niż moja powierzchni byłoby chyba za dużo basu.

@Kejup

Tak, o starych MA można przeczytać dużo dobrego, ja jednak szukam nowych kolumn. Jak już pisałem słuchałem dzisiejszych MA, i to była tragedia. Aż się zastanawiałem czy dobrze je podłączyłęm, no ale tu chyba nic nie można zepsuć: czarne do czarnego, czerwone do czerwonego, a zworki zostają na miejscu.

@tomek 4446

Tak, to że NAD brzmi dobrze z Dali to prawda ogólnie znana. To niesprawdzona informacja, ale ktoś pisał że Duńczycy nawet do swoich testów używają sprzętu NAD-a. Opticony są na mojej krótkiej liście, ale szukam jeszcze...

----------------------

...niestety, to co mnie interesuje to akurat dosyć rzadkie kolumny, więc jeszcze raz poproszę: gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia z NAD-em i Polk Audio RTi A5 albo Canton Ergo 670 DC (czy ich większymi odpowiednikami), będę wdzięczny.

Hehe musiałem spróbować jeszcze raz z tymi gs-ami:-)

A tak na poważnie, ja nie słuchałem Cantonów ani Polków ale mój brat słuchał Cantony (nie pamiętam modelu ale coś w granicach 5tys za parę) i z tego co mówił brakowało mu dołu. Tyle że on jest basolubem.

Pozdro!

P.S.

Posłuchaj jeszcze tych:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze zgłębiania Polków zrezygnowałem - recenzenci piszą że przy cichych poziomach głośności nie jest najlepiej. Canton Ergo to rzadkie kolumny, słuchałem więc niższej serii Chrono. Dobre zrównoważone dynamiczne brzmienie. Może nie dla mnie, nie do akustycznych instrumentów, ale do np. rocka na pewno. Punktowe, dokładne, jeśli kogoś interesują to model 509.2 jest teraz w bardzo atrakcyjnej cenie.

Słuchałem też tak chwalonych na forum Heco Music Style, ale nie zachwyciły. Fakt, trochę od Cantonów cieplejsze, dynamika ogromna, jednak niewiele poza tym. Gwoli sprawiedliwości: były niewygrzane. Wyższe serie Heco do mojej powierzchni są albo za duże, albo mają małe głośniki, co moim zdaniem poważnym kolumnom nie przystoi.

Wreszcie Dynaudio Emit M30. Jak na pewno tysiące fanów śledzących wątek pamięta, nie chciałem ich słuchać ze względu na zgodny w recenzjach brak dynamiki, no i są tylko dwudrożne... Ale stały obok, podłączyliśmy. Braku dynamiku, nawet w porównaniu z Heco, w ogóle się nie czuje, to po prostu zupełnie inna, bardzo przemyślana, koncepcja brzmienia. W stronę Dali. Może mniej szczegółów niż tam, ale więcej muzykalności.

Wyższe serie Heco do mojej powierzchni są albo za duże

eeeeee- nie są za duże. Moje grają w *&^%*_około 25m2 nie, nawet tyle nie ma i nie żałuje że kupiłem takie kolumny.

@Bogusław_59825

Miło poznać kogoś, kto w przedziale cenowym gdzie można już swobodnie wybierać, zdecydował się na zdecydowane kolumny. Domyślam się że z NAD-em może być lepiej niż w złym miejscu na koncercie. Niestety 21 m. kw. a 25 m. kw. to jednak prawie 20% różnicy.

• 3 tygodnie później...

Mam teraz Dali Ikon 6 Mk2, które jeszcze można znaleźć nowe. Pierwszego wieczora wrzuciłem fragmenty kilku płyt - rewelacja. Drugiego nie miałem dużo czasu, wrzuciłem jedną na chwilę, na stojąco, żeby potwierdzić wcześniejsze odczucia. I musiałem usiąść. Na godzinę - takiej szczegółowości i precyzji, i to po ciepłej stronie, to ja się za te pieniądze nie spodziewałem. Dokładnie o to mi chodziło. Trzeci dzień: bas w porządku. Ale czy ten dźwięk nie jest zbyt szczupły? Wracam po paru godzinach - nie, nie jest. Czwarty dzień: no dobrze, ale gdzie jest średnica? Średnicy niestety nie ma, albo - zależy od nagrania - jest chuda i bez wypełnienia. Piąty dzień mnie w tym upewnia, całość jest przepięknie detaliczna i precyzyjna, ale nie ma równowagi, nie ma też zupełnie masy. Wygląda, że to święte słowa:

Szczegółowość nadmierna zwykle zarzyna średnicę

Wątpię, ale dla pewności jeszcze zapytam, bo mam parę dni do zwrotu: kolumny są niewygrzane, ale czy to może coś diametralnie zmienić? Bo jeśli tylko poprawić, to będzie za mało.

Po wygrzaniu zmieni się barwa, ogólnie kolumny wtedy łagodnieją i spójniej wybrzmiewają. Moja rada jest taka, że jeżeli chcesz mieć wszystkie aspekty na porządnym poziomie to jednak rozejżyj się za konstrukcją trój droźną.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

To dziwne że brakuje Tobie średnicy. Patrząc Charakterystykę przetwarzania nie ma tam jakieś wielkiej dziury. Po tylu dniach głośnik powinien się już w miarę ułożyć. Ale widać że wysokie tony przebijają resztę.

Kolega "cygaret" może mieć racje.

Wielkiej dziury nie ma , to fakt, ale jednak jest i to w nieciekawym miejscu.

Przyznam się, że jak przekładałem w swoich kolumnach DIY parę tygodni temu tweeter

zrobiłem dołek 2 - 3 kHz, bo bez niego było źle, nosowo, ale to ok 3 dB spadek wobec średniego poziomu.

Tu jest znacznie gorzej, bo sięga 10 dB a do tego z "dopaloną" górą pasma.

Poradzę tak - spróbuj je ustawić inaczej; nie do siebie, może równolegle, może lekko na zewnątrz,

albo regulować odległość od ściany - może czasem pomóc, ale nie zawsze.

I pamiętaj; w tak krótkim czasie ( do zwrotu ) raczej ucho się dostosuje,

a nie głośniki zmienią charakter i nagle się wypełnią lub złagodnieją ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tak napisze ni z gruchy i z pietruchy. Niby charakterystyka jest ale wokal z głośnika 12-15cm jednak potrafi odzwierciedlić naturalny głos.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Idealu nie ma w tych pieniadzach .. dynki beda wypelnione i graja srednica ale bedziesz za niedlugo chcial zmienic wzmacniacz bo z nadem o ile jazz klasyka brzmi ladnie to przy szybszych gatunkach np rock gorzej zrealizowany moze brakowac detalu.. pewnie lepszy wzmak lepiej je wysteruje ale tu mozesz sie liczyc z wydatkami jak w klubie dynaudio wyczytacz to niektorzy z bardzo droga elektronika je lacza np hegel h160 :-)

Aluminiowe sztywne kopolki moga meczyc uszy i pewnie tekstylne sa lagodniejsze ale pewnie sa odstepstwa od tej reguły

Idealu nie ma w tych pieniadzach ..

...no właśnie, trochę tym jestem zaskoczony. Jak się jest z boku, przegląda od czasu do czasu pisma, powstaje wrażenie że tylko wybierać okleiny. A szukam "zwyczajnych" kolumn. Czyli do średniej powierzchni, z naturalnymi membranami i w miarę dużymi głośnikami, dwuipół, czy nawet - jak Koledzy wyżej radzą - mniejszych trójdrożnych.

...no właśnie, trochę tym jestem zaskoczony

Gdyby nie było wyboru byłoby łatwiej, a tak:

1. zawsze są wątpliwości że mogłoby być lepiej;

2. pewnie istnieje taki zestaw który zagrałby całkiem nieźle i bez większych zastrzeżen w tej kwocie ale żeby go dobrać to pewnie kilka miesięcy testów, i porównań również w pokoju docelowym w domu;

W używkach byłoby za tą kwotę bardzo dobrze ale moim zdaniem się trzeba na sprzecie znać, i temu sam kupuje raczej nowy.

Tak czy inaczej jak bym miał wątpliwości to pewnie bym szukał dalej. Daj znać co ostatecznie zdecydowaleś i co zostało na stałe u Ciebie.

Z tym wyborem nie jest jednak tak różowo, i znalazłem teraz potwierdzenie swojej obserwacji w styczniowym "Hi-Fi i Muzyka". Przy okazji dorocznych nagród za różne produkty naczelny pisze, że w tańszych kategoriach coraz trudniej je przyznawać, po prostu nie ma kandydatów. Jeśli chodzi o kolumny to widzę że w przedziale 8-12 tys. można już coś znaleźć, nawet w 0-4 tys. jest łatwiej. Ale to co mnie interesuje, 4-8 tys... no, już wyżej napisałem.

Co do meritum, to Ikony wróciły do sklepu. Średnicę dużo lepszą mają Opticony, i je teraz powinienem zaprosić, ale jakoś - z zupełnie innego powodu - nie mam ochoty. Po odsłuchu u sprzedawców mam wrażenie że chyba za bardzo kłamią, robiąc z każdej muzyki ekscytujące przeżycie, a nie każda jest tak nagrana. Jak napisał jeden z recenzentów "Czasami na nasz smak wywierają zbyt dużą presję". No ale napisał to po wymienieniu wielu, wielu zalet.

Co do meritum, to Ikony wróciły do sklepu

ja mam dynaudio emit 20 i raz że ze słabszym wzmakiem nieco zamulają a dwa to w sumie pewnie znalazłby coś lepszego ale mi się nie chciało szukać, a priorytetem było żeby dźwięk niezbyt natarczywy... gra cały system, żródło, kable, wzmacniacz i kolumny a na końcu akustyka dlatego to wcale nie jest takie proste coś złożyć

@Svawo

A jaki masz wzmacniacz? To monitory, może wcale nie zamulają? Może to tylko ich charakter, M30 są po ciemniejszej stronie neutralności, płynne, też w pierwszej chwili można to wziąć za zamulanie.

Ja na ekranie przerzuciłem już chyba wszystko co w Polsce można kupić, nawet zahaczyłem o zagranicę, trochę posłuchałem, i jedyne brzmienie jakie mi nie daje spokoju to właśnie M30. NAD też jest po tej ciemniejszej stronie, membrany do symfoniki trochę za małe - rozum więc je odrzucił. Ale serce nie sługa, pamięta. Kto wie co będzie dalej.

A jaki masz wzmacniacz?

nad 326 :) napisałem że ze słabym wzmakiem zamulają to troche wina wzmaka, bo z innymi które słuchałem było inaczej... jak bym teraz szukał kolumn to z ciekawości posłuchałbym jakichś wyższych elacków i może z ciekawości proac, xavian ..

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

to troche wina wzmaka

- nie sądzę, to dobry sprzęt. Kolumny też dobre, więc - jeśli naprawdę zamula - wina jest zestawienia. Jeśli Emit kupiłeś to pewnie Ci się podobały, może lepiej zmienić wzmacniacz? Niektóre marki mocno opuściły ostatnio ceny na przedostatnie modele, które od ostatnich prawie się nie różnią. Jeśli dobrze pamiętam z Klubu Dynaudio to piszą że tu potrzeba mocy, ale pewnie pomieszczenie masz nieduże, wtedy sporo watów to też niedobrze. Twój NAD jest zresztą mocniejszy niż masz w specyfikacji, ta firma jest z tego znana.

Kolumny też dobre, więc - jeśli naprawdę zamula - wina jest zestawienia

Tak właśnie napisałem w ostatnich kilku postach albo przynajmniej tak mi się wydawało.

Przy czym należy dodać że ten wzmak jest dobry w pewnym przedziale cenowym. Powyżej pewnej kwoty zmienia się perspektywa. :)

Jeśli Emit kupiłeś to pewnie Ci się podobały, może lepiej zmienić wzmacniacz?

Dokładnie tak też zamierzam zrobić. Myślałem że to Ty szukasz kolumn...? ?? ;)

Niektóre marki mocno opuściły ostatnio ceny na przedostatnie modele, które od ostatnich prawie się nie różnią.

Podobno.. czy możesz wymienić te które masz na myśli bo może jest coś o czymś nie wiem a od dłuższego czasu szukam ciekawej okazji czy wyprzedaży :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.