Skocz do zawartości
IGNORED

Konfraternia morsów i/lub saunowiczów (foczek i/lub saunowiczek)

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilkunastu lat saunuję i morsuję się. Już dawno z kolegami doszliśmy do wniosku, że sauna i przerębel to nieliczne z wielu miejsc do spotkania facetów w trybie bezalkoholowym (chociaż ostatnio dwulitrowa butla greckiego wina cieszyła nas przez 3,5 godziny saunowania i wychładzania w przeręblu, ale to było 29grudnia- pożegnanie starego roku).

Wybudowałem- zamiast kupowania nowego dac-a- saunę w ogrodzie, niedaleko basenu.

Będę się cieszył z wymiany doświadczeń posiadaczy i użytkowników sauny i/lub przerębla.

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Od kilkunastu lat saunuję i morsuję się. Już dawno z kolegami doszliśmy do wniosku, że sauna i przerębel to nieliczne z wielu miejsc do spotkania facetów w trybie bezalkoholowym (chociaż ostatnio dwulitrowa butla greckiego wina cieszyła nas przez 3,5 godziny saunowania i wychładzania w przeręblu, ale to było 29grudnia- pożegnanie starego roku).

Wybudowałem- zamiast kupowania nowego dac-a- saunę w ogrodzie, niedaleko basenu.

Będę się cieszył z wymiany doświadczeń posiadaczy i użytkowników sauny i/lub przerębla.

Wbrew pozorom i całkiem nieświadomie upgadeowałeś swój własny DAC w głowie :-). Ja np. po solidnym basenie, kiedy wracam z potężnym zastrzykiem endorfin i odpalam muzykę odbieram ją jeszcze lepiej :-). Coś w tym jest.

Smuga cienia spowija..;-)

Może ktoś opowie jak " skutecznie " poprawnie korzystać z sauny . Mam wypracowane i zasłyszane techniki , ale o nich napiszę jutro .

1. W trakcie seansów w saunie pijesz tylko minimalną ilość czystej wody Dajmy na to 200 gram . Nie pijesz soków . Gdy jest się w saunie , nerki pracują na podwójnych obrotach i nie można ich obciążać . Soki i uzupełnianie potasu po saunie . Jeśli np. będziesz pił w saunie sok pomidorowy , to bardzo ciężko będzie siedzieć .

2. Przerwy w saunie mają być odpowiednio długie . Na tym polega sauna .

3. Przed sauną dokładnie myjesz jakimś niemocno pachnącym środkiem . Do sauny wchodzisz czysty , a w przerwach i po płukarz się tylko czystą wodą ( wtedy będziesz miał " nawoskowaną " naturalnie skórę , równowaga łoju itd. , przez pory nie nałapiesz chemii ) .

4. Pierwszą seans zaliczasz na maksa ile da się posiedzieć i na pierwszej przerwie nie płuczesz się wodą , tylko czekasz aż sam powoli ostygniesz ( chodzi o zamykanie się porów, coś tam coś tam ) .

5. Dobrze jest mieć na głowie czapkę saunową lub nawet ręcznik . Wtedy komfortowo siedzi się . Bez nakrycia głowa może trochę boleć . Jeśli przegrzejesz głowę mogą nastąpić bardzo lekkie objawy jak byśmy byli długo na słońcu ( tak udar słoneczny to częściowe wyparowanie płynu mózgowego i brak amortyzacji )

6. Po saunie trzeba długo ostudzić się , wtedy nie będziemy pocić się po nałożeniu ubrań .

7. Można zastosować taką technikę : po całym cyklu wejść i wyjść dobrze ostudzamy się i wchodzimy jeszcze raz na krótko do sauny , minuta , najwyżej dwie , " obanić " się ( coś to daje , ale nie pamiętam co ) .

• 4 tygodnie później...

W Rosji morsowanie ma również aspekt religijny:

russian_women_celebrate_orthodox_epiphany_by_diving_into_icy_cold_water_640_21.jpg

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Wczoraj, u siebie - w saunie posiedzieliśmy we trzech w tym po raz pierwszy neurolog. W sposób kulturalny i uczony opowiedział nam o dopaminach i serotoninach itp itd

Wychodzimy do basenu w ogrodzie, puszczam gości przodem do lodu i słyszę soczyste: O KU>>>A ALE ZIMNA WODA!!!!!!

Zaczęła się kultura saunowa, męska.

Coś o mechaniźmie działania chłodu:

Profesor Druzjak tłumaczy mechanizm uzdrawiania kąpieli w zimnej wodzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ….Вода обладает большой теплоемкостью и поэтому охлаждает тело (также в основ- ном состоящее из воды) в 14 раз сильнее, чем воздушная среда той же температуры. Нам известно, что горячую воду нам легче всего сделать менее горячей, добавив в нее холодной воды. Точно так же происходит и с нашим телом – окатив его холодной водой, мы резко понижаем температуру нашего тела. А чтобы повысить температуру воды, обладающей большой теплоемкостью, требуется затратить огромное количество тепла. Точно так же, чтобы повысить температуру тела чело- века массой 70 кг всего на 1 °C, следует затратить 58 ккал. Можно поэтому представить себе, какой величины включается в нашем организме «котел» по производству теплопродук- ции при кратковременном погружении нашего тела в холодную воду или при обливании его такой же холодной водой. Исследования, проведенные на «моржах», дали следующие результаты. При кратко- временном пребывании (примерно 30 сек) в очень холодной воде (около 0 °C) резко (в 4–5 раз) увеличивается потребление кислорода организмом, активизируется дыхание, повыша- ется мышечная активность. Нормальная температура тела восстанавливается очень быстро – в течение 10–15 минут после купания. Озноб или дрожь на холоде – это проявление рефлекторной регуляции температуры тела путем повышения теплообразования в мышцах. Насколько дрожь может повысить теп- лообразование, видно из того, что искусственная имитация дрожи увеличивает теплообра- зование на 200 %. В химической терморегуляции, кроме того, значительную роль играют печень и почки. Итак, всего через 15 минут после холодного душа (или, как некоторые говорят, холо- дового удара) система терморегуляции нашего организма вернет нас в исходное по темпера- туре состояние, но уже более здоровое состояние и более бодрое. И все это произойдет лишь потому, что в результате интенсивных окислительных процессов в организме (вспомните, что в 4–5 раз повышается потребление кислорода) в кровь в большом количестве посту- пают углекислый газ и молочная кислота (о молочной кислоте будет сказано более подробно немного позже). И опять мы являемся свидетелями интенсивного подкисления крови, хотя способ, применяемый для этого, кажется уж очень далеким от самого понятия подкисленная…….

Dlaczego źródło rosyjskie? Bo oni bronią się jeszcze przed skolonizowaniem.

U nas farmakologiczne korpo-molochy sprzedadzą nam na wszystko pigułkę. Jak niegdyś koraliki murzynom i Indianom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

7. Można zastosować taką technikę : po całym cyklu wejść i wyjść dobrze ostudzamy się i wchodzimy jeszcze raz na krótko do sauny , minuta , najwyżej dwie , " obanić " się ( coś to daje , ale nie pamiętam co ) .

Dzisiaj, z zięciem zastosowaliśmy ten sposób.

TO DZIAŁA!

Niech Wam będzie częściej bliski Loyly, czyli duch sauny w postaci ciepłego uderzenia mieszanki parowo-powietrznej!

Robiłem takie numery w saunie , gdy wychodziłem , to na do widzenia polewałem wody na kamienie i machałem ręcznikiem nad piecem . Sam obrywałem gorącym powietrzem . W saunie pisk , wrzask , ale wszyscy zadowoleni .

Na wschodzie w ruskiej bani na górnej półce rozkładają suche zioła .

Edytowane przez czester15.30

Na wschodzie w ruskiej bani na górnej półce rozkładają suche zioła .

Stosuję inną metodę wykorzystania ziół: zamiast pojemnika z kamieniami stawiam inny generator pary na piecu. Jest nim sagan z wodą, gdy zacznie ona wrzeć wkładam(w zależności od potrzeby) szałwię, świeże gałązki jałowca lub kosodrzewiny z ogrodu i inne źródła olejków(świeże lub suszone).

Sauna nawet po wystudzeniu nimi pachnie.Oczywiście z nutą modrzewia i dymu: ściany i sufit są wykonane z 3cm dech modrzewiowych, a piec jest na drewno i czasami przy dokładaniu pufnie dymem.

Ależ to kolegów - mieszczuchów powala oryginalnością wytworzonej atmosfery!

• 2 lata później...

Odświeżam  temat w kontekście mody na morsowanie.

Oczywiście hejt na morsujących ma miejsce. Ale -hejterzy- to są zapewne "użyteczni idioci" koncernów farmaceutycznych.

U mnie znaleźć wolne miejsce w przeręblu i saunie w dni saunowania jest bardzo trudno.

Nie używamy piwa przy odsaunowaniu- tylko czerwone wino.

Ze znajomych zachorował na covid tylko kolega lekarz ze szpitala- wyszedł z tego stosunkowo lekko. Zasiliłem go nalewką z czarnego bzu o udowodnionym działaniu antywirusowym.

Edytowane przez piramidon
uzupenienie wypowiedzi

spacer.png

Ja też...

d727699e737704997f6edadf432075b5,780,0,0

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

• 11 miesięcy później...

Skoro o covidzie na audiostereo  nie można pisać- to piszcie o morsowaniu?

2826347__c_2_502_1079_824.jpg

d727699e737704997f6edadf432075b5,780,0,0

60016a7d7fc94_o_full.jpg

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Suchary!

Może jako lekarz odniósłbyś się do pomysłu z stosowaniem tych dwóch zabiegów fizjoterapeutycznych.

Wzmacnianie systemu immunologicznego jest bardziej celowe niż taplanie się w zafałszowanych statystykach skorumpowanego systemu opieki zdrowotnej.

Edytowane przez piramidon
uzupełnienie wypowiedzi

12 minut temu, piramidon napisał:

Może jako lekarz odniósłbyś się do pomysłu z stosowaniem tych dwóch zabiegów fizjoterapeutycznych.

Nie, to tylko moja wrodzona złośliwość! 🙂 Absolutna zgoda co do zdrowotnych benefitów! Kiedyś nawet parałem się krioterapią i myślałem o zakupie kriokomory.

Nie polecałbym tylko ludziom ze słabym sercem - tu szok termiczny może być naprawdę tragiczny w skutkach.

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie polecałbym tylko ludziom ze słabym sercem - tu szok termiczny może być naprawdę tragiczny w skutkach.

Może inaczej trzeba bardzo delikatnie wchodzić w temat co by właśnie nie było reakcji silnie lękowych i się przyzwyczaić.  Codziennie po gorącym prysznicu stosuję parę minut lodowaty prysznic ( wbrew nazwie nie jest tak lodowaty bo woda w sieci o tej porze roku to u mnie 9,6stopnia Celsjusza). Jak już czuję że mi po prostu zimno przerywam. W czasie czyszczenia kabiny z wody i mydła gumaczką zaczyna mi tak być ciepło że jak już się wycieram ręcznikiem  woda na mnie jest już ciepła i jest mi ciepło i komfortowo plus to fajne uczucie odprężenia...

Jak to się przekłada na samopoczucie mz. pozytywnie i ten komfort jak się przy minus 12 stopniach Celsjusza wychodzi w samym szlafroku do ogrodu na bosaka i w sumie ta temperatura nas nie wzrusza... i nie ma później objawów przeziębienia

Piszę to jako osoba która wcześniej nienawidziła zimna

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Trochę teorii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Wiosna tuż tuż . Trzeba się ochłodzić . 🤗🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Teraz jest najlepszy czas, by zacząć się przyzwyczajać do zimnej wody.

Potem można tak:

spacer.png

W dniu 10.01.2022 o 07:40, il Dottore napisał:

Mi 4 dni zajęło żeby wchodząc pod zimny prysznic nie odczuwać szoku termicznego.

W dniu 10.01.2022 o 14:19, ASURA napisał:

ten komfort jak się przy minus 12 stopniach Celsjusza wychodzi w samym szlafroku do ogrodu na bosaka i w sumie ta temperatura nas nie wzrusza... i nie ma później objawów przeziębienia

O tak! To samo włażąc do morza, jeziora lub rzeki. A ja tylko biorę zimny prysznic. Muszę tylko uważać, żeby nie siedzieć zbyt długo bo mogę zmarznąć a wtedy przeziębienie gotowe. Ale ogólnie rzecz biorąc to niezależnie od pogody t-shirt i lekka kurtka.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 5 tygodni później...

Saunowanie , gdy masz żylaki.

Znalazłem cenną wypowiedź w tej sprawie:

„Tak, wizyta w saunie jest również możliwa przy żylakach bez żadnych problemów. W przeciwieństwie do tego, co często się zakłada, krótkotrwałe upały nie uszkadzają rozszerzonych żył.”

Ale:

►W saunie należy przebywać maksymalnie 15 minut. ►Jeśli chcesz odciążyć żyły, połóż się zamiast siedzieć. Oznacza to, że naczynia w nogach nie muszą pompować krwi wbrew grawitacji podczas seansu w saunie. ►Tylko w ciągu ostatnich dwóch minut powinieneś siedzieć prosto, aby powoli przygotować krążenie do wstawania. ►Po seansie w saunie najlepiej jest skorzystać z prysznica z zimną wodą, aby naczynia powiększone przez ciepło ponownie się skurczyły. Te różne bodźce temperaturowe zwiększają napięcie ścian żył i utrzymują je w elastyczności."

Prof. Stefan Hillejan, flebolog i proktolog z kliniki chorób żył i odbytnicy w Hanowerze

Źródło:

Ukryta Zawartość

Informacja za darmo, wizyta u flebologa w Szczecinie kosztuje 450 zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.