Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

No to wiesz Przemciu dlaczego monitorow aktywnych nie biore pod uwage jako alternatywny pasywnych podlogowek, czy musisz je podlaczyc do wznacniacza aby przekonac sie o tym doswiadczalnie?

Mi nawet nie przyszło by to do głowy.

Jak zmieniałem stary system na aktywny po prostu sprzedałem wzmacniacz jako zbędny element systemu. Nie widziałem w tym żadnego problemu. Podobnie postępowałem gdy wymieniałem jakikolwiek element. Stary, niepotrzebny zawsze szedł do ludzi.

Rozdmuchujesz jakiś nieistniejący problem, by odwrócić uwagę.

Poza tym nikt ci nie każe nic kupować ani zmieniać. Rozważania były w twoim przypadku tylko teoretyczne, nad lepszością zestawów tzw. podłogowych nad monitorami. Ja tylko pokazałem ci że są konstrukcje, które nie pasują do twojego ogólnego rozumienia, tematu.

-----

A podsumowujac to zebraliscie wszelkie najlepsze cechy jakie przytrafilo Wam sie w monitorach dostrzec (w tym cechy zupelnie sie wykluczajace jak bas SF objetosci 70L i latwosc ustawienia miniaturek rodem z micro), dodaliscie zalety konstrukcji aktywnych (choc podlaczyc ich na probe do wzmacniacza nikt sie nie kwapi), i skonfrontowaliscie z jakas karykatura podlogowki zbierajac wszelkie zle cechy jakie Wam do glowy przyszly (choc wiekszosc z tych zlych cech przytrafia sie tez monitorom). Szczyt bezsensu Waszej dyskusji to wnioskowanie czegokolwiek z porownania moich mr4 za 500+ z SF za milion dolcowm. Nuda chlopcy, nuuuda...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Panowie, wróćmy do dyskusji :)

Przypominam co pisałem na początku:

Wiem że temat od razu zachęca do kłótni. Ale może tym razem poparte będą konkretnymi przykładami?

Piotrek

Panowie, wróćmy do dyskusji :)

Przypominam co pisałem na początku:

By merytoryczna dyskusja była możliwa proponuję podjąć środki zapobiegawcze ;-)

Przecież nigdy nie będzie zgody...nawet wśród fachowców od budowy kolumn jest wieczna "wojna"...

O wielkości głośników nawet nie wspominam...

Zgoda nie jest koniecznym warunkiem żeby prowadzić merytoryczną, kulturalną dyskusję opartą na logicznych argumentach.

Ale o co wojna. Jest od diabła konstrukcji dobrych jak i w najlepszym wypadku takich sobie. Podłogówki czy też monitory mogą odtwarzać pełne pasmo lub też nie. Stereotyp że monitory są wykastrowane z niskich tonów lub że podłogówki to pełne pasmo, jak każdy stereotyp niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

Krzykacze od prawd ogólnych, zazwyczaj mają niewielkie doświadczenie w temacie.

Nie ma czegoś takiego jak idealna konstrukcja do przypadkowego pomieszczenia jakim w większości przypadków jest miejsce gdzie słucha się muzyki. Dlatego nie ma sensu rozmowa ogólna.

Podział na budżet, w połączeniu z miejscem gdzie zestaw ma być słuchany to minimum by rozmowa miała jakikolwiek sens.

Pokój 20m2... Budżet załóżmy do 50tys za nowe bez rabatów i okazji. Cena rekomendowana.

Wieza STEREO Technics :)

Dobra tak poza tematem na temat napisze...:)

Się uwzieliscie tego basu w podstawkach, że niby super a często zdarza się, że jest podbity względem reszty pasma, żeby uzyskać efekt super basu z małych pudełek. I broń boże nie chodzi tu o jakość i zejście tylko "obfitość" czy inaczej loudness. Tak jest np w drogich epicon 2. Dzięki temu ma się dobry bas i dziurę na średnicy. Do tego dochodzi inny zabieg marketingu czyli płyty z loudness... Więc już walicie w system muzę z podbitym basem. Puscicie płytę bez loudness i się okazuje, że basu brak. Już takich opinii na peczki tu było.

Rownie dobrze można kupić wzmak z gałka od tonów wysokich, średnich i niskich i sobie dokręcac według uznania czego trzeba...

Prawda jest jednak taka, że możliwości podłogowa kolumna ma większe. Co z kolei nie znaczy, że w konkretnym pomieszczeniu i systemie podstawka nie zagra lepiej. Ale to już kwestia indywidualna.

Zly przyklad z tymi epiconami. Podlogowki tej marki rowniez posiadaja taka sama charakterystyke.

Pokój 20m2... Budżet załóżmy do 50tys za nowe bez rabatów i okazji. Cena rekomendowana.

50k wydał bym na te i profesjonalną adaptację pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zly przyklad z tymi epiconami. Podlogowki tej marki rowniez posiadaja taka sama charakterystyke.

To znaczy, że to dobry przykład, bo nie jest wyjątkiem...

Wieza STEREO Technics :)

By merytoryczna dyskusja była możliwa proponuję podjąć środki zapobiegawcze ;-)

Bez obaw. Po moich zgłoszeniach Moderator ma oko na Userów, których udział pozbawiony był merytoryki i ograniczał się do prywaty niskich lotów.

...żeby prowadzić merytoryczną, kulturalną dyskusję opartą na logicznych argumentach.

Pora na Twój wkład w dyskusję.

-----

Stereotyp że monitory są wykastrowane z niskich tonów lub że podłogówki to pełne pasmo, jak każdy stereotyp niewiele ma wspólnego z rzeczywistością.

Myślę, że ma i to bardzo wiele, bo to właśnie miłośnicy monitorów wprowadzili do dyskusji "brak basu" i zalety tego "braku". Z resztą, fizycznie nie jest chyba możliwe aby miniaturowe monitorki "bas posiadały", chociażby kosztowały milion dolców. Za to monitory większe, "posiadające bas", przy okazji tracą większość zalet monitorów miniaturowych. Zawsze jest coś za coś. Przypomnę dla porządku, że kilkunasto metrowy salonik to już raczej nie jest bliskie pole.

Rozdmuchujesz jakiś nieistniejący problem...

Problemem, i to bardzo poważnym jest, że w konfrontacji do podłogówek pasywnych przedstawiłeś zalety "aktywności" kolumn jako cechę monitorów podczas gdy:

- podłogówki też mogą być aktywne,

- aktywnych nie podłączysz w miejsce pasywnych... a może jednak się skusisz?

Drugim, i to jeszcze poważniejszym problemem jest, że w tej dyskusji pod hasłem "monitor" funkcjonuje jakiś nieistniejący twór, który przy miniaturowych rozmiarach posiada pełne pasmo w dole, i kosztuje połowę mniej od podłogówki tej samej jakości.

-----

W zasadzie do wyboru, do koloru. Za 50000? Pewnie bez znaczenia. Za 5000? Pewnie znaczenie jakieś już jest. Za 500+? Albo bas, albo nieco wyższa jakość.

Osobiście do kilkunastometrowego saloniku planuję monitory. Dlaczego? Bo dobrze grające monitory robią na mnie piorunujące wrażenie, a niewielki spadek w dole pasma przyjemności ze słuchania muzyki nie odbierze, zmniejszy za to problemy z akustyką pomieszczenia. Ale jakbym miał kasę, to akustyka pomieszczenia i 3 drogi w obudowie zamkniętej.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Myślę, że ma i to bardzo wiele, bo to właśnie miłośnicy monitorów wprowadzili do dyskusji "brak basu" i zalety tego "braku". Z resztą, fizycznie nie jest chyba możliwe aby miniaturowe monitorki "bas posiadały", chociażby kosztowały milion dolców. Za to monitory większe, "posiadające bas", przy okazji tracą większość zalet monitorów miniaturowych

Jakieś konkrety???

Problemem, i to bardzo poważnym jest, że w konfrontacji do podłogówek pasywnych przedstawiłeś zalety "aktywności" kolumn jako cechę monitorów podczas gdy:

- podłogówki też mogą być aktywne,

- aktywnych nie podłączysz w miejsce pasywnych... a może jednak się skusisz?

Podałem dlatego aktywne bo takie wg. mnie konstrukcje już dawno powinny wyprzeć pasywne rozwiązania. A monitory ze względu na to że nie widzę uzasadnienia stosowania tzw. podłogówek i nie wiedzę ich przewagi jeśli chodzi o jakość produkowanego dźwięku.

Po za tym nie widzę najmniejszego problemu w tym by pozbyć się zbędnego elementu z systemu gdyby, ktoś chciał przejść na rozwiązania aktywne.

Jak do tej pory tylko ty uparłeś się że nie da się nic zrobić posiadając "tradycyjny" zestaw, chcąc przejść na aktywny.

Nie widzę w tym nic innego jak próbę wszczynania gównoburzy.

Drugim, i to jeszcze poważniejszym problemem jest, że w tej dyskusji pod hasłem "monitor" funkcjonuje jakiś nieistniejący twór, który przy miniaturowych rozmiarach posiada pełne pasmo w dole, i kosztuje połowę mniej od podłogówki tej samej jakości.

Nie zauważyłem by ktoś mówił o rozmiarach. Monitor to monitor, bez względu na rozmiar, da się łatwo rozpoznać.

Przypomnę dla porządku, że kilkunasto metrowy salonik to już raczej nie jest bliskie pole.

Niezaadaptowany salonik kilkanaście metrów to nawet w bliskie polu, będzie tylko coś na kształt tego co zostało nagrane. Na pewno nie można w tym przypadku mówić o wiernym odtworzeniu. Ale priorytety są różne. Jednemu wystarczy byle waliło basem, inny jak mu dudni ratuje się skarpetą jeszcze inny pomyśli, dokształci się lub zapyta mądrzejszych i rozwiąże problem.

Bez obaw. Po moich zgłoszeniach Moderator ma oko na Userów, których udział pozbawiony był merytoryki i ograniczał się do prywaty niskich lotów.

Siebie też zgłoś bo poza nic nie wnoszącymi ogólnikami nic mądrego nie napisałeś. Edytowane przez Przemysław_51508

Pokój 20m2... Budżet załóżmy do 50tys za nowe bez rabatów i okazji. Cena rekomendowana

Po co 50 wystarczy 15. DYNAUDIO CONTOUR S 1.4 LE i za te pieniądze lepszej podłogówki nie znajdziesz a w tym metrażu basu nie zabraknie.

Po co 50 wystarczy 15. DYNAUDIO CONTOUR S 1.4 LE i za te pieniądze lepszej podłogówki nie znajdziesz a w tym metrażu basu nie zabraknie.

Owszem mają dużo basu jak na swoje gabaryty ale to nie są jakieś nadzwyczajne kolumny.

Owszem mają dużo basu jak na swoje gabaryty ale to nie są jakieś nadzwyczajne kolumny.

Nadzwyczajne może nie są ale mają coś w sobie. Brzmieniowo jak dla mnie niczym nie ustępuje konstrukcjom sporo droższym. Kolumny docelowe mam nadzieję, że zakończą moją pogoń za króliczkiem.

O mówisz, że spokojnie zagrają...

Wiem jedno, jako nieliczne monitory nie narobią obciachu przy tym repertuarze. Moje Rubicony też dzielnie walczą ale mają do ogarnięcie 40m2 i czasami Rel im pomaga. Dynki są jednak potężniejsze.

Nadzwyczajne może nie są ale mają coś w sobie. Brzmieniowo jak dla mnie niczym nie ustępuje konstrukcjom sporo droższym. Kolumny docelowe mam nadzieję, że zakończą moją pogoń za króliczkiem.

Wiem jedno, jako nieliczne monitory nie narobią obciachu przy tym repertuarze. Moje Rubicony też dzielnie walczą ale mają do ogarnięcie 40m2 i czasami Rel im pomaga. Dynki są jednak potężniejsze.

Tym kolumnom brak jest rozdzielczości i dynamiki. Jak dla mnie są lekko zmulone a najgorszy jest właśnie bas. Brak mu zróżnicowania i rozdzielczości, że o jakiejkolwiek sensownej barwie nie wspomnę. Owszem jest dosyć obfity i nisko schodzi ale to tyle dobrego co można o nim powiedzieć.

Tym kolumnom brak jest rozdzielczości i dynamiki. Jak dla mnie są lekko zmulone a najgorszy jest właśnie bas. Brak mu zróżnicowania i rozdzielczości, że o jakiejkolwiek sensownej barwie nie wspomnę. Owszem jest dosyć obfity i nisko schodzi ale to tyle dobrego co można o nim powiedzieć.

Ciekawe spostrzeżenia. Nie neguję tego co piszesz. Przyznam jednak, że moje wrażenia były zupełnie inne, także z taką opinią się jeszcze nie spotkałem. Dla mnie jedynym wytłumaczeniem może być zastosowana elektronika bo jak mówią każde Dynaudio są pod tym względem wymagające.

Ciekawe spostrzeżenia. Nie neguję tego co piszesz. Przyznam jednak, że moje wrażenia były zupełnie inne, także z taką opinią się jeszcze nie spotkałem. Dla mnie jedynym wytłumaczeniem może być zastosowana elektronika bo jak mówią każde Dynaudio są pod tym względem wymagające.

Słuchałem z różnymi wzmacniaczami zawsze grały tak samo.

Na uspokojenie tej dyskusji proponuję takie "monitorki". :))0

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Słuchałem z różnymi wzmacniaczami zawsze grały tak samo.

No cóż muszę na to zwrócić uwagę gdy będę słuchał ich ponownie przed zakupem. Dzięki za opinię.

No cóż muszę na to zwrócić uwagę gdy będę słuchał ich ponownie przed zakupem. Dzięki za opinię.

Nie zrozum mnie źle, mam duży sentyment do tej marki. Kiedyś na początku mojej zabawy z audio zauroczyły mnie F140 grające z jakimś Luxmanem, byłem w szoku jak mogą zagrać monitory.

Teraz mam po prostu większe wymagania.

Teraz mam po prostu większe wymagania.

Czy za wzrostem wymagań, idzie w parze wzrost ceny jaką trzeba zapłacić? Masz może jakąś sugestię na jakie monitory mógłbym zwrócić uwagę w tej cenie biorąc pod uwagę dobrą barwę, dynamikę, zróżnicowany i rozdzielczy bas? Szukam czegoś w stylu Rubiconów (nie wiem czy słuchałeś) ale z potężniejszym masywniejszym dźwiękiem.

Na uspokojenie tej dyskusji proponuję takie "monitorki". :))0

poszalałeś teraz z tym monitorem. Jednak wygląda bardzo obiecująco!

De gustibus non est disputandum

Kolejny temat, który mógłby być ciekawy, zniszczony przez Szymona.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Gość

(Konto usunięte)

Dynki są jednak potężniejsze.

Cholerka...muszę jednak zgodzić się ze Szpakiem...

Dla mnie metal to nie tylko potęga basu...przede wszystkim potęga średnicy i góra czysta jak łza...bez tego nie ma dla mnie prawidłowej prezentacji metalu...

Tym kolumnom brak jest rozdzielczości i dynamiki. Jak dla mnie są lekko zmulone a najgorszy jest właśnie bas. Brak mu zróżnicowania i rozdzielczości, że o jakiejkolwiek sensownej barwie nie wspomnę. Owszem jest dosyć obfity i nisko schodzi ale to tyle dobrego co można o nim powiedzieć

Edytowane przez Gość

Dla mnie metal to nie tylko potęga basu...przede wszystkim potęga średnicy i góra czysta jak łza...bez tego nie ma dla mnie prawidłowej prezentacji metalu...

Oczywiście, że tak. Pisałem, że Dynki są potężniejsze od Rubiconów. Moim zdaniem średnica w Rubiconach jest wyborna a wysokie czyściutkie i gładkie. Gdyby bas był dla mnie priorytetem nie kupowałbym niezbyt dużych monitorów do 40m2. Dynki mają jednak troszkę większą skalę, przy czym nie zauważyłem żadnego zamulenia a jestem pod tym względem wrażliwy (po to używam od lat elektroniki Audiolaba aby tego typu problemów uniknąć).

• Pokaż nowe odpowiedzi