Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim to mnie zdziwiło, że mając do dyspozycji 50tys ktoś stwierdza, że nawet nietopowy model podstawki za 14tys jakiejś marki zagra najlepiej... Szymon zszedł nawet do 500zl sorry, ale to jest śmieszne. Według mnie takie opinie świadczą tylko o małym osluchaniu i możliwościach kolumn w tym zakresie cenowym.

Osobiście do 50tys jest niewiele podstawek, które brałbym pod uwagę... Harbeth 40.1/2, neat ultimatum XLS, ATC 50... Może coś jeszcze, ale głównie stawialbym na podlogowki. Nie muszą być półtora metrowe przeciez... Neat ultimatum XL6 na czele stawki bym stawiał. Docelowo jednak zastanawiam się nad Pmc mb2se, ale to prawie dwa razy tyle ile założony tu budżet. To podstawka zjezdzajaca do 20hz :) I to ja rozumiem a nie te wydmuszki 35 centymetrowe...

Rubiconow nie miałem, ale epicon 2 tak i średnica to była dziura bas wyostrzony za bardzo. Nie mylić z niskim.

Edytowane przez Huberto1984

Wieza STEREO Technics :)

Czy za wzrostem wymagań, idzie w parze wzrost ceny jaką trzeba zapłacić? Masz może jakąś sugestię na jakie monitory mógłbym zwrócić uwagę w tej cenie biorąc pod uwagę dobrą barwę, dynamikę, zróżnicowany i rozdzielczy bas? Szukam czegoś w stylu Rubiconów (nie wiem czy słuchałeś) ale z potężniejszym masywniejszym dźwiękiem.

Niestety ze wzrostem wymagań rośnie również cena jaką trzeba zapłacić. Rubiconów nie słuchałem.

Jeżeli masz do wydania ok 15tys i pokój 40m moim zdaniem lepszym rozwiązaniem były by podłogówki i to raczej coś z polskich manufaktur lub jakieś używki.

Jeżeli muszą być monitory to tylko używane ...

W tej cenie można wyrwać używki Dynki C1, można również sprawdzić w metalu 30-stki Herbatnika ...

Weź również pod uwagę, że w konsekwencji pewnie Audiolab byłby także do wymiany.

Weź również pod uwagę, że w konsekwencji pewnie Audiolab byłby także do wymiany.

Nie ma takiej opcji. Słuchałem wielu tranzystorów (brzmienie lamp nie jest dla mnie) nawet za cenę ponad 20.000zł i zmiany jakie wnosiły dotyczyły bardziej charakteru brzmienia niż jego jakości. Natomiast jeśli chodzi o kolumny to słuchałem kolumn lepiej brzmiących ale dwukrotnie wyższa cena nie gwarantowała dwukrotnie lepszego brzmienia. Ograniczeniem są także warunki odsłuchowe z jakimi musi zmagać się sprzęt czyli zwykły salon z kuchnią. Huberto może śmiać się, z tego że nietopowy model za 14 tys. zagrał najlepiej. Dla mnie w obecnych warunkach (pomieszczenie elektronika) tak i kupowanie czegoś droższego jest przerostem formy nad treścią. Nie rozpatruję tematu w kryteriach absolutnych tylko odnoszę się do konkretnej sytuacji. Proszę to zrozumieć. Dlatego nigdy nie neguję innych opinii ponieważ w tej całej zabawie tak na prawdę nie ma prawd obiektywnych oprócz praw fizyki.

Edytowane przez daniel-de

Daniel,

Pytanie/zalozenia byly inne i dotyczyly tylko kolumn a nie wzmacniacza, zrodla, kabli, dlugosci, szerokosci pokoju (mozna miec 2m na 10m i sie robi problem z odtorzeniem stereo) i ustrojow akustycznych w nim zawartych.

Pokoj 20m2, budzet 50tys... a nie co w Twoim pokoju i z Twoim sprzetem zagra lepiej... Wtedy to faktycznie ktos, kto ma wzmaka unitre stwierdzi, ze nawet "grand utopie" mu nie zagraja i temat robi sie bez sensu.

Do tego nie znam kolum, ktore kosztujac dwa razy tyle co inne zagraja pod kazdym wzgledem dwa razy lepiej...zreszta jak to zmierzyc?

Nie wolalbys miec np dynek c1 platinum zamiast nizszego modelu??? Czy uwazasz, ze c1 sa gorsze od contour, czy, ze nie warto doplacac (i wolisz zaoszczedzic 35tys chociaz to nie temat o oszczedzaniu), czy, ze nie napedzi ich Twoj wzmak (o czym tez nie jest temat)...

Nie wolalbys miec np dynek c1 platinum zamiast nizszego modelu??? Czy uwazasz, ze c1 sa gorsze od contour, czy, ze nie warto doplacac (i wolisz zaoszczedzic 35tys chociaz to nie temat o oszczedzaniu), czy, ze nie napedzi ich Twoj wzmak (o czym tez nie jest temat)...

Podejście od strony realnych możliwości uzyskania najlepszego z możliwych brzmienia w konkretnych warunkach akustycznych, zawsze powinno byś bazą dla świadomego audiofila.

To co proponujesz owo "wolenie" jest całkowicie zdeprymowane przez stan zasobności portfela audiofila. Nie jest sytuacją niezbędna.

Skoro wie, że w tym a tym przypadku posiadanego pomieszczenia, możliwości poprawy brzmienia kończą się na takim pułapie sprzętowym, a ma za co i kupi sobie sprzęt, ale już dla własnej przyjemności wielokrotnie droższy i lepszy, to kto bogatemu zabroni??? :-)

W.

Nie ma takiej opcji. Słuchałem wielu tranzystorów (brzmienie lamp nie jest dla mnie) nawet za cenę ponad 20.000zł i zmiany jakie wnosiły dotyczyły bardziej charakteru brzmienia niż jego jakości.

Myślę, że tymi dynkami 1.4 ponieważ nie mają zbyt otwartej góry chcesz zatuszować/zrównoważyć charakter grania Audiolaba. Dlatego takie zestawienie Ci się podoba.

Jeżeli masz blisko możesz podjechać np do YB Audio dopasują Ci kolumny pod Twoje preferencje i elektronikę.

Podejście od strony realnych możliwości uzyskania najlepszego z możliwych brzmienia w konkretnych warunkach akustycznych, zawsze powinno byś bazą dla świadomego audiofila.

Panie W ... świadomy audiofil powinien kierować się chęcią ("woleniem") uzyskania najlepszej jakości brzmienia w danym budżecie i warunkach akustyczno-mieszkaniowych.

To co proponujesz owo "wolenie" jest całkowicie zdeprymowane przez stan zasobności portfela audiofila. Nie jest sytuacją niezbędna.

Można woleć C1, które są bezsprzecznie lepsze od 1.4 przy założeniu, że nie muszą być to kolumny nowe a używane C1 w porównaniu do nowych 1.4 nie zmieniają zasobności portfela świadomego audiofila.

Skoro wie, że w tym a tym przypadku posiadanego pomieszczenia, możliwości poprawy brzmienia kończą się na takim pułapie sprzętowym, a ma za co i kupi sobie sprzęt, ale już dla własnej przyjemności wielokrotnie droższy i lepszy, to kto bogatemu zabroni??? :-)

W.

Tylko, ze wtedy to nie jest dyskusja podlogowka vs podstawka w danym pomieszczeniu 20m2, bo wiadomo, ze kazdy ma inne i stwiedzenie "u mie to nie zagra" jest praktycznie nie do dyskusji, bo czym poprzesz swoja kontrodpowiedz, ze u Ciebie zagra, bo masz 30cm dluzsze i 30cm wezsze pomieszczenie i zaslony zastapione dyfuzorem...?

Pmieszczenie 20m z dobra akustyka. Reprezentacyjne...takie samo dla kazdej opcji. Wzmocnienie bez znaczenia jak i reszta toru, bo przeciez rozmowa jest o kolumnach a nie o tym czym je napedzic, zeby dobrze zagralo...

To tak jakbym napisal...kupilbym Herbatniki 40, lae nie mam wzmaka, ktory by je napedzil a pokoj jest "goly" wiec kino domowe za 500zl zagra na tym samym poziomie u mnie...Przeciez to nie swiadczy o tym, ze to kino jest lepsze od harbeth 40stek tylko o idiotycznym porownaniu.

Panowie, moim zdaniem tu chodzi o BRZMIENIE bo tym się przede wszystkim kierujemy przy ocenie dźwięku kolumn głośnikowych to znaczy całego systemu w konkretnym pomieszczeniu.

Za określony budżet wybieramy najlepszy dla nas produkt, kierując się własnymi preferencjami, a co za tym idzie jakość dla nas też jest najlepsza. Po prostu trzeba słuchać u siebie i dla siebie.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Pmieszczenie 20m z dobra akustyka. Reprezentacyjne...takie samo dla kazdej opcji. Wzmocnienie bez znaczenia jak i reszta toru, bo przeciez rozmowa jest o kolumnach a nie o tym czym je napedzic, zeby dobrze zagralo...

Przy takim założeniu to podłogówka, jeżeli monitor to tylko coś w rodzaju/wymiarach jak Herbatniki 40

Pytanie/zalozenia byly inne i dotyczyly tylko kolumn a nie wzmacniacza, zrodla, kabli, dlugosci, szerokosci pokoju (mozna miec 2m na 10m i sie robi problem z odtorzeniem stereo) i ustrojow akustycznych w nim zawartych.

O tym już pisałem wcześniej, uważam, że takie rozpatrywania bez spojrzenia na elektronikę i całą resztę jest bez sensu. Dywagowanie nie mające nic wspólnego z realem.

Może i bym wolał ale nawet ich nie słyszałem (nie porywam się z motyką na słońce). Jestem jednak pewien, że mój wzmacniacz spokojnie by je napędził.

Myślę, że tymi dynkami 1.4 ponieważ nie mają zbyt otwartej góry chcesz zatuszować/zrównoważyć charakter grania Audiolaba. Dlatego takie zestawienie Ci się podoba.

Tu nawet nie o to chodzi, że chcę coś zatuszować. Nie od dziś wiadomo, że sprzęty audio muszą być względem siebie koherentne. Jeśli wybrałem już jaśniej grającą elektronikę to żadne jasne kolumny się z nią nie zgrają. Nie uważam przez to, że kolumna grając cieplej jest gorsza od grającej jaśniej. Jest to tylko jej cecha charakteru. Co do Dynaudio 1.4 to ich góra mi absolutnie nie przeszkadza bo ilość informacji z niej płynąca jest bardzo duża choć podana w inny sposób. Jest to po prostu kwesta gustu a nie obiektywna wada brzmienia danej kolumny.

przy założeniu, że nie muszą być to kolumny nowe a używane C1 w porównaniu do nowych 1.4 nie zmieniają zasobności portfela świadomego audiofila.

Fakt. Nie brałem tej opcji pod uwagę w swojej wypowiedzi.

Tylko, ze wtedy to nie jest dyskusja podlogowka vs podstawka w danym pomieszczeniu 20m2,

Wybacz ale nie mogę doszukać się związku między Twoja odpowiedzią a tym co napisałem.

To własnie owo20m.kw, jego topologia i właściwości akustyczne, całkowicie deprymują obszar poszukiwań zestawów głośnikowych, które dadzą w nim najlepszy rezultat brzmieniowy. Czy szukający wybierze monitory, czy małe podłogówki, powinno wynikać z jedynie jego priorytetów brzmienia, no i jednak możliwości finansowych.

Bowiem KAŻDA poprawnie zbudowana kolumna głośnikowa zagra bez problemu w 20m.kw. Nawet te największe. I nie problemem będzie głośnik a system go napędzający.

• 3 tygodnie później...

Panie i Panowie, możecie pomóc?

Jakie wybitne kolumny podstawkowe za ok 10tyś pln? Rynek wtórny mile widziany.

Harbeth Super HL5 plus

Diapason Adamantes III

Dynaudio Special 25

Któraś z powyższych lub ewentualnie coś innego?

Pomieszczenie 25m2 + wzmacniacz hybrydowy Magnata.

Jak na mój gust to temat powinien brzmieć dwie drogi vs trzy drogi. Zauważyliście, że wszelkie dyskusje ograniczają się do konfrontacji cech obu tych rozwiązań? Przecież można spotkać zarówno podłogówki 1x135mm, jak i trzydrożne kolosy, które są za niskie, aby je postawić bez taboretu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Któraś z powyższych lub ewentualnie coś innego?

Jest dużo dobrych monitorów, najlepszy byłby odsłuch. Harbeth jest bardzo chwalony , nawet brałem pod uwagę kupno p3esr które mają dobre opinie mimo małych rozmiarów. Zajrzyj do klubu harbeth

Słuchałem kiedyś Harbetha w sklepie i bardzo mi się podobał, ale zmieniając sprzęt wolę odsłuchy w domu.

W chwili obecnej mam dwa problemy:

* kupując na rynku wtórnym raczej niemożliwe porównać ze sobą kilka sprzętów

* kupując na rynku wtórnym raczej ciężko pożyczyć na odsłuchy w domu

Stąd moje pytanie o opinie w odniesieniu do wzmacniacza i metrażu.

Zdaję sobie sprawę, że każdy ma inne ucho i każdy ma inne preferencje muzyczne, ale chciałbym dokonać najlepszego możliwego wyboru i być w stanie z tym żyć nie oglądając nowego sprzętu za kilka tygodni. (o ile to jest w ogóle możliwe)

<br />Bowiem KAŻDA poprawnie zbudowana kolumna głośnikowa zagra bez problemu w 20m.kw.<br />

Oj, coś mi się wydaje , że jednak te 20m2 ma znaczenie. Porównałem z ciekawości i jednak podłogówka w tym metrażu sprawuje się lepiej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Podłogówka, szczególnie taka jak ta ze zdjęcia w porównaniu do maleńkiego dwudrożnego monitorka, zawsze w każdym metrażu zagra lepiej. Choć bywają audiofile dla których priorytetem wcale nie jest słyszenie pełnego pasma akustycznego :-)

Na tym zdjęciu nie porównałeś głośników podstawkowych i takich jak one głośników podłogowych, porównałeś całkowicie dwie różne kolumny. Podstawkowy, pełno pasmowy, trójdrożny monitor z 10inch na basie, również zagrałby lepiej od tych miniaturek w 20mkw :-)

Tak jak napisałem. Dobry zestaw głośnikowy zagra w każdym prawidłowym akustycznie pomieszczeniu.

Panowie, wróćmy do dyskusji :)

Proszę bardzo:

Oj, coś mi się wydaje , że jednak te 20m2 ma znaczenie. Porównałem z ciekawości i jednak podłogówka w tym metrażu sprawuje się lepiej :)

Jesteś pewien, że to podłogówka sprawowała się lepiej? Wizualizacja chyb dość obrazowo pokazuje, jak pozbawione sensu jest przypisywanie jakichkolwiek cech kolumnom tylko dlatego, że są podłogowe, albo podstawkowe.

as000.jpg

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)

Choć bywają audiofile dla których priorytetem wcale nie jest słyszenie pełnego pasma akustycznego :-)

Problemem wielodrożnych kolumn jest podział pasma w zwrotnicy, który jest mniej lub bardziej słyszalny zawsze. Trudno dzielić pasmo już na dwie drogi, a na trzy - jeszcze trudniej. Plus inne problemy techniczne wielogłośnikowych kolumn. Wystarczy posłuchać dobrego szerokopasmowa żeby to usłyszeć i zrozumieć. Zawsze jest kompromis pomiędzy spójnością a szerokością pasma. Kto co woli.

Drugą ważną sprawą jest odległość głośników w kolumnie od podłogi. Moje doświadczenia z kolumnami podstawkowymi pokazują, że na wszystkich dedykowanych standach stoją one za wysoko. Inaczej: rekomendacja kopułka-ucho jest niesłuszna w większości przypadków. Tylko z wysokością ustawienia monitora mogę eksperymentować, z podłogówką mogę tylko jeszcze bardziej zwiększyć odległość głośników od podłogi.

<br />Jesteś pewien, że to podłogówka sprawowała się lepiej? Wizualizacja chyb dość obrazowo pokazuje, jak pozbawione sensu jest przypisywanie jakichkolwiek cech kolumnom tylko dlatego, że są podłogowe, albo podstawkowe.<br />

Ok. zapewne chodzi Ci o nomenklaturę. Te nazwy kojarzą się ( mnie przynajmniej)z wielkością głośników w nich zamontowanych.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

I zabawa zaczyna się od początku :)

Ile jeszcze czasu będzie wałkowany ten temat?

Lubicie takie zabawy prawda? :)

W konfrontacji na basie monitor vs podłogówka, mały vs duży, 2way vs 3way wygrywa ten który ma większy i lepszy woofer, o czym pisałem w pierwszym poście miesiąc temu.

<br />Podłogówka, szczególnie taka jak ta ze zdjęcia w porównaniu do maleńkiego dwudrożnego monitorka, zawsze w każdym metrażu zagra lepiej<br />

Pozwolę sobie się nie zgodzić, te monitorki w sypialni ( 14m2) grają lepiej od swoich dużych braci :)

Proszę bardzo:

Jesteś pewien, że to podłogówka sprawowała się lepiej? Wizualizacja chyb dość obrazowo pokazuje, jak pozbawione sensu jest przypisywanie jakichkolwiek cech kolumnom tylko dlatego, że są podłogowe, albo podstawkowe.

as000.jpg

Hehe mistrz photoshopa

Pozwolę sobie się nie zgodzić, te monitorki w sypialni ( 14m2) grają lepiej od swoich dużych braci :)

Absolutnie nie przeczę, jedynie czego to zasługa? Paskudnej akustyki sypialni czy błędów konstrukcyjnych swych większych braci? :-)

Rzeczywiście że w ten sposób będziemy się spierać w nieskończoność o zieloność pietruszki.

Moje twierdzenie brzmi - prawidłowo skonstruowane i zestrojone kolumny głośnikowe, zagrają absolutnie poprawnie w KAŻDYM pomieszczeniu. Poprawnie w zgodzie z typem konstrukcji jaki prezentują. Ocena co według słuchającego znaczy "lepiej" wynika z jego własnych subiektywnych upodobań.

<br /> Ocena co według słuchającego znaczy "lepiej" wynika z jego własnych subiektywnych upodobań.<br /> <br /> <br />

A to akurat święta racja, ten spór jak i wiele innych do niczego konstruktywnego nie prowadzi :)

Problemem wielodrożnych kolumn jest podział pasma w zwrotnicy, który jest mniej lub bardziej słyszalny zawsze. Trudno dzielić pasmo już na dwie drogi, a na trzy - jeszcze trudniej.

Tak. Tylko trudno traktować to jako wadę podłogówek, skoro jako konkurencję przedstawia się także trzydrożne monitory.

Moje twierdzenie brzmi - prawidłowo skonstruowane i zestrojone kolumny głośnikowe, zagrają absolutnie poprawnie w KAŻDYM pomieszczeniu.

Może nie każde w każdym, ale myślę, że prawidłowo skonstruowane dwie drogi z midwooferem 1x165 z pewnością wystarczy, aby z radością słuchać muzyki w będącym tematem dyskusji kilunastometrowym salonie. Zamęt w wątku powstał, bo na potrzeby wykazania nieistniejącej wyższości monitorów nad podłogówkami utworzono nieistniejący Twór, składający się z połączenia zalet micro monitorów i monitorów dużych, choć istnienie razem tych cech raczej się wyklucza. Jest nawet wprost przeciwnie, bo łatwiej te wszystkie zalety byłoby uzyskać w małej podłogówce, niż małym monitorze postawionym na stojaku. Po prostu większa obudowa ze względu na większą objętość i większą powierzchnie ścianki przedniej daje większe możliwości, choć koniec końców zajmuje tyle samo miejsca, co mały monitor na stojaku.

PS. Jak dla mnie to uroku ładnego monitora na ładnym stojaku postawionego w małym saloniku, żadna podłogówka nie pobije.

Hehe mistrz photoshopa

Painta :-)

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi