Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Oczywiście wolałbym Sonus Faber Guarneri Homage niż np podłogowe Monitor Audio za 10tys.

Ja też. I to nawet przy dużym pokoju odsłuchowym.:)

szosty slucha muzyki bez basu wiec po co za bas przeplacac?

To powinno brzmieć " szósty nie słucha organów czy niskiego fortepianu, więc po co kupować kiepskie podlogowki"

W kategoriach absolutnych chcemy przecież odtworzyć całe, pełne pasmo muzyczne bez żadnych ograniczeń a nie zakres powiedzmy do 45 Hz.

A co "mówiąc czysto teoretycznie" leży na przeszkodzie aby stworzyć kolumny podstawkowe odtwarzające pełne pasmo muzyczne bez żadnych ograniczeń.

A co "mówiąc czysto teoretycznie" leży na przeszkodzie aby stworzyć kolumny podstawkowe odtwarzające pełne pasmo muzyczne bez żadnych ograniczeń.

Teoria.

Widać źle trafiałeś, czyli dokonywałeś złych wyborów.

Wroc do mojej pierwszej wypowiedzi z tego watku, bo czegos widze nie zrozumiales.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teoria.

No właśnie. Taka sama jak teoretyzowanie, które kolumny są lepsze. Tylko w teorii można uznać wyższość jednych nad drugimi. W praktyce nie.

Wroc do mojej pierwszej wypowiedzi z tego watku, bo czegos widze nie zrozumiales.

Wiem, czytałem.

I jak myślę, ten wpis chwały ci nie przynosi.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Mnie zastanawia jedno.

"Stąd też właśnie przeważnie każdy producent poważnie podchodzący do produkcji monitorów takowy stand posiada. Nie mówię od razu aby je kupować gdyż są po prostu drogie, ale zaznaczam aby włączyć w głowie lampkę przed ich postawieniem. Monitor ma stać na standzie tak aby jego kopułka wysokotonowa była +/- na wysokości słuchacza. O ile dysponujemy stabilną szafką RTV która zapewnia taką wysokość, jeszcze przejdzie, wszelkie inne „pomysły” powinny być zastąpione standem, jeśli chcemy wyciągnąć z naszych monitorów optymalny dźwięk."

Mam taką potrzebę chwili.

Do małej dziupli gdzie zmagazynowałem kilka tysięcy winyli a chciałbym mieć tam maleńki system odsłuchowy, szukam współcześnie produkowanych monitorów typu "bookshelf" czyli dostosowanych do stawiania w/na regale.

Kiedyś były popularne, teraz wszystko zdominowały monitory do stawiania na standach.

Na razie ratuję się trzydziestoletnimi Musical Fidelity Reference 2 ale chciałbym nabyć coś bardziej współczesnego.

Czy ktoś coś może podpowiedzieć?

Revox elegance shelf świetne sa

Wiem, czytałem.

I jak myślę, ten wpis chwały ci nie przynosi.

A co powiedziec o niezrozumieniu mojego postu przez Ciebie? Co chcesz udowodnic faktem, ze za milion dolcow da sie kupic monitory, ktore nie ustepuja pasmem podlogowce za 500+?

Edytowane przez szymon1977

No coz, jak ktos nie ma warunkow to... sam przez dluzszy czas zadowalalem sie bezbasowymi monitorami.

Ale do czego miałeś to podlaczyc do onkyo?

A co powiedziec o niezrozumieniu mojego postu przez Ciebie?

Chyba nie piszesz sobie a muzom. Zabierając głos na Forum adresatem Twoich wypowiedzi są inni uczestnicy dyskusji.

Otóż ja tego wpisu nie rozumiem.

Ale do czego miałeś to podlaczyc do onkyo?

Co chcesz od Onkyo?

... ja tego wpisu nie rozumiem.

I dlatego wyszlo Ci, ze monitor ma jakas przewage nad podlogowka?

A co powiedziec o niezrozumieniu mojego postu przez Ciebie? Co chcesz udowodnic faktem, ze za milion dolcow da sie kupic monitory, ktore nie ustepuja pasmem podlogowce za 500+?

Ja nic nie udowadniam i nie imputuj mi czegoś czego nie napisałem.

Obawiam się, że twoja obecność w tym wątku jest po prostu nieporozumieniem.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Co chcesz od Onkyo?

Moje O to najmocniejszy sposob na argumentowanie gdy nie ma sie racji.

Ja nic ne udowadniam i nie imputuj mi czegoś czego nie napisałem.

Obawiam się, że twoja obecność w tym wątku jest po prostu nieporozumieniem.

Sory Miśku, ale to Ty watek zasmiecasz prywata.

Sory Miśku, ale to Ty watek zasmiecasz prywata.

Jaką prywatą?

Czy ciebie ktoś kiedyś nauczył czytać ze zrozumieniem?

Podlogowka jest lepsza, tylko przez swoje cechy wymaga spelnienia pewnych warunkow.

Koniec tematu.

Chyba nie piszesz sobie a muzom. Zabierając głos na Forum adresatem Twoich wypowiedzi są inni uczestnicy dyskusji.

Otóż ja tego wpisu nie rozumiem.

Co chcesz od Onkyo?

nie można oceniac czegokolwiek podłączając pod Onkyo a-5vl

A Onkyo ogólnie oceniam pozytywnie miałem kiedyś budżetówkę mocno modyfikowana i grało to niezle

Edytowane przez luk1985

I dlatego wyszlo Ci, ze monitor ma jakas przewage nad podlogowka?

Każdy ma to, co JEMU w JEGO konkretnym miejscu odsłuchowym najbardziej odpowiada. Zawsze uważałem i uważam, że głównym zadaniem sprzętu audio jest dostarczenie właścicielowi (maksymalnej w ramach budżetu, jaki chce przeznaczyć) przyjemności. Przekomarzanie się na temat przewagi tego czy tamtego sprowadza dyskusję do poziomu przedszkolnej piaskownicy. Dla jednego bilans zalet i wad wskazuje na monitory, dla innych - na podłógówki. Byty absolutne istnieją tylko w filozofii Platona.

Kolumny nie dzielą się na monitory i podłogówki lecz na dobre i pierdzigrajki.

Każdy ma to, co JEMU w JEGO konkretnym miejscu odsłuchowym najbardziej odpowiada.

Ale nie moze stwierdzic, ze pozbawiony basu monitor jest lepszy, bo podlogiwka w Twoim pomieszczeniu odsluchowym dudnila i buczala.

nie można oceniac czegokolwiek podłączając pod Onkyo a-5vl

A kto tak ocenil?

Najlepiej graja kolumny posiadajace podkladki podstawki pod kable glosnikowe ;)))

Monitor na ziemi to podlogowka, a podlogowka na standzie to monitor :D

I tym milym akcentem , zycze wam milego wieczoru! Ogladam wlasnie koncert Qeen z przed lat. Freddie byl Mega dobry, brakuje go trzeba przyznac...

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Może nasz kolega mysli o bardzo dużej kolumnie podstawkowej!

Kolejny dylemat ...

Czy bardzo duża kolumna podstawkowa jest jeszcze kolumną podstawkową czy już podłogową? ;-)

Kolejny dylemat ...

Czy bardzo duża kolumna podstawkowa jest jeszcze kolumną podstawkową czy już podłogową? ;-)

I własnie to pytanie zasługuje na oddzielny temat!

De gustibus non est disputandum

A jakby tak postawić kolumnę podstawkową na kolumnie podłogowej to otrzymamy tak modną w dzisiejszych czasach hybrydę ;-)

Tak na rozluźnienie hihi

A jakby tak postawić kolumnę podstawkową na kolumnie podłogowej to...

A jakby postawic monitory na sobwooferach? To podlogowki wyjda i zacznie grac, jak nalezy. Jakies pytania jeszcze? Watpliwosci moze?

Kolejny dylemat ...

Hmmm... moje MA tez nie stoja na podlodze tylko na kolcach:-)

No właśnie, najpierw Panowie odpowiedzcie sobie na pytanie, o jakiej wielkości monitorach mowa, bo Altusy i inne tego tupu (tych gabarytów) kolumny też można nazwać monitorami, ponieważ potrzebują standów, a przecież posiadają duże woofery które potrafią nisko zejść.

Jeśli mowa tu o małych monitorach z wooferami max. 6/5" (do max. 20L, co już jest dużo jak na monitory), to zawsze monitory dźwiękowo będą wygrywać z podłogówkami (oczywiście mowa tu o 2way).

Dlaczego, ponieważ za obudowę na podłogówki płacimy więcej niż na monitory, co w tej samej cenie przekłada się na gorsze głośniki w podłogówkach.

Monitory będą po prostu mieć lepsze głośniki.

Druga rzecz która wpływa na poprawę dźwięku w monitorach to ich gabaryty.

Brak frontu poniżej woofera, możliwość zrobienia skosów lub zaokrągleń na całym froncie, to wpływa pozytywnie na dźwięk (niwelowanie odbić).

Wielkość woofera i obudowy.

Bas nigdy nie będzie taki sam w porównaniu małej obudowy z małym wooferem, do dużej obudowy z dużym wooferem.

Minusem monitorów jest wielkość obudowy.

Większy głośnik (który to odtworzy lepiej najniższe pasmo) potrzebuje większej obudowy.

Tyle.

A co komu zagra lepiej w jego pokoju i elektroniką, no to już kwestia gustu, zastosowanych głośników w kolumnie oraz odpowiednie zestrojenie ich zwrotnicą (oraz obudowy).

Kolumny nie dzielą się na monitory i podłogówki lecz na dobre i pierdzigrajki.

A dla mnie na małe i duże, a potem dopiero na małe które grają dobrze lub źle, i duże które grają dobrze lub źle.

Ale nie moze stwierdzic, ze pozbawiony basu monitor jest lepszy, bo podlogiwka w Twoim pomieszczeniu odsluchowym dudnila i buczala.

Dla niego lepszy, bo akurat ten monitor nie schodził tak nisko i z takim natężeniem basu jak podłogówki.

Tu nie monitory są lepsze a pokój kiepski.

Gdy natrafi na monitory schodzące nisko z dużą ilością ogólnego basu (zwrotnica, strojenie BR), to też będzie buczeć. (no chyba że akurat te podłogówki były po prostu skopane)

Edytowane przez Marian133

...w tej samej cenie...

To budzet jest kiepski czy podlogowka?

Dla niego lepszy...

Mowimy ogolnie, nie o tym, co dla niego.

Gdy natrafi na monitory schodzące nisko z dużą ilością ogólnego basu...

Czyli monitor, ktory dorownal pasmem podlogowce. To wszystkobw temacie.

Może daj sobie już na wstrzymanie bo wszyscy się dowiedzą tego czego się tylko domyślają a mianowicie, że nie masz nic do powiedzenia.

A kto poza mna cos sensownego w temacie tu powiedzial? Po proby wymyslania warunkow, przy ktorych monitor nie odpada z gry pomimo swojej nizszosci w stosunku do podlogiwki sa raczej malo sensowne.

Edit:

Podobnie jak wyszukiwanie monitorow, ktore graja jak podlogowki.

Nuuuda chlopaki.

A kto poza mna cos sensownego w temacie tu powiedzial?

Typowa projekcja odwrócona. Właśnie Ty nie powiedziałeś nic sensownego.

Po proby wymyslania warunkow, przy ktorych monitor nie odpada z gry pomimo swojej nizszosci w stosunku do podlogiwki sa raczej malo sensowne.

Edit:

Podobnie jak wyszukiwanie monitorow, ktore graja jak podlogowki.

To, że Ty tak uważasz znaczy tylko jedno: że Ty tak uważasz. I nic ponadto. Na pewno nie znaczy ze tak jest.

Skup sie i wykaz wyzszosc bezbasowego monitora nad podlogowka, bo ze basowy monitor dorowna podlogowce nie przecze. A moze lepiej idz spac.

Ps. A Mercedes jest gorszy bo urwiesz lusterka wjezdzajac w garaz po Maluchu. W ten sam pseudologiczny sposob wykazac mozna wyzszosc mojego O nad dowolnym Waszym wzmacniaczem.

• Pokaż nowe odpowiedzi