Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o "Pure Direct"

Peebuls

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to normalne, że przy włączaniu opcji "Pure Direct" we wzmacniaczu, czasem usłyszeć można w jednej lub drugiej kolumnie dość wyraźne "czpyknięcie"? Wzmacniacz to Yamaha A-S700.

Mam również pytanie co do opcji "Cd Direct Amp". Planuję zakup odtwarzacza CD Yamaha CD-S300 i tam również widnieje opcja "Pure Direct". Trochę tych "Directów" za dużo i nie bardzo wiem na czym to wszystko polega :). "Pure direct" to dźwięk czysty, pozbawiony korekty z potencjometrów - zgadza się? "Cd Direct Amp" to dźwięk "czysty" z odtwarzacza CD podpiętego pod wzmacniacz? W takim razie jak to poustawiać po podpięciu CD żeby nie przegiąć - na cd też konieczne jest włączenie "Pure Direct" jeśli na wzmaku ustawię "CD Direct Amp"?

https://www.audiostereo.pl/topic/137227-pytanie-o-pure-direct/

Planuję zakup odtwarzacza CD Yamaha CD-S300 i tam również widnieje opcja "Pure Direct".

Ta funkcja w CD, umożliwia wyłączenie wyświetlacza. Pozdrawiam.

Co do wzmacniacza, to poczytaj sobie test, tam wszystko jest opisane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Ta funkcja w CD, umożliwia wyłączenie wyświetlacza.

Zgadza się , w S-700 jaką miałam to była jedyna zmiana jaką po włączeniu mogłem zaobserwować , ponoć wyłącza też wyjścia cyfrowe ale nie sprawdzałem.

CD-S-700

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Dzięki :)

Zostaje więc kwestia "czpykania".

Przy okazji czy A-S700 miało dwie serie?

W recenzji wspomniane są wtyki bananowe, w moim A-S700 obie pary wtyków są takie jak te na dole tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :(

Ukryta Zawartość

Niestety pewno coś tam w głośnikach usłyszysz. "Czpyknięcie" jak to nazywasz występuje przy odcinaniu potencjometrów.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ale być tego nie powinno. O ile nowe egzemplarze po prostu tego nie mają. O tyle te już trochę na rynku tak. Duża szansa że po przeczyszczeniu już tego nie będzie. Kiedyś, w niektórych modelach opcja ta byłą połączona z dosłownie mikro sekundową ciszą.

Dzięki :)

Zostaje więc kwestia "czpykania".

Przy okazji czy A-S700 miało dwie serie?

W recenzji wspomniane są wtyki bananowe, w moim A-S700 obie pary wtyków są takie jak te na dole tutaj -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :(

Gniazda głosnikowe są pozatykane trzpieniami trzeba je wyciągnąć i po kłopocie.

Ukryta Zawartość

Czy to normalne, że przy włączaniu opcji "Pure Direct" we wzmacniaczu, czasem usłyszeć można w jednej lub drugiej kolumnie dość wyraźne "czpyknięcie"? Wzmacniacz to Yamaha A-S700.

Wyłącza najczęściej wszystkie regulatory barwy. Zależy to oczywiście od konstrukcji. Jest tylko połączenie źródła z końcówkami mocy przez regulator wzmocnienia. To dotyczy wzmacniaczy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Próbują je wyciągnąć mam wrażenie, że chcą się wyłamać te plastiki ze środka, tak powinno być? ;) Nie sprawiają wrażenia zaślepek.

malutkim wkretakiem i do siebie musza wyjsc zreszta na górnych terminalach ich już nie ma

malutkim wkretakiem i do siebie musza wyjsc zreszta na górnych terminalach ich już nie ma

No właśnie u mnie to nie wygląda jak na zdjęciu, które załączyłem. Obie pary głośników mają takie terminale jak te dolne ze zdjęcia :/

No właśnie u mnie to nie wygląda jak na zdjęciu, które załączyłem. Obie pary głośników mają takie terminale jak te dolne ze zdjęcia :/

W moim amplitunerze KD Yamahy te zaślepki nie przeżyły procesu wyjmowania, mocno siedziały ;)

nagrywamy.com

Ja mam wrażenie, że tutaj to jest jeden kawałek plastiku i ciągnąc mocniej go po prostu łamię/kruszę, nie jestem pewny czy tak to powinno wyglądać ;)

Wkręć centralnie w tę zaślepkę wkęt do drewna ( taki z ostrym - cienkim czubkiem) i wyciągnij to ręką - pójdzie jak "po maśle) i niczego nie uszkodzisz ( poza zaślepką) dłubaniem w gniazdku urządzenia :)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.