Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  249 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Cyrus Klub

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 27.11.2023 o 00:59, TAtomicus napisał:

No, ale znowu porównania nie będzie. Ani nie dowiem się czy stare dAD to tylko legenda.

Ja mam dAD1.5 w ciągłym użytkowaniu więc istnieje i nie jest legendą, ale nie wiem jak gra w porównaniu do innych, bo od lat innych cd-ków nie słyszałem. Ale jak puszczam go cyfrowo przez One to różnic nie słyszę specjalnie. Ale jak puszczam pliki po optyku do One też nie słyszę różnicy, bo taki ze mnie audiofil.

W dniu 19.12.2023 o 10:38, Nikonman napisał:

Rozbudowa do dual mono.X-power i PSX-R2.Później dołączy Pre2DAC z QXR zamiast mojego Pre2DAC.

Cyrus1.jpg

Cyrus2.jpg

Cyrus3.jpg

Fajnie to wygląda, ale szalu bym chyba dostał jakbym miał włączać tyle urządzeń, żeby móc posłuchać muzyki.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Ja mam dAD1.5 w ciągłym użytkowaniu więc istnieje i nie jest legendą, ale nie wiem jak gra w porównaniu do innych, bo od lat innych cd-ków nie słyszałem. Ale jak puszczam go cyfrowo przez One to różnic nie słyszę specjalnie. Ale jak puszczam pliki po optyku do One też nie słyszę różnicy, bo taki ze mnie audiofil.

Fajnie to wygląda, ale szalu bym chyba dostał jakbym miał włączać tyle urządzeń, żeby móc posłuchać muzyki.

Naciskasz na pilocie jeden przycisk np .cd i wszystko startuje razem oprócz streamera.

Edytowane przez Nikonman

technikalia, rodzina pre2dac, z instrukcji:

...

Analogue audio performance Input Sensitivity........................................................ 500mV

Input Impedance ........................................................ 40kΩ

Frequency Response (-3dB)......................... 0.1Hz, >500kHz

Signal to Noise Ratio (unWTD) ...................................108dB

Output voltage .................................................................1V

Max output voltage ..........................................................3V

Output impedance ...................................................... 120Ω

THD+N, 1kHz .......................................................... <0.002%

...

jak interpretować to "Max output voltage" ? od czego zależy ?

Pojawił się Pre2DAC QXR. W związku z tym mam do sprzedania Pre2DAC w  gabinetowym stanie. Kartony ,pilot i wszystko co tam było fabrycznie. Jestem pierwszym właścicielem.Zakupione w S4home.

qxr.JPG

Czy ktoś korzystał z serwisu Iviter Center i ma wyrobione na ich temat zdanie? One coś puka od czasu do czasu w glosniki.

A może w Trójmieście jest ktoś odpowiedni do przeglądu i ewentualnej naprawy Cyrusa?

Tak czy siak będę odchodził raczej od Cyrusa, bo jednak sprzęt bez regulacji niskie/wysokie to jest sprzęt wykastrowany. Pewnie nastąpi powrót do jakiegoś Japończyka, a najpewniej będzie to któryś z ampli Yamahy. Coś między rn-a600, a 1000.

Edytowane przez Misio38

W dniu 18.01.2024 o 05:53, Misio38 napisał:

A może w Trójmieście jest ktoś odpowiedni do przeglądu i ewentualnej naprawy Cyrusa?

Tak czy siak będę odchodził raczej od Cyrusa, bo jednak sprzęt bez regulacji niskie/wysokie to jest sprzęt wykastrowany. Pewnie nastąpi powrót do jakiegoś Japończyka, a najpewniej będzie to któryś z ampli Yamahy. Coś między rn-a600, a 1000.

Regulacja jest zawsze poważną ingerencją w muzykę i to sprzecznie z zamiarem wykonawcy. Nastaw Time na wysokie tony i to już będzie coś wykastrowanego. A swoją drogą Yamaha już słynie z podbijania skrajnych pasm. Miałem to wiem. 

Edytowane przez hlary
1 minutę temu, hlary napisał:

Regulacja jest zawsze poważną ingerencją w muzykę i to sprzecznie z zamiarem wykonawcy. Nastaw Time na wysokie tony i to już będzie coś wykastrowanego. 

giphy.gif.58d57f35c400015d9f3db27987e65b71.gif

9 godzin temu, hlary napisał:

Regulacja jest zawsze poważną ingerencją w muzykę i to sprzecznie z zamiarem wykonawcy

Mody pomieszczenia i nierówna charakterystyka kolumn,  a szczególnie nałożenie jednego na drugie jest "poważną ingerencją w muzykę i to sprzeczne z zamiarem wykonawcy"

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Mody pomieszczenia i nierówna charakterystyka kolumn,  a szczególnie nałożenie jednego na drugie jest "poważną ingerencją w muzykę i to sprzeczne z zamiarem wykonawcy"

Totalna bzdura uzasadniająca głupotę. 

Peace, peace, panowie!

Swoją drogą, jak się przymierzałem do Cyrusa, to brak regulacji tonów wydawał mi się mocno dziwny. Ale później okazało się, że jakoś mi to nie przeszkadza.

W dniu 21.01.2024 o 20:00, hlary napisał:

Totalna bzdura uzasadniająca głupotę. 

Chyba twoją. Brak wiedzy połączony z brakiem kultury.

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Chyba twoją. Brak wiedzy połączony z brakiem kultury.

Ale kto się wykazuje brakiem kultury ? Wyśmiewasz  mój post i zgrywasz fachowca. A przecież wiesz, że czym innym jest obiektywna trudność związana z akustyką pomieszczenia i to jest działanie pośrednie, a czym innym podbijanie wysokich lub niskich tonów. Czy to tak trudno zrozumieć ?

No cóż. Cyrus w szafie schowany, a Yamaha z YPAO w akcji. CD zostaje, a wzmak? Może pobawię się kiedyś jako końcówką mocy do Yamahy? Jak ktoś by go chciał kupić to można się dogadać. Yamaha pokazała, że moje kolumienki jednak mają wysokie tony.

1 godzinę temu, hlary napisał:

Ale kto się wykazuje brakiem kultury ? Wyśmiewasz  mój post i zgrywasz fachowca. A przecież wiesz, że czym innym jest obiektywna trudność związana z akustyką pomieszczenia i to jest działanie pośrednie, a czym innym podbijanie wysokich lub niskich tonów. Czy to tak trudno zrozumieć ?

Nie wyśmiewam tylko cytuje. I nie ja piszę o twojej głupocie.

Zmierzyłem do tej pory chyba kilkadziesiąt systemów moich znajomych, sąsiadów, znajomych sąsiadów itp itd. Charytatywnie, z mojej czystej ciekawości i chęci zdobycia wiedzy w tym temacie. Do tego dzięki pomiarom  doszła możliwość posłuchania wielu różnych, czasem bardzo ciekawych systemów. 

W sporej części przypadków nawet  zwykla korekta niskie wysokie wystarczyłaby do uzyskania całkiem rozsądnego dźwięku. 

Problemem nie jest odstępstwo od zamierzenia realizatora, bo często jest właśnie wręcz przeciwnie i ludzie by woleli zlikwidować V-ki charakterystyki którymi grają współczesne systemy.

Problemem jest zrobienie korekty przywracającej rozsądny balans  tak , żeby jak najmniej zdegradowała dźwięk. 

Często np dźwięk w trybie direct jest lepszy niż jak przejdzie przez potencjometry od tonów i balansu.

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Problemem jest zrobienie korekty przywracającej rozsądny balans  tak , żeby jak najmniej zdegradowała dźwięk. 

Często np dźwięk w trybie direct jest lepszy niż jak przejdzie przez potencjometry od tonów i balansu.

To rozumiem, ale z mojego doświadczenia 90% ludzi używa potencjometru podbijania pasm nie w celu balansu. Ja też kiedyś tak słuchałem na maxa wysokie i na maxa niskie. Bo dla mojego pokolenia środek pasma to była tzw. klucha i zamulenie.

42 minuty temu, hlary napisał:

Bo dla mojego pokolenia środek pasma to była tzw. klucha i zamulenie.

Zgadza się, ale kiedyś nie mieliśmy niskich i wysokich tonów. Grały np papierowe głośniczki 13cm, praktycznie samą średnicą. A teraz mamy przeciwieństwo. 90 proc systemów ma nadmiar basu i góry. Prawie wszystkim moim znajomym brakuje środka. Mi zresztą również...

W dniu 24.01.2024 o 22:41, marcinmarcin napisał:

Prawie wszystkim moim znajomym brakuje środka. Mi zresztą również...

Nie rozumiem czemu więc taki sprzęt oni kupują - wy kupujecie, a nie inny? Ciekawa sprawa.

Edytowane przez Misio38

5 godzin temu, Misio38 napisał:

Nie rozumiem czemu więc taki sprzęt oni kupują - wy kupujecie, a nie inny? Ciekawa sprawa.

No ciekawa, bo to skutek psychiczny innych czasów - kolumny Altusy 110, magnetofon stereo (sic!) Kasprzaka ZK-246 i grało to kluchowato, dźwięk zamulony, bez jakiejkolwiek przejrzystości czy sceny. Głowicę w magnetofonie co 2-3 dni przecierało się szpatułką nasączoną spirytusem lub perfumami, aby poprawić dźwięk. Tony się podbijało, aby dźwięk zyskał jakikolwiek charakter. Ja dopiero po wielu latach wyzbyłem się tego podbijania wysokich i niskich tonów. Miałem Yamahę AS-501 i mimo, że ona sama grała skrajami pasm, to ja jeszcze miałem tony wysokie ustawione na max i tony niskie też na max. Ot, taka pozostałość psychiczna po komunie, gdzie środek to mulenie i buczenie kluchą.

Teraz cenię sobie środek, bo zdecydowana większość instrumentów gra środkiem. Ładny bas jako tło (z reguły) i wysokie dla "kolorowania" muzyki. image.thumb.png.e7ba225ec11dcbc46ec1a4ff2a5d41f2.png

Edytowane przez hlary

jak miło to zobaczyć. moje pierwsze stereo to szpula M2405S (prawie taki sam). jako źródło - radio znaczy Amator. wtedy kręcenie potencjometrami barwy dźwięku to normalka. i szum, dużo szumu z tego powodu.

później jakiś gramofon, wielokrotna zmiana sprzętu (wciąż unitra czy diora), co wiązało się z polowaniem - bo jak tylko była dostawa towaru w sklepach to ustawiały się kolejki, nie wiadomo jaki towar ale może coś się upoluje 😉

44 minuty temu, ro35 napisał:

jak miło to zobaczyć. moje pierwsze stereo to szpula M2405S (prawie taki sam). jako źródło - radio znaczy Amator. wtedy kręcenie potencjometrami barwy dźwięku to normalka. i szum, dużo szumu z tego powodu.

później jakiś gramofon, wielokrotna zmiana sprzętu (wciąż unitra czy diora), co wiązało się z polowaniem - bo jak tylko była dostawa towaru w sklepach to ustawiały się kolejki, nie wiadomo jaki towar ale może coś się upoluje 😉

A pamiętasz jak ten motylkowy włącznik po lewej łatwo dosyć się łamał ? Aj ten sentyment. Trochę czasu i zmęczenie materiału i łamał się. Wtedy w ruch szły obcęgi do włczania magnetofonu.

W najnowszym Audio Video znajduje się test Classic PRE + Classic POWER + PSX-R2. Wydanie papierowe podobno w przyszłym tygodniu, ale niecierpliwi mogą kupić e-wydanie online już teraz: 

https://sklep.avtest.pl/produkt/audio-video-pdf-01-2024/

Godzinę temu, Bart73 napisał:

Classic POWER + PSX-R2. Wydanie papierowe podobno w przyszłym tygodniu, ale niecierpliwi mogą kupić e-wydanie online już teraz: 

Pan Bartosz zachęca to znaczy, że już zna wynik testu i brzmienie spodobało się redakcji AV. Poczytamy.

Zapytam bardzo poważnie, czy jest szansa na rocznicowy wzmacniacz (40 urodziny Cyrusa w tym roku) w stylu Nait 50 lub w stylu Uniti Nova PE tylko nie na końcówkach w klasie D? Jest w planach jakiś urodzinowy prezent dla miłośników starego Cyrusa ?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

20 godzin temu, Adam 38 napisał:

Pan Bartosz zachęca to znaczy, że już zna wynik testu i brzmienie spodobało się redakcji AV. Poczytamy.

Zapytam bardzo poważnie, czy jest szansa na rocznicowy wzmacniacz (40 urodziny Cyrusa w tym roku) w stylu Nait 50 lub w stylu Uniti Nova PE tylko nie na końcówkach w klasie D? Jest w planach jakiś urodzinowy prezent dla miłośników starego Cyrusa ?

Unikalna smycz Cyrus 40Years w kolorze zielonym z czarnymi napisami. 😉

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.