Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy wzmacniacz czy dac

Stachox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam obecnie kolumny Monitor Audio Bronze 6 podłączone do Marantz MCR511. Muzykę głównie słucham ze Spotify. Chcę zainwestować ok 4000zl w elektronikę by poprawić jakość brzmienia a zarazem pozostać przy Spotify. Jako, że dopiero nie dawno rozpocząłem przygodę z hi-fi nie wiem czy więcej zmieni lepszy dac czy wzmacniacz. W związku z tym mam pytanie czy jeśli podłączę odtwarzacz strumieniowy np Cambridge Audio CXN i użyje MCR511 jako wzmacniacza to uzyskam zauważalną poprawę w stosunku do samego MCR511? Czy lepiej będzie kupić jakiś wzmacniacz z wbudowanym dac i podłączyć do niego przez usb starego netbooka z Daphile, ewentualnie może jakiś wzmacniacz z wejściem optycznym i podłączyć tam chromcast audio?

https://www.audiostereo.pl/topic/138130-nowy-wzmacniacz-czy-dac/

Pozostaje tylko jedno pytanie: chcesz wydać 4 tys. na elektronikę do kolumn za ~ 2tys. do słuchania mp3?

Wg mnie trochę przerost formy nad treścią...

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)

Witam, posiadam obecnie kolumny Monitor Audio Bronze 6 podłączone do Marantz MCR511. Muzykę głównie słucham ze Spotify. Chcę zainwestować ok 4000zl w elektronikę by poprawić jakość brzmienia a zarazem pozostać przy Spotify. Jako, że dopiero nie dawno rozpocząłem przygodę z hi-fi nie wiem czy więcej zmieni lepszy dac czy wzmacniacz. W związku z tym mam pytanie czy jeśli podłączę odtwarzacz strumieniowy np Cambridge Audio CXN i użyje MCR511 jako wzmacniacza to uzyskam zauważalną poprawę w stosunku do samego MCR511? Czy lepiej będzie kupić jakiś wzmacniacz z wbudowanym dac i podłączyć do niego przez usb starego netbooka z Daphile, ewentualnie może jakiś wzmacniacz z wejściem optycznym i podłączyć tam chromcast audio?

Kup mocny wzmacniacz...

Mocny wzmacniacz, do tego Yamaha WXAD-10, albo po taniości Chromecast.

Yamaha WXAD-10 daje dużo więcej możliwości. Radia internetowe, odtwarzanie plików po sieci.

Za resztę kasy kupisz świetny nowy wzmacniacz, albo dużo, dużo lepszy używany.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Ani DAC ani wzmacniacz wiele nie zmieni.

Dla mnie 70% końcowej jakości dają kolumny.

Wypożycz jakieś dobre Elac'i czy Heco Aurora np. 300 a usłyszysz więcej.

Jeśli dla Ciebie lepiej znaczy więcej basu - szukaj dobrych podłogowych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pozostaje tylko jedno pytanie: chcesz wydać 4 tys. na elektronikę do kolumn za ~ 2tys. do słuchania mp3?

Wg mnie trochę przerost formy nad treścią...

Kolumny 4000zl para to myślę ze wzmacniacz będzie za 4000zl odpowiedni. Ten który mam obecnie wydaje się najsłabszym ogniwem w systemie. Jak robię testy słuchając spotify w Premium bo tylko wtedy jest mp3 320 i z nas ten sam utwór tyle ze flac 16bit 44.1khz to trudno mi znaleźć różnicę. Teraz chcę wypożyczyć wzmacniacz Magnat mr780 na testy i przekonać się czy będzie lepiej.

Kup oddzielnie wzmacniacz i strumieniowca. Ewentualnie jak ma być wszystko w jednym to pozostaje Yamaha R-N803D https://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/amplitunery-stereo/yamaha-r-n803d.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Pozostać przy Spotify i poprawić jakość brzmienia to oksymoron. Spotify to jakość 320kbs podczas gdy płyta CD to ok 1400kbps. Tą drugą jakosć dostaniesz w Tidal lub Deezer, ktore Ci polecam. Najlepiej w Twoim wypadku byloby pozbyć się Marantza i pomyśleć o takiej inwestycji:

https://sklep.rms.pl/nuprime-ida-8-ida8-zintegrowany-cyfrowy-wzmacniacz-stereo-2x100w-z-przetwornikiem-dac

https://sklep.rms.pl/nuprime-wr-100d-wr100d-odtwarzacz-strumieniowy-dlna-multiroom-allplay

Tani streamer ułatwia wymianę go gdy straci aktualność (a straci), zaś dobry wzmak zostanie z Tobą na lata. To optymalne rozwiazanie w kategorii cena / jakość / utrata wartości

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Kolumny 4000zl para to myślę ze wzmacniacz będzie za 4000zl odpowiedni. Ten który mam obecnie wydaje się najsłabszym ogniwem w systemie. Jak robię testy słuchając spotify w Premium bo tylko wtedy jest mp3 320 i z nas ten sam utwór tyle ze flac 16bit 44.1khz to trudno mi znaleźć różnicę. Teraz chcę wypożyczyć wzmacniacz Magnat mr780 na testy i przekonać się czy będzie lepiej.

prawdopodobnie nie słyszysz różnicy między spotify a flac bo coś na to Ci nie pozwala, 4 tyś to wcale nie jest tak mało na używany sprzęt o ile o takim myślisz. Dobra rada to nie śpiesz się, dobrze poszukaj, przeanalizuj bo może warto wszystko sprzedać i zacząć od początku. Chcesz się w to naprawdę bawić ? czy szukasz czegoś by cieszyć się spotify ?

prawdopodobnie nie słyszysz różnicy między spotify a flac bo coś na to Ci nie pozwala, 4 tyś to wcale nie jest tak mało na używany sprzęt o ile o takim myślisz. Dobra rada to nie śpiesz się, dobrze poszukaj, przeanalizuj bo może warto wszystko sprzedać i zacząć od początku. Chcesz się w to naprawdę bawić ? czy szukasz czegoś by cieszyć się spotify ?

Teraz już wiem, że ten mcr511 jest wąskim gardłem.

Ostatnio by się przekonać co w ogóle zmienia wzmacniacz byłem na odsłuchu kilku wzmacniaczy podłączonych do MA Bronze 6 i spośród testowanych (CXA80, Roksan K3, Hegel H90 i Maranzt PM8006) największe wrażenie zrobił na mnie Rokosan K3 oraz Marantz PM8006. CXA80 i Hegel to nie moje brzmienia, przynajmniej nie z tymi kolumnami. W szczególności Roksan K3 zwrócił moją uwagę i zagrał piękną sceną zarówno szeroką jak i z dużą głębia. W utworze "Diana Krall - Temptation" wokal pięknie brzmiał na pierwszym planie a do tego można było zlokalizować instrumenty nie tylko na boki ale także w głąb sceny. Dźwięk gitary w "Infected Mushroom - Dancing with Kadafi" spowodował ciary na plecach. Miałem wrażenie, że tylko ten wzmacniacz się dobrze zgrywa z tymi kolumnami. Marantz PM8006 zagrał też bardzo przyjemnie choć miałem wrażenie, że w pierwszej linii jest bas.

Teraz testuję w domu wypożyczony Magnat mr780. Dźwiękowo jest całkiem przyjemnie, choć wydaje mi się, że troszkę przygaszoną ma górę, ale to może być przyzwyczajenie z poprzedniego mcr511. Na pewno dźwięk staje się bardziej naturalny mniej cyfrowy, basu na początku myślałem, że w trybie direct za mało, ale on jest porostu inny, bardzo miękki i relaksujący, zero dudnienia. Gdy podkręcić głośność gra bardzo swobodnie z niezłą sceną. Ogólnie było by całkiem nieźle, ale mam poważny problem z pilotem, ponieważ nadaje na tych samych kodach co mój TV Toshiba i przełączając jednym pilotem reagują oba urządzenia.

Tak na marginesie spotify to żadne mp3 -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Aktualnie dobrym pomysłem jest poszukanie Marantza ale PM8005 bo cena spadła grubo w dół,

Też o tym myślałem tym bardziej, że spodobał mi się PM8006 na odsłuchu, a ponoć dużej różnicy między nimi nie ma. Magnat mr780 jednak zrobił na mnie super wrażenie. Jako jedyny z testowanych ma taki miękki, przytulny bas. To chyba zasługa tych lamp w przedwzmacniaczu. Wszystkie poprzednio testowane konstrukcje były czysto tranzystorowe i nie miały tego czegoś. Jedynie Roksan K3 zrobił na mnie lepsze wrażenie, ale zaporą jest cena x2 i brak dac co dodatkowo podnosi cenę systemu.

Ukryta Zawartość

Zgoda jest AAC 256, które jednak jest równoważne, jeśli nie nieco lepsze niż 320 MP3.

Na Magnacie po podłączeniu przez USB laptopa z Tidal HIFI w końcu słychać różnicę w porównaniu do Spotify, tak więc GOODBYE SPOTIFY :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bzdura, kłania się czytanie ze zrozumieniem tekstu.

post-7706-0-32828300-1522139568_thumb.png

Przecież wyraźnie jest napisane, że dotyczy to przesyłu przez Chromecasta. Dla komputera w wersji Premium to Ogg Vorbis 320kbit/s.

post-7706-0-93485900-1522139923_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bzdura, kłania się czytanie ze zrozumieniem tekstu.

Ukryta Zawartość

Przecież wyraźnie jest napisane, że dotyczy to przesyłu przez Chromecasta. Dla komputera w wersji Premium to Ogg Vorbis 320kbit/s.

post-7706-0-93485900-1522139923_thumb.png

No to poproszę ukłon, bo czytając ze zrozumieniem zauważysz, że testowałem to na MCR511 z wbudowanym spotify

Odtwarzacz internetowy

Standardowa jakość dla odtwarzacza internetowego to AAC 128kbit/s i 256kbit/s dla Premium.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem najperw warto objektywnie zrozumieć co jest przyczyną dźwięku który Ci nie podoba.

Z mego doświadczenia wynika że 60% jakości dźwięku to pokój, 35% kolumny, reszta to wzmacniacz, DAC i format plików. Przyczyna tego jest prosta — nierównomierność pasma przenoszenia wzmacniacza to +- 1dB, nierównomierność kolumn to +-4 dB, wpływ pokoju to aż +- 15dB albo więcej. Można wymienić wzmacniacz, ale on nie jest w stanie poprawić brzmenie, gdy pokój przekształca brzmienie w taki mocny sposób.

Oczywiście, że zmienić wzmacniacz albo zmienić Spotify na Tidal albo FLAC jest najprostsze ( i korzystniejsze dla sklepów ;) ). Ale czy to załatwi Ci problem z brzmieniem? Wątpię.

Więc proponowałbym zacząć od poszukania lepszego miejsca na ustawienia obecnych kolumn. Spróbować odsunąć je od ściany, np. Tu na forum można odnaleźć dużo podpowiedzi jak najlepiej umieścić kolumny w pokoju.

Drugim krokiem będzie pożyczenie albo zakup mikrofonu miernego i zapoznanie z darmowym oprogramowanie typu Room Equalization Wizard. Popatrzeć, jakie masz pasmo przenoszenia, impuls, zniekształcenia. I już stamtąd stanie wiadomo co musisz przede wszystkim poprawić.

Też o tym myślałem tym bardziej, że spodobał mi się PM8006 na odsłuchu, a ponoć dużej różnicy między nimi nie ma.

PM8005 vs PM8006 w praktyce różnią się potencjometrem i ceną :-)

Kupując pm8005 za 3700 dostaniesz 98% tego co w 8006 za 4900

Uwaga! Wygrzewanie 100-200h :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.