Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Podstawkowe do Hegla H80

Michal Giejsztowt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od razu napomknę na początku że nie jestem ekspertem w dziedzinie sprzętu Stereo. Szukam kolumn podstawkowych do mojego wzmacniacza Hegel H80, kupiłem go nie dawno, teraz czas na kolumny.

Pomieszczenie w którym gra mój zestaw to salon z otwartą kuchnią około 38 m2. Mieszkanie jest dość wysokie około 3.5 m. obecnie Hegel gra z kolumnami AudioWave Solidus które są zamocowane na uchwytach do ściany i tego nie chcę zmieniać. Nie jestem z nich specjalnie zadowolony, grają dość zwarcie ale strasznie płasko, kompletnie pozbawione detalicznego brzemienia, słaby bas.

Wiem, że przy takiej kubaturze pomieszczenia powinienem kupić kolumny podłogowe ale ustawienie pokoju nie wdając się w szczegóły nie pozwala na to. Jest to stara kamienicą, salon jest mało ustawny itd.

Uchwyty na kolumny są na sporej wysokości około 1,7 m. Ustawione są tak ze względu na częste słuchanie muzyki ze znacznej odległości od głośników z różnych miejsc w pomieszczaniu np z części kuchennej.

Źródło to głownie winyle (gramofon Rega, przedwzmacniacz gramofonowy Rega, wkładka GoldRing), oraz muzyka z odtwarzacza strumieniowego (Cambridge Audio Stream Magic). Rzadziej słucham muzyki z płyt Cd (Arcam).

Typ muzyki której słucham to głównie jazz, blues, stary rock czyli popularnie mówiąc klasyka z lat 60 i 70. Trochę starego Soul i Funky z lat 70. Jeśli chodzi o mocniejsze rzeczy to zatrzymałem się na chłopakach ze Seattle i Alternatywa.

Jestem raczej nastawiony na kolumny używane ale mogą być też nowe. Budżet to do 4500 PLN nowe, używane do 3000 - 3500 PLN.

Jeśli chodzi o moje oczekiwania brzmienia, zależy mi żeby dźwięk był przede wszystkim detaliczny aby dało się usłyszeć selektywność instrumentów. nie lubię kiedy muzyka, a w szczególności muzyka instrumentalna zlewa się w jedną całość

Nie mogę również pozwolić sobie na częste słuchanie muzyki głośno, Dzieciaki :) (być może widełki cenowe które ustaliłem są zbyt małe aby uzyskać taki sound).

Przepraszam że nie używam fachowego jeżyka opisującego brzmienia ale tak jak wspominałem nie jestem ekspertem jeśli chodzi o sprzęt.

Dzięki za wszelkie porady. propozycje mile widziane

P.S.

Znajomy ostatnio słuchał Hegla w konfiguracji B&W CM5 ( używane około 3000 PLN) oraz ATC scm7 (używane cena około 2500 PLN) grają podobno całkiem zacnie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/138404-kolumny-podstawkowe-do-hegla-h80/

Bardzo mnie zaciekawiłeś tym fragmentem o Heglu z B&W i ATC - ileż kosztowało ich przygotowanie

uchwytów do tych głośników w salonie odsłuchowym i to na wysokości 1,7 m

- czego to subiekt nie zrobi, żeby tylko towar sprzedać ...;-)))

Grały zapewne dobrze, ale nikt ich nie wieszał, bo to metoda z terminali np. w Modlinie ...w suficie.

A teraz poważnie - nie słyszałem jeszcze tego rodzaju kolumn zawieszonych, które zagrają z basem

i ogólnie w sposób zadowalający w tym metrażu.

Czy próbowałeś słuchać swoich gratów po zakupie Hegla, ale z normalnie postawionymi Solidusami ?

Sądzę, że jedynym rozwiązaniem jest poprawienie dołu subwooferem - w tym przypadku pasywnym,

albo aktywnym, ale używanym z wejścia wysokopoziomowego. Lub z wyjść OUT - aktywny.

Postawisz go gdzie chcesz, ale poza tym kolumny wysoko to i kable kilometrowe ...

Co do kolumn, to może jakieś właśnie B&W, Focale czy Paradigm i to raczej starsze modele

byłyby tu rozsądnym wyjściem. Podrasują górę pasma a resztę dopali sub.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Oczywiście co do konfiguracji miałem na myśli wzmacniacz + kolumny, nie ich ustawienie ale rozumie żart :)

Tak wiem, ustawienie jest nie fortunne. Kable są długie, zgadzam się ale bez przesady ponieważ są relatywnie blisko wzmacniacza około 3,5 m.

Kable o ile pamiętam to klotz nie pytaj mnie o typ bo nie pamiętam :).

Co do ustawienia ''standardowego'' moich AudioWave. Tak próbowałem, miałem je rozstawione przed remontem mieszkania, grały z Arcamem nie powalały od samego początku. Nie zmieniałem ich bo nie miałem na to kompletnie głowy.

Może je trochę demonizuje, nie powiem dźwięk jest przyjemny bardzo ciepły ale to tak klucha bez wyrazu. Wiesz, wiele lat temu za studenckich czasów miałem starego Technicsa i kolumny Jamo jakiś podstawowy model i uwierz mi że przeskoku oszołamiającego nie było po miedzy AdioWave+Arcam a Technics+Jamo. Oczywiście Hegel mocno polepszył brzmienie bez dwóch zdań. Rożnica jest naprawdę duża wręcz powalająca ale wciąż mam wrażenie że problem tkwi w kolumnach a problematyczne ustawienie na pewno w tym nie pomaga i jest to wyzwaniem.

Żeby zobrazować problem ustawienia kolumn, link poniżej do filmu na YouTube. To nie jest moje mieszkanie ani moje kolumny :) ale chodzi o ustawienie i mocowanie na wieszakach. A propos, co sądzicie o tym modelu kolumn Amphion Argon 2. Trochę powyżej budżetu ale chyba bym dał rade.

Pierwsza rzecz to kupić podstawki i na nich ulokować kolumny.

Mogą przecież stać tuż przy ścianie, a na odsłuchy możesz je przesunąć.

Na uchwytach niestety nic Ci nie zagra porządnie, najwyżej w tle może coś brzęczeć.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Przy takim usytuowaniu kolumn powieszonych na ścianie nie licz na dobry dźwięk, bas. Każda kolumna zagra niezbyt dobrze. Koniecznie, szczególnie przy tak dużym pomieszczeniu pomyśl o standardowym postawieniu kolumn podłogowych lub monitorów na standach.

Mam nadzieję, że taka opcja wchodzi w rachubę, wtedy najpierw posłuchaj posiadanych przez Ciebie kolumn. Jeśli nadal nie będzie dobrze, spójrz na Dynaudio Excite X18, Buchardt Audio S300 MKII lub Kef R300.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli masz taką możliwość to opcja wysuwania na stendach na czas odsłuchu (nawet na kółkach )kolumn podłogowych będzie najlepsza . Jeśli nie to zaopatrzenia się w uchwyty które odsuną głośniki jak najdalej od ścian no i sub do basu bez tego się nie odbędzie w takim metrażu a bez basu jest niestety płaski dźwięk .

Standy nie wiele dadza, gosc napisal ze slucha z roznych miejsc, wiec to muzyka w tle, gdzies widzialem altusy powieszone na scianach, albo podlogowki na boku na szafie, moze w to trzeba pojsc

Tyle że nikt nie stroi kolumn przyklejonych do ściany ani leżących na meblach . A jednak wymagania są aby to grało poprawnie .

Może Koledze chodzi żeby tylko grało?

De gustibus non est disputandum

Jeśli chcesz aby kolumny grały tak jak oczekujesz to zapewnij im odpowiednie warunki do pracy. Kolumna podstawkowa ma stać na podstawkach w odpowiedniej odległości od ściany tylnej i bocznej.

Ja też kiedyś miałem kolumny na regale zmieniałem modele i oczekiwałem dobrej sceny. Odkąd kolumny stoją na podstawkach jest wszystko jak powinnio. Szkoda czasu na porównania i kasy na kolumny. Postaw to co masz na podstawkach, znajdź odpowiednie ustawienie a nie poznasz sprzętu.

Serwus,

Jeśli chodzi o ustawienie kolumn. Wprowadziłem was trochę w błąd, za co przepraszam. Dodając link z filmem chodziło o rodzaj podstawki oraz wysokość . Natomiast jeśli chodzi o ustawienie, kolumny są obrócone na stojaku o 90 stopni czyli równolegle do ściany, więc oględnie rzecz ujmójąc z tyłu kolumny nic nie ma. Stojki które miałem wcześniej zasłaniały mi przejście do wykusza. Wiem brzmi skomplikowanie ale tak jak wspominałem to stara kamienica a więc tu nic nie jest takie proste co ma oczywiście też swoje walory architektoniczne :). Pod magicznym słowem ''odsłuch'' rozumie że kryje się delektowanie muzyką godzinami siedząc samotny na kanapie a kolumny w idealnym rozstawieniu. Jakbym się mocno spioł to może bym zebrał taki stan słuchania muzyki parę godzin ale w roku. Jednak znamienitą większość czasu słucham muzyki leżąc na jednej lub drugie kanapie w czterdziestu różnych pozycjach które dalekie są od idealnej pozycji odsłuchowej, siedząc przy stole pracując na kompie, tłukąc garami w kuchni czy krojąc przysłowiową cebulę. Chodzi mi po prostu ot to że "odsłuch'' występuje u mnie bardzo rzadko i nie będę pruł całego mieszkania włącznie z przemeblowaniem abym cztery godziny w roku w szóstej minucie utworu So What Miles'a Davis'a usłyszał spektakularny dźwięk kontrabasu. Słuchamy z moją żoną i dzieciakami muzyki bardzo dużo praktycznie przez cały dzień coś tam plumka. Raz wsłuchujemy się bardziej raz mnie, naturalna rzecz. Zależ mi na tym aby słuchając mojej muzyki, dłubiąc w tym samym czasie widelcem w talerzu czy buszując w internecie pomyślał sobie ale te wszystkie utwory brzmią świetnie. Żeby to było siarczyste, detaliczne aby chciało się tego słuchać. Nie mówię że moje dotychczasowe kolumny to jakaś kompletna padaka, absolutnie nie ale detaliczne i dynamiczne granie to na pewno nie jest.

Dobra, koniec tego ględzenie. Kilka propozycji kolumn o których czytałem pochlebne opinie:

B&W CM5, ProAc Studio, Amphion Helium 510, KEF R300, Dynadio Excite X18 jestem otwarty na inne propozycje w szczególności na jakieś kolumny starsze, używane.

Pozdrawiam

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli chodzi o Sub do basu wziął bym pod uwagę, ale w pierwszej kolejności chciałbym kupić stereo. Szczerze mówiąc nie słyszałem i nie widziałem wśród znajomych aby ktoś do słuchania muzyki używał dodatkowo sub ale tak jak pisałem wcześniej nie wielkie mam doświadczenie ze sprzętem stereo. A tak zupełnie praktycznie jak podłączyć sub do mojego Hegla ? Mile widziane jakieś propozycje takiego głośnika do 1500 PLN.

Czyli potrzebujesz dźwięku spektakularnego jednocześnie żeby można go było słuchać godzinami w tle czyli dość cicho .

Ja tak mam .

Potrzebujesz w takim metrażu bardzo mocnego pieca tak im bliżej 300 watt tym lepiej i wysokiej klasy kolumn 3 drożnych .

Przerabiałem temat wiele lat i w dużym pomieszczeniu małe kolumny grają płasko bo nie mają wypełnienia basu .

Owszem można uzyskać podbicie basu kosztem jakości ale to sprawia że szybko dzwięk zaczyna męczyć a więc boli głowa i nici z długiego słuchania .

Owszem można skonfigurować fajny dzwięk pod małe kolumny w dużym metrażu ale to dosłownie pod konkretny gatunek muzyczny i pod kilka płyt . Uniwersalne to nie będzie .

No i z małymi jet zawsze tak samo jak będzie efekotwnie to szybko zmęczy i odwrotnie jak będzie relaksująco do długich odsłuhów to nie będzie dynamicznie i efektownie .

To czego szukasz jest dostepne w mocnych piecach i 3 drożnych kolumnach które w 30 metrach odnajdą się rewelacyjnie i zagrają cicho w tle dynamicznie i zarazem relaksujaco bo ma je co napędzić czyli bardzo mocny wzmak .

H 80 jest rewelacją i to co wymagasz byś dostał ale to w pomieszczeniu do 20 metrów a nie w takim hangarze jak opisujesz ponad 30 i to jeszcze bardzo wysokie pomieszczenie to jet ogromne pomieszczenie do nagłośnienia .

Z Subów do muzyki to używane Velodyne lub Rel .

Widzę ze jest to temat bardziej skomplikowany niż mi się na początku wydawało.

Wzmacniacza nie chce sprzedawać, przynajmniej na razie bo kupiłem go 2 tygodnie temu a mieszkania tym bardziej :). Musze iść na jakiś kompromis. Teraz widzę że aż takiej rewelacji nie będzie jakby mi się to wydawało. Czy jesteś wstanie zaproponować mi kolumny podstawkowe oczywiście zdając sobie sprawę z wyżej wymienionych przez Ciebie ograniczeń ? Relatywnie najlepszą opcje.

Pozdrawiam

P.S.

Dzięki Wam wszystkim za fachowe porady.

Atc bardzo dobrze zgrywają się z Heglem są osoby które je zestawiają z B&W kwestia gustu i preferencji .Ale zanim kupisz jakieś podstawkowe to posłuchaj ich u siebie w domu bo .

Nagłośnienie tak dużych pomieszczeń malutkimi głośniczkami wymaga szczęścia w spasowaniu i często bardzo mocnych wzmacniaczy .

Gdyż jest błędnie dobrany rozmiar głośnika do wielkości pomieszczenia . Można to zrobić taniej i lepiej gdy dopasuje się odpowiednie głośniki do pomieszczenia .

A te AudioWave Solidus masz na Focalu czy Seasie Escel ?

Dokładnie takich dwóch firm kolumny zostały mi polecone a szczególności modele B&W CM5 - używane, koszt kolo 3000 PLN i ATC scm7 - 2500 PLN, używane.

Pocieszam się że może tak tragicznie nie będzie, co prawda salon z kuchnią jest spory ale jest w literę L i dodatkowo ma jeszcze nietypowy wykusz co tez metry zabiera, wiec może niefachowo ujmując, powierzchnia którą muszę nagłośnić jest zdecydowanie mniejsza niż wcześniej nadmieniłem. Sam nie wiem, może się tylko pocieszam :).

Co myślisz o KEF R300, strasznie się rozanielają nad tymi kolumnami. Czy się zgrają z moim Heglem ? Z tego co jest napisane w specyfikacji to głośnik jest większy od typowych podstawkowców i cięższy co może wskazywać na solidniejszy. Oczywiście jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie. No i czy warto wydać ponad 2000 więcej niż wyżej wymienione kolumny ?

Jeśli chodzi o twoje pytanie '' A te AudioWave Solidus masz na Focalu czy Seasie Escel ? '' mógłbyś rozjaśnić, bo jestem otępiały :) w tym temacie.

Jeśli powietrze w pomieszczeniu się swobodnie porusza to i dzwięk w nim także . Więc jeśli nie masz tam drzwi które odgradzają pomieszczenie to nieważne czy jest w L czy S to do nagłośnienia masz całość powierzchni im większe tym potrzeba większych głośników aby pojawił się bas w dostatecznej ilości .

Dlatego napisałem Ci że uzyskanie Twoich oczekiwań małymi kolumnami to droga przez mękę i może warto posłuchać gdzieś kolumn podłogowych czy przypadkiem nie szukasz takiego pełnego dzwięku .

Sam odeszłem całkowicie od kolumn podstawkowych owszem zdazały się konstrukcje posiadajace bas ale były dość drogie a i tak szybciej niż konstrukcje 3 drożne wpadały w zlewanie się instrumentów .

Kolumny które masz były widze produkowane na 2 rodzajach głośników i jakurat Seas Excel to bardzo dobry głośnik . Może wystarczy Ci faktycznie sub żeby to zaczęło Ci się podobać .

Ja gram na Amphionach z Heglem ale do tak wielkiego pomieszczenia to większe modele są potrzebne nie podstawkowe no i do napędzenia też wyższe hegle .

Mam Chario Syntar 533R z w/w Heglem H80 w ok 25mkw i dla mnie jest rewelacja. Chario graja piekna srednica i nawet przy cichym sluchaniu nic nie ucieka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaznaczam ze to nie moje ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

B&W CM5, ProAc Studio, Amphion Helium 510, KEF R300, Dynadio Excite X18 jestem otwarty na inne propozycje w szczególności na jakieś kolumny starsze, używane.

Skrajnie różne granie. KEF oraz B&W z Heglem to będzie brzytwa. Dynaudio czy ProAc dużo lepiej. Na wieszakach nie uzyskasz basu, to jest chyba fizycznie niemożliwe. Ale dorzucę od siebie cos co dobrze gra z Heglem i ma bas poniżej 40Hz

https://sklep.rms.pl/definitive-technology-studio-monitor-65-sm65-kolumny-stereo-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.