Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 300-600 zł (źródłem dźwięku: NAS oraz radio internetowe).

DAC-DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukam DAC-a żeby skorzystać z:

- radio internetowe (z komputera lub minikomputera R.Pi)

- kolekcji plików muzycznych na serwerze NAS (QNAP 268 z wyjściem HDMI i USB).

Dźwięk analogowy będzie trafiał do "wieży" stereo z wejściami Chinch oraz optycznym (chyba Toslink).

Na allegro są konwertery DAC od ok. 40 zł, przez przystawki do Raspberry (posiadam 2 B ) po urządzenia za dobre kilkanaście tys. zł.

Mój budżet to jednak tylko do 300 zł, mogę dać więcej do ok. 600 zł jeśli jakość to uzasadni.

Nie wiem co wybrać, czy małe urządzenia "zewnętrzne" od 40 do 200 zł (typowa Chińszczyzna)

czy przystawki do Raspberry Pi, jak HifiBerry, JustBoom czy IQAudio

za 120-240 zł + koszt obudowy i pilota ok. 140 zł

czy "iść na całość" w urządzenia typu Cambridge Audio Magic za ok. 600 zł lub podobne np. ArCam

Co polecacie?

Z góry dzięki za sugestie!

Pozdrawiam.

Jeśli będziesz korzystał z komputera i zależy Ci na jakości dźwięku, spójrz na Cambridge Audio DacMagic 100. To bardzo przyzwoity przetwornik praktycznie wyposażony we wszystkie wejścia.

https://www.q21.pl/cambridge-audio-dacmagic-100.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Alternatywą może być jeszcze polski projekt -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Cambridge Audio podoba się od strony designerskiej i liczby wejść/wyjść. Firma jest dobra. Polskiemu produktowi muszę się jeszcze przyjrzeć.

Chciałbym mieć sprzęt w miarę mobilny, by wykorzystywać go w domu, jak również w domku letniskowym.

Tak więc podłączać go pod dwie różne wieże stereo, obie mają Chinche i wejście optyczne.

Źródłem będzie minikomputer Raspberry Pi połączony z NASem. R.Pi wybrałem ze względu na małe wymiary / wygodę.

Po przespaniu się z problemem ;) zastanawiam się czy nie lepsze byłoby urządzenie podające dźwięk przez złącza optyczne?

Drugie pytanie, jeszcze bardziej lamerskie - Gdybym wybrał CA czy Nostromo, to jak z komputera podaje się dźwięk przez USB? Czytałem:

Ukryta Zawartość

ale nadal nie wiem :) Jaki software to umożliwia?

Ukryta Zawartość

DAC jest wykrywany jako karta dźwiękowa w PC.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Szukam DAC-a żeby skorzystać z:

- radio internetowe (z komputera lub minikomputera R.Pi)

- kolekcji plików muzycznych na serwerze NAS (QNAP 268 z wyjściem HDMI i USB).

Zobacz Yamaha WXAD10.

Ukryta Zawartość

Radio internetowe i NAS. Gratis Bluetooth i serwisy Spotify, Tidal.

Sterowanie ze smarfona.

Ukryta Zawartość

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

Dzięki za propozycję! Tą Yamahe znam, czytałem o niej jak szukałem jakiś czas temu systemu strumieniującego. Ale to nie do końca jest to co potrzebuję... Kilka rzeczy zbędnych (Wifi, BT), kilku brakuje (np. pilot).

Nie używam smarkfona (aka spyphone), mam 12-15 letnią Nokię z klawiaturą :)

Chyba wolałbym iść w CA Magic, lepsza firma, więcej wejść i wyjść, oczywiście to tylko DAC, ale jako źródło cały czas rozważam R.Pi

Później jak pożegnam z wielkim żalem stare stereo ;) to kupiłbym sobie do DAC-a coś pokroju Marantz pm 5005 / 6006 i jakieś niedrogie kolumienki.

To działaj, decyzję musisz i tak sam podjąć. Możesz iść w Hifiberry. Dacmagica. Możesz zajrzeć do działu DIY, złożyłem DACa na PCM1794 za 300zł z transformatorem z Toroidy.pl.

Wg mnie Yamaha Wxad będzie najwygodniejsza w obsłudze. Smartfona albo tablet 7 cali kupisz za 200 zł do sterowania.

Powodzenia i udanych zakupów.

Jasna sprawa, tak jak pisałem interesowałem się już Yamahą, ale mi przeszło :) Nie do końca to jest to. Do działu DIY zajrzę, choć dawno nie miałem lutownicy w łapach.

Może masz (albo ktoś inny) doświadczenie z nakładkami (HAT) do R.Pi i jak wypadają w porównaniu do gotowych rozwiązań jak Cambridge Audio Magic 100?

Przejrzałem kilka tekstów o nakładkach i mówią że najlepsza (z wcześniej wymienionych przeze mnie) jest IQAudio. Kosztuje 33 funty + 18 funtów kosztuje pilot + 5 GBP za przesyłkę.

Jestem ciekaw jak takie ustrojstwo wypada na tle gotowych skrzynek od CA czy polskiej Nostromo?

DZIEKI !

Nostromo byłby super, ale żeby płacić kolejne 500zl aby można było połączyć się przez USB. Porażka :-\

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Nostromo byłby super, ale żeby płacić kolejne 500zl aby można było połączyć się przez USB. Porażka :-\

Tzn. ? Nostromo v6 ma port USB, wada jaką widzę to częstotliwość do 48 kHz

Oczywiście rób jak uważasz, z tego też jest frajda. Dacmagic jest zgodny z USB Audio, także powienien działać także z Maliną i PC. Dokładki do Maliny także zrobią to czego oczekujesz. Wg mnie z doświadczenia najlepsze są rozwiązania najbardziej wygodne. Z czasem przechodzi frajda z instalowania systemów, sterowników itd. Zmieniasz, kombinujesz i nie wiesz czy na lepsze czy gorsze.

Do zmontowania DAC PCM1794 nie potzreba lutownicy

Z ciekawości przeglądałem dziś oferty chinoli i ciekawie wygląda ten dac :

Ukryta Zawartość

Fajną opcją jest pilot i sterowanie głośnością na wyjściu analogowym, bluetooth nie wiem co prawda jak to działa w praktyce ale gdyby można było łączyć się za pomocą bluetooth z laptopem to byłaby super sprawa. Dac oparty na AKM 4452.

Googlowskie tłumaczenie opinii z amazona:

"Po kilku tygodniach używania mogę powiedzieć, że jest to bardzo dobry DAC, z dużą elastycznością i funkcjami, których nie ma większość innych przetworników DAC. Brzmi naprawdę świetnie, zarówno przez linię, jak i słuchawki. Przy niecałych 200 USD jest to również okazja. Naprawdę chciałbym móc dać mu 5 gwiazdek, ale dla mnie użycie drobnych czcionek na wyświetlaczu powoduje, że jest to trochę trudniejsze.

Chciałem DAC-a, który miał zdalne sterowanie i regulowaną głośność zarówno z gniazda słuchawkowego, jak i tylnych wyjść liniowych. To robi jedno i drugie. Ułatwia mi to podpięcie się do mojego nie-zdalnego (ale bardzo miłego) systemu stereo i kontrolowanie głośności, czy oglądam telewizję, czy też nagrywam na cyfrową muzykę strumieniową.

Kiedy rozważałem inne możliwości, D4 naprawdę wyróżnia się dzięki zastosowaniu naprawdę wysokiej jakości komponentów, doskonałych układów DAC, świetnego wzmacniacza operacyjnego dla słuchawek (tego samego, który zastosowano w wzmacniaczu słuchawkowym Objective2), wbudowanego liniowego zasilania, wiele rzeczy zazwyczaj nie znajduje się poniżej 200 USD. Strona Sabaj jest sabaj.com.cn ze wszystkimi szczegółami.

Jest zaskakująco ciężki ze względu na swoją wielkość i wydaje się być wykonany z odlewu aluminiowego (z frontem z pleksi z kontrolą dotykową). Wszystko to działa doskonale dla mnie. Ma najnowszy Bluetooth 4.2 i fajny prawdziwy pilot (nie jest to płaski pilot karty kredytowej). Wszystko działa jak powinno. Bardzo podoba mi się wbudowany 5 filtrów cyfrowych, a także 4 ustawienia tonów, które wprowadzają bardzo subtelne zmiany w dźwięku, ale też pozwalają mi trochę skrzypiec. Regulacja głośności odbywa się w bardzo małych krokach, prawdopodobnie 1 dB, więc idealnie nadaje się do regulacji słuchawek lub systemu stereo. Więc jeśli chodzi o funkcje, dźwięk, jakość, wszystko jest lepsze, niż się spodziewałem. Wzmacniacz słuchawkowy doskonale pasuje do mojego Hifiman Planars i myślę, że brzmiałoby świetnie z wszystkimi, ale najtrudniejszymi telefonami.

Oled wyświetla to na moim użytek. Jego jakość jest dobra i lubię możliwość wyboru spośród 4 ustawień jasności, ale wybór użytych czcionek jest FAR-a na mały. Ledwo mogę ją odczytać z odległości 2 stóp, zapomnij o lekturze z odległości oglądania telewizji. Ma to znaczenie, ponieważ wszystkie elementy sterujące są dotykowe, a nie pokrętła ze wskaźnikami, więc jedynym sposobem na zrozumienie tego, co się dzieje, jest wyświetlenie. Byłby nieco większy wyświetlacz, ale prawdziwym problemem jest to, że napis jest zdecydowanie za mały. Jeśli spojrzysz na zdjęcia D4, zobaczysz większy tekst, który mówi Sabaj D4, gdy się uruchomi. To jest jedyny czas, kiedy to widzisz. Dołączyłem zdjęcie D4 i mojego (również nowego i naprawdę świetnie brzmiącego) przetwornika Topping D50. Wyświetlacz D50 jest nieco większy, ale prawdziwą różnicą jest większy tekst na materiale, który ma znaczenie. Po przełączeniu źródeł na D50 pojawi się na krótko OGROMNY tekst, który mówi tylko "OPT" lub "COAX", a następnie powraca. To jest świetne. Jeśli Sabaj mógłby zrobić coś podobnego do D4 z aktualizacją oprogramowania układowego, łatwo byłoby ocenić pełne 5 gwiazdek. Uwaga: D50 kosztuje około 50 $ więcej i nie ma wzmacniacza słuchawkowego ani pilota. Ale specyfikacje obu są prawie identyczne, a obie są niesamowicie głośne (nie słyszę żadnej różnicy). Dla mnie D4 nadal jest bardzo dobrym wyborem i mogę żyć z wyświetlaczem. W zależności od zastosowania może nie mieć żadnego znaczenia lub może być powodem do wyboru innego DAC-a."

I to wszystko w chińskim programie 600+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może coś utargujesz , nowy taki zestaw coś ponad tysiak.

Ukryta Zawartość

Posiadam dokładnie taki sam jak z powyższej oferty z której ceną właściciel zdecydowanie przesadził.

Jeśli jesteś zainteresowany @DAC-DAC nostromo 5H chętnie Ci odsprzedam ;) szczegóły na pw.

Na szybko wrzucam fotki.

Ukryta Zawartość

post-64006-0-84618400-1523565156_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Ale oferta z olx o ile dobrze ją zrozumiałem jest z dodatkowym zasilaczem zalecanym przez Nostromo.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Ale oferta z olx o ile dobrze ją zrozumiałem jest z dodatkowym zasilaczem zalecanym przez Nostromo.
Rzeczywiście, masz rację. Za szybko przeczytałem

@kocurro - dzięki, ale raczej nie skorzystam (przynajmniej na razie).

Przeglądając oferty różnych HATów do R.Pi - wiele osób poleciło głównie dwie konstrukcje:

brytyjskie IQAudio Pro - za 50 funtów.

oraz

francuskie AUDIOPHONICS I-Sabre (kilka wersji=> pod R.Pi i ODROID) - od 35 Euro po kompletne urządzenia za ok 250 Euro

...to tak jakby ktoś był zainteresowany DACiem pod Raspberry Pi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.