Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Więc robiąc upragde posiadanego preampa to, żeby się potem nie denerwować trzeba zamówić go w wersji zbalansowanej (na 4 lampach) i zrobić odczep na SE na RCA.

Nie da się tego zrobić:) to co piszesz to już nie upgrade lecz budowa nowego preampu. Kolega @Tomasz 123 ma podstawowego Firebirda który jest w znacznie mniejszej obudowie. W jego przypadku nie ma sensu stosowanie zbalansowanego preampu bo nie ma zbalansowanego toru.

1 minutę temu, Qban napisał:

Nie da się tego zrobić:) to co piszesz to już nie upgrade lecz budowa nowego preampu. Kolega @Tomasz 123 ma podstawowego Firebirda który jest w znacznie mniejszej obudowie. W jego przypadku nie ma sensu stosowanie zbalansowanego preampu bo nie ma zbalansowanego toru.

Jeśli nie potrzebuje zbalansowanego toru to i z gniazdami XLR, i symetryzacją nie ma się co oszukiwać. Poza nielicznymi wyjątkami końcówek, gdzie są tylko XLRy jak np. Denafirpsa kloce to zawsze producenci wystawiają wejścia RCA.

Dla tego wcześniej napisałem, że przy okazji upgradu wywalić xlr i wstawić rca. Chyba, że w przyszłości może pojawić się końcówka z XLRami to warto wstawić symetryzator bo też będzie świetnie grać. 
Osobiście używam zbalansowanej końcówki połączonej z Blazebirdem z symetryzatorem. Mogłem przecież kupić tańszego zbalansowanego Firebirda. Jak myślisz czemu wybrałem Blazebirda? 🙂

Jeśli nie potrzebuje zbalansowanego toru to i z gniazdami XLR, i symetryzacją nie ma się co oszukiwać. Poza nielicznymi wyjątkami końcówek, gdzie są tylko XLRy jak np. Denafirpsa kloce to zawsze producenci wystawiają wejścia RCA.

Balanced Audio Technology Też ma tylko w końcówkach mocy XLR . W PRE miewaja RCA ale po XLR zdecydowanie gra lepiej bo to w pełni zbalansowane klocki.
Trzeba zacząć od wytłumienia wibracji. Nie wiem czy masz to zrobione ale jeśli  nie to zastosuj stopki kulkowe. Jeśli  nie wiesz jakie, to podpowiem. Bez tego całe pozostałe kombinowanie może być skazane na porażkę. Niektóre sprzęty, zwłaszcza lampowe, bez tego dają dźwięk rozmazany i bez dynamiki. Wtedy żadne kable, czy lampy,  nie pomogą, choćby wydać pierdyliony.
ps
Chociaż właściwie nie próbowałem wydać pierdylinów więc może się mylę. Od razu, za radą, bez większej wiary, tylko z zaufaniem, kupiłem stopki i stał się cud.
Ale przypadki mogą być różne.

Możesz podrzucić link do tych stopek kulkowych które masz u siebie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Możesz podrzucić link do tych stopek kulkowych które masz u siebie ?

Wziąłem te podstawowe 

https://www.finite-elemente.eu/cera-interfaces/ceraball/

Panowie... asortyment typu kulki, kable itd po doborze elektroniki. Ewidentnie jest problem z niewłaściwym doborem do gustu słuchającego lub problem z dopasowaniem pre do pozostałej elektroniki. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
5 minut temu, audiowit napisał:

Panowie... asortyment typu kulki, kable itd po doborze elektroniki. Ewidentnie jest problem z niewłaściwym doborem do gustu słuchającego lub problem z dopasowaniem pre do pozostałej elektroniki. 

Mam podobne zdanie. 

Dzięki

Zgadzam się, ale u mnie "wszystko dopasowane" ale mówią że zawsze może być lepiej a lampowe PRE stoi na gumowych nogach .

7 godzin temu, audiowit napisał:

Może i tak, nie będę się spierać ale ja kupiłem jeden klocek z wyższej półki, niby właśnie dobrany, a po podłączeniu u mnie chciało mi się płakać. Dopiero stopki kulkowe wszystko zmieniły. I to nie subtelnie ale definitywnie. Więc może być różnie. A co dobierać dalej jeśli jeden z kluczowych elementów rozmywa dźwięk przez wibracje. Najpierw trzeba wyeliminować wibracje żeby ocenić co się kupiło i żeby można było dalej dobierać.

Nie rozumiem, to kupiłeś bez odsłuchu?

Nawet wysokiej klasy sprzęt może zwyczajnie prądowo nie zgrać się z resztą toru.

Dobierasz elektronikę we wcześniej przygotowanej akustyce i później bawisz się ustrojami i kablami dopracowując dźwięk. Przy czym dla mnie raczej wzmacniacz działa jakby w parze z kablem zasilającym.

6 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Pokaż dupkę. 

🙂

Only 2 pary RCA, wej. i wyj..

Bez potka, bo już lata temu pożegnałem się z wszelakiej maści alpsami. Dodatkowo ominięcie kondensatora wyjściowego. 

Nic nadzwyczajnego, drabinka za WBA i potem końcówka tranzystor.

Grałem tylko na pasywce, ale musiałem zmienić głośniki i zrobiło się sucho. 

Firebird ma to uleczyć 🙂

Edytowane przez OLES
1 godzinę temu, OLES napisał:

drabinka za WBA i potem końcówka tranzystor.

Grałem tylko na pasywce,

Po ominięciu kondensatora wyjściowego nie obcina Tobie pasma? 

Miałem okazję posłuchać przez chwilkę Twojego preampa u Piotra. Grało bardzo przyjemnie a był jeszcze bardzo " świeży "

Edytowane przez Qban
15 minut temu, Qban napisał:

Po ominięciu kondensatora wyjściowego nie obcina Tobie pasma? 

Miałem okazję posłuchać przez chwilkę Twojego preampa u Piotra. Grało bardzo przyjemnie a był jeszcze bardzo " świeży "

Nie obcina, przed nim jest kond i na wejściu tranzystora też jest. Już wcześniej przeliczyłem pojemności i rezystancję dla hpf.

Jedynie, to jednak muszę dać w pasywce 20kohm, tera jest 10kilo i trochę jednak mało stopni regulacji jest.

Jestem w szoku, jaki on jest przejrzysty, a jednocześnie daje to coś.  Na razie faluje 🙂

5 godzin temu, audiowit napisał:

Nie rozumiem, to kupiłeś bez odsłuchu?

Nawet wysokiej klasy sprzęt może zwyczajnie prądowo nie zgrać się z resztą toru.

Dobierasz elektronikę we wcześniej przygotowanej akustyce i później bawisz się ustrojami i kablami dopracowując dźwięk. Przy czym dla mnie raczej wzmacniacz działa jakby w parze z kablem zasilającym.

Po odsłuchu u sprzedającego. Nie zawsze da się inaczej. To zresztą nie ma znaczenia. Kluczowe dla tej dyskusji jest to, że bez wytłumienia wibracji możesz nie usłyszeć jak sprzęt gra, więc nie da się sensownie dalej nic dobierać i dalsze kombinacje, to mogą być pieniądze wyrzucane w błoto.

8 minut temu, OLES napisał:

Nie obcina, przed nim jest kond i na wejściu tranzystora też jest. Już wcześniej przeliczyłem pojemności i rezystancję dla hpf. 

Tzn, na ucho nie obcina. Ale teraz nam monitory, więc do 40hz i tak nic nie grają. 

Może w weekend podłącze oscyloskop i sprawdzę.

Witam. 

Firebird pograł już kilkadziesiąt godzin, więc mogę już wstępnie się odnieść.

Pasmo się wyrównało, pojawiło się charakterystyczne delikatne zaokrąglenie, niskie dobrze kontrolowane, bez buły, górka się uspokoiła.

Można słuchać godzinami, brawo 🙂

Generalnie tego oczekiwałem.

Ma swoje minusy, ale krzem też je ma.

Zobaczę za kolejne kilkadziesiąt godzin.

I tak jest szybszy niż się spodziewałem.

Stary się robię pewnie i tyle. Po 20 latach odkryłem dac r2r, a teraz lampki 😁, ehhh.

Zamówiłem sobie jeszcze parkę EH, tak dla porównania.

W tym układzie słuchałem też 6sn7 Tung-Sol - jeśli szukasz jeszcze większej dynamiki to te lampy mogą Ci się spodobać. Dla mnie 6SN7 Psvane mają jednak ładniejszą barwę.

Witam. 
Firebird pograł już kilkadziesiąt godzin, więc mogę już wstępnie się odnieść.
Pasmo się wyrównało, pojawiło się charakterystyczne delikatne zaokrąglenie, niskie dobrze kontrolowane, bez buły, górka się uspokoiła.
Można słuchać godzinami, brawo
Generalnie tego oczekiwałem.
Ma swoje minusy, ale krzem też je ma.
Zobaczę za kolejne kilkadziesiąt godzin.
I tak jest szybszy niż się spodziewałem.
Stary się robię pewnie i tyle. Po 20 latach odkryłem dac r2r, a teraz lampki , ehhh.
Zamówiłem sobie jeszcze parkę EH, tak dla porównania.

A jaki r2r odkryles ?

4 godziny temu, Qban napisał:

W tym układzie słuchałem też 6sn7 Tung-Sol - jeśli szukasz jeszcze większej dynamiki to te lampy mogą Ci się spodobać. Dla mnie 6SN7 Psvane mają jednak ładniejszą barwę.

Dynamiki nie. Teraz i tak po latach na pasywce, to co jest na fb, to aż z górką. 

15 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A jaki r2r odkryles ?

Zrobiłem na gotowych drabinkowych modułach r2r, dałem upsampling na ak4397, a przed tym dsd na bazie berhringera deq2496, zasilanie od podstaw, zegarki, bufor etc, etc.

5 godzin temu, Qban napisał:

Dla mnie 6SN7 Psvane mają jednak ładniejszą barwę.

Pierwszy raz barwa mnie "trafiła" jak odpaliłem r2r, teraz z fb to już bardziej jak świerze maliny, słodkie i wyraziste. Na pasywce jest bardziej naturalnie na wokalach, szczególnie w realizacjach live. Z kolei, 90 procent pozostałych płyt zyskuje z fb, z kilkoma wyjątkami. Ale jak już wspominałem, na końcową ocenę dużo wody upłynie,  i jeszcze tyle kombinacji lamp.

Edytowane przez OLES
36 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Mając na uwadze posiadane przez ciebie kwalifikacje to - budowa DAC - To uznanie dla WBA emoji106.png

Ja tam tylko poskładałem wszystko do kupy.

Są na forum ludzie, którzy projektują od podstaw i budują. Wystarczy luknąć w diy, r2r z wyj. lampowym też nie brakuje 🙂

Godzinę temu, OLES napisał:

Pierwszy raz barwa mnie "trafiła" jak odpaliłem r2r

Również mam DACa na R2R.
Miałem sporo sprzętów WBA a jeszcze więcej miałem okazję słuchać w naprawdę przeróżnych konfiguracjach- brzmienie zawsze było mniej lub bardziej dynamiczne , wyraziste i z ładną barwą ale nie wiem czy nazwał bym to  "słodkim" brzmieniem. 
Do swojej końcówki podpinałem preampy tranzystorowe i takie brzmienie mnie nie urzekło - separacja , szybkość, precyzja, niby wszystko poprawnie ale jednak czegoś brakuje. Lampowy preamp w torze dodaje do brzmienia właśnie to coś dzięki czemu chce się słuchać. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.