Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Jeśli ktoś jest zainteresowany to odsprzedam w dobre ręce WBA Firebirda zbalansowanego.

https://www.olx.pl/d/oferta/przedwzmacniacz-lampowy-zbalansowany-wba-firebird-CID99-IDVqvLn.html?bs=olx_pro_listing

Planuje jechać na AVS 2023, więc mogę zabrać, jeśli ktoś byłby zainteresowany.

3 godziny temu, Qban napisał:

Czemu sprzedajesz? Nie podpasował jednak? Na co zmieniasz? 

Od kilku lat działam w kierunku szybkości i dynamiki. Miałem nadzieję, że Firebird zostanie. Z Firebirdem był progres i myślałem, że to się jeszcze podciągnie, ale jak to w lampach są granice.

Przesiadłem się na Moona 330A + 430HA. 

Jak długo w Blazebirdzie kondensatory mogą trzymać napięcie, żeby można było bezpiecznie dotknąć styków lampowych? Ktoś wie? Jak mnie dzisiaj trzepnęło, to aż mnie ręką zabolała. 

Godzinę temu, jaszcze1 napisał:

Jak długo w Blazebirdzie kondensatory mogą trzymać napięcie, żeby można było bezpiecznie dotknąć styków lampowych? Ktoś wie? Jak mnie dzisiaj trzepnęło, to aż mnie ręką zabolała. 

Nie grzeb tylko słuchaj 🤣🤣🤣

Właśnie nie mogłem słuchać. Przyszły wczoraj nowe/stare 2A3 aż z samych Indii, wyciągam full music, wkładam nowe, a jedna nie świeci. Najpierw myślałem, że mnie Indianie wpuścili w maliny. No ale już u nich kupowałem i było ok. No to zamieniam miejscami z inną i wychodzi ze styki nie stykaja w jednej oprawce.  Wziąłem śrubokręt, poodginalem blaszki w gniezdzie i jakoś działało , ale przy przekrzywionej lampie. To było wczoraj wieczorem. 

Dzisiaj wieczorem chciałem to poprawić i zrobiłem przyrząd z drutu żeby blaszki lepiej odgiąć. Nawet nie pomyślałem o izolacji po 24 godzinach nieużywania.

Staraj się nie wyginać styków w gniazdach lamp. Wszystkie nowo produkowane są kiepskiej jakości i jeśli za często będziesz je ruszał, to będziesz musiał wymienić.

W dniu 19.09.2023 o 10:03, krzysztof.filipak napisał:

Od kilku lat działam w kierunku szybkości i dynamiki. Miałem nadzieję, że Firebird zostanie. Z Firebirdem był progres i myślałem, że to się jeszcze podciągnie, ale jak to w lampach są granice.

Przesiadłem się na Moona 330A + 430HA. 

To czy lampa czy tranzystor, nie ma żadnego znaczenia. Teoretycznie lampa może być szybsza i bardziej dynamiczna. W tym wypadku Firebird jest wolniejszym, cieplejszym pre od Blejza. A Blejz zbalansowany jeszcze szybszy od Blejza niezbalansowanego.

23 minuty temu, audiowit napisał:

To czy lampa czy tranzystor, nie ma żadnego znaczenia. Teoretycznie lampa może być szybsza i bardziej

Tak, wszystko zależy od układu.

Czy w zbalansowanych wba wyjście zrealizowane jest na krzemie ?

24 minuty temu, audiowit napisał:

Staraj się nie wyginać styków w gniazdach lamp. Wszystkie nowo produkowane są kiepskiej jakości i jeśli za często będziesz je ruszał, to będziesz musiał wymienić.

To czy lampa czy tranzystor, nie ma żadnego znaczenia. Teoretycznie lampa może być szybsza i bardziej dynamiczna. W tym wypadku Firebird jest wolniejszym, cieplejszym pre od Blejza. A Blejz zbalansowany jeszcze szybszy od Blejza niezbalansowanego.

Zwłaszcza z 2A3 Full Music jest jasny, dynamiczny, szybki i szczegółowy. W sam raz do rocka. Nie moja bajka. Jeśli ktoś chce, to mam do sprzedania kwadrę. Grała 144,5 godziny - notuję. Cena - 50% obecnej w lapyelektronowe. Są pudełka i metki.

No to nie wytrzymalem wstawiłem jako wyjściowe kondy mundorf zn, zmieniłem też okablowanie na srebrną linkę.  Gram już tak że 2 tygodnie, jest dobrze. Lampki cały czas linlai.

Dwa lata z hakiem już u mnie monobloki od Piotra. Słucham co 3 dni, po 3 godziny. Bezawaryjnie. Acma 211 i sterujące Sovtek. Pomiędzy nimi źródło z volume od Audiosynergia na lampowej analogówce. ZG półaktywne customowe/95dB także od Audiosynergia. Dsp i adaptacja salonu pomaga brzmieniu, które jest w całym paśmie krystalicznie czyste. Każdy utwór, wokal brzmi inaczej. Pokój oddycha, a ja jakbym w bańce dźwięków zamknięty. Słucham przeważnie z głośnością zbliżoną jak na Live. A gdy mi smutno, to cichutko i czasem nastrój wraca.

1DBC594F-1A4D-48CA-8451-C748D1D580CC.jpeg

3 godziny temu, RobG1974 napisał:

Jakie zmiany?

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Miałem małą przygodę z capbypas, myślałem, że straciłem głośniki 🫣

Więc postanowiłem już grać z kond. na wyjściu, a że mi do końca nie pasowało jak gra, to sprawdziłem inne opcje, tzn co miałem na stanie.

Był scr silver sound, mundorf supreme i mundorf zn, ten ostatni zawsze wygrywa 😉, okablowanie srebro linka dopełniło całości. Dla pełnego obrazu w końcówce na wejściu mam miedziaka i ładnie się zgrało.

W sumie, to progres niewielki, jestem dalej pełen podziwu jak z oryginalnymi kondami to grało.

Hebelek capbypas wykorzystam do układu bypassu wej. z wyjściem, żeby móc na samej pasywce grać bez fb. 

Miałem małą przygodę z capbypas, myślałem, że straciłem głośniki 🫣
Więc postanowiłem już grać z kond. na wyjściu, a że mi do końca nie pasowało jak gra, to sprawdziłem inne opcje, tzn co miałem na stanie.
Był scr silver sound, mundorf supreme i mundorf zn, ten ostatni zawsze wygrywa , okablowanie srebro linka dopełniło całości. Dla pełnego obrazu w końcówce na wejściu mam miedziaka i ładnie się zgrało.
W sumie, to progres niewielki, jestem dalej pełen podziwu jak z oryginalnymi kondami to grało.
Hebelek capbypas wykorzystam do układu bypassu wej. z wyjściem, żeby móc na samej pasywce grać bez fb. 

A napisz 2 słowa o różnicy w twoim odbiorze Mundorf supreme i ZN ? Ciekaw jestem. Nie znam ZN a za to w moim PRE dałem spore Supreme silver/gold/oil I jest ładnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
18 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

A napisz 2 słowa o różnicy w twoim odbiorze Mundorf supreme i ZN ? Ciekaw jestem. Nie znam ZN a za to w moim PRE dałem spore Supreme silver/gold/oil I jest ładnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Supreme a supreme sg oil to całkiem inne granie. Miałem przez chwilę supreme silver oil na wej. w końcówce i inne olejaki. Ostatecznie wylądował miedziany.

Zn to najbardziej szczegółowy kond jaki kiedykolwiek testowalem. Obnaży wszystko, trzeba rozsądnie nim "gospodarowac". 

Ps. Cenowo to śmieszne kwota w porównaniu nawet z zwykłymi pp.

I jeżeli ZN w sygnale, to na jak najniższe napięcie, co zresztą dotyczy wszystkich pp w sygnale.

Ważne jest również wielkość napięcia stałego, potrafi działać jak "dopalacz" polaryzując kondensator.

Edytowane przez OLES
  • 1 miesiąc później...

Proste szybkie pytanie do Państwa - myślę o preampie na 2a3 ,  a konkretnie WBA Blazebirdzie z khozmo.

Czy to mi sie zgra ładnie z 2 koncówkami, które posiadam?
2 monobloki na 805 i 2a3 po 40 watów mingda mc3008-a , + druga koncówka tranzystorowy MCintosh Mc352.
(moje kolumny to jak na razie vintydżowe JBL 4425 z hornem, ale planuje w przyszłości coś nowego kupić, może też z 30stką na basie.)

W Mcintoshu chodzi mi u uporządkowanie i okiełznanie basu głównie, żeby to głownie u dołu zagrało dynamiczniej i mniej "bucząco" a bardzej punktowo,  z kolei dla koncówek na lampach wydaje mi sie to oczywistym wyborem.

Co myślicie?

Blazebird zwiera bas. Musisz tylko dobrze dobrać 2a3, bo one mają największy wpływ na brzmienie.

Tylko, pamiętaj, że nie tylko pre ma wpływ na dźwięk. Może źródło ma w charakterze miękki bas.

Edytowane przez audiowit

to raczej kwestia specyfiki końcówki mcintosha + jeszcze tych vintydżowych kolumn - na tych monoblokach na 2a3 i 805 bas jest już inny, mniej rozmyty - z tego samego źródła.

Godzinę temu, audiowit napisał:

Blazebird zwiera bas. Musisz tylko dobrze dobrać 2a3, bo one mają największy wpływ na brzmienie.

wcześniej slyszalem że jednak "małe lampki" mają największy wpływ na brzmienie 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

8 godzin temu, Tomas1982 napisał:

to raczej kwestia specyfiki końcówki mcintosha + jeszcze tych vintydżowych kolumn - na tych monoblokach na 2a3 i 805 bas jest już inny, mniej rozmyty - z tego samego źródła.

Napisać, zadzwonić do konstuktora. Elastyczność i możliwość zaspokojenia indywidualnych potrzeb.

8 godzin temu, Mikelas76 napisał:

wcześniej slyszalem że jednak "małe lampki" mają największy wpływ na brzmienie 🤭

2a3 w pre mają duży wpływ na brzmienie. Dla tego mam do sprzedania kwadrę Full Music  z Blazebirda w b.d. stanie, bo graly mi zbyt rockowo i zamieniłem je na nosy. Oczywiście te mniejsze też mają wpływ.

12 godzin temu, Mikelas76 napisał:

We wzmacniaczach sterujące. Rozmawiamy o pre.

34 minuty temu, audiowit napisał:

Rozmawiamy o pre.

No ja mam pre i na pytanie które lampy z blejza, odpisałeś że te małe mają większy wpływ na dzwiek 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Z tego co pamiętam to chciałeś zmienić brzmienie tanim kosztem więc wszyscy polecili Tobie zmianę małych lampek bo ich dobór również ma wpływ na brzmienie.- pisaliśmy o tym wielokrotnie.  W lampowym sprzęcie wymiana jakiejkolwiek lampy ma wpływ oraz połączenie różnych lamp między sobą ma wpływ. I nie ma co wytykać że ktoś polecił wymianę tej czy innej lampy bo za niedługo nikt nikomu nie będzie chciał pomóc 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.