Skocz do zawartości
IGNORED

Czy płacić za sam fakt istnienia?

Rekomendowane odpowiedzi

W USA też politycy przepytują kandydatów do Sądu Najwyższego. Ich odwołanie w drodze impeachment'u jest jak najbardziej możliwe.

Dziwny jest upór naszych środowisk okrągłostołowych przy pełnym braku kontroli nad władzą sądowniczą przez inne władze czy wyborców. Wygląda to na dążenie do zabetonowania przywilejów.

W stalinowskim ZSRS wsadzali ludzi do łagrów za niewłaściwie brzmiące nazwisko. Nie zdziwiłbym się gdyby rodzina dostała wyrok, bo ktoś ośmielił się umrzeć, a był potrzebny władzy.

PayPal zaprezentował podobną szkołę myślenia.

To są zapewne innego rodzaju politycy niż pani Pawłowicz. A o co ona będzie pytać kandydatów na sędziego/sędzię - można się tylko domyślać. Poza tym - to ona będzie decydować o ich mianowaniu...

Ja wiem, że zdaniem elyty Polacy nie dorośli do demokracji. Myślę też, że ta mentalność stoi za niezmiennie wysokimi notowaniami sondażowymi PiS. Jak jenerał Miller pod Częstochową - "rzuciliśmy na ów kurnik tyle żelaza i ognia, że niejedna potężna twierdza z popiołem i dymem już by uleciała, a oni sobie wygrywają radośnie. Co to jest?..."

Chciałbyś być przepytywany - za przeproszeniem - przez p. Pawłowicz- o cokolwiek?

Starający się o funkcję publiczną musi być gotowy do większych dyzgustów.

PayPal zaprezentował podobną szkołę myślenia.

W stopniu rzędy wielkości mniejszym i w odróżnieniu od Stalina przyznali się do błędu i przeprosili.

W jednowymiarowej rzeczywistości marksizm - liberalizm musiałbyś być arcymistrzem dialektyki żeby podpiąć Stalina pod liberalizm.

W jednowymiarowej rzeczywistości marksizm - liberalizm musiałbyś być arcymistrzem dialektyki żeby podpiąć Stalina pod liberalizm.

Nie podpinam Stalina pod liberalizm. Natomiast PayPal pod stalinizm owszem.

Wiadomo. Chodzi o to, aby postępować wg jej zapisów. A na to trzeba zebrać większość konstytucyjną. I tyle.

Postępować wg. zapisów Konstytucji można bez większości konstytucyjnej - uchwalenie ustawy przykładowo.

Nie podpinam Stalina pod liberalizm. Natomiast PayPal pod stalinizm owszem.

Czyli jednak pośrednio chcesz skojarzyć kapitalizm a może nawet liberalizm ze Stalinem.

Zapisz się do PiS i weź stołek w radzie nadzorczej, ministerstwie albo w policji.

Mam dla Ciebie rękodzieło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A propos - umiesz prosto wbić gwóźdź? Na budowach się skarżą...

Poruszyłeś przez niewiedzę ciekawy temat . Mianowicie nikt dziś na budowach już nie wbija gwoździ tylko wstrzeliwuje gwoździarką pneumatyczną wkręty wkręca się wkrętarką automatyczna itd itp w Chinach stawiają już pierwsze domy w technologi drukarek 3d. Ale do setna już teraz dzięki urządzeniom o wiele mniej ludzi potrzeba do zbudowania domu a wkrótce liczba ludzi potrzebnych do budowy zostanie zredukowana do absolutnego minimum co doradzisz tym ludziom którzy stracą pracę na rzecz maszyn ? Słucham Cię z uwagą .

Ukryta Zawartość

tak mnie to troche interesuje jak ludzie ktorym sie chciało .,zarobili i im sie odechce juz ciagnac dalej skoncza w kraju gdzie wszyscy beda czekac ze im dadza.Pamietm jak wieszano szmaty na Kulczyku....A tych rozszarpa i slusznie bo nie daja a sami maja za duzo..

Czyli jednak pośrednio chcesz skojarzyć kapitalizm a może nawet liberalizm ze Stalinem.

PayPal sam się skojarzył opisanym przypadkiem.

To samo co radzą inni przez ostatnie 150 lat - uczcie się, odrabiajcie lekcje, zmieniajcie zawody, idźcie na kursy - a zacznijcie od zmywania naczyń w nędznej knajpie. Miejcie pomysł na własne życie, "jedzcie na Zachód" - albo kupcie sobie sznur i nie zawracajcie głowy.

... a pierwszy milion dolarów trzeba ukraść.

Nie ja jestem autorem tej sentencji.

Zapoznaj się z życiorysami ludzi, którzy osiągnęli sukces

Dla równowagi również tych, którym się nie udało.

Wiem, sami sobie winni. Znam neoliberalmy bełkot na pamięć.

Kocham PayPal.

Ja wolę ładne dziewczyny.

Kol. @Bobcat - ja czekam.

A to sobie czekaj.

Pytanie było symboliczno-retoryczne.

Nawiasem mówiąc - sam widuję na budowach robotników w młotkami w ręku, a poza tym gwoździarkę też można krzywo przyłożyć, zwłaszcza po kilku zimnych lechach.

To samo co radzą inni przez ostatnie 150 lat - uczcie się, odrabiajcie lekcje, zmieniajcie zawody, idźcie na kursy - a zacznijcie od zmywania naczyń w nędznej knajpie. Miejcie pomysł na własne życie, "jedzcie na Zachód" - albo kupcie sobie sznur i nie zawracajcie głowy.

Zapoznaj się z życiorysami ludzi, którzy osiągnęłi sukces.

A najlepiej sam załóż firmę i dawaj zatrudnienie aż do śmierci. Produkuj wozy drabiniaste i odtwarzacze CD Fonica.

Nie można - każda ustawa musi być zgodna z Konstytucją.

Co powiesz, kiedy PiS wygra następne wybory z 75% przewagą?

PiSowiec też?

Czy przynależność do PiS ma wystarczać do objęcia poważnych stanowisk w Państwie? Co powiesz o składzie TK, czy ten "sąd" ma autorytet w kraju?

Kocham PayPal.

Kol. @Bobcat - ja czekam.

W sumie ciekaw byłem Twojego zdania ale skoro dobrze rozumiem Twoją radą jest przeczytanie kilku życiorysów i w nich dowiem się jak poradzić sobie z tym że wkrótce większość zawodów będzie mogła być wykonywana przez maszyny , To możesz mi podać chodź 3 życiorysy dla przykładu ?

skoro dobrze rozumiem Twoją radą jest przeczytanie kilku życiorysów i w nich dowiem się jak poradzić sobie z tym że wkrótce większość zawodów będzie mogła być wykonywana przez maszyny

Jeżeli ktoś ma talent muzyczny i jest świetnym skrzypkiem w orkiestrze symfonicznej - może się przekwalifikować na mechanika samochodowego i założyć auto serwis. Albo na nauczyciela WF.

To są właśnie te neoliberalne "mądrości".

Zaraz coś usłyszymy o łagrach.

Jeżeli ktoś ma talent muzyczny i jest świetnym skrzypkiem w orkiestrze symfonicznej - może się przekwalifikować na mechanika samochodowego i założyć auto serwis. Albo nauczyciela WF.

To są właśnie te neoliberalne "mądrości".

Zaraz coś usłyszymy o łagrach.

Jeśli uczelnie muzyczne wypuszczają np. 1000 średnio utalentowanych skrzypków rocznie to jakim cudem mają się oni utrzymać w swojej branży? Ma im pomóc Państwo? A dlaczego? W Stanach tysiące, często utalentowanych aktorów zasuwa w barach,. Tam nikomu nie przyjdzie do głowy prosić Państwo o angaż.

Jeśli uczelnie muzyczne wypuszczają np. 1000 średnio utalentowanych skrzypków rocznie to jakim cudem mają się oni utrzymać w swojej branży? Ma im pomóc Państwo? A dlaczego? W Stanach tysiące, często utalentowanych aktorów zasuwa w barach,. Tam nikomu nie przyjdzie do głowy prosić Państwo o angaż.

Dlaczego uczelnie nie potrafią oszacować zapotrzebowania na skrzypków za 5, 10, 15, ... lat?

Dlaczego uczelnie nie potrafią oszacować zapotrzebowania na skrzypków za 5, 10, 15, ... lat?

A co jeżeli ktoś chce się nauczyć gry na skrzypcach dla czystej przyjemności, zapłacić i nie pracować w tym zawodzie?

To w komunie było tak, że jak ktoś medycznie nie nadawał się na pilota myśliwca naddźwiękowego, nie miał co nawet marzyć o przyjęciu do aeroklubu, żeby rekreacyjnie polatać sobie szybowcem.

Nie można - każda ustawa musi być zgodna z Konstytucją.

Jeżeli nie jest, to Konstytucja przewiduje tryb uchylenia takiej ustawy. Choć niestety jest to akt prawny napisany a'la traktat rozejmowy między frakcjami i algorytmy rozwiązywania sporów między poszczególnymi organami władzy ma bardzo niedoskonałe. O wewnętrznej spójności logicznej już nie wspomnę.

Co powiesz, kiedy PiS wygra następne wybory z 75% przewagą?

Jako monarchista przynajmniej nie muszę dialektycznie udawać że jednocześnie jestem demokratą, ale z drugiej strony popieram kastokrację bez żadnej kontroli.

Samoloty się psują:

Ukryta Zawartość

Ostatnie kilkanaście lat przez LOT przewinęła się galeria portretów, kilkunastu prezesów. Wszyscy nominaci z nomenklatury rządzących w danym momencie opcji politycznych, którzy otrzymywali synekurę w ramach partyjnego rozdawnictwa stanowisk. Fachowość, profesjonalizm, znajomość branży - zerowa, ale każdy był w swoim czasie nie do ruszenia, z uwagi na dobre umocowanie na samej górze. I oczywiście każdy obstawiał się swoimi ludźmi, miał swoje koncepcje oparte głównie na chciejstwie oraz pragnieniu wykazania się wobec mocodawców, a poprzedników przedstawiał jako dyletantów i ignorantów. Obecnie nic się nie zmieniło. Ciąg dalszy tamtego kontredansu personalnego. I oto skutki.

Powiesz zapewne że to owoce socjalistycznego myślenia w gospodarce. Czy znane jest Ci nazwisko Philippe Bruggiser? Poczytaj sobie jak w warunkach niczym nieskrępowanej, pełnej gospodarki rynkowej, kapitalizmu, liberalizmu - doprowadził w przebogatej Szwajcarii arcybogaty i zdobywający najwyższe notowania w światowych rankingach Swissair do bankructwa.

Więc nie opowiadaj bajek jakoby kapitalizm gwarantował racjonalne, optymalne zarządzanie gospodarką.

Kompromitacja!

Cała przyjemność po mojej stronie.

Ukryta Zawartość

Po swojej kompromitacji powinieneś wziąć urlop i pojechać na Białoruś, a nie popierać łagry na Bocznicy.

Przed kim się skompromitowałem? Przed Tobą? To dla mnie zaszczyt.

Sprowadzanie wszystkiego do tematyki łagrów dowodzi żenującego ubóstwa argumentacyjnego.

Dlaczego jesteś monarchistą?

Temat na dłuższą dyskusję. Generalnie jestem zwolennikiem realistycznie zaprogramowanych sprzężeń zwrotnych, a poza tym dotarły do mnie implikacje Twierdzenia Arrowa.

Demokracja wykłada się na bardzo wielu rzeczach - np. braku odczuwanego wpływu wyborcy na sytuację w kraju. Albo krótkim interwale czasowym kolejnych wyborów - wiele zjawisk społecznych ma znacznie dłuższą stałą czasu, więc czasem dochodzi wręcz do niszczących oscylacji. Jak to mówią - polityk myśli w kategoriach następnych wyborów.

Poza tym człowiek z jego ewolucyjnie ukształtowaną naturą jest notorycznie niezdolny do ustalania reguł funkcjonowania społeczeństwa mocą własnego rozumu (marksizm i post-modernizm najlepszym przykładem). Stąd znaczenie Tradycji (której niestety jako Polska nie mamy).

Monarchia ma jeszcze zaletę w postaci faktu, że nie da się ukraść ze swojego. Poza tym zaprzęga bardzo silne ludzkie instynkty dbania o swoje do spraw państwowych. Demokracja tego nie umie, z wyjątkiem może Szwajcarii, ale tam mają długotrwałą tradycję współpracy sąsiedzkiej i plemiennej. Oczywiście wiadomo że w monarchii jest ryzyko objęcia stołka przez totalnego pi...olca, jednak w skali od 0 (kretyn) do 10 (geniusz) w monarchii można liczyć (w sensie probabilistycznej wartości oczekiwanej) na 6 - 7, podczas gdy demokracja plasuje się w okolicach 2 - 3.

To w najkrótszym skrócie.

Nie wszystkiego, tylko socjalizmu. Nie udawaj Greka. Innego socjalizmu ludzkość nie zna.

Oczywiście że zna. Wszystkie opcje socjaldemokracji, socjalliberałów itp.

Przed tymi forumowiczami, którzy czekają na podanie przez Ciebie prawdziwego oblicza socjalizmu

Proszę o okazanie upoważnienia do wypowiadania się w imieniu kogokolwiek poza Tobą samym.

Masz tu ściagę dot. gospodarki w Twoim realnym socjaliźmie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A cóż to za "dzieła naukowe"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To w najkrótszym skrócie.

Znasz współczesną monarchię gdzie król jest jednocześnie władcą? Bo ja znam takie gdzie jest tytularną głową państwa, symbolem narodu, a de facto wyłącznie ozdobą i figurantem gdyż rządzą zmieniający się, wyłaniani w demokratycznych wyborach premierzy i ich ugrupowania polityczne.

Socjaldemokraci i socjaliberałowie budują KAPITALIZM.

Który może mieć oblicze bardziej socjalne, albo bardziej liberalne. Oni budują to pierwsze.

Powiem więcej - oni zbudowali i budują LIBERALIZM.

Życzeniowe postrzeganie świata.

Zwyczajnie unikasz odpowiedzi.

Bo nie mam na co odpowiadać. Mogę co najwyżej na głupie pytania udzielić jedynie słusznej głupiej odpowiedzi.

To są podpowiedzi dla Ciebie - pierwsze z brzegu na Google. Wiesz, że znajdziesz lepsze (che che che).

Dziękuję. Nie skorzystam.

Np. dzieła zebrane Lenina albo Pot Pota - wiem, że masz je wszystkie.

Wiedza czynnikiem obciążającym? Może w Twoim środowisku.

Jeżeli sądzisz, że sprowokujesz mnie swoimi histerycznymi wrzaskami, tanią demagogią, machaniem rączkami, tupaniem nóżkami oraz (zgodnie z "najlepszymi" PiS-owskimi wzorcami) lżeniem, obrażaniem, odczłowieczaniem mojej osoby z tego tylko powodu, że w pewnych sprawach mam poglądy odmienne od Twoich (które uznajesz za jedynie słuszne i jedynie akceptowalne) - wyprowadzam niniejszym z błędu. Co najwyżej gdy przekroczysz pewną granicę będę zgłaszał do Moderacji. Więc może pomyśl zawczasu nowy (trzeci) nick.

Podsumowując - bo społeczeństwa nie dorosły do demokracji (z wyjątkiem Szwajcarii).

Tym bardziej, gdyby większości głosowały na PiSy.

Myślisz że metodą pokrzykiwania, że ludzie mają bez szemrania akceptować hierarchię opartą na Okrągłym Stole, sprawisz że poczują się oni bardziej związani z państwem i zaczną głosować odpowiedzialniej?

Ja myślę że skutek będzie dokładnie odwrotny.

puste półki wszędzie.

W Czechosłowacji czy na Węgrzech ani przez moment w tamtych czasach nie było pustych półek.

U nas czy w ZSRR jak najbardziej były.

bez szemrania akceptować hierarchię opartą na Okrągłym Stole

Alternatywą Okrągłego Stołu był rozlew krwi. Rozumiem że jesteś zwolennikiem tej drugiej opcji.

I dlatego w roku 1956 i 1968 w tych krajach robotnicy zbuntowali się przeciwko pełnym półkom.

Nie tylko robotnicy. I nie przeciwko pełnym półkom, ale ideologicznemu zamordyzmowi i politycznym represjom których twarzami byli Matyas Rakosi (Węgry 1956) i Antonin Novotny (Czechosłowacja 1968). Ze znajomością historii najnowszej nienajlepiej.

Metoda wolnych wyborów jest lepsza. Nie istnieje hierarchia oparta na Okrągłym Stole, jest to wymysł polityków z drugiego szeregu, któryz mieli gorsze pomysły i przegrali swoje szanse, a teraz próbują wymusić zmiany, które wszyscy widzimy.

Pełna zgoda.

Nie istnieje hierarchia oparta na Okrągłym Stole, jest to wymysł polityków z drugiego szeregu, ...

Ta hierarchia załamała się (i też nie wszędzie) wobec upadku znaczenia mediów tradycyjnych (zwłaszcza TV) - nieprzypadkowo bardzo ściśle kontrolowanych przez KRRiT. Do tego stopnia, że w żenujący sposób objęto koncesjami również kablówki - gdzie przecież nie działa argument o pasmie radiowym jako dobru rzadkim.

Natomiast namacalnym dowodem obowiązywania owej hierarchii do całkiem niedawna była nienaruszalność emerytalnych przywilejów byłych funkcjonariuszy SB i ZOMO.

Ironii nie poniał?

Nie.

No proszę. I co Ci to mówi?

Mówi mi że panował tam ideologiczny zamordyzm i polityczne represje. Natomiast na półkach sklepowych pustki tam nie było, jak u nas czy w ZSRR.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.