Skocz do zawartości
IGNORED

Używane kolumny podłogowe - 5tys. zł.

tomek1976

Rekomendowane odpowiedzi

A ja bym jednak spróbował te JBL

Miałem Ti 1000 ( dwa razy )

Ti 5000 LE

250 Ti ( ale tych za 5 tys nie kupisz)

I nie miałem z nimi żadnych problemów technicznych

A wszystkie z lampa grały znakomicie

Najlepiej kupić nie od handlarza tylko jakiegoś pasjonata dbającego o sprzęt

Obejrzyj zawieszenia i posłuchaj od minimalnej głośności czy grają równo a później głośno czy nic nie harczy

Te kolumny to już naprawdę wysoka polka

Kiedyś kosztowały majątek, a teraz jest ich po prostu dużo na rynku i dlatego można kupić je dość tanio

Uwierz mi miałem ponad 20 par kolumn i powiem Ci ze np takie Ti 1000 które można kupić za 2 tys to poziom " legendarnych"

Ilu ludzi tyle opinii

Widziałem gdzieś ostatnio w ogłoszeniach RLS Nereida. Znakomite monitory, testowałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może jakieś Harbethy?

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Potwierdzam ze te RLS są super

Ale z tego co pamietam to sprzedający chce chyba 6500

Czasem taniej trafia się podłogówka na tych samych głośnikach Triton albo trochę nowsze Oberon na SS iluminator

Ilu ludzi tyle opinii

Jest kilka podłogowych AudioPhysic, ale obok nich są dwa ciekawe modele ProAc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo nieco zbyt designerskie:

Ukryta Zawartość

zakładam tu oczywiście podobną szkołę brzmienia; jeśli nie, to naturalną alternatywą byłby np. Focal...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Możesz się jeszcze pochylić nad tą opcją

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widziałem gdzieś ostatnio w ogłoszeniach RLS Nereida. Znakomite monitory, testowałem:

Ukryta Zawartość

A może jakieś Harbethy?

Pozdrawiam Stempur

Mam obawę, czy mój Yaqin będzie w stanie prawidłowo napędzić te RLS. Ale chętnie bym ich posłuchał, bo test jest interesujący.

Myślałem, ze wraz ze wzrostem budżetu i ukierunkowania się na rynek wtórny, łatwiej będzie mi coś zakupić. A tu okazuje się, że prościej nabyć Arcusy za 300 zł, niż kolumny za 5k :)

Ukryta Zawartość

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Jak widzisz wybór kolumn spory

Tylko czytanie testów to droga do nikad

Z Twoim sprzętem i w Twoim pokoju kolumny mogą zagrać zupełnie inaczej niż piszą w prasie

Poza tym większość tych testów to pochwalne peany

Ilu ludzi tyle opinii

Będzie coraz trudniej choćby ze względu na już określone wymagania;

poza tym apetyt rośnie w miarę ..

Zresztą nie wyobrażam sobie teraz jakiejkolwiek Twojej zmiany kolumn bez odsłuchów

i to nie kilku fragmentów jednego gatunku, ale i dłużej i co ważniejsze - z różnych szuflad.

Reasumując powinieneś je mieć w domu, żeby całość zestawu była pod pełną kontrolą.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przychylam sie ku Jbl Ti 5000.

Bardzo dobry kompan dla lampy.

Mialem kilka kolumn Ap Virgo 2 , jakies Castle, Dali .

Z nich wszystkich Jbl brzmialy najlepiej rowniez zdaniem innych ktorzy je sluchali u mnie

Przychylam sie ku Jbl Ti 5000.

Bardzo dobry kompan dla lampy.

Mialem kilka kolumn Ap Virgo 2 , jakies Castle, Dali .

Z nich wszystkich Jbl brzmialy najlepiej rowniez zdaniem innych ktorzy je sluchali u mnie

Powiedz mi, jak jest ze sceną? Nie jest ona stłamszona i skompresowana? Z góry dzięki za odpowiedź.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Jbl Ti 5000 to amerykańskie kolumny

( chociaż design in USA made in Denmark )

I duże hamerykanskie granie z ogromna scena

Nie ma mowy o kompresji

Może nie tak wielka jak 250ti, ale tez nie potrzebują aż tak ogromnego salonu.

Zagrają już w 20 metrach

Ilu ludzi tyle opinii

Scena w Jbl jest szeroka.Z dobrymi innym drozszymi kolumnami porownujac nie maja tak glebokiej sceny jednak znow trzeba sie liczyc z tym ze nie ma kolumn idealnych a i drozsze konstrukcje maja swoje inne wady.Np ciezko dobrac do nich wzmaka ktory je prawidlowo napedzi.

Z około 5000 zł proponuje Tannoy Precision 6.4 cena oczywiście za parę

Słuchałem Tannoy XT8 i ... było to bardzo ciekawe granie. Tylko napędzał je Roksan Caspian. Jeśli Precision 6.4 to wyższa półka, to może to mogą zagrać naprawdę nieźle.

Ciekawe, czy Yaqin na EL34 będzie w stanie je napędzić, choć mają efektywność 90dB, więc teoretycznie nie powinno to być jakimś dużym problemem.

Panowie, podaliście mi szereg interesujących propozycji. Problem w tym, że konieczny jest tu odsłuch. Jeśli nie w swoich warunkach domowych, to przynajmniej z własnym wzmacniaczem i źródłem. Na pewno będę rozważał RLS Nereida, chciałbym też posłuchać JBL Ti 5000 i Tannoya. Do tego mam jeszcze kilka swoich typów. Choruję na SF Electa Amator, ale to na razie pozostaje poza budżetem...chyba, że wstrzymałbym się przez jakiś czas z zakupem i "zorganizował" drugie tyle, co mam :)

Panowie, podaliście mi szereg interesujących propozycji. Problem w tym, że konieczny jest tu odsłuch. Jeśli nie w swoich warunkach domowych, to przynajmniej z własnym wzmacniaczem i źródłem. Na pewno będę rozważał RLS Nereida, chciałbym też posłuchać JBL Ti 5000 i Tannoya. Do tego mam jeszcze kilka swoich typów. Choruję na SF Electa Amator, ale to na razie pozostaje poza budżetem...chyba, że wstrzymałbym się przez jakiś czas z zakupem i "zorganizował" drugie tyle, co mam :)

Daj znać jeśli uda Ci się posłuchać Nereidy. Bardzo ciekawią mnie te kolumny, niestety jak szukałem akurat nie złożyło sie na odsłuch.

Od siebie, z tych, które 'pod siebie' wygooglowałem Dali Grand Diva, znajomy, który je miał też bardzo polecał.

Te JBL jeśli design odpowiada też pewnie dadzą radę.

U mnie RLS Oberony II grały z chińskim wzmacniaczem Music Angel na lampach 6L6. Nie było żadnego problemu z wysterowaniem, a dźwięk jak na te kategorię cenową (moim zdaniem) wybitny. Sprzedałem bo zabrakło mi sceny i przeszedłem do kategorii full range. RLS Nereida i Oberon polecam z czystym sumieniem. Pozdr

U mnie RLS Oberony II grały z chińskim wzmacniaczem Music Angel na lampach 6L6. Nie było żadnego problemu z wysterowaniem, a dźwięk jak na te kategorię cenową (moim zdaniem) wybitny. Sprzedałem bo zabrakło mi sceny i przeszedłem do kategorii full range. RLS Nereida i Oberon polecam z czystym sumieniem. Pozdr

To mnie trochę zdołowałeś, bo u mnie scena jest priorytetem.

jeżeli budżet Ci pozwoli to proponuje jeszcze dwa odmienne zestawy cena 6000 zł . Spendor SP1/2 nowe 22000 zł , oraz JBL TI10k nowe 20000 zł .również 6000 zł obydwie propozycji zupełnie inaczej grające i wyglądające, ceny okazyjne . Kolumny bez kompromisowe w klasie najwyższego HIFI w przedsionku HI END .

Polecam tak jak kilku poprzedników RLS Nereidy II. Klasa sama w sobie. Bas i przejrzystość to główne zalety (jak w recenzji stempura). Scena i głębia na poziomie Dynaudio 1.4, Xavian XN250. Co prawda to monitory ale grają pełnym dźwiękiem jak podłogówki bez ich wad. Kosztują zdaje się 7700 ale warto i może uda się coś utargować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.