Skocz do zawartości
IGNORED

M2tech Young jakoś wejść cyfrowych. Spdif 1 czy Spdif 2 ?

darek89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio nabyłem bluesound node 2 by połączyć go do obecnego DACA M2tech Young, wcześniej korzystał z laptopa Macbooka pro po optycznym i del xps po usb.

Bluesond node 2 jak narazie podłączyłem kablem rca ( nie mam jeszcze coaxialnego) spdif do spdif. Ogulnie wszystko jest dobrze ale mam wrażenie że po optycznym z macbooka gra minimalnie wyraźniej, czysciej.

Jakie Wy macie doświadczenia ?

Jaka jest różnica tych wejść w M2tech Young między spdif 1 a spdif 2 , oprócz tego że jedno żeńskie drugie męskie.

Czy zastosowanie dobrego kabla coaxilanego spdif przyniesie poprawę ?

Ogólnie, to chyba zdajesz sobie sprawę, że ten blusand ładnie gra, ale pamiętaj, że jest to stosunków niedrogie urządzenie i cudów również ze spdif nie oczekuj. Piszę to w kontekście kolumn, które posiadasz. Kabelek coś pomoże, ale to nie ta liga. Nawet jak mu włożysz (przerobiona) sieciówkę za ... i wypasione podstawki. I co tam jeszcze. Wyraźnie lepszy od tych wynalazków jest Lumin d2. MacBook Pro tez jest słabym transportem niestety...

Z obu wejść Spdif powinieneś mieć ten sam dźwięk (pod względem jakości). Z obu powinno być słyszalnie/zauważalnie lepiej niż po optyku. Przede wszystkim w zakresie szczegółowości i dynamiki. Połączenie optykiem jest czasem określane jako bardziej "plastyczne i zrelaksowane" brzmieniowo. Tak więc można wybierać co komu bardziej odpowiada

Z obu wejść Spdif powinieneś mieć ten sam dźwięk (pod względem jakości). Z obu powinno być słyszalnie/zauważalnie lepiej niż po optyku. Przede wszystkim w zakresie szczegółowości i dynamiki. Połączenie optykiem jest czasem określane jako bardziej "plastyczne i zrelaksowane" brzmieniowo. Tak więc można wybierać co komu bardziej odpowiada

no właśnie ale z jakiegoś powodu jest inaczej ;)

macbook - optyk - dac brzmi wyraźniej

bluesound - spdif - dac brzmi jakby mniej dynamicznie i plastyczniej ? hmm

ogulnie róznica jest bardzo mała ale jest i zastanawiam się czy wymiana zwykłego rca kabla którego użyłem na prawdziwy spdif przyniesie poprawe.

nie chce inwestować w streamer więcej niż bluesound node 2 jest warty, ważne dla mnie to spotify, tidal, pliki z usb lub dysku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak nie podpasuje, oddasz. Niemniej jestem przekonany, że różnica w stosunku do zwykłego RCA będzie (ta na plus)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej

Mam tego daca od paru tygodni.

Kabel coaxial wniesie poprawe,ja np słyszę różnice między kablem Atlas a Quad.

Mam Technic st-c700 i poprawa jest w sonunku do podłączenia analogiem.

Optykiem połączony mam tuner sat i czasami jak gram w duzym pokoju też Ps4,to konsola lepiej wypada dźwiękowo niż tuner Vu+

Dodam że tuner też może służyć jako grajek plików po Dlna itp, bo Enigma 2 w nim siedzi ale jakość jest zdecydowanie gorsza od ps4,więc źródło jest ważne.

Wracając do m2tech jak kupiłem wtyk BNC/RCA i na nim gram z CD

Aha,mam jakieś lepsze zasilanie do niego,specjalnie się tym nie jaram i nie sprawdzałem jak gra na zasilaczu z zestawu.

Technics skaluje muze do 192 z 44 tak pokazuje mi wyświetlacz jak wyłącze Direct w streamerze,po usb nie grałem jeszcze bo pozbyłem się tableta z toru audio

Pathos dac był spoko ale m2tech wniósł trochę polotu w system,dynamika przede wszystkim jest lepsza

A czy porównywałes brzmienie wewnętrznego dac Node 2 do M2Tech Young?

Ja porównywałem Node 2 tylko do chord2Qute i poprawa była spora, ale teraz szukam dac z regulacja głośności i M2Tech tez biorę pod uwagę.

Tak porownałem dla zabawy, trwało to może z 5 min. Nie ta klasa, nie ten poziom, nie te pieniądze. Niech node 2 zostanie streamerem

• 1 miesiąc później...

Nie wiem dlaczego uwaga jest skupiona wyłącznie na kablach i wejściach skoro grają 2 różne transporty cyfrowe. Co prawda optyk chyba nie jest optymalny dla laptopa ale pogląd, że laptop może być lepszym transportem niż streamer ma swoich zwolenników(patrz systemy testowe niektórych recenzentów). Zresztą być może ten Node wcale nie gra gorzej. Zawsze jeśli modyfikacja polega na lekkim zagęszczeniu lub dociążeniu brzmienia może temu towarzyszyć subiektywne odczucie mniejszej szczegółowości, które z czasem ustępuje o ile mod idzie w dobrą stronę. Czy po dłuższym słuchaniu Node i powrocie do lapa masz dalej wrażenie, że z lapem jest lepiej?

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Z obu wejść Spdif powinieneś mieć ten sam dźwięk (pod względem jakości). Z obu powinno być słyszalnie/zauważalnie lepiej niż po optyku.

A z jakiej niby racji, skoro przez optyk i coaxial idzie dokładnie to samo?

...zastanawiam się czy wymiana zwykłego rca kabla którego użyłem na prawdziwy spdif przyniesie poprawe.

Nie powinna.

Nie wiem dlaczego uwaga jest skupiona wyłącznie na kablach i wejściach skoro grają 2 różne transporty cyfrowe.

Ot to!

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.