Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuję kolumn podłogowych do 3500zł.

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję kolumn podłogowych do pokoju 20m2 w cenie do 3500zł. Tylko używane.

Preferuję szczegółowy dźwięk z wieloma mikrodetalami ale nie ostry z silnym nie dudniacym basem bardziej miękkim czy neutralnym. Przestrzeń slyszalnosc dźwięków w każdym zakresie niskie zejście mile widziane. Po prostu bardzo dobry dźwięk koniecznie ze szczegółami i slyszalnym dołem.

Na razie podaję propozycje jakie są dostępne na rynku wtórnym i mnie interesują. Oczywiście jeśli żadne z nich to nic nie szkodzi ważne żeby znaleźć takie które mogą spełnić moje oczekiwania.

Slucham na sansui aux701 i transportcie aries mini + dac northstar 192 dac. Wzmacniacz będzie wymieniany jak będzie potrzeba.

Na razie mam takie propozycje chociaż tak nie do końca jestem przekonany liczę na wasze propozycje.

1. B&W Matrix 804

2. Audio phusic tempo II

3. Elac FS 207.2 Jet

chwilowy brak działalności w audio.

Focal Temptation

Łatwo sterowalne ( z tym łagodnie i ładnie grającym choć niezbyt wydajnym prądowi Sansui to duża zaleta )

Masz fajnego DACa i jego zalety wyeksponuje góra i średnica bogata w mikrodetale jakie dają te kolumny )

Bas jest silny ale raczej konturowy z bardzo dobrym impulsem i zejściem (26hz )

Ilu ludzi tyle opinii

Focal temptation wydają się ok tylko problem z dostaniem oryginałów. Jak znajdę to biorę.

Mowa chyba o Zollerach. Z tego co widzę, to są właśnie dostępne oryginały z czarnymi membranami. Za tą kasę oryginalne z kevlarem chyba nie ma szans.

Na kevlarach to chyba trzeba dac 5k minimum, ale na czarnych widzę ze są na Allegro za 2900 pln, i wyglądają dobrze

Jeśli wszystko z nimi ok, to w tej cenie warte zainteresowania

Ilu ludzi tyle opinii

Dźwięk ma być ponoć nie za ostry z ciepłym basem. No to panowie - Focale i Monitor Audio raczej odpadają. To przeciwieństwo takiego grania raczej.

Poszedł bym raczej w Dynaudio, Chario. Może coś z polskich konstrujcki - Audio Academy, RLS

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Preferuję szczegółowy dźwięk z wieloma mikrodetalami ale nie ostry z silnym nie dudniacym basem bardziej miękkim czy neutralnym. Przestrzeń slyszalnosc dźwięków w każdym zakresie niskie zejście mile widziane. Po prostu bardzo dobry dźwięk koniecznie ze szczegółami i slyszalnym dołem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że Infinity zaspokoiłyby Twoje oczekiwania i zapewne zdajesz sobie sprawę, że tego staruszka Sansui również musiałbyś wymienić.

Ewentualnie -

Ukryta Zawartość

ps.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kef Q900? warto rozważyć... membrana bierna zamiast bass-reflexu 2,5 drożne z koaksjalnym nisko-srednio tonowym i w środku wysokotonowym głośnikiem Uni-Q w odrębnej komorze z własną membraną bierną. I akurat w budżecie.

zapewne zdajesz sobie sprawę, że tego staruszka Sansui również musiałbyś wymienić.

Albo wymienić kondensatory, jak masz kogoś kto umie je dobrze dobrać i ma o tym pojęcie.

Prawdopodobnie w pierwszej kolejności podjade na odsłuch zoller focal temptation. I może z nimi wrócę jeśli będą ok. Tylko zastanawia mnie o co chodzi z tymi wersjami jedne maja napis na dole inne pod głośnikami jedne bez maskownic inne z maskownicami matowe błyszczące? Wszystkie są oryginalne wersje?

Infinity renaissance 80 też bym porównał tylko cena za wysoka prawie 4000 to za dużo za te głośniki. Tym bardziej że sprawdzając oferty zaczynały się od połowę niższej a przy cenie 2000 to już by było warto.

Z Zollerami nie jest tak łatwo, większość dostępnych na rynku to tzw kity. Dostawało się od Zollera zwrotnicę, głośniki, kable, projekt obudów i tylko od stolarza zależało jaki wyjdzie efekt końcowy. A jest różnie. Jak jest kiepsko nałożona powłoka lakiernicza, lub kiepsko wyfrezowane gniazda pod głośniki (lub nie są wcale wyfrezowane) to na pewno jest to kit. Kit dobrze wykonany nie różni się niczym od oryginałów.

W każdym bądź razie mam nadzieje, że nie rozważasz tych Zollerów z żółtymi membranami co są na Allegro. Bo to były kiedyś Zollery z czarnymi membranami, tylko pan sprzedawca chcąc zarobić więcej pieniążków wywalił czarne membrany i wstawił "kewlary" z allegro po 20 parę złotych za sztukę. Tak, że te kolumny to tylko na śmietnik się nadają.

A może ktoś ocenić czy to oryginaly czy kity?

Ukryta Zawartość

I jak sprawdzić oryginalność gdybym się zdecydował.

Ukryta Zawartość

Formatki na obudowę są zacinane pod katem 45 stopni, widać to na tych skosach z przodu. Tak powinno być. Wyglada na oryginał.

Pewnym na 100% tego, że Zollery są oryginalne to kupić takie w czarnej matowej okleinie, coś jak vinyl, plastik.

Piszę o obudowie, bo w środku zawsze ktoś mógł coś zmienić.

Focale odpadają możecie coś dobrego polecić jeszcze?

A pozostałe średnio. Infinity renaissance 80 ewentualnie jeszcze ale wolałbym więcej propozycji.

.

Ukryta Zawartość

Sam bym sie nimi zainteresował.Stara dobra szkoła.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

W tych Montanach są nieoryginalne kopułki przeciwpyłkowe na basowych głośnikach. Stare mogły być pogniecione, ale mógł nakleić mniejsze.

Sonus Faber Toy Tower, jak już ktoś wyżej zauważył idealnie wpisują się w twoje potrzeby,

Zollery też niczego sobie, ale to już starsze konstrukcje i dla wielu jednak kontrowersyjny dźwięk,

Dzięki za odpowiedzi ale mam dylemat z tych co podaliscie zoller temptation słuchałem i podobało mi się chociaż gora trochę ostra ale to problem wzmacniacza (w następnej kolejności pójdzie na wymianę) nie kolumn poza tym wszystko jak najbardziej ok tylko niestety nikt na razie nie sprzedaje w normalnej cenie oryginałów.

Postanowiłem jeszcze poszukać i zwiększyć budżet do 4000zl bo zalezy mi na najwyższej jakości w tej cenie i zeby było lepiej jak obecnie tym bardziej ze teraz slucham na serii titanium od jbl. Słyszałem też że warto zeobic samemu projekt na seasach ktoś potwierdzi zaprzeczy?

I chętnie poznam jakieś inne propozycje.

Mozesz wziąć pod uwagę dali grand diva bądź nowsze mentor 6, ale te ostatnie ponoc są gorsze.

Jeśli Dali to Grand, ale nie Grand Diva, to nie ten rozmiar kapelusza. Dali Grand świetne, Dali Evidence 870 też bardzo dobre paczki, ale charakter dźwięku jest zgoła inny niż ten poszukiwany przez antymalkontenta,

A ty, jeśli już dajesz 4k, to proponuję stań na paluszki i dorzuć jeszcze tysiaczka i za 5000 zł jesteś w stanie wyrwać Thiel SC 2.2

Dzięki za odpowiedzi ale mam dylemat z tych co podaliscie zoller temptation słuchałem i podobało mi się chociaż gora trochę ostra ale to problem wzmacniacza (w następnej kolejności pójdzie na wymianę) nie kolumn poza tym wszystko jak najbardziej ok tylko niestety nikt na razie nie sprzedaje w normalnej cenie oryginałów.

Zaleta tych Zollerków jest to, że możesz osiągną finalnie bardzo dobry efekt w połączeniu z tanią lamką. Np. Cayin mt-35 lub może jakieś Fezz itd. Kolumny są niewymagające pod tym względem, a efekt końcowy spektakularny :) Całościowo tanio, a bardzo dobrze :)

Jeśli Dali to Grand, ale nie Grand Diva, to nie ten rozmiar kapelusza. Dali Grand świetne, Dali Evidence 870 też bardzo dobre paczki, ale charakter dźwięku jest zgoła inny niż ten poszukiwany przez antymalkontenta,

A ty, jeśli już dajesz 4k, to proponuję stań na paluszki i dorzuć jeszcze tysiaczka i za 5000 zł jesteś w stanie wyrwać Thiel SC 2.2

Zauwazyles że kolega ma tylko 20 m kw?

Po co mu za duzy rozmiar kapelusza? :)

Grand diva to takie mniejsze Grand.

I za ok 3- 3,5 k mozna je dostac a nie za 6.

A zamiast Evidence 870 to 470 ale to juz taniocha i chyba duzo nizsza polka niz Grand.

Zauwazyles że kolega ma tylko 20 m kw?

Po co mu za duzy rozmiar kapelusza? :)

Grand diva to takie mniejsze Grand.

I za ok 3- 3,5 k mozna je dostac a nie za 6.

A zamiast Evidence 870 to 470 ale to juz taniocha i chyba duzo nizsza polka niz Grand.

Dokładnie tak - a nawet pomijając rozmiar pokoju to wciąż nie ten charakter brzmienia, co podkreśliłem w poście.

A 470 to naprawdę "średni" głośnik, aby delikatnie się wyrazić, stąd o nim nawet nie wspomniałem.

Antymalkontent jeżeli myślisz o DIY to pod Twoje brzmienie nie Seas tylko ScanSpeak Revlator 18W...

Np. Ten projekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Antymalkontent jeżeli myślisz o DIY to pod Twoje brzmienie nie Seas tylko ScanSpeak Revlator 18W...

Np. Ten projekt

Ukryta Zawartość

Zawsze ciekawiły mnie projekty Troelsa. Niestety sam mam dwie lewe ręce i nie potrafię utrzymać lutownicy :)

A fajnie wykonać produkt typowo pod siebie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.