Skocz do zawartości
IGNORED

Meyer Sound HD-1 ktokolwiek słyszał , ktokolwiek wie ?

morawka

Rekomendowane odpowiedzi

Po przerzuceniu ok. 30 par kolumn i kilkunastu wzmacniaczy ( lampy SE, PP, tranzystory ) znalazłem swoje brzmienie w kolumnach aktywnych

Gram obecnie na kolumnach Backes&Muller które są konstruowane z przeznaczeniem do home audio , nie studia. Ich brzmienie jest raczej ocieplone z balansem tonalnym mocno osadzonym w dole pasma ( ogólnie bas to referencja )

Zaintrygowały mnie jednak typowo studyjne monitory Meyer Sound HD-1

Czy ktoś miał z nimi styczność ?

Na zagranicznych forach piszą ze mogą być nadmiernie analityczne

Czy odnalazłaby się w domowym audio ?

Proszę o opinie nie na podstawie pomiarów , tylko tych , którzy je słyszeli choćby w jakimś studio

Ilu ludzi tyle opinii

Konstrukcyjnie podobne

Aeony fajne, ale akurat do moich BM brzmieniowo im trochę brakuje

Teoretycznie Meyery to polka wyżej niż APS, ale ich nie słyszałem bo tez nie bardzo jest gdzie

Ilu ludzi tyle opinii

Bo też chyba nikt ich nie ma, to jest staroć i to firmy nie cieszącej się opinią na naszym rynku studyjnym. Natomiast Aeony maja takie same głośniki, taką samą konstrukcję i taką samą moc wzmacniaczy, takie samo pasmo i prawdopodobnie podobną częstotliwość podziału ;)

nagrywamy.com

Ze leciwe to fakt

Na papierze wyglądają podobnie do APS , głośniki chyba jednak inne , czy to tez Seas ?

U nas firma mało znana nawet w pro- audio

Natomiast w USA opinie maja rewelacyjne , a ich wielkie monitory X-10, to nawet niektórzy uważają za najlepsze głośniki ever, nawet lepsze od choćby Grand Utopi czy Wilsonow Maxx

Ilu ludzi tyle opinii

Meyer Sound malo znana w pro-audio :-) Ktos za dlugo na sloncu przebywal albo pro-audio kojarzy mu sie wylacznie z monitorami odsluchowymi. Naglosnienie Meyer Sound wisi w wielu topowych obiektach na calym swiecie i chyba nie ma inzyniera dzwieku lub akustyka, ktory by na jakims obiekcie sie na nim nie spotkal.

Nagłośnienie owszem,

Ale monitorów HD-1, a tym bardziej X-10 choć mam kilku znajomych w branży pro- audio

w PL nie uświadczysz

Ilu ludzi tyle opinii

W PL nie ma ani jednego studia z ( prawdziwymi ) wysokiej klasy monitorami ,

są tylko monitory garażowe .

Właściciele studiów nie słyszeli o X-10 ani o innych topowych monitorach .

Takie szczere pytanie, co jest szczególnego w tych Meyerach? Firma znana, owszem, ale oprócz jakiejśtam grupki audiofilów nie mają żadnego rozgłosu. Złe na pewno nie są ale nie widzę tam jakiejś valhalliii audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dlatego właśnie pytam czy ktoś je słuchał

Z moich doświadczeń wynika ze dobre kolumny aktywne potrafią zagrać lepiej od wielokrotnie droższych systemów pasywnych

Te X-10 to ponoć absolutny top, wiec może mniejsze HD-1 to tez rewelka ( choć na audigonie pisza ze mogą grać nadmiernie analitycznie ( w końcu studyjne ) a tego za bardzo nie lubię

Zaleta natomiast jest dźwięk full- range z relatywnie małej skrzynki ( cecha dobrych aktywnych ) moje BM maja bas jak JBL 250Ti ale z lepszym konturem i kontrola

Ilu ludzi tyle opinii

Zielona kopułka - tego jeszcze nie było? ;) Konkretnych rozmiarów (jak na ten mid-woofer) podwójny ferrytowy układ magnetyczny. Mogą być niezłe w klasie nie największych monitorów. HD-1 możesz brać w ciemno. - ew. sprzedasz bez straty.

Dokładnie ''Złe na pewno nie są''.

''X-10 High Resolution Linear Control Room Monitor'' to w ogóle co innego z 4-inch aluminum alloy diaphragm compression driverem i neodymowym magnesem. 15-inch woofer z dual concentric rings of neodymium magnets. Są z 2001 roku?

X-10 / X800 :

Ukryta Zawartość

Wygląda niemalże jak system głośnikowy Sound Power Series z początku lat 90-tych XX wieku.

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak tamten driver, który znajduje się w X-10, wypada w porównaniu z tymi :) ...

post-28079-0-96071200-1382614927_thumb.jpg post-28079-0-76080400-1382614197_thumb.jpg post-28079-0-76445900-1382613614_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

A z jakich JBL to wyciągnięte ?

Niby możnaby wejść w te Meyery w ciemno, bo złe na pewno nie są , tylko jak nie przypasuja to na naszym rynku ciężko to będzie sprzedać

Jak z reszta wszystkie kolumny aktywne, bo audiofile patrzą na takie konstrukcje jak pies na jeża i wola żonglować wzmacniaczami niż zaufać fachowcom.

Jest jeszcze jedna ciekawostka

Kii Three

15 kg monitory z głośnikami 4x 6.5" wzmacniaczami Ncore w klasie D o łącznej mocy 1500w na kolumnę i procesorami DSP

Ponoć schodzi to do 20Hz +\- 0.5 dB co przy tych gabarytach wydaje się wręcz mało prawdopodobne

Słyszał ktoś ??

Ilu ludzi tyle opinii

JBL 2450J-1 / Meyer Sound MS-2001A 2-inch throat (4" diaphragm) driver, 12 ohms – zostały wyciągnięte z Meyer Sound MSL-3A Reinforcement Loudspeaker's :

Ukryta Zawartość

Możesz poszukać w MSL-2A, MSL-4, MSL-5, MSL-6 i innych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Pod nazwą drivera Meyer Sound MS-1401A kryje się Yamaha :) JA6681B

Ukryta Zawartość

6681b.jpg

W X-10 może być coś bardzo podobnego do 2450J-1 / MS-2001A na 4'' alu z diamond surround, bo na polimerowym zawieszeniu nie wycisnęłyby tyle kHz ile podają w specyfikacji dla Meyer Sound X-10 :

Ukryta Zawartość

Kii Three słyszałem na AVS 2016 nie wiedząc wtedy, że słucham Kii Three – myślałem że słucham jakichś budżetówek do około 10k zł bo tak jałowo plumkały. Musiały całościowo się nie podobać, jak zawinąłem się stamtąd bez pamiątkowej fotki :)

Skojarzyłem czego słuchałem, po tym jak zobaczyłem wpis Kyle z linkiem do testu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) I byłem zszokowany, jak przeczytałem to co napisał, że ''Chyba najlepsze monitory na świecie - Kii Three'' - ale to po odsłuchu, czy po samej cha-ce.

Nie slyszalem Kii ale znam mniej wiecej tego kto je zaprojektowal. Pewnie ze 20hz wyciagna bo tam wszystko jest wyduszane przez procesor DSP.

Tak wyduszone z małych głośniczków, że THD dla 100Hz (przy 90dB SPL/1m) = 3.4%

Tu masz monitory/satelity w parze z subwooferami :

Ukryta Zawartość

Gdyby Kyle przy nich napisał to co przy 'niemiaszkach' Kii Three, to już by było dużo bardziej rzeczywiste :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Te Kie to niezły wynalazek, z makabryczną latencją i basem w kardioidę, ciekawe, czy to się w monitorach przyjmie, mam nadzieję, że nie, przynajmniej latencja. No, ale jak się chce korygować fazę... ;) Z kategorii mały ale szatan to może barefoot, jakaś renoma przynajmniej?

nagrywamy.com

Sovereign

Dzięki za fajne informacje

Do JBL zawsze miałem szacunek i widzę ze Meyer stosuje podobne rozwiązania

Te CAT fajny "zestawik" z chęcią bym przytulił

Kii wydały mi się od razu trochę podejrzane - 20Hz z takiej obudowy ? Klasa D

Trochę to napompowane

A co jeszcze polecilibyscie z cyklu :

Małe kolumny o dużym brzmieniu full- range z niskim basem ( wiem ze praw fizyki się nie oszuka , ale nie chciałbym wstawiać wielkich kolumn do małego pomieszczenia )

Ilu ludzi tyle opinii

Większość współczesnych konstrukcji będzie miała wzmacniacze w klasie D. Jeżeli małe i z basem to korygowane elektronicznie, a to oznacza albo jak w tych Kii latencję (co w sumie w domu nikomu nie przeszkadza, chyba, że do telewizora) albo ostateczne odklejenie się dolnego pasma od reszty. Może to nie wszystkim przeszkadza, ale mi tak.

Warte posłuchania (ale po ciemku!) są monitory Gibson Les Paul.

nagrywamy.com

kii slyszalem, w niemczech schodza jak cieple buleczki, jesli mial bym je okreslic jednym slowem byla by to precyzja, bardzo podobaly mi sie w polaczeniu z lekko ocieplonym pre / dacem

A z jakich JBL to wyciągnięte ?

Niby możnaby wejść w te Meyery w ciemno, bo złe na pewno nie są , tylko jak nie przypasuja to na naszym rynku ciężko to będzie sprzedać

Jak z reszta wszystkie kolumny aktywne, bo audiofile patrzą na takie konstrukcje jak pies na jeża i wola żonglować wzmacniaczami niż zaufać fachowcom.

Jest jeszcze jedna ciekawostka

Kii Three

15 kg monitory z głośnikami 4x 6.5" wzmacniaczami Ncore w klasie D o łącznej mocy 1500w na kolumnę i procesorami DSP

Ponoć schodzi to do 20Hz +\- 0.5 dB co przy tych gabarytach wydaje się wręcz mało prawdopodobne

Słyszał ktoś ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.