Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do kina domowego

Adi777

Rekomendowane odpowiedzi

No nie od dziś wiadomo że przez 0,5m kabel sygnał dotrze szybciej niż przez 10m i musisz to skorygować na ampli żeby zgrać głośniki z subem . Stary wyjadacz a takich rzeczy nie wie ?

Czy Ty sie czasami zastanawiasz nad tym, co ty wypisujesz? Nie od dzis wiadomo, ze roznica potencjalu w elektrycznym przewodniku rozprzestrzenia sie z predkoscia ok. 300.000.000m/s

Wiesz ile czasu potrzebuje taki sygnal na pokonanie 10m i dotarcie od amplitunera do subwoofera?

Okolo 0,000000033s

Dla ulatwienia dodam

W tym czasie fala dzwiekowa pokonuje odleglosc 0,00000011mm

I ty to slyszysz i chcesz skorygowac w amplitunerze?

Pomysl jezcze raz nad tym „opoznieniem“

Gość

(Konto usunięte)

Czyli jestem super człowiekiem jak wzrok mam szybszy od światła?  Jakoś nikt nie miał ciśnienia żeby dać się wciągnąć w te farmazony tylko ty żeby coś " mądrego " napisać hahahaha chcesz sobie coś udowodnić czy innym .

Mala poprawka

Fala dzwiekowa pokonuje odleglosc 0,011mm :-)

Te farmazony wypisywane przez Ciebie znamy juz od wiekow :-)

Tu nic nie trzeba udowadniac, wystarczy ostrzerzenie przed radami takich expertow jak powyzej

Wrażenie opóźnionego basu przy długim i niezbyt wysokich lotów RCA jest faktem i nie zmienią tego amatorskie wywody. I faktycznie, po kalibracji to odczucie mija . Każdy może fakt ten sprawdzić organoleptycznie bez mądrości z internetu.

Dzisiaj jest deszczowo i mamy 20,5°C. Wystarczy wprowadzc te parametry i faktycznie, po kalibracji to odczucie mija. Jest to faktem i każdy może ten fakt organoleptycznie bez mądrości z internetu sprawdzic.

2 godziny temu, Warm Hoxton napisał:

Wrażenie opóźnionego basu przy długim i niezbyt wysokich lotów RCA jest faktem

W przypadku suba to nie jest aż tak groźne, bo sub jest mono. Ale w przypadku kabli systemu stereo czyli interkonektów i kabli głośnikowych MUSZĄ one być jednakowej długości. Często stosowane nierównej długości kable głośnikowe są podstawową przyczyną problemów z szerokością sceny i umiejscowieniem brył instrumentów!

nagrywamy.com

Kable hdmi przy 15m potrafią wymiękać, nie wiem może jakiś serio ciulowy kabel ma... skoro taki niedowiarek jak subfan wierzy we wpływ kabla

Wierze w potencjalne „wymiekanie“ kabli HDMI powyzej pewnej dlugosci, ale nie w „opoznienie“ sygnalu subwoofera spowodowane 10m dlugosci kabla ;-)

Xajas, po prostu kup w Saturnie tani RCA 15 m i sprawdź jak to działa. Rozumiem, że nie miałeś okazji bo  Twój salón jest mniejszy od mojej sypialni. Nie miałeś długich RCA, a wszystko co  z audio posiadasz jest hajendowe i zgodne z tylko Tobie znanymi obliczeniami.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, bl4ck napisał:

Kable hdmi przy 15m potrafią wymiękać, nie wiem może jakiś serio ciulowy kabel ma... skoro taki niedowiarek jak subfan wierzy we wpływ kabla ?

Z mojej strony to był czysty żart i nic wiecej( dodałem mordeczke hahaśną) a xajas już się zapluł i od " znafców " wyzywa . Uśmiechnąć się bo spięte te forum jak baranie... I każdy tylko ma nadzieję na trafiony temat żeby się czymś wykazać,  luzik. Ja mam jeden 10m melodike i drugi 1,5m i różnicy nie słyszę. Może gdyby miał on długość 10km czy jeszcze więcej to mooooże sygnał by się spóźniał o ułamek sekundy ale nauki ścisłe zostawiam xajasowi,  pan majsterklepka i wujek dobra rada w jednym.

Gość

(Konto usunięte)

Z męskością i byciem męskim problemów nie mam jak i np różowym krawatem . Ten ma z tym problem kto o tym myśli cały czas . Mężczyzną trzeba się urodzić bo nie nauczysz się bycia nim . Czyny świadczą o tym czy nim jesteś i decyzje a nie to jak pięknie będziesz pisał o byciu nim . W dzisiejszym świecie metroseksualnym coraz z tym gorzej. 

@Subfan

Czy to byl zart czy nie, w to nie wnikam (wszystko mozliwe), ale pomysl o tym, ze z jednej strony tego typu wpisy to podstawa do tworzenia i rozpowszechniania legend typu "dlugie kable powoduja opoznienie sygnalu" (juz widze jak sie pojawiaja takie posty), a z drugiej strony, nastepni czytajacy takie posty pomysla sobie: co za pajac wypisuje takie historie.

Pamietaj, internet jest cierpliwy i nic nie zapomina, na wieki... 

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli ktoś jest na tyle głupi żeby w to uwierzyć to jego problem a ja nie będę się zastanawiał nad tym czy mój wpis jest w formie edukacyjnej bo nie po to tu jestem . Pisze , żartuje itp a logicznie myślący zrozumieją co i jak.  

Przecież to co napisałem było aż... długość kabla , prędkość światła itp człowieku kto to łyknie na poważnie. 

Poszukaj w ofercie marki STX, z tego co się orientuję dość dużo osób poleca urządzenia nagłaśniające od stx. Zresztą mam posiadam u siebie w pokoju oraz w salonie i jestem z jakości dzwięku naprawdę bardzo zadowolony. 

W dniu 7.08.2019 o 15:51, przemak napisał:

W przypadku suba to nie jest aż tak groźne, bo sub jest mono. Ale w przypadku kabli systemu stereo czyli interkonektów i kabli głośnikowych MUSZĄ one być jednakowej długości. Często stosowane nierównej długości kable głośnikowe są podstawową przyczyną problemów z szerokością sceny i umiejscowieniem brył instrumentów!

Przemak przypuszczam, że masz coś więcej w zanadrzu, ale jak to w Twoim zwyczaju dawkujesz . Zastanawiam się czy gdybyś podłączył jednego gitarzystę na 3 metrowym kablu, drugiego 15 metrowym a basistę na 30 metrowym to dogadaliby się tak samo jak na kablach o zbliżonej długości ?

Gość

(Konto usunięte)

@Warm Hoxton mam lepszy pomysł.  Trzymaj w rękach 10m kabel a twój kolega 30m kabel i podlaczcie w tym samym czasie prąd do tych kabli , jak kolega zajęczy deczko później od Ciebie,  masz dowód że długość ma znaczenie. 

w długosci kabli raczej ma znaczenie ekran Melodika ma 2 sam uzywam do suba juz kilka lat i nie mam z nim problemu a taki prolink potrafil buczec  juz przy odcinku 1,5m juz nie wspomne jakiej marnej jakosci tam w tyki sa. Podobnie jest z interkonektami czy HDMI czym dluzszy tym lepszy ekran musi byc

3 godziny temu, Warm Hoxton napisał:

Przemak przypuszczam, że masz coś więcej w zanadrzu, ale jak to w Twoim zwyczaju dawkujesz . Zastanawiam się czy gdybyś podłączył jednego gitarzystę na 3 metrowym kablu, drugiego 15 metrowym a basistę na 30 metrowym to dogadaliby się tak samo jak na kablach o zbliżonej długości ?

Znane zjawisko. Nie dadzą rady zagrać. Stąd ustandaryzowana długość kabla gitarowego 6metrów, inne są praktycznie niedostępne, bo mało popularne. Coraz bardziej popularne są wśród gitarzystów efekty typu delay zrobione z odpowiedniej długości kabla - na razie kabel zbyt mocno ogranicza pasmo, ale wyniki opóźnień są obiecujące i jaknajbardziej słyszalne. Każdy się z takimi zjawiskami spotyka, tylko się nie zastanawia. Np. radiofonia. Radio na fale średnie, o sporej długości fali, ma cewki z dużą ilością zwojów, wykonane z cienkiego drutu. Każdy widział zwrotnicę w kolumnie i wie, że taka cewka obcina górę, cienki drut powoduje obcięcie dołu, a dodatkowy rdzeń w cewce powoduje zniekształcenia - dokładnie jak w zwrotnicy w kolumnie. Stąd radio AM na średnich czy długich falach ma bardzo ograniczone pasmo z dołu i zwłaszcza z góry (cewka na rdzeniu) i duże zniekształcenia. Fale ultrakrótkie są krotkie, więc cewki mają mało zwojów i są robione z grubszego drutu, i wszyscy słyszą, że grubość drutu zapewnia lepszy dół, a mała indukcyjność cewki zapewnia pełne pasmo, bo radiofonia na UKF pasmo ma przecież aż do 40kHz!

nagrywamy.com

On 7/20/2018 at 3:38 PM, pedros300 said:

Ja z kolei podłączę się pod temat i proszę o poradę ,jaki subwoofer wybrać do kina i do muzyki:

1.SVS-SB1000

2.SVS-PB1000

3.BK XXLS-400

Subwoofer będzie podłączony do wykastrowanego z wyjść NADa 356bee(by Muda)i jestem skazany na wyjścia głośnikowe, a tylko te modele SVS posiadają wejścia wysokonapięciowe, jak również XXLS-400(speakon).

Pisałem do branży, ale dostałem propozycje Rela T5i.

Który z tych subów będzie najlepszy do filmów i muzyki 50/50?

Mieszkanie w bloku, sub nie do głośnych odsłuchów, a tylko uzyskanie fajnej podstawy basowej w muzyce i klimatu przy seansach filmowych.

Szkoda ,że żaden inny produkt SVS nie ma wejść wysokonapięciowych, bo na pewno dołożyłbym np. do wersci sb,pb 2000.

Kiedys mialem jednoczesnie rel 528 SE i XXLS 400. Rel z membrana bierna mial troche szybszy i twardszy bass jak Bk a cenowo przepasc....

Zapomnij o Relu... wiekszosc ceny placi sie za marke ?

SVS mona brac w ciemno to sa super suby 

Bk to manufaktura... stosunek jakosc/cena jest odpowiednio wywazona   

sb 2000 jest dostepny ex-demo w dobrej cenie,  bedzie lepszm odpowiednikiem do xxls 400 jak sb 1000

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

On 7/21/2018 at 5:58 PM, subfan said:

Magong to CINEMA PRO jakbyś nie wiedział tyle że z czasów kiedy zarzekał się że udziały na forum będą pro bono.

Ja nie twierdzę że jest słaby Uchatek,mam na myśli ogólne gabaryty i wagę na 500w wzmacniacz,46kg to niespotykany parametr z 500w.

Wymiary BK sie zgadzaja, ale z waga jest namieszane.... stronka podaje 48kg, jak dostalem paczke to bylo na niej 45kg a w instrukcji jest podane 44.2kg

ile ma faktycznie nie wiem , nie pamietam juz czy go w koncu wazylem, ale nie jest to 46kg a napewno nie 48kg. Ta spora wage robi nie tylko duza buda, ale tez wzmacniacz w klasie AB.

W dniu 9.08.2019 o 12:01, subfan napisał:

@Warm Hoxton mam lepszy pomysł.  Trzymaj w rękach 10m kabel a twój kolega 30m kabel i podlaczcie w tym samym czasie prąd do tych kabli , jak kolega zajęczy deczko później od Ciebie,  masz dowód że długość ma znaczenie. 

Żaden z kolegów nie chciał trzymać w rękach mojego kabla. Na szczęście koleżanka była zainteresowana. Podłączenia i jęczenia nie wypada omawiać na forum.  Dziękuję Subfan, masz wyborne pomysły.

2 godziny temu, hifibloke napisał:

Wymiary BK sie zgadzaja, ale z waga jest namieszane.... stronka podaje 48kg, jak dostalem paczke to bylo na niej 45kg a w instrukcji jest podane 44.2kg

ile ma faktycznie nie wiem , nie pamietam juz czy go w koncu wazylem, ale nie jest to 46kg a napewno nie 48kg. Ta spora wage robi nie tylko duza buda, ale tez wzmacniacz w klasie AB.

O jakich subach teraz piszecie ? BK XXLS 400 waży solidnie coś ok 27kg jak na takie dość kompaktowe wymiary, a Monolitha ledwo da się podnieść samemu z uwagi na duże wymiary, ciężko złapać a do tego waży też dużo, coś koło tych 45kg będzie właśnie, a dźwigałem tylko ten słabszy z 300W ;))

Z innej beczki - BK z racji powiązań z Relem - ma z nimi dużo wspólnego - m.in. te wejścia Speakon i LFE, dwie osobne regulacje głośności,  można podłączyć to razem. Z większości innych subów NIE MOŻNA na raz podłączać obu typów wejść, tylko jedno. Nie wiem jak jest w SVS, trzeba by zajrzeć w instrukcję albo dopytać kogoś z supportu.

23 minutes ago, don111 said:

O jakich subach teraz piszecie ? BK XXLS 400 waży solidnie coś ok 27kg jak na takie dość kompaktowe wymiary, a Monolitha ledwo da się podnieść samemu z uwagi na duże wymiary, ciężko złapać a do tego waży też dużo, coś koło tych 45kg będzie właśnie, a dźwigałem tylko ten słabszy z 300W ;))

Z innej beczki - BK z racji powiązań z Relem - ma z nimi dużo wspólnego - m.in. te wejścia Speakon i LFE, dwie osobne regulacje głośności,  można podłączyć to razem. Z większości innych subów NIE MOŻNA na raz podłączać obu typów wejść, tylko jedno. Nie wiem jak jest w SVS, trzeba by zajrzeć w instrukcję albo dopytać kogoś z supportu.

chodzilo mi o bk monolith plus 

• 3 miesiące później...

Witam wszystkich. Możliwe że temat się przewinął na tym forum, szukam pomocy.  Jak najlepiej ustawić trzy subwofery w pokoju. Pokój  ma wymiary 5x6 na krótszej ùścianie znajduje się ekran ,jeden sub 15 calowy i dwa 12 calowe. Obecnie moje ustawienie to duży z przodu po prawej stronie i dwa małe przy lewe ścianie w odległości 1/3 od ścian bocznych. Jak to widzicie?Pozdrawiam 

Sprobuj duzy z przodu po srodku, a te dwa male z tylu ok. 1,2m od bocznych scian. Tylne powinny miec odwrocona polaryzacje. Wtedy dzialaja jak aktywne pulapki zapobiegajace "dudnieniu" i polepszajace rownomierny rozklac cisnienia w pomieszczeniu.

Mozesz tez ustawic dokladnie na opak -> dwa male z przodu 1,2m od bocznych scian a ten duzy z tylu posrodku

Ja również mam trzy suby, tylko ustawione mam jakby w trójkącie. Z tyłu mam 1 subwoofer, a na srodku pokoju po ich bokach skierowane do siebie mam 2 pozostałe.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Gość

(Konto usunięte)

U mnie remonty w 70% ukończone,  będzie 7.2.4. . Suby wymieniam na pb16 , będą stały z przodu ( jakieś 2,8 - 3m ode mnie ) albo po bokach . Zobaczę jakie miejsce lepiej wypadnie w pomiarach Maćka ( @Cinema Pro).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.