Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, RCD napisał:

I to jest bardzo dobra wiadomość, nie pozostaje mi nic innego jak wypożyczyć U2m

Tylko, żeby była pewność z Reimyo był porównywany pełny U2 bez mini w nazwie. 

Jak będziesz miał u siebie U2m daj znać, z chęcią pomogę w wykorzystaniu potencjału urządzenia.

Edytowane przez zycie_to_gra

Ja bym spróbował jeszcze Volumio Rivo. Tańsze Primo z wbudowanym dacem gra zaskakująco dobrze jak na cenę. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, zycie_to_gra napisał:

Tylko, żeby była pewność z Reimyo był porównywany pełny U2 bez mini w nazwie. 

Ok, to już jest inna liga

21 godzin temu, kacpero_1 napisał:

Tu mowa o dac nie o wzmaku, tym bardziej Roksan M-2 nie nadaje sie do zakładki Hi-End 😉 

👍

Zmieniałem DACi najczęściej w swoim systemie audio. Dopóki nie trafiłem na Pontusa. Jako jeden z pierwszych w PL to był mój. Ale jako że zmieniam cały system praktycznie wszystko, to z żalem sprzedałem mojego Denafrips'a.
Myślę nad czymś nowym i zaczynam testy. Pytanie co w zamian?
Jakieś propozycje

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

13 minut temu, venom200 napisał:

Zmieniałem DACi najczęściej w swoim systemie audio. Dopóki nie trafiłem na Pontusa. Jako jeden z pierwszych w PL to był mój. Ale jako że zmieniam cały system praktycznie wszystko, to z żalem sprzedałem mojego Denafrips'a.
Jakieś propozycje

Tak, sluchaj muzyki, a nie DACów 🙂 .

A jak juz „musisz” to chyba niestety zaproponuję DACki z kolejnych półek cenowych lub uznane pozycje ze sprzetu uzywanego, niekoniecznie posiadajace DXD czy DSD128 i wyzej.

Bo „w nich” gra muzyka, a nie bity czy herze. Jakie? Poszukaj, znajdziesz, bylo dziesiatki razy. Chocby wspominany ostatnio Reimyo, to najlepszy przyklad z brzegu.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

5 godzin temu, zycie_to_gra napisał:

Jak będziesz miał u siebie U2m daj znać, z chęcią pomogę w wykorzystaniu potencjału urządzenia.

Kupiłem dzisiaj U2 mini, jak przyjdzie to chętnie też skorzystam.

10 minut temu, venom200 napisał:

Jakieś propozycje

Grałem na Pontusie dosyć długo, jest ok, ale wyraźnie lepszy jest Audio gd R7, ja mam wersję MK1 z 20 roku, w sprzedaży są już kolejne generacje . Na pewno warto posłuchać coś z Holo Audio.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

15 minut temu, venom200 napisał:

Jakieś propozycje

Po Pontusie to z tej samej stajni Terminator, a jak zmiana stajni to Rockna Wavelight DAC.

Ja ostatecznie wybrałem Holo Audio Springa 3 lev. 2. Dla mnie ma lepszą krawędź. Wawelight ma wbudowany bardzo dobry preamp.

Edytowane przez krzysztof.filipak
1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

Kupiłem dzisiaj U2 mini, jak przyjdzie to chętnie też skorzystam.

Grałem na Pontusie dosyć długo, jest ok, ale wyraźnie lepszy jest Audio gd R7, ja mam wersję MK1 z 20 roku, w sprzedaży są już kolejne generacje . Na pewno warto posłuchać coś z Holo Audio.

Gratuluję zakupu. Chętnie pomogę. 

8 godzin temu, zycie_to_gra napisał:

No cóż, pozwolisz, że pozostanę przy swoim zdaniu i będę się upierał przy tym, że U2 mini, odpowiednio skonfigurowany i podłączony do pasującego DACa jest Hi-endowym źródłem, grającym znacznie lepiej niż wskazywała by na to cena.

Może egzemplarz który miałem u siebie był jednak zepsuty ??? Chociaż większość i tak się odbije od tragicznej aplikacji.

36 minut temu, kaviter napisał:

Może egzemplarz który miałem u siebie był jednak zepsuty ??? Chociaż większość i tak się odbije od tragicznej aplikacji.

A to nie jest czasem tak, że masz po prostu bardzo wyśrubowane wymagania i oczekujesz od sprzętu za kilka tysięcy zbyt wiele? Z tego co kojarzę, to Twój dac jest droższy od całych systemów większości osób tutaj piszących. 🙂

20 minut temu, staropolanka2000 napisał:

oczekujesz od sprzętu za kilka tysięcy zbyt wiele?

To nie jest sprzęt za kilka tysięcy. Gdyby tak grało urządzenie za 2k to można by dyskutować, ale ja coś kojarzę że on kosztuje 12k. Chociaż i tak musieli by radykalnie poprawić aplikację.

4 minuty temu, kaviter napisał:

To nie jest sprzęt za kilka tysięcy. Gdyby tak grało urządzenie za 2k to można by dyskutować, ale ja coś kojarzę że on kosztuje 12k. Chociaż i tak musieli by radykalnie poprawić aplikację.

Dużo taniej go można kupić, piszę o nowym. Co nie zmienia faktu, że to i tak najtańszy klocek w Twojej układance. 🙂

2 godziny temu, kaviter napisał:

Może się po prostu nie wpasował w system. Bywa i tak. 

Jeżeli aplikacja Lumina jest dla Ciebie tragiczna to nie mam dobrej wiadomości, lepszej na rynku nie znalazłem. Żadna nie była tak intuicyjna, niezawodna i prosta w obsłudze jak ta Lumina. Ma swoje wady, ale mnie nigdy nie zawiodła, takie przeciwieństwo Roona, który ładnie wygląda i robi dobre pierwsze wrażenie a przy każdej nowej aktualizacji się sypie. 

Edytowane przez zycie_to_gra
18 minut temu, zycie_to_gra napisał:

Jeżeli aplikacja Lumina jest dla Ciebie tragiczna to nie mam dobrej wiadomości, lepszej na rynku nie znalazłem. Żadna nie była tak intuicyjna, niezawodna i prosta w obsłudze jak ta Lumina. Ma swoje wady, ale mnie nigdy nie zawiodła, takie przeciwieństwo Roona, który ładnie wygląda i robi dobre pierwsze wrażenie a przy każdej nowej aktualizacji się sypie. 

Aplikacja Lumina jest całkiem niezła, i na pewno jest lepsza od Moona czy Auralica która wieszała mi się dość często, ale co do roon to się nie zgadzam, u mnie działa idealnie. 

Podłącze Lumina przez BNC, Coax i AES/EBU, sygnał z Ethernet pójdzie z EtherRegen + zegar, czyli tak samo jak gram z mojego transportu. 

Jak ktoś chce ulepszyć zasilanie w U2m to jest fajna opcja 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pragnę się zgodzić i nie zgodzić! Zgadzam się że paka Limina jest brzydka, ale stabilna i na początku nie wiadomo co się dzieje.
Co do Roon Server mam już kilka lat i działał na Synology NASie i nigdy się nie wykrzaczył. Pracował 24h. Od miesiąca mam go na Rocknie i również jest stabilny. Moim zdaniem to co zauważyłem na forum Roona to ludzie mają jak stawiają pod Windowsem lub jako Core na Nucach, do których pchają podłe pamięci RAM i słabe dyski SSD. Taka niestabilność wykazują też Windows postawiony na NUCu. Miałem pod TV do streamingu HBO to po 3 latach zaczął się wieszać. Taki szmelc niestety to IT.
7 minut temu, RCD napisał:

Aplikacja Lumina jest całkiem niezła, i na pewno jest lepsza od Moona czy Auralica która wieszała mi się dość często, ale co do roon to się nie zgadzam, u mnie działa idealnie. 

Podłącze Lumina przez BNC, Coax i AES/EBU, sygnał z Ethernet pójdzie z EtherRegen + zegar, czyli tak samo jak gram z mojego transportu. 

Ukryta Zawartość

Oczywiście, ja tam lubię się nie zgadzać 😉 przy kulturalnych rozmowach spory są nawet wskazane.

Roon miałem długi czas, u mnie nie jest łatwo bo mam dużo bibliotek i wiele tysięcy płyt, żeby się nie pogubić segreguje to sobie po folderach i tu był pierwszy zonk przy roon. Jakoś przebolałem zabrałem notatnik i od czasu do czasu zerkałem sobie na zasoby na dysku, żeby się nie pogubić i ustawić właściwą playlistę. W zeszłym roku kupiłem prawie pół tysiąca płyt i przy luminie to nie był żaden kopot, odpowiedni folder i wszystko było pod ręką.

Problem z roon pojawiał się po aktualizacji, gdzie nagle znikał mi jeden z dysków NAS, czasami wszystkie i zostawałem w najlepszym przypadku z Tidalem. Początkowo dość szybko pojawiały się łatki i dało się jakoś żyć, na końcu jak sprzedałem nucleosa nie miałem dostępu do dysków 2-3 miesiaće - dopiero po takim okresie roon się odezwał pisząc, że znaleźli rozwiązanie, ja już sprzedałem roona i przeprosiłem się z Luminem 😉 

Widząć opinie na forach to nie jestem jedynym przypadkiem, w zasadzie większość znajomych zrezygnowała z tego programu, ja również nie mam cierpliwości ani informatycznych zdolności. 

Ukryta Zawartość

Oczywiście, ja tam lubię się nie zgadzać  przy kulturalnych rozmowach spory są nawet wskazane.
Roon miałem długi czas, u mnie nie jest łatwo bo mam dużo bibliotek i wiele tysięcy płyt, żeby się nie pogubić segreguje to sobie po folderach i tu był pierwszy zonk przy roon. Jakoś przebolałem zabrałem notatnik i od czasu do czasu zerkałem sobie na zasoby na dysku, żeby się nie pogubić i ustawić właściwą playlistę. W zeszłym roku kupiłem prawie pół tysiąca płyt i przy luminie to nie był żaden kopot, odpowiedni folder i wszystko było pod ręką.
Problem z roon pojawiał się po aktualizacji, gdzie nagle znikał mi jeden z dysków NAS, czasami wszystkie i zostawałem w najlepszym przypadku z Tidalem. Początkowo dość szybko pojawiały się łatki i dało się jakoś żyć, na końcu jak sprzedałem nucleosa nie miałem dostępu do dysków 2-3 miesiaće - dopiero po takim okresie roon się odezwał pisząc, że znaleźli rozwiązanie, ja już sprzedałem roona i przeprosiłem się z Luminem  
Widząć opinie na forach to nie jestem jedynym przypadkiem, w zasadzie większość znajomych zrezygnowała z tego programu, ja również nie mam cierpliwości ani informatycznych zdolności. 

Zdrowie najważniejsze!

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
8 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Pragnę się zgodzić i nie zgodzić! Zgadzam się że paka Limina jest brzydka, ale stabilna i na początku nie wiadomo co się dzieje.
Co do Roon Server mam już kilka lat i działał na Synology NASie i nigdy się nie wykrzaczył. Pracował 24h. Od miesiąca mam go na Rocknie i również jest stabilny. Moim zdaniem to co zauważyłem na forum Roona to ludzie mają jak stawiają pod Windowsem lub jako Core na Nucach, do których pchają podłe pamięci RAM i słabe dyski SSD. Taka niestabilność wykazują też Windows postawiony na NUCu. Miałem pod TV do streamingu HBO to po 3 latach zaczął się wieszać. Taki szmelc niestety to IT.

Może to było by najlepsze rozwiązanie postawić roona na NAS, ja mam już leciwe NASy to uznałem, że to nie byłby najlepszy pomysł, działać działają, ale najstarszy ma już chyba z 10 lat, najmłodszy z 6-7, to nie są najlepsze technicznie urządzenia patrząc na to co mozna kupić obecnie. 

31 minut temu, RCD napisał:

Ukryta Zawartość

Mam chyba lepsze rozwiązanie. Zasilacz PD Creative. Robi rewelacyjne zasilacze. Do tego jest dokładna instrukcja jak wstawić nową wtyczkę do Lumina. Całkowicie łatwa, szybka i odwracalna sprawa. 

Minutka, zaraz wrzucę linka 

Ukryta Zawartość

Zasilacze od tego Pana polecam. Robi od podstaw sam. Sam go zaprojektował, dobiera podzespoły pod kątem jakości i zgodności z resztą. Większość producentów kupuje gotowce od Chińczyków za 300-400 zł i po zmianie jednego kondensatora (dla oka) sprzedaję za 5 razy tyle. Większość tanich zasilaczy zaczyna mocno brudzić przy lekko zwiększonym obciążeniu powyżej 2A

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak się zastanawiam skąd taka polaryzacja opinii jeżeli chodzi o apkę Lumina, oczywiście są gusta i gusta, to jasne, ale moim zdaniem problem leży gdzie indziej. 

Gdy kupiłem pierwszego Lumina (ponad 10 lat temu) to zmuszony byłem kupić ipada, nie było aplikacji na androida. Ta powstała z czasem i do dziś jest taka coraz ładniejszą kulą u nogi Koreańskiego producenta. Kiedyś było można w androidzie ustawić tylko podstawowe funkcje, reszta była zarezerwowana dla urządzeń z jabłuszkiem. Teraz to się zmieniło, chyba są już w większości udostępnione ustawienia, choć np. muzykę z youtuba mogę puścić przez lumina tylko na Ipadzie. 

Jak zerkam na znajomych, którzy w telefonie bawią się obsługą  Lumina, na małym ekraniku z kilkoma zakładkami, to wcale się nie dziwię, że można się w tym pogubić, sam ostatnio miałem z tym kłopot. Tutaj też byłbym sceptyczny. 

44 minuty temu, piszcz4 napisał:

Robi rewelacyjne zasilacze

To stwierdzenie jest dość dyskusyjne. Miałem okazję przetestować i niestety twierdzę, że do rewelacji bardzo dużo im brakuje. Są zaledwie dobre a to i tak w sytuacji, gdy urządzenie, które zasilają nie jest nadmiernie prądożerne 

45 minut temu, piszcz4 napisał:

Całkowicie łatwa, szybka i odwracalna sprawa. 

Ale gwarancja idzie w pizdu. Jak sądzę, w przypadku awarii i konieczności wysłania do autoryzowanego serwisu przeciętnie kompetentny elektronik dostrzeże, że coś było grzebane.  W przypadku sprzętu pogwarancyjnego można się bawić. 

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

To stwierdzenie jest dość dyskusyjne.

Miałeś jakiś problem dziwny z tego co pamiętam. Testowałem 5 czy 6 różnych zasilaczy, PD dał mi najlepszy jakościowo, najczystszy dzwiek co slychac min jako znakomite, rewelacyjne blachy perkusji, czarne tło itp. Wcześniej cała góra znikala gdzies w tle. Kolejny, znacznie droższy zasilacz nie gra u mnie już na takim poziomie.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Miałeś jakiś problem dziwny z tego co pamiętam.

Miałem. Odesłałem do producenta opisując problem. Przeprowadził testy, coś tam poprawił i po kilku dniach odesłał. Niestety pomimo poprawek nic się nie zmieniło. Zasilacz nie był w stanie zasilić streamera po podłączeniu dysku zewnętrznego. Jest po prostu za słaby mimo odpowiedniej specyfikacji i pomiarów. Poległ na tym, z czym bez zająknięcia radzi sobie tani zasilacz, który jest w zestawie. Dlatego pisałem to wcześniej i powtarzam, PD ma potencjał ale to jeszcze nie ten poziom. Pomiary na papierze to nie wszystko. Jeśli kupować zasilacz, to ma to być wół roboczy a nie kucyk na niedzielne przejażdżki . Dlatego przed podjęciem decyzji o kupnie trzeba dokładnie go przetestować pod większym obciążeniem tak aby uniknąć rozczarowania 

3 godziny temu, zycie_to_gra napisał:

To jeden z najsłabszych streamerów jaki miałem u siebie, zamulony, nierozdzielczy, bez mikrodynamiki, z wołowatym uśrednionym basem, jakby położyć koc na głośniki.

3 godziny temu, zycie_to_gra napisał:

Jeżeli aplikacja Lumina jest dla Ciebie tragiczna to nie mam dobrej wiadomości, lepszej na rynku nie znalazłem.

To traktuję jako żart. Zobacz sobie np. aplikację Jrivera i powiedz wtedy że ta z Lumina (jedna z najgorszych i najmniej intuicyjnych z jakimi miałem do czynienia, gorsza była tylko apka Mconnect do Myteka i to głównie dlatego że się w kółko zawieszała) jest dobra. 

Moim zdaniem app Moona jest stabilna i intuicyjna. Natomiast dla Roon Rock NUC na i5, 16 GB RAM , I 256SSD ma spory zapas "mocy" I nigdy mi się nie wiesza. 

16 godzin temu, venom200 napisał:

Jakieś propozycje

Ja również nie widzę nic lepszego niż Pontus (po odsłuchach porównaniach). Cena x2 też moim zdaniem nie pomoże.

jedyne co mnie interesuje to

Ukryta Zawartość

lub wyższy

Daj znać jak coś zmienisz / wybierzesz

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

To stwierdzenie jest dość dyskusyjne. Miałem okazję przetestować i niestety twierdzę, że do rewelacji bardzo dużo im brakuje. Są zaledwie dobre a to i tak w sytuacji, gdy urządzenie, które zasilają nie jest nadmiernie prądożerne 

To który zasilacz liniowy wg Ciebie jest lepszy?

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ale gwarancja idzie w pizdu. Jak sądzę, w przypadku awarii i konieczności wysłania do autoryzowanego serwisu przeciętnie kompetentny elektronik dostrzeże, że coś było grzebane.  W przypadku sprzętu pogwarancyjnego można się bawić

No i tu widać, że nie miałeś styczności z tym zasilaczem do Lumina. Żadna gwarancja nie idzie w kosz, tym bardziej że nie ma na Luminie plomb. Odkrecasz kilka śrubek żeby zsunąć obudowę Lumina do tyłu. Następnie chyba 3 śrubki od podstawy urządzenia trzymające wewnętrzną impulsówkę. Wypinasz wtyczkę od oryginalnego zasilania wewnątrz urządzenia i poprzez adapter, który otrzymujesz razem z zasilaczem podłączasz nowy zewnętrzny zasilacz. Nic nie trzeba lutować, ciąć itp. Włożenie czy wyciągnięcie wtyczki takie samo jak każde inne. Może problem u Ciebie nie leżał w zasilaczu a sprzęcie do którego to było podłączane? Jak poczytasz zagraniczne fora, tam sporo ludzi też posiada zasilacze PD Creative bo chyba tylko On robi to w ten sposób z adapterami. Nie widziałem żadnej negatywnej opinii. Sam mam i jak dla mnie petarda. Zawsze można wypożyczyć i zwrócić bez problemu.

13 godzin temu, kaviter napisał:

kaviter piszesz o U1 mini czy U2 mni?

• Pokaż nowe odpowiedzi