Skocz do zawartości
IGNORED

Trudna akustyka pomieszczenia - jak dobrać kolumny ?

Mariusz Ożga

Rekomendowane odpowiedzi

Prośba o podpowiedzenie kolumn podstawkowych do mojego zestawu stereo.

Pomieszczenie 22,6 m. kw. ale akustyka pomieszczenia nie jest za dobra, ze względu na rozkład oraz meble (nie do zmiany – znaczny problem z WAF*). Wrzuciłem ręczny schemat. Wstępnie lokalizacja kolumn wskazana przez ‘K’. Rozważam dwie opcje:

• kolumny na podstawkach – wysokość standów minimum 80 cm (muszą grać ponad fotelami, które tyle właśnie mają wysokości ich oparcia); szerokość między kolumnami ok. 1,8 m, ale lokalizacja o tyle ryzykowna, że czasami są otwierane te drzwi balkonowe po lewej;

• alternatywnie, mniej chętnie – rozważam albo postawienie kolumn na stoliku RTV (wtedy trzeba będzie zainwestować w odseparowanie innych elementów zestawu); albo, najmniej chętnie, powieszę na ścianie…

W obu opcjach kolumny blisko ściany, nie ma miejsca na odsuwanie za daleko. Można rozważyć przesunięcie kolumny prawej w ten kąt daleko w prawo, ale na razie nie widzę uzasadnienia (szeroka, ale niesymetryczna scena).

Celuję w używki, chciałbym dobry sprzęt hi-fi, wyższej klasy niż średnia. Budżet ok. 4 tys zł za parę. Chyba, że trafi się okazja (zwykle nie wierzę w okazje cenowe), to dołożę coś. Jeszcze jakby były tak piękne jak np. Sonus Faber Minima Amator to już byłbym zachwycony…

Na czym i jak słucham ?

Buduję w tym pomieszczeniu system stereo, nie KD (KD mam gdzie indziej). Sercem systemu pozostanie klasyczny wzmacniacz Rotel RA 980BX, bo zainwestowałem w jego kompleksowy tuning, z celem ‚napowietrzenia’ i uszczegółowienia dźwięku (wymiana kondensatory/rezystory/filtry). System stereo ma mieć 3 główne źródła:

- streaming/multiroom – Spotify/Tidal oraz kolekcja plików na lokalnym serwerze NAS; inwestuję już w system DENON HEOS, więc konsekwentnie planuję do tego wzmacniacza zakup HEOS Link żeby nie mnożyć aplikacji;

- muzyka z winyli – mam klasyczny gramofon Technics SL-1410mk2; inwestuję w nową wkładkę i aktywnie poszerzam kolekcję winyli;

- chętnie puściłbym przez wzmaka/HEOS Linka dźwięk z TV – bez oczekiwań co do dźwięku przestrzennego etc.

Czego słucham ?

Po pierwsze - słucham głównie klasycznego rocka, ale ‚podróżuję’ też w inne obszary - zarówno w lżejsze (elektronika), jak i cięższe (np. Sisters of Mercy). Lubię dźwięk szczegółowy, rozdzielczy, słyszę, a przynajmniej wydaje mi się, że słyszę, dźwięk blach. Natomiast to nie oznacza, że bas ma być kluchą. Jak słucham „Razor’s Edge” AC/DC to ta charakterystyczna solówka na basach ma być pięknie uwypuklona, a szarpanie strun ma być słychać.

Z nowych kolum podłogowych, które do tej pory słuchałem podeszły mi najbardziej Sonus Faber Prinicipia 7 (wiem, są za duże), najbardziej odpowiednie do mojego gustu i rodzajów muzyki. Dźwięk wewnętrznie wyjątkowo spójny, dynamiczny, kształtny, pełny. Mają taką własność, że power rośnie bardziej niż by na to wskazywało przekręcenie potencjometru: dobrze się ich słucha zarowno po cichu (fajne wysokie), oraz głośno, ze zwielokrotnionym basem. Klasyczny rock odtwarzają wspaniale. Death metal nie jest jego domeną, ale gothic nad wyraz dobrze ! Rodzielczość ,na górze’ wzorowa, ‚na dole’ - dobry plus (trzeba by chyba poeksperymentować kablami, żeby było bardzo dobrze).

Zupełnie nieźle brzmiały Tannoy Revolution XT8F. Nieco niżej oceniłem Focal Chorus 726, zupełnie nie po drodze mi z Elac Uni-Fi FS U5.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

____

*WAF - Wife Acceptance Factor.

Ukryta Zawartość

Na początek polecam wyhodować jaja i pozbyć się tych foteli, co ona w ogóle tam robią? :D

Wykańczałem niedawno mieszkanie i przejrzałem miliony różnych wizualizacji jako inspiracje i na ani jednej nie było czegoś takiego. Do czego to w ogóle służy? W planszówki gracie tam czy co? ;)

Jeden fotel na lewo pod ścianę między oknami, drugi pod onko u góry - może tak? Jak przyjdą goście to sobie dosuniesz. Ten stolik na pół salonu to też jakieś przegięcie...

Jeśli podobają ci się sonus fabery to popatrz sobie na kolumny chario - wizualnie ta sama włoska szkoła - a trochę łatwiej upolować używkę, w dodatku grają rewelacyjnie. Za 4k spokojnie kupisz podstawkowe delphinusy.

Tannoy Revolution XT8F to też świetne paczki, tylko nie wiem czy trochę nie za duże do 22m, warto by było sprawdzić przed zakupem.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Jeszcze jakieś propozycje alternatywne, które spełniają oczekiwania ?

A propos - znalazłem takie Sonus Faber Concerto:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Warto rozważać ?

Ukryta Zawartość

akustyka pomieszczenia nie jest za dobra

O ile nie ogranicza Cię wysokość pokoju- bo WAF już tak, to można pomyśleć o podwieszanym suficie z płyt perforowanych wypełnionym materiałem wygłuszającym. Nie piszesz gdzie najczęściej słuchasz, jeżeli to sofa, to po lewej stronie muszą pojawić się grube zasłony aby na czas odsłuchu mogły przysłonić okna a ściana za tobą powinna mieć podstawową adaptacje, np. kilka paneli ale może to być również płyta gipsowa 3D lub kamień dekoracyjny który jest znacznie lepszy niż pusta ściana, pamiętaj że w najgorszym wypadku zawsze zostaje odsłuch w "bliskim polu".

To raczej bardzo drogi sposób ;)

To pozostaje dalej intensywnie negocjować, przynajmniej o likwidację jednego fotela i zmianę miejsca drugiego. Przecież jak w domu nie ma gości to chyba dwa fotele nie są potrzebne skoro jest kanapa.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Inna koncepcja układu pokoju jak niżej.

Druga tura odsłuchów za mną. Subiektywne odczucia, z wykorzystaniem własnej listy odsłuchowej

Po pierwsze testowałem Chario Pegasus, czyli Delphinus w większej budzie. Jeżeli to podobny charakter dźwięku to Delphinusy są nie dla mnie. O ile wysokie detaliczne na tyle, żeby nawet słyszeć blachy, a bas spory, choć nieco mało rozdzielczy, to gdzieś w średnich jest jakaś dziura, która mnie subiektywnie psuje całą dynamikę i wypłaszcza odsłuch. Zapominam o Chario i podobnie grających kolumnach.

Drugie były Definitive Technology D11, za poradą jednego ze sprzedawców. Kompletna pomyłka, nie dałem rady wysłuchać nawet dwóch kawałków... brak właściwie wszystkiego. Nic, null.

Następne były mniejsze niż poprzednio Tannoy Revolution xt6f. Grały bardzo dobrze, prawie jak xt8f, które słuchałem poprzednio. Jest rozdzielczo, dynamicznie, z wykopem, może nieco brakowało basu. Słuchane ciszej niestety tracą sporo z zalet. Idealne nie są, ale dałoby się z nimi słuchać mojej muzyki.

Na koniec były Monitor Audio Silver 6. Bardzo dobrze znany mi dźwięk jak w serii Bronze, tylko nie taki ściśnięty. Równo w całym zakresie, poza najniższym basem. Rozdzielczość wysokich słabsza niż w Tannoy, a reszta nie o tyle lepsza, żeby z nimi wygrać.

Na razie wciąż najlepsze były Sonus Faber Principia 7...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.