Skocz do zawartości
IGNORED

Tani CD/DVD/napęd jako transport dla DAC-a - wybór, modyfikacje

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś był temat transportu SHIGA ale to już zamierzchła przeszłość, sam to nawet robiłem i działa nadal. Teraz chciałem coś pod I2S popróbować stąd moje zainteresowanie. DAC do tego transportu to projekt od .3lite

Godzinę temu, zn21 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może ten transport Audiolab 6000CDT?

Bebechy: 

spacer.png

Z powodzeniem można cały DAC upchnąć we wnętrzu.

Ukryta Zawartość

ale oni postanowili dac upchnąć do wzmacniacza więc po co się powtarzać. A napęd to dla posiadaczy płyt CD, którzy nie chcą się ich pozbyć a nie daj Boże dokupujących ciągle nowe tytuły :)

Ja ciągle dokupuję. Tylko że moich płyt byłoby mi szkoda wciskać w szczelinę takiego napędu. Klasyczna szufladka jest bezpieczniejsza.

Polecałem juz kiedyś SONY 920QS. To przecież podstawa dla szukających transportu. Miałem kilka lat, super precyzyjny napęd, żadnych problemów z odczytem płyt, świetny czytelny wyswietlacz. Nawet terza kiedy ceny za ten model podskoczyły 2, 3 krotnie to nadal grosze.

Jedyną jego wadą jest to że można go uzywać tylko jako transport, gdyż jako CD gra koszmarnie.

W dniu 26.09.2018 o 18:51, arturp napisał:

słychać jak gasnące wybrzmienia instrumentów delikatnie ,, charczą "

Ja to słyszę na większości daców jeśli podajesz im 16bitowy sygnał. IHMO wynika to z ditheru. Albo ewentualnie błędów Ale to tylko taka niesprawdzona teoria, bo nie umiem tego sprawdzić. Kiedyś się bawiłem i podawałem sygnał blisko 0db w różnych częstotliwościach próbkowania i z różnymi długościami słowa, żeby to usłyszeć nie tylko przez ułamek sekundy przy wybrzmieniu cichego dźwięku. Bez względu na fs, na 16 bitach było słychać charczenie, przy 24 i więcej już nie. 

Godzinę temu, Audroc napisał:

To przecież podstawa dla szukających transportu

Ale tam chyba siedzi zwykły KSS 213B . Jedyna różnica to taka ,  że zamiast klapki zastosowano krążek dociskowy . A cena przekracza 1k pln .

51 minut temu, micwoj napisał:

Ja to słyszę na większości daców jeśli podajesz im 16bitowy sygnał

Ciekawe , jednak nasuwa się jedno pytanie - dlaczego tego dziwnego efektu nie ma w zwykłych fabrycznych odtwarzaczach ? Wbudowane tam przetworniki dostają taki sam 16 bitowy sygnał .

...there is no spoon...

17 godzin temu, zn21 napisał:

Ukryta Zawartość

może ten transport Audiolab 6000CDT?

Dzięki za podpowiedź ale to zakładka DIY  i do czegoś zobowiązuje. 

Co myślicie o CDM4 ? Można dokupić na ebay jakieś dodatkowe bebechy sterujące, a na stronie 6moons czytałem przyzwoitą recenzję tego mechanizmu. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, oxygen napisał:

CDM4

jest świetny , tani i łatwo dostępny z używanych odtwarzaczy Philipsa , Marantza ,Grundiga , Technicsa i wielu innych marek . Niestety w przypadku Philipsa , Marantza i Grundiga wyjście cyfrowe jest zwykle z układu SAA7220 , który nie jest dobrze oceniany .

Lepiej to wygląda w przypadku Technicsów z napędem CDM4 ponieważ wyjście cyfrowe jest z układów produkcji Technicsa , które brzmią lepiej .

...there is no spoon...

13 godzin temu, arturp napisał:

Ale tam chyba siedzi zwykły KSS 213B . Jedyna różnica to taka ,  że zamiast klapki zastosowano krążek dociskowy . A cena przekracza 1k pln .

Ciekawe , jednak nasuwa się jedno pytanie - dlaczego tego dziwnego efektu nie ma w zwykłych fabrycznych odtwarzaczach ? Wbudowane tam przetworniki dostają taki sam 16 bitowy sygnał .

Nie rozumiem:

1- cena przekracza 1kzł- czyli że jest strasznie tanio rozumiem

2- KSS 213- czyli że jest tanio i dostepnie a tak chyba chciałes

,,Udało mi się" porwać taśmy od dwóch napędów VAM1201 i 1202 ? . Może macie pomysł na to jak je zregenerować lub wymienić ? 

...there is no spoon...

W dniu 23.08.2019 o 09:18, arturp napisał:

,,Udało mi się" porwać taśmy od dwóch napędów VAM1201 i 1202 ? . Może macie pomysł na to jak je zregenerować lub wymienić ? 

Kilkanaście lat temu naderwałem taśmę od lasera Sony KSS151A. Oskrobałem póżniej ścieżki z lakieru, rozprułem jakiś przewód żeby uzyskać kilka drucików niewiele grubszych od włosa, i polutowałem ścieżki przy pomocy tych drucików zwykłą cyną, a na koniec podkleiłem od spodu kawałkiem mocnej, zbrojonej taśmy klejącej. Funkcjonowało to u mnie po naprawie przez parę lat, a potem jeszcze u kumpla.

3 minuty temu, McGyver napisał:

Oskrobałem póżniej ścieżki z lakieru,

Tak chciałem zrobić ale VAM1202 ma taśmę plastykową i ścieżki są tam wtopione . Chemia do rozpuszczania powłok lakierniczych nie zadziałała a skrobanie spowoduje przerwanie ścieżek ...

...there is no spoon...

Z tego co pamiętam VAM1202 ma taśmę z takiego samego materiału jak KSS151A. Gdzieś mi się taki laser poniewiera, jak znajdę to sfocę i wkleję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.