Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe używane 2000zł do 6000-7000zł.

Andrzej1981

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kolumn raczej podłogowych i stabilnych. Monitory odrzucam wstępnie, mam małe dzieci, i bałem się zawsze kiedy się tylko zbliżały do standów z monitorami.

Pomieszczenie jest duże i słabe akustycznie. Salon 5x7, otwarty na kuchnię i dom. Kolumny na długiej ścianie w odległości 3m.

Wzmacniacz Nad 356 muda44. Streamer sieciowy neutralny.

Kolumny muszą być najważniejsze: muzykalne, miłe w odsłuchu, wszechstronne, lekka jedwabna góra, wokalne nie dominujące, w tle. Bas milusi, gładki, głęboki, niskoschodzący.

Kolumny do relaksu, słuchania w tle, nie męczące.

W tej cenie liczę też na kompromis, że dadzą sobie radę zagrać głośno szybkiego rocka.

No i żeby jakoś wyglądały.

Miłe widziane jakieś manufaktury, angielskie, niemieckie, nasze polskie. Dobre przetworniki.

Szukam kolumn raczej podłogowych i stabilnych. Monitory odrzucam wstępnie, mam małe dzieci, i bałem się zawsze kiedy się tylko zbliżały do standów z monitorami.

Pomieszczenie jest duże i słabe akustycznie. Salon 5x7, otwarty na kuchnię i dom. Kolumny na długiej ścianie w odległości 3m.

Wzmacniacz Nad 356 muda44. Streamer sieciowy neutralny.

Kolumny muszą być najważniejsze: muzykalne, miłe w odsłuchu, wszechstronne, lekka jedwabna góra, wokalne nie dominujące, w tle. Bas milusi, gładki, głęboki, niskoschodzący.

Kolumny do relaksu, słuchania w tle, nie męczące.

W tej cenie liczę też na kompromis, że dadzą sobie radę zagrać głośno szybkiego rocka.

No i żeby jakoś wyglądały.

Miłe widziane jakieś manufaktury, angielskie, niemieckie, nasze polskie. Dobre przetworniki.

Kolumny muszą być najważniejsze: muzykalne, miłe w odsłuchu, wszechstronne, lekka jedwabna góra, wokalne nie dominujące, w tle. Bas milusi, gładki, głęboki, niskoschodzący.Wszystkie te kryteria spełnia T+A Criterion T100.W tej cenie liczę też na kompromis, że dadzą sobie radę zagrać głośno szybkiego rocka.A tu byś się bardzo pozytywnie zdziwił.Poza tym Criteriony mają taką przestrzeń że znikają jak monitory w pokoju.

Pylon Diamond 28 - nawet kupując nowe spokojnie mieścisz się w budżecie i generalnie spełniają wszystkie postawione warunki.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Cześć,

wydaje mi się, że najlepszą dla Ciebie opcją będzie polska konstrukcja Audio Academy Hyperion IV. Jako bardzo ciekawa alternatywa spójrz na Kef R700. To kolumny standardowo znacznie droższe, ale ze względu na wprowadzenie w najbliższym czasie nowej serii, aktualne „R” jest teraz w świetnej cenie. Warto posłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pylon Diamond 28 - nawet kupując nowe spokojnie mieścisz się w budżecie i generalnie spełniają wszystkie postawione warunki.

Dołączam swój głos na Pylon Diamond 28. Na rynku wtórnym powinieneś wyrwać za 4tyś.

Kiedyś stałem przed podobnym dylematem i ten wybór był najlepszy.

A odsłuchiwałem KEF R700 i to zupełnie nie było to - jak dla mnie zbyt klinicznie.

Niestety wybór należy do Ciebie - sugeruję odsłuchy w sklepach a najlepsze pozycje zabierz do domu.

jak dla mnie zbyt klinicznie.

To prawda. Jeśli elektronika jest zbyt cienka na te głośniki lub po prostu źle dobrana. W innym wypadku potrafią zagrać z bardzo dużym nasyceniem i swobodą. Faktem jest przy tym, że nie ubarwiają dźwięku. Pod względem barwy uchodzą za sterylne :)

Posiadam taki wzmak jak Twój i oprócz polecanych wczesniej MA gs60 podobało mi się jak gra z kolumnami Heco. W tej cenie dostaniesz Aurory 1000 lub używane Celany (nawet 902). Dużo dobrego słyszałem też o Pylonach. Musisz sam zdecydować ale jak jesteś że śląska to zapraszam do mnie posłuchać tego Nada z MA gs20 ;-)

Pylon na tak, ale chyba za duże,ciekawe jak grają po cichu. T+A też ciekawe. Heco raczej nie. Nie potrzebuję dużo dB. Zanim się wzmacniacz rozkręci i zagra basem to już wysokie, średnica, wokale wyłażą do przodu i wrzeszczą. Wolę odkręcić wzmacniacz mocniej niż mieć głośno zbyt szybko. Muzykalność i przyjemność zdecydowanie przed szczegółowością przy cichym graniu. Ale też pazur, jeżeli potrzeba i wzmacniaczem daję w palnik.

No to z mojej strony pozostaje tylko MA gs60 ale pewnie dostaniesz jeszcze sporo ciekawych propozycji ;-)

P.S.

Fsjnie jakbyś miał możliwość posłuchania Jamo c809.

Zanim się wzmacniacz rozkręci i zagra basem to już wysokie, średnica, wokale wyłażą do przodu i wrzeszczą.

Przy takich objawach to przede wszystkim wzmacniacz bym wymienił ...

Dopiero później kolumny.

Mogę napisać odwrotnie. Zanim kolumny dostaną dosyć prądu, żeby zagrał bas - wokale i góra już wrzeszczą. Ratowałem się wzmacniaczami z cyfrową regulacją głośności, bo przy klasycznym potencjometrze, gdy chce się słuchać ciszej jest katastrofa.

Zdecydowanie lepiej steruje się kolumnami o niższej efektywności.

Nie szukam wzmacniacza. Dziękuję za takie rady.

Mogę napisać odwrotnie. Zanim kolumny dostaną dosyć prądu, żeby zagrał bas - wokale i góra już wrzeszczą. Ratowałem się wzmacniaczami z cyfrową regulacją głośności, bo przy klasycznym potencjometrze, gdy chce się słuchać ciszej jest katastrofa.

Proszę o usunięcie zdublowanych postów.

Mogę napisać odwrotnie. Zanim kolumny dostaną dosyć prądu, żeby zagrał bas - wokale i góra już wrzeszczą.

Częsta przypadłość wzmacniaczy, kiepsko grają na niskich poziomach głośności i to bez względu na cenę.

Tylko, że zmianą kolumn nie rozwiążesz swojego problemu.

Na jakich kolumnach słuchasz teraz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.