Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Może japońscy podatnicy zapłacą?

Jak widzę mamy zmartwionych na Forum o Japońskiego podatnika i jego kieszeń.

Jeszcze pozostanie martwić się nam wszystkim o kieszeń Chińczyka, Amerykanina i przeciętnego Europejczyka.

O kieszenie uzytkowników marek premium w temacie aut i elektroniki uzytkowej tez się musimy zacząć martwić, bo po co komu do domu kolumny głosnikowe za 40K?

A to nie jest jakiś wielki problem w rozumieniu wydatków.

Czy takie zmartwienie nie ogrania Cie, kiedy wprowadzany jest na rynek nowy telefon, nowa lodówka (za 20K zł) czy komputer za 50K zł?

I popatrz - to wszystko przyjmuje się na rynku, telefony za 7K, laptopy za 30K, lodówki za 20K i auta za 400K i więcej.

I nie jest tak, że kupują to nieliczni i wybrani. I jakoś technologia nie pada i nie zatrzymuje sie w miejscu.

Co tak martwisz się o portfel innych ludzi? I skąd te zmartwienie o firmy...skoro to one same prą do tego,, by 8k wprowadzić na rynek.

Popatrz jaka dziwna sytuacja - Ty się martwisz kto poniesie koszty wdrażania na rynku 8K, a firmy nie mają z tym problem. Pracują nad tym i chca to wdrożyć.

A co ciekawe - martwi się o to ktoś, kto tego nawet nie chce kupić i używać.

Wiesz, to tak jakbym zmartwił się tym, że na rynku są do kupienia łodzie warte kilkadziesiat mln $. Kto poniesie tak absurdalne koszty wprowadzania na rynek tak drogich łodzi?!

Zmartwiłem się tym tak bardzo, że ide pobiegac - rozładuję swój "stres".

Rozumiem i liczę na zrozumienie.

Dyskusja obejmowała wdrożenie CD. Podałem konkretne daty i wydarzenia - łącznie z emisją radiową w PL i problemami technicznymi.

@Maju nie chodzi o zrozumienie, dyskusja z góry zawiera elementy pewnych niedopowiedzeń - to siec i Forum - nie walka na śmierć i zycie.

Pomyłki się zdarzają i wynikają one najczęściej z niezrozumienia. Ale warto nie mylic sie za często.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Pomyłki się zdarzają i wynikają one najczęściej z niezrozumienia. Ale warto nie mylic sie za często.

Bardzo często dodaję (gdy nie mam pewności) słowa "o ile się nie mylę".

I tego się trzeba trzymać....warto też nie doszukiwać się (nieraz na siłę) w tekstach oponenta drugiego dna. :)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bardzo często dodaję (gdy nie mam pewności) słowa "o ile się nie mylę".

I tego się trzeba trzymać....warto też nie doszukiwać się (nieraz na siłę) w tekstach oponenta drugiego dna. :)

:) ok

na koniec - rzeczywistośc jest taka, że ad 2018 SENS WDROŻENIA 8K jest bezcelowy. I tutaj w zdecydowanej większości piszący mają rację.

Ale kilka lat i nasze dywagacje będa miały jakie znaczenie, gdy "góra" zdecyduje "wchodzimy z 8K na rynek"?

Zatrzymamy to? Nie sądzę... a nawet jestem pewny, że nie.

Zrobiono już kilka małych i większych kroków w stronę 8k i tego nikt nie zatrzyma.

Miłego - idę biegać.

Jeszcze pozostanie martwić się nam wszystkim o kieszeń Chińczyka, Amerykanina i przeciętnego Europejczyka.

No kieszeń jest tutaj podstawowym zmartwieniem, skoro to ma być standard.

Za każdym razem jak dojdziesz do ściany to zaczynasz wykład o dobrach luksusowych, czym strzelasz sobie w kolano, bo to nie ja twierdzę, że 8k za 4 lata w każdym domu.

Zdecyduj się bo miotasz się rozpaczliwie.

I skoro o kieszeniach już mowa, to jeśli nie załapałeś, mnie nie martwią kieszenie Japończyków, martwią mnie za to kieszenie amerykańskie, bo 99% sztuk wizualnych które konsumuję pochodzi z tego kraju, a wyobraź sobie okazuje się, że w USA o 8k jeszcze w ogóle nie słyszeli.

A jakby nawet usłyszeli dziś, to cykl produkcyjny jest taki, że pierwsze produkty wydaliby za 3-4 lata.

Także no fajnie, że w japonii będą mieli jeden film i jeden koncert wybitnego artysty (film też pewnie zerwie beret) - ufundowane z podatków (kumasz? nie chodzi o kieszeń, chodzi o model finansowania) - nawet jakby jutro tam zaczęli wszystko produkować w 8k nie mogłoby mnie to mniej obchodzić.

Widzę też, że nie rozumiesz czym się różni luksusowa łódź od filmu - pokazuję i objaśniam:

Bilet do kina kosztuje 8 dolarów. Żeby się zwrócił typowy, niedrogi blockbuster (fajnie się je potem ogląda w domu) trzeba 50 milionów ludzi, którzy pójdą do kina. Nie trzeba sprzedać 50ciu milionów jachtów. Analogicznie streeming itp.

Popatrz jaka dziwna sytuacja - Ty się martwisz kto poniesie koszty wdrażania na rynku 8K, a firmy nie mają z tym problem. Pracują nad tym i chca to wdrożyć.

Widzisz, nie odróżniasz, że pracują nad tym tylko producenci telewizorów, i kompletnie nikt więcej.

Ale powtarzaj dalej, że "wszyscy na całym świecie pracują", może ktoś to kupi.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Wydań 8k klasyków nie będzie. Nowych filmów w 8k też nie będzie

... powiedział ten, kto sobie ubzdurał, że od jego opinii cokolwiek na światowym rynku w tej materii zależy.

Nie istnieje i nie jest rozwijany żaden nośnik, który mógłby służyć do komercyjnego wydawania materiałów w 8k

Podobno fizyczne nośniki są passe? Przyszłość to streaming. To jak jest w końcu?

Prace nad PCD trwają. Czy się przyjmie nie wiadomo.

A ile było jęczenia, ze 3D jest niepotrzebne, że za wcześnie, że nie ma kontentu, że zbyt drogie w produkcji...

I gdzie to 3D jest teraz?

Takie same jęczenie było przy wprowadzaniu HD. Przyjęło się? Tak.

Po pierwsze znowu, mam nadzieję że moderator ukróci to obrażanie użytkowników

Definicja obrażania: prezentowanie stanowiska i opinii odmiennych od tych, które @Ujemny uważa za słuszne.

w japonii z satelity będą nadawać koncert japońskiego disco?

Skąd to wiesz?

kolejną rzeczą - a kto pisze by trzymac filmy 8K na dyskach?! Kto kupuje UHD BD i trzyma to na dyskach?!

Na razie to netflix zaleca do swojego 4k (Którego za bardzo nie cenisz) minimum 25 Mb/s, przyjmując 4 razy większą objętość przy 8k (w badziewnych 23 klatkach) - mamy minimum 100 Mb/s do najbadziewniejszego 8k. Przyjmując polską średnią prędkość łącza stałego wynoszącą ~40 Mb/s - potrzebne jest potrojenie prędkości, przy czym 100 Mb/s to minimum, a nie średnia, więc generalnie potrzeba 4 krotnie szybszego internetu, żeby najbadziewniejsze 8k streemować. Nie są to jakieś abstrakcyjne wymagania, ale kila ładnych lat musi minąć.

Ale powtarzaj dalej, że "wszyscy na całym świecie pracują", może ktoś to kupi.

Powtarzaj dalej że "8K nie ma sensu", może ktoś to kupi.

W latach 80 czestym pytaniem audio maniaków było "ale po co" skoro "winyl jest lepszy" i "jest kaseta". Tego typu dyskusje miały miejsce.

Ja pamiętam zgoła inne wypowiedzi.

"Rewelacja!

Nie trzeba będzie płyty przekładać na drugą stronę!

Zmieści się więcej muzyki niż na kasecie C60!

Nic nie szumi i nie trzeszczy!

Nie będzie trzeba ustawiać igły by wybrać utwór!

Nie będzie trzeba kalibrować wkładki w gramofonie

ani kręcić śrubką by kąt głowicy w magnetofonie ustawić!

Praktycznie niezniszczalny nośnik z zawsze taką samą jakością muzyki!"

I dalej w ten deseń.

Kolega, który pierwszy miał odtwarzacz CD był zmuszany by jeździć z nim do innych kolegów, którzy mieli lepsze głośniki i wzmacniacze. Nikt nie pieprzył o "cyfrowym nalocie" i innych cudach dzisiejszego rozkapryszonego świata.

Co nie zmienia faktu, że po latach wróciłem do gramofonu i sobie nawet to chwalę. Przekładanie płyty na drugą stronę itd. nie jest już udręką, którą wyeliminowało CD Audio, a pewnym rodzajem rytuału sprawiającego przyjemność.

I kolejną rzeczą - a kto pisze by trzymac filmy 8K na dyskach?! Kto kupuje UHD BD i trzyma to na dyskach?!

Masz jakiś nosnik UHD BD w domu?! Od kiedy to treści streamowane trzeba będzie trzymac na dyskach?! Pokaż mi jaki to TV potrzebuje ogromnych dysków by streamowac treści w 4K?! Jaki to niby odbiornik posiada dysk dużej pojemności by korzystac z Netflix'a czy innych źródel?

Jaki to TV z prezentowanych 8K posiada dyski o dużej pojemności by dało się oglądac treści w 8K?!

Kolega zdaje się zapomniał jak wygląda jakość 4K z Netflixa czy Amazona w porównaniu do jakości UHD BD 4K. Pewno umknęło. ;)

Kochani!

Nie udzielam sie w tej dyskusji z racji absolutnego swego malkontenctwa w poodejmowanym temacie, ale docierają do mnie uwagi jako moderatora, że zbyt gorąca polemika zbyt często ostatnio zbacza w kierunku personalnych pyskówek.

Widze tutaj jedynie grono starych znających sie doskonale kolegów i dziwie sie, ze jednak nad merytoryczna dyskusja zaczyna przeważać personalna agresja.

Bardzo proszę weźcie moje uwagi moderatorskie pod uwagę w dalszej dyskusji.

Arka również o to proszę.

Dyskusja opiera sie na sporze, ale nie wolno brać każdej wypowiedzi interlokutora za podstępny atak na swą osobę.

Bardzo proszę ostudźcie troszkę temperaturę swych reakcji i agresje wypowiedzi.

Bobcat...

Ponawiam pytanie;

Bobcat chciałeś praktyki, no to teraz czysta praktyka o szczegółach, odpowiedz bez wykrętów.

Co z tego że Twój oczekiwany telewizor będzie w stanie pokazać czytelnie tak małe czcionki jak teraz widzisz na swoim laptopie (może nawet to co mam napisane w sygnaturze) skoro siadając od niego w rozsądnej odległości nic nie odczytasz?

Liczysz na to że odczytasz choć to co jest niżej: "Dodaj odpowiedź"? :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

To prawda. Gdy czasem użyję mojego tv 4K 55” jako monitora do komputera to ostatnie co robię to ustawienie natywnej dla tego tv rozdzielczości. Muszę z odległości pół metra patrzeć na ekran by cokolwiek odczytać a wzrok jak na mój wiek mam całkiem dobry.

Ale niech Bobcat się wypowie. Merytorycznie.

To prawda. Gdy czasem użyję mojego tv 4K 55” jako monitora do komputera to ostatnie co robię to ustawienie natywnej dla tego tv rozdzielczości. Muszę z odległości pół metra patrzeć na ekran by cokolwiek odczytać a wzrok jak na mój wiek mam całkiem dobry.

Ale niech Bobcat się wypowie. Merytorycznie.

Bo czcionka (wielkość) oraz całe GUI nie jest dostosowane do tak dużych przekątnych.

I masz rację, jak ja podłącze pod swój TV laptop to można sobie... nic nie da się odczytac z odległości 1 metra.

Ale GUI wszystkich urządzeń dostosowanych do TV 4K wyglądają rewelacyjnie. Apple TV 4K, Sony odtwarzacze UHD, menu wbudowane w TV, odtwarzacz` ARCAM UDP411.

Tam nie ma problemu z czymkolwiek bo GUI jest przygotowane z myślą o tak dużych przekątnych.

Swego czasu używałem monitor do pracy iiyama X4071UHSU. I po podłączeniu Mac Pro (cylinder) też wcale nie wyglądało to dobrze, Mac Book Pro - to samo.

A im wieksza przekątna tym gorzej dla GUI -mało czytelne.

Zawsze musiałem zmienić przy zwykłym korzystaniu z OS w ustawieniach na większą czcionkę i elementy systemu.

Ale to nie jest wyznacznik tego, że 4K czy 8K nie ma sensu w kwestii broadcastiung'u treści cyfrowych w UHD 4K czy 8K.

Zresztą w przypadku macOS można to sobie poprawić bawiąc się suwakiem w Preferencjach obrazu "rozdzielczość skalowalna".

Jak potrzebuję więcej miejsca na swoje projekty przy np. iMac Pro/MacBook Pro to zawsze przestawiam sobie na wyższą i mam mniejsze elementy GUI (tez trzeba czasem mocno wpatrywać się w drobne elementy) - ale zyskuję miejsce cenne na projekt.

Na dole fotki z iMac Pro i GUI w trybie normalnym i "więcej miejsca" (mało czytelne jak coś podesle na dropbox'a)

Widać różnicę przy reklamie Focal'a (mniejsze czcionki).

Ale wszystko co związane z broadcastingiem jest z automatu skalowane do odpowiedniej wielkości matrycy - nie zatracając swoich proporcji.

Dlatego nie jest tak, że np. z UDP411 nagle literki są malutkie i nieczytelne na 65" TV.

To tak nie działa jak przy podłączeniu lapa.

Dlatego czy podłączysz Apple TV 4K do 65" czy do 75" wygląda tak samo dobrze i widac wszystko z daleka czytelnie - bo GUI jest robione z myślą o dostosowaniu się automatycznym do dużych przekątnych.

Jestem ciekaw jak wyglądac będzie współpraca z Windowsem w tym temacie. Zamówiłem lapka z Win i sam się pokuszę sprawdzić to jak działa i jak z interfejsem systemu, i gry (włączę z ciekawości grę StarCraft'a) Z GTX 1080 nie powinno być problemu na 4K.

Już to pisałem - teraz każda ze stron wysuwa swoje argumenty - jak to w dyskusji bywa. I oczywiście dostrzegam zasadność Waszych argumentów za tym, że wprowadzanie 8K - kiedy 4K nie pokazało nawet w połowie swoich mozliwości - jest bezsensem i jedynie napędzaniem $ do kieszeni sprzedawców elektroniki.

Ale bez względu na to, ile nie uzyjemy argumentów przeciwko - to się nie zmieni.

I pomimo tylu czasem wzajemnych złośliwości - doskonale rozumiem Wasze stanowisko , a nawet przyznaję Wam racje (w jednym z pierwszych postów napisałem o tym, że chore jest wprowadzanie 8K kiedy 4K to popelina nie z powodu samych ekranów, a treści prawdziwie 4k - której po prostu nie ma).

Ale tego się nie da zatrzymać, machina 8K ruszyła i nawet rwanie włosów nie pomoże.

Dlatego uważam, że nie ma sensu sprzeczać się i udowadniać wyższości własnych racji nad racje cudze.

Ja obstawiłem rok 2022/2023 jako moment wejścia 8K na rynek konsumencki w rozumieniu 8K zaczyna zastępować odbiorniki 4K w sprzedaży.

Pomylę się - obiecuję solidnie przyznac się do pomyłki :)

Na dziś nie ma sensu kruszyć mieczy w temacie co do którego nasze gadanie i tak nic nie zmieni.

A pisanie ciągle tego samego też nic nie daje.

Dlatego pozostańcie Wszyscy w długim zdrowiu i poczekajmy te 4 lata!

A.

1 to tryb "więcej miejsca" - mniejsze GUI macOS

Powtarzaj dalej że "8K nie ma sensu", może ktoś to kupi.

Tak jak nikt nie kupi naszego przekonywania, że 8K wejdzie na rynek za te 4-5 lat.

Na to potrzeba czasu - a teraz jedynie przerzucamy się ciągle tymi samymi argumentami :)

Szkoda zdrowia :)

Dajmy temu czas, tak potrzebny by wyszło kto miał racje i kto się pomylił.

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-52523-0-67064600-1538604693_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja obstawiłem rok 2022/2023 jako moment wejścia 8K na rynek konsumencki w rozumieniu 8K zaczyna zastępować odbiorniki 4K w sprzedaży.

Co jakiś czas piszesz takiego ładnego posta, a potem gdzieś w środku całkowicie celowo walisz takie zdanie, że się człowiekowi flaki przewracają :)

Za 4 lata to mogą i telewizory 12k stać w marketach, bo to czy 8k stanie się standardem zależy od tego ile będzie treści produkowanych w 8k, a nie czy będą sprzedawać telewizory w 8k.

Wprowadzono odtwarzacze SACD, istnieją od lat, kupisz w każdym sklepie z odtwarzaczami, czy SACD jest standardem?

Od lat jest mnóstwo monitorów 4k, kupisz w każdym sklepie z monitorami, czy 4k jest standardem dla graczy?

Dokładnie tak, podawałem wczoraj linki że producenci przebierają nogami by doić forsę od jeleni dając im "nową jakość".....potrafią już w telefonach 4K zrobić w 13 calowych 8K....technologię produkcji matryc opanowali dawno, jaki problem za jakiś czas w miarę tanio wyprodukować telewizor?

SACD...dobre porównanie. :)

masz rację, jak ja podłącze pod swój TV laptop to można sobie... nic nie da się odczytac z odległości 1 metra.

Opisujmy to co zaobserwowaliśmy dokładnie.

Prosiłbym o precyzyjne określanie z jakiego powodu nie można odczytać, wypadało przypomnieć ile cali ma ten odbiornik 4K.

Przychodzą mi do głowy dwa pomysły;

- czcionka zbyt rozmazana dlatego nieczytelna

- czcionka zbyt mała i musimy zbliżyć się do ekranu by rozpoznać litery

Podajesz odległość stąd wniosek że to drugie jedynie wchodzi w grę, bo rozmazane litery z bliskiej odległości nie muszą być czytelniejsze.

Skoro tak to doskonały argument na to że już przy takich małych odległościach, już przy 4K zaczynają pojawiać się problemy z rozróżnialnością szczegółów. Nie muszę przypominać że 8K te problemy podwaja.

Już to pisałem - teraz każda ze stron wysuwa swoje argumenty - jak to w dyskusji bywa. I oczywiście dostrzegam zasadność Waszych argumentów za tym, że wprowadzanie 8K - kiedy 4K nie pokazało nawet w połowie swoich mozliwości - jest bezsensem i jedynie napędzaniem $ do kieszeni sprzedawców elektroniki.

Ale bez względu na to, ile nie uzyjemy argumentów przeciwko - to się nie zmieni.

Ja śnię????

Zaczynamy mówić tym samym językiem?

Jedna mała uwaga do dwóch ostatnich zdań....my nad tym (ja i inni mocno) ubolewamy, a np. @Bobcat problemu nie widzi i poddaje się bez reszty temu co marketing nam wmawia.

I pomimo tylu czasem wzajemnych złośliwości - doskonale rozumiem Wasze stanowisko , a nawet przyznaję Wam racje (w jednym z pierwszych postów napisałem o tym, że chore jest wprowadzanie 8K kiedy 4K to popelina nie z powodu samych ekranów, a treści prawdziwie 4k - której po prostu nie ma).

Ale tego się nie da zatrzymać, machina 8K ruszyła i nawet rwanie włosów nie pomoże.

Znowu pełna zgoda...pamiętam ten pierwszy post choćby dlatego że to jedyny przy którym postawiłem laika, jedyny przy którym @Bobcat jego nie postawił. :))))

Znowu mała uwaga do ostatniego zdania, machina może ruszać z kopyta lub ociężale....tak jest z machinami. :))

Co tą machinę najpierw przytrzyma w blokach startowych, potem na uwięzi, co na długie lata stanie się "kamieniem u nogi" tej machiny przypominać nie trzeba.

Dlatego uważam, że nie ma sensu sprzeczać się i udowadniać wyższości własnych racji nad racje cudze.

A co począć z @Bobcat?

Pozostawić go w nieświadomości....proponowaliśmy mu szereg testów na to by sprawdził że myli się co do tego że my teoretyzujemy, że to co podajemy nic wspólnego z praktyką nie ma.

Zamilkł nawet wtedy gdy prosty test na rozdzielczość z laptopem przedstawiłem.....za jakiś czas znowu napisze że wielkość ekranu nie ma znaczenia przy większych rozdzielczościach a 4K będzie porównywał do HD Ready choć żadnego sensu to porównanie nie ma.

Również 4K nie jest i nie będzie bardziej przejściówką niż obecne HD.

Jak do niego z tymi prawdami dotrzeć??

Jak powstrzymać go by nie dezinformował w tych sprawach??

Tak mam że zawsze podaję przykłady na swoje słowa, teraz sami na przykładzie osądźcie, czy można tolerować takie (z których @Bobcat się nigdy nie wycofał) wpisy?

Bobcat dnia 15.10.2014 - 15:31 napisał

"Jest to tak zwana "teoria czysta". W praktyce, wchodząc do marketu gdzie na przeciwległym końcu jest ściana telewizorów - można z kilkunastu czy nawet ponad dwudziestu metrów rozpoznać bez pudła na którym leci obraz Full HD, a na którym SD."

Jasne, jeśli masz dobrą lornetkę to tak, ewentualnie jesli materiał SD jest skompresowany do rozmiaru dyskietki. Jeśli weźmiemy pod uwagę doskonały materiał SD, doskonały Full HD i doskonały UHD to jest dokładnie tak jak napisałem. To praktyka z której wynika teoria. Dlatego dopóki nie wejdziemy w odopowiedni gabaryt wyświetlacza to ani nam 4K nie potrzebne do szczęścia, ani tym bardziej 8K.

Po 2 pod hasłem 8K nie jest tylko i wyłacznie ukryta jako polepszenie jakości - ROZDZIELCZOŚĆ, i tu też mijasz się z faktami. Pisane to było setkę razy, że ma nastąpić rozwój technologii dziś obecnych pod symbolem/nazwą HDR oraz mn. rozwijanie zdolności ekranów do wyświetlania coraz jaśniejszych punktów. Zapewne kilka technologii nowych też się trafi jak rozwój kodeków treści cyfrowych itd.

Panie Moderatorze, nie przystoi szerzyć dezinformacji, którą już dementowałem na poprzedniej stronie.

Ukryta Zawartość

I to wynika z normy

Ukryta Zawartość

Zatem 8K sprowadza się wyłącznie do aspektu rozdzielczości (o tym powyżej), którego wykorzystanie zależy od odległości widza od ekranu (z tym jak widzę też się zgadzamy).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie przystoi szerzyć dezinformacji,

Wraz z nadejściem 8K zastosowane mają być nowe rozwiązania obejmujące obecne pod wspólną nazwą HDR.

Nie będą zapewne te technologie stosowane do matryc 4K, a już do nowych.

Co to ma byc i z czym się to będzie "jadło" - proszę mnie nie pytać.

W tym roku toczyła się ciekawa rozmowa na jednym z paneli tematycznych mn. obejmująca SL-HDR1/2/3 i przyszłości HDR.

Rozwój niektórych z rozwiązań ma przypadać na okres wprowadzania 8K i nie będą one implementowane do odchodzących odbiorników 4K.

Wybacz Kolego, to nie moje słowa. Ja z przyjemnościa chciałbym znaleźć się w sklepie gdzie ktoś mi powie "wydaj 20K na najlepszy odbiornik na świecie, który juz na zawsze będzie najlepszym i nic się nie zmieni w temacie technologii"

I o tym wspominałem w temacie o którym wspominasz (cytujesz).

Dla mnie temat 8K we wzajemnej dyskusji został wyczerpany, bo nie dostrzegam ze swojej strony potrzeby prowadzenia wojny w temacie, co do którego mam swoje poglądy, ale dostrzegam także wiele zasadnych argumentów z drugiej.

Trzeba po prostu przyjąć za oczywiste 2 rzeczy - 4K jeszcze się nie przyjęło w takiej formie, w jakiej byśmy tego oczekiwali i kolejny 8K nadchodzi szybciej nawet, niż byśmy chcieli.

Do tego 8K kulawe i jak z początkami 4K - bez sensownej treści w ilości zadowalającej konsumenta. Ale jak każda technologia i ta przyszła - nabierze tempa i da realne pozytywne korzyści dla konsumentów.

Miłego dnia.

...nie przystoi szerzyć dezinformacji, którą już dementowałem na poprzedniej stronie.

I to wynika z normy

Ukryta Zawartość

Panie Macieju nie tylko Pan to prostuje i z tego co pamiętam nie pierwszy raz na poprzedniej stronie Pan prostował.

Stąd zdziwienie moje że można w kółko to samo....

Ta norma też była przytoczona....nie chciałem popierać tego podobnym linkiem by nie denerwować @Bobcat....strasznie nisko ceni Wikipedię. :)

Wraz z nadejściem 8K zastosowane mają być nowe rozwiązania obejmujące obecne pod wspólną nazwą HDR.

Co to ma byc i z czym się to będzie "jadło" - proszę mnie nie pytać.

Zwykło się mówić; "co będzie a nie jest nie pisze się w rejestr".

Na razie mamy to co niżej;

Ukryta Zawartość

Jak widać to w 4K jest HDR co ma być w 8K też wiadomo, to samo co w 4K....może kiedyś 120 klatek na sekundę będzie te technologie różnić....tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko z czego w związku z tym wy się cieszycie? Że zapłacicie więcej za rozdzielczość, której nikt nie potrzebuje, a która zostanie przepchnięta dzięki wymuszonemu powiązaniu jej z innymi ficzerami, które z powodzeniem i niższym kosztem mogłyby być zaaplikowane w telewizorach 4k?

Ale jak każda technologia i ta przyszła - nabierze tempa i da realne pozytywne korzyści dla konsumentów.

Takie korzyści, że zapłacisz więcej i dostaniesz później coś co mógłbyś mieć wcześniej i taniej w 4k.

Czysty altruizm.

Jeszcze jedna ciekawa kwestia.

Załóżmy mamy tv 4k. siedzimy w sweet spocie, żeby rozkoszować się tymi wszystkimi detalami.

Ale materiały 4K to mniejszość, więc generalnie większość wideo to FHD oglądane z odległości z której doskonale widać wszystkie niedostatki. No ale rozdzielczość spadła tylko 4 razy...

Teraz mamy tv 8k, siedzimy w sweet spocie, żeby rozkoszować się tymi wszystkimi detalami 8k - poniżej 1m.

Ale niestety materiały 8k to promil, materiały 4k to mniejszość, większość to ciągle FHD oglądane z odległości z której doskonale widać wszystkie niedostatki. Wszystkie niedostatki 16 krotnego spadeku rozdzielczości podziwiane z 1 metra :)

Jak sobie z tym ludzie będą radzić? Będą przenosili kanapę z 3 metrów na metr w zależności od jakości materiału? Będą zaciskać zęby i oglądać FHD z metra? Może hiendowcy będą mieli jeżdżące w przód i w tył fotele, ale reszta? Zrezygnują z oglądania kontentu poniżej 4k?

Czy może machną ręką i powiedzą: to ja poczekam, aż wszystko będę mógł oglądać z 3m?

może kiedyś 120 klatek na sekundę będzie te technologie różnić

HDMI 2.1 nieskompresowane 8k daje tylko w 30 fpsach, powyżej musisz kompresować :)

HDMI 2.1 nieskompresowane 8k daje tylko w 30 fpsach, powyżej musisz kompresować :)

Trwają prace na fantastycznym (wg. zapowiedzi) kodekiem JEM.

JEM pozwalać ma na osiągnięcie takiej samej jakości obrazu jak HEVC, ale umożliwi oszczędności na paśmie przesyłu danych z minimum 35-proc. lub w większości przypadków 60-proc.

Pokazuję rozwój i dlatego piszemy/rozmawiamy o technikach jakie mają szansę wejść w najbliższym czasie i ułatwić życie mn. z treściami 8K.

Jak to będzie wyglądać w praktyce i w ostateczności? Zapewne przy wprowadzeniu 8K jako odbiorników dla każdego i sam HDMI ulegnie zmianie i zwiększy się przepustowość.

Kwestia czasu.

Jak to będzie wyglądać w praktyce i w ostateczności?

Takie MP3 do oglądania?

Tamto głusi nie rozpoznają, a to ci co nie widzą....oni wszyscy pieją z zachwytu.

Żartuję trochę....a nóż, widelec. :))

Każdy wizyjny materiał cyfrowy dla szarego luda jest kompresowany stratnie. Czyli upraszczając jest to takie "mp3".

Nawet zapis wizyjny na bluray 4K jest poddawany stratnej kompresji.

Różnice w zasadzie wynikają głównie z bitrate. Dlatego póki co wizja ze streamu będzie zawsze gorsza niż z BD, który pozwala na wyższy bitrate bez potrzeby posiadania łącza internetowego 50+ Mbs.

Czy to, że za kilka lat będzie cała masa wyświetlaczy o rozdzielczości 8K oznacza, że dzięki 8K zmienią się inne walory? No kurde, zupełnie nie. To są równoległe, niezwiązane ze sobą rzeczy. To tak jakby biadolić, że dzięki 4K pojawił się HDR, podczas gdy już od czasów wczesnego HD materiały RAW z kamer pozwalają na tworzenie takiej treści, a 1/2 studiów postprodukcyjnych do dziś robi HDR na podglądzie w Full HD. Te rzeczy są ze sobą nie powiązane, więc uprasza się o niewrzucanie ich do jednego wora.

e rzeczy są ze sobą nie powiązane, więc uprasza się o niewrzucanie ich do jednego wora.

Ale koreańcy dla naszego dobra (i dla rozwoju techniki) je ze sobą powiążą, za co winniśmy im wdzięczność i podziw :)

zapłacicie więcej za rozdzielczość, której nikt nie potrzebuje

Czy potrzebuje zdecyduje rynek za pomocą "kartki wyborczej" jaką w tej konkretnej sprawie są portfele klientów.

zostanie przepchnięta dzięki wymuszonemu powiązaniu jej z innymi ficzerami, które z powodzeniem i niższym kosztem mogłyby być zaaplikowane w telewizorach 4k?

Mogły być zaaplikowane w telewizorach 4K. Ale nie zostały. I nie będą. W 8K natomiast będą. Musisz się z tym pogodzić i jakoś nauczyć żyć.

Ale koreańcy dla naszego dobra (i dla rozwoju techniki) je ze sobą powiążą, za co winniśmy im wdzięczność i podziw :)

Powiążą w ten sposób, że flagowe TV gdzie będzie najlepiej działał HDR, WCG i HFR będą miały tylko i wyłącznie rozdzielczość 8K. Tak, to nieuniknione. Nie zmienia to faktu, że z samego waloru rozdzielczości skorzystają tylko Ci, siadający bliżej ekranu niż ~2cm/cal. Czyli dla znacznej części nabywców fakt 8K pozostanie całkowicie bez znaczenia.

P.S. Snuliście tutaj ciekawe rozważania na temat wygody tak bliskiego siadania ekranu, by robić faktyczny użytek z rozdzielczości. Bardzo dokładnie i merytorycznie opisał to kolega z forum @qbakos na swoim blogu:

Ukryta Zawartość

Mogły być zaaplikowane w telewizorach 4K. Ale nie zostały. I nie będą. W 8K natomiast będą. Musisz się z tym pogodzić i jakoś nauczyć żyć.

A czy ja muszę nauczyć się żyć z tym, że nie uzyskam od Ciebie ani jednej merytorycznej odpowiedzi na swój post?

Ukryta Zawartość

Bardzo dokładnie i merytorycznie opisał to kolega z forum @qbakos na swoim blogu:

O, fajnie, pokrywają się nam obliczenia ;)

Przy czym rozumiem, ze tekst był pisany lata temu i jeszcze wtedy matryca ~80" były czymś niewyobrażalnym, a dziś już koło ~10k można taką łyknąć - stąd zapewne mój większy optymizm co do sensowności 4k, zwłaszcza gdyby udało się utrzymać w najbliższych latach aktualne tempo wzrostu matryc.

Te rzeczy są ze sobą nie powiązane, więc uprasza się o niewrzucanie ich do jednego wora.

Ale to jedyna możliwość trwania przy swoim.

A dlaczego DWÓCH protagonistów (a może już tylko półtora protagonisty) tak zaciekle broni straconych pozycji, to rzecz zagadkowa...

Są na tyle inteligentni, żeby zrozumieć rzeczowe argumenty, ale ze wszystkich sił starają się tego nie zrobić.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ale to jedyna możliwość trwania przy swoim.

A dlaczego DWÓCH protagonistów (a może już tylko półtora protagonisty) tak zaciekle broni straconych pozycji, to rzecz zagadkowa...

Są na tyle inteligentni, żeby zrozumieć rzeczowe argumenty, ale ze wszystkich sił starają się tego nie zrobić.

Myślenie życzeniowe.

Teoretyzujcie sobie. 8K i tak będzie królowało na rynku.

8K i tak będzie królowało na rynku.

króluje na rynku to DVD :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam od razu przejdę z HD na 16K....8K to przejściówka kupowanie takich telewizorów to strata kasy. :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.