Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie widzę że ten wątek nie ma końca :)

Bobcat trochę Cię nie rozumiem. Piszesz, że jesteś entuzjastą 8K, a za chwilę stwierdzasz, że jednak robi się z ludzi idiotów wciskając im to na siłę... bo przecież i tak wprowadzą co chcą, a 4K za kilka lat nie będzie na półkach. Rozumiem, że Ty zamierzasz podążać z tym prądem, bo TAK? Bo zobaczyłeś gdzieś tam filmik w 8K, który wywołał efekt WOW? Czy to nie trochę za mało? Sam przyznajesz, że kupujących da się prosto oszukać takimi tanimi zagrywkami, a jednak nadal w to brniesz.

A nie lepiej ludzi choć trochę uświadomić, że to całe 8K nie jest im do niczego potrzebne? Może jeśli sprzedaż będzie znikoma to marketingowcy jednak pójdą po rozum do głowy, że to może jednak nie ten kierunek. Rynek to w końcu my, a nie wyłącznie producenci sprzętu, bo dla kogo to niby produkują... piszesz trochę jakbyśmy nic nie mogli, bo wszystko i tak nam się z góry narzuci... co to w ogóle za teoria?

A 8K czy się komuś podoba czy nie i tak wjedzie - choćby i napisał 10000000000000000 negatywnych opinii.

No właśnie nie wejdzie jeśli nikt nie będzie tego kupował. Dajcie sobie dalej wmawiać, że upscaling do 8K da super obraz... gdyby choć trochę tak było to nadal oglądalibyśmy SD upscalowane do 4K i każdy byłby szczęśliwy, bo po co natywna rozdzielczość jak wszystko można przeskalować.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

A nie lepiej ludzi choć trochę uświadomić, że to całe 8K nie jest im do niczego potrzebne?

A ja myślę że za 20-30 lat ci co dożyją będą się śmiać z tych dyskusji. 8K będzie obecne nawet w tabletach i telefonach nawet jeżeli większość treści odtwarzana na tych urządzeniach nie będzie w wersji 8K. Trochę tak jak z tym audio opisanym wcześniej w którym materiałów z rejestracjami powyżej 20 kHz nie ma ale sprzęt działa do znacznie wyższych częstotliwości czasem nawet powyżej 100 kHz i hobbyści uzasadniają potrzebę tak szerokiego pasma w sprzęcie domowym ;-).

Może jeśli sprzedaż będzie znikoma to marketingowcy jednak pójdą po rozum do głowy, że to może jednak nie ten kierunek.

Rozum jest silnie związany z kosztami. Jak będą wysokie to rozwój się ograniczy, jak będą niskie to rozwój pójdzie ponad 8K. Już są pierwsze sygnały o 16K.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@qbakos

Nie ma żadnej sprzeczności. Potwierdzam, jestem entuzjastą 8K. I negatywna kampania, jakiej świadkami jesteśmy choćby tutaj nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Entuzjastą pozostanę.

Spory jednak odsetek klientów pozwala się manipulować marketingowcom. Trzeba ich więc jakoś zmotywować, a służyć temu będzie umieszczanie dodatkowych (poza rozdzielczością) funkcjonalności polepszających obraz wyłącznie w 8K, aby różnica była jak największa. Ja mając do wyboru tak samo "nafaszerowany" wspomnianymi dodatkami 4K i 8K bez chwili zastanowienia wybieram to drugie. Czy przeciętny nabywca zdecyduje tak samo? To nie jest oczywiste. Dlatego trzeba stworzyć sytuację, że różnica jakości obrazu na obydwu będzie natychmiast widoczna.

Uświadamiać że 8K jest im do niczego niepotrzebne? Jest to nieprawda, ale nawet gdyby była - po co? Skoro można na tym zarobić? Gospodarka rynkowa jest napędzana popytem. Więc trzeba go kreować i podtrzymywać.

Bobcat a zdajesz sobie sprawę z tego że na dokładnie takie 8K jakie na pokazie widziałeś może Ciebie zwyczajnie przez długie lata nie stać?

Mówisz sam że wszystkie bajery będą tylko w 8K, ja ci gwarantuję że TYLKO w klasie premium, zdajesz sobie sprawę ile to będzie kosztowało? :))

Rzucą a i owszem jakieś 8K dla ubogich, ale na takie coś co widziałeś (w rozsądnej cenie) przyjdzie ci długo poczekać....tak długo że może lepiej już zaczynaj się przekonywać do przejściówki. :)))

A ja myślę że za 20-30 lat ci co dożyją będą się śmiać z tych dyskusji. 8K będzie obecne nawet w tabletach i telefonach nawet jeżeli większość treści odtwarzana na tych urządzeniach nie będzie w wersji 8K.

A kto tu mówił o takim przedziale czasowym....wtedy śmiać się będziemy (jak dożyję) z tej telewizji 8K bez trzeciego wymiaru.

Już teraz możliwe jest wykonanie w tabletach 8K skoro w telefonach już dawno 4K było.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Bądź uprzejmy troszczyć się o finanse swoje. Nie innych osób. Sam przytoczyłeś opinię, jakoby wyprodukowanie telewizora 4K było tańsze niż FHD. Więc (jeśli to prawda) można wydedukować że 8K będzie jeszcze tańszy. A ponadto pragnę dodać, że niektórzy nie trwonią kasy na jakieś tam przejściówki.

Ile kosztowały pierwsze plazmy? A ile ostatnie? Ile kosztowały pierwsze LCD? Ile kosztują obecne? Tak więc nie demonizujmy.

A kto tu mówił o takim przedziale czasowym....wtedy śmiać się będziemy (jak dożyję) z tej telewizji 8K bez trzeciego wymiaru

To bardzo prawdopodobne, o ile nie będzie wojny ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Widać że mało czytasz ten temat....tu działania wojenne od wielu dni trwają. :))

@Bobcat

I tego się trzymajmy, że tylko względy finansowe usprawiedliwią taki obrót spraw.

Nie mam nic przeciw temu bym kupował tanią matrycę 8K zamiast droższej 4K.....zauważ jednak że to ma miejsce w największych telewizorach kupowanych przez nielicznych....minie wiele lat kiedy zmieni się mentalność ludzi i będą kupować tak licznie że wpłynie to na większą zmianę cen by to trafiło pod strzechy.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ceny plazm i LCD bardzo szybko zjechały w dół z początkowych astronomicznych poziomów. Czy widzisz racjonalne wytłumaczenie dlaczego tutaj miałoby być inaczej? Zwłaszcza gdy do grona graczy (producentów telewizorów 8K) dołączą Chiny?

Uprawiasz czarnowidztwo.

Widać że mało czytasz ten temat....tu działania wojenne od wielu dni trwają.

Nie o takich działaniach myślałem, tylko o prawdziwych.

Patrz co wyżej (ostatnie zdanie) napisał Bobcat. :))

Myślmy pozytywnie.

Bobcat zapominasz że to kolejna rewolucja w sprzęcie....nie wszyscy jeszcze w HD weszli....a tu 8K.....musiałby sprzęt być niezwykle tani....dochodzą większe koszty nadawania, nośników itd, itp.....cięcie kosztów produkcji matryc czy całych telewizorów też dojść może do ściany.

Czy nie jestem realistą?

A jeśli już coś mówimy o modelach 8K premium to (jak sądzę) będą to OLED czy może również QLED. Jak wynika z umieszczonego przez Ciebie materiału prognoza na cały 2018 przewiduje, że będzie to raptem 1.1% (OLED) + 1.4% (QLED) = 2.5% rynku. Podstawowa oferta 8K na rynku to będzie LCD, półka środkowo-wyższa będzie wyposażona w pełne tylne podświetlenie i lokalne wygaszanie dla głębszej czerni i lepszego kontrastu. Więc nie obawiałbym się przesadnie wysokich cen. Ale bajery takie jak HDR, 120 fps czy kolory 2020 będą standardem we wszystkich.

Musiałby być tani? I będzie. Zauważ że 4K 55" dziś kosztuje tyle samo (lub nawet mniej) niż FHD 42" siedem lat temu.

Nie wszyscy do dziś w HD weszli? To co? Czekać aż wejdą? Bądźmy poważni.

Nie wchodzą i niektórzy pewnie jeszcze długo nie wejdą, bo się nie opłaca, niektórzy co weszli też kalkulują....wejść w 4K czy nie?

O 8K tylko nieliczni myślą, to śpiew przyszłości, rozwinąć ma się szansę gdy jakiś rynek produkcji w tym formacie się pojawi i będzie w miarę TANI. :)

Nie chce mi się sprawdzać czy nie mylisz się co do tych cen.... :))

Sprawdziłem wczoraj że w cenie mojego HD którego kupiłem niespełna 3 lata temu kupiłbym już 4K takiego samego rozmiaru.....czy lepsze tego nie wiem....co na tym bym zyskał, nic lub prawie nic. :)))

Nie chce mi się sprawdzać czy nie mylisz się co do tych cen.... :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

42" LCD FHD kosztował w 2011 dokładnie tyle samo.

Ukryta Zawartość

Mam przez to rozumieć że za siedem lat celujesz w 8K 75 cali? :)

Masz kolejny problem, bo wprowadzono 4K ponad 10 lat po HD....co będziesz oglądał? :))

Próbujesz prowadzić rozmowę na zasadzie "do czego by się tu jeszcze przyczepić?". Podałeś w wątpliwość moją informację, że dziś 4K 55" kosztuje tyle samo co FHD 42" siedem lat temu. Więc udowodniłem jej prawdziwość.

Nie zastanawiałem się jeszcze nad rozmiarem mojego przyszłego 8K. Owszem, 4K wprowadzono 10 lat po HD. Aktualny rozwój sytuacji dowodzi jednak, że 8K będzie znacznie wcześniej.

Nie rozumiem pytania co będę oglądał? Masz na myśli sprzęt czy materiał?

• Moderatorzy

Oglądałem wczoraj Hana Solo.

Mam 47 cali 1K. Próbowałem oglądać z 2 metrów ale się męczyłem.

Odjechałem na 2,5 metra. I było OK. Piszę o oglądaniu "skupionym" gdybym miał oglądać do kotleta to odjechałbym jeszcze trochę.

Sądzę , że gdybym się przesiadł na 55 cali to musiałbym oglądać przynajmniej z 3,5 metra.

Chodzi mi o normalne oglądanie filmu, nie o podziwianiu kolczyków aktorki.

Z nowymi tv naprawdę zastanowiłbym się nad zmianą formatu na 21:9 i opcjonalnymi bocznymi czarnymi pasami w 16:9

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Musiałby być tani? I będzie. Zauważ że 4K 55" dziś kosztuje tyle samo (lub nawet mniej) niż FHD 42" siedem lat temu.

Ja bym zwrócił uwagę na inną rzecz. Przed masową dominacją matryc 4K na rynku stosunkowo łatwo było nabyć tzw. tani i dobry TV z przyzwoitym kontrastem i matrycą 120Hz. Pamiętam jak 4 lata temu testowałem Samsunga H6400, który za 55" kosztował ok. 3500zł. Później, gdy 4K pchało się już wszędzie praktycznie zaginął taki segment wyświetlaczy i za 120Hz trzeba było płacić słono. Dopiero w 2018r. mamy NU8002, który niedługo po debiucie zszedł do ceny owego H6400.

O ile przejście 1080p -> 4K miało jeszcze większe uzasadnienie tak w przypadku 4K -> 8K będzie z tym dużo, dużo ciężej, a zwiększenie liczby pikseli ponownie spowoduje zniknięcie segmentu tanich i dobrych ekranów. 120Hz będzie wyłącznie w wysokich liniach premium. Tak mniej więcej wygląda cena za postęp. Sugeruję nabywać wyświetlacze 4K zanim trzeba będzie zapłacić dwa razy więcej za porównywalne 8K...

Pamiętam jak 4 lata temu testowałem Samsunga H6400, który za 55" kosztował ok. 3500zł.

Również to pamiętam bo ten test czytałem, pamiętam też jak przestrzegano przed pewną jego techniczną wadą....zignorowałem to i teraz muszę z tym żyć. :(

Co nie znaczy że mnie na razie cieszy i potwierdzam, to wyjątkowo dobry jak na tak tani telewizor, zwłaszcza doskonale jak na ten segment wyposażony.

Pamiętam jak kastrowano kolejne wersje, najpierw z doskonałego żyroskopowego pilota, potem wykorzystano pretekst (zejście z 3D) by z matryc 120 Hz ogołocić.....spóźniłem się na ostatnie plazmy dlatego trzy lata temu kupiłem 50 cali za ok. 2400....to i teraz byłaby niezła okazja gdyby nie ten feler który już się (na szczęście) nie pogłębia i teraz mniej mi już dokucza. :))

Tak jak pisałem, nie będą telewizory tanieć w nieskończoność....tak jak pisał poprzednik jakiejś radykalnej obniżki 4K raczej bym się na razie nie spodziewał....może jak 8K zacznie je wypierać. A kiedy będą w przyzwoitych (na przeciętną kieszeń) cenach 8K?

Próbujesz prowadzić rozmowę na zasadzie "do czego by się tu jeszcze przyczepić?". Podałeś w wątpliwość moją informację, że dziś 4K 55" kosztuje tyle samo co FHD 42" siedem lat temu. Więc udowodniłem jej prawdziwość.

Bobcat myliłeś się tyle razy że nie powinieneś się dziwić że do informacji jakie podajesz muszę podchodzić z rezerwą.

Tym się różnimy że ja potrafię się się do błędu przyznać....pisałem że "nie chce mi się tego sprawdzać czy się nie myliłeś" bo to co pisałeś traktowałem jako możliwe, zdawało mi się jednak (jak ostatnio byłem w MM) że nie były te ceny aż tak niskie, stąd te wątpliwości.

Nie zastanawiałem się jeszcze nad rozmiarem mojego przyszłego 8K. Owszem, 4K wprowadzono 10 lat po HD. Aktualny rozwój sytuacji dowodzi jednak, że 8K będzie znacznie wcześniej.

Nie rozumiem pytania co będę oglądał? Masz na myśli sprzęt czy materiał?

A warto się nad rozmiarem zastanowić, oj warto. Zwłaszcza że te 8K widziałeś na czterokrotnie większym ekranie jak ten do którego się przyzwyczaiłeś.

Myślisz że na mniejszym będzie równie rewelacyjnie?

Zapewniam Ciebie z zapasu rozdzielczości na mniejszym nie skorzystasz. :))))

Pisałeś o 8K w 2020r, dobrze pamiętam?......podtrzymujesz to?

Od początków HD do 4K mija 10 lat....w zasadzie w tym roku tak na poważnie to 4K ruszyło, liczysz aż na takie przyspieszenie??

Pytań to ja nie rozumiem...co ci da oglądanie sprzętu bez materiału?

Masz pewność że tego materiału będzie dość, już za dwa lata ? :)))

A ja zrozumiałem pytanie Bobcata i odpowiem:

Jakby teraz kupił tv 8k, to przez 10 lat będzie oglądał tylko swój telewizor, bo o telewizji w 8k mógłby zapomnieć.

Nie jest tak źle. Będzie mógł oglądać kilka zapętlonych powtarzanych na okrągło materiałów NHK.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Nie tylko, może sobie kupić jakiś aparat fotograficzny i rozkoszować się przez ten czas zdjęciami....może też kupić kamerę 8K i sam sobie coś "nakręcić". :))

Żart?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W streamingu może też coś znajdzie...

Kiedyś, żeby pobrać film z internetu, trzeba było zostawić włączony komputer z nastawionym pobieraniem na całą noc. Może te czasy wrócą...?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Sugeruję nabywać wyświetlacze 4K zanim trzeba będzie zapłacić dwa razy więcej za porównywalne 8K...

Dziękuję, nie skorzystam. Postaram się dociągnąć z tym co mam do 8K. Jedynie w przypadku awaryjnym gdyby obecny sprzęt podziękował mi wcześniej za współpracę i byłbym zmuszony kupić coś nowego - zdecydowałbym się na 4K. Podkreślam że byłaby to sytuacja przymusowa, a decyzja podjęta wbrew sobie.

Ale jak widzę potwierdzasz, że przy wprowadzaniu nowości tylko one są wyposażone w komplet innych pożytecznych parametrów i funkcjonalności. Poprzednie są ich natychmiast pozbawiane.

Nie jest tak źle. Będzie mógł oglądać kilka zapętlonych powtarzanych na okrągło materiałów NHK.

Skąd pewność że NHK ma tak mało do pokazania i będzie zmuszona nadawać w kółko to samo? Masz jakąś informację źródłową w tej sprawie?

W streamingu może też coś znajdzie...

Kiedyś, żeby pobrać film z internetu, trzeba było zostawić włączony komputer z nastawionym pobieraniem na całą noc. Może te czasy wrócą...?

Czyżbyś nie zauważył, że od tamtego czasu szybkość łączy się zwielokrotniła?

• Moderatorzy

Czyżbyś nie zauważył, że od tamtego czasu szybkość łączy się zwielokrotniła?

Chciałem światłowód, ale dostawcy nie przewidują takiej usługi na moim osiedlu (miasto wojewódzkie)

• Moderatorzy

Ciekawe, kiedy pociągną światłowód do Koziej Dolnej???

Będzie 5G za free :)

Chciałem światłowód, ale dostawcy nie przewidują takiej usługi na moim osiedlu (miasto wojewódzkie)

Myślę że to kwestia czasu.....u mnie też to długo trwało, niespodziewanie ruszyło" z kopyta" i się kilka dni temu doczekałem.

Być może nie tak dawno modernizowali tradycyjne linie tam gdzie mieszkasz i na razie za wcześnie im tam znowu inwestować w światłowód.

Nowe modernizacje przeprowadzają już po światłowodzie.....widziałem już takie na osiedlach domków jednorodzinnych na obrzeżach średniego miasta. Tylko się podłączyć.

Tyle tylko że na razie nie poraża gwarantowaną prędkością. Mi (moim dzieciom w zasadzie) na razie wystarcza....co dalej (gdybym tak chciał 8K) zobaczymy. :)))

Tyle w tym temacie, bo jest do tego stosowniejszy.

Ukryta Zawartość

Maciej Koper dnia 07.10.2018 - 02:03 napisał

"Sugeruję nabywać wyświetlacze 4K zanim trzeba będzie zapłacić dwa razy więcej za porównywalne 8K..."

Dziękuję, nie skorzystam. Postaram się dociągnąć z tym co mam do 8K. Jedynie w przypadku awaryjnym gdyby obecny sprzęt podziękował mi wcześniej za współpracę i byłbym zmuszony kupić coś nowego - zdecydowałbym się na 4K. Podkreślam że byłaby to sytuacja przymusowa, a decyzja podjęta wbrew sobie.

Bobcat zapytam znowu, choć na pytania nie odpowiadasz, niełatwe?

Na moje ostatnie w ogóle, ani słowem....aż tak trudne te pytania???

Spodziewasz się takiego obrazu jak na tym prototypowym jaki oglądałeś i liczysz jakieś rozsądne pieniądze wydać?

Za dziesięć lat, tyle zamierzasz czekać? :)))

Ale jak widzę potwierdzasz, że przy wprowadzaniu nowości tylko one są wyposażone w komplet innych pożytecznych parametrów i funkcjonalności. Poprzednie są ich natychmiast pozbawiane.

Wydajesz się tym cieszyć że koncerny robią nas i z nas ..... ?

Less dnia 07.10.2018 - 08:54 napisał

"Nie jest tak źle. Będzie mógł oglądać kilka zapętlonych powtarzanych na okrągło materiałów NHK."

Skąd pewność że NHK ma tak mało do pokazania i będzie zmuszona nadawać w kółko to samo? Masz jakąś informację źródłową w tej sprawie?

"Nie spodziewam się żadnych kolorowych pasów na ekranie, które mogłyby wskazywać, że nie mamy nic do pokazania - żartował Yukari Haysahi z NHK. - Szybko posuwamy się naprzód z ofertą programową 4K i wyprodukowaliśmy też dużo treści 8K."

Bobcat czytaj; wyprodukowali TEŻ coś w 8K....a nie TYLKO jak insynuujesz. CZYTAJ DALEJ I ZAPAMIĘTAJ!

"Na 1 grudnia br. gotowe ma być około 300 programów w UHD, a ponieważ kanał 8K ma być flagową pozycją w portfolio NHK, będzie oferować również treści o charakterze informacyjnym (początkowo w 4K). Co ciekawe NHK zaprosiło ponad 50 japońskich twórców, z których wyłoniło pięciu - do zasugerowania pomysłów, w jaki sposób twórczo wykorzystać 8K."

Czytaj więcej na:

Ukryta Zawartość

Należy się spodziewać wielu japońskich atrakcji.....niestety nie podano konkretnie ile z tych 300 w 4 a ile w 8K.

Zacieram ręce na to niżej;

"Nowy kanał 8K od NHK pokaże m.in. koncert japońskiego zespołu rockowego Sakanaction..."

W oczekiwaniu na 8K....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

aż tak trudne te pytania???

Nie. Raczej bezsensowne.

Spodziewasz się takiego obrazu jak na tym prototypowym jaki oglądałeś

Tak.

i liczysz jakieś rozsądne pieniądze wydać?

Każdy określa we własnym zakresie jakie kwoty są dla niego rozsądne, a jakie już nie.

Za dziesięć lat, tyle zamierzasz czekać?

Nie zamierzam i nie będę. Obserwując rozwój akcji w temacie 8K i gwałtowne przyspieszenie jakie w ostatnich miesiącach nabrała - można być pewnym, że będzie to ułamek tego czasu jaki wymieniłeś.

Wydajesz się tym cieszyć że koncerny robią nas i z nas ..... ?

To, co napisałem jest stwierdzeniem faktu. Nigdzie nie ma tam mojego stosunku do sprawy.

"wyprodukowaliśmy też dużo treści 8K."

Bobcat czytaj; wyprodukowali TEŻ coś w 8K....a nie TYLKO jak insynuujesz. CZYTAJ DALEJ I ZAPAMIĘTAJ!

Klasyczny przykład manipulacji. Nie wyprodukowali COŚ w 8K, ale DUŻO TREŚCI w tej rozdzielczości.

"Nowy kanał 8K od NHK pokaże m.in. koncert japońskiego zespołu rockowego Sakanaction..."

Jeżeli masz TuneIn Radio albo podobną aplikację (np. Radio FM, Radio Box) to posłuchaj japońskich zespołów rockowych. Oprócz tego, że teksty dla znakomitej większości u nas są niezrozumiałe (znikoma ilość osób zna język japoński) - przekonasz się, że muzycznie są na wysokim poziomie. Strona techniczna reżyserii nagrań jest również doskonała, w przeciwieństwie do powszechnej niestety praktyki europejskiej czy amerykańskiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.