Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie nie ma znaczenia czy kolejny tv będzie 4k czy 8k, tylko jak juz ma być z rozdzielczością 8k. , to faktycznie będzie co włączyć w tej rozdzielczości. ...

Czy sztuka dla sztuki i upskalowane starocie. ....

Przejdzmy więc do rzeczowej, merytorycznej dyskusji.

Ile jesteś w stanie wyświetlić barw z jednego piksela zawartego na matrycy?

Dokładnie tyle ile wynosi precyzja wysterowania matrycy. Jeśli przyjmiemy 10 bitów to około 1,07mld odcieni, nie ma znaczenia ile pikseli będzie sąsiadująco.

Teraz ja zadam pytanie: jaka różnica, czy przejścia tonalne są co jeden odcień (idealnie płynne), czy co dwa odcienie (mniej płynne) jeśli usiądziemy tak daleko, że nie rozróżniamy nawet przejść pomiędzy przecinającymi się biało-czarnymi 1-pikselowymi liniami?

Jest wręcz przeciwnie.

Im wyższa rozdzielczość tym niechciane, widoczne przejścia pomiędzy kolorami są wyraźniejsze.

Mądrzy ludzie wymyślili 10 i 12 bitowy kolor by temu zaradzić i nie musieć stosować mocnego ditheringu, który generalnie zawsze niesie za sobą jakieś szumy czy straty.

Jak myślisz, skąd u producentów TV ciągła walka z color bandingiem/posteryzacją? Toż ten problem będzie jeszcze większy przy wyższych rozdzielczościach. Nie mniejszy.

"Pimax 8k seems to have more positive things, better contrast, blacks and colors, no color banding and no dot patterns, but pimax 5k has only less jagged edges and clearity."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Przejdzmy więc do rzeczowej, merytorycznej dyskusji.

Ile jesteś w stanie wyświetlić barw z jednego piksela zawartego na matrycy?

Tyle ile fabryka dała. :)

To wbrew pozorom nie jest głupia odpowiedź.

Zazwyczaj siedzimy dużo, dużo dalej by widzieć poszczególne piksele dlatego to pytanie które miało być podchwytliwe jest w tej dyskusji zwłaszcza że proponujecie 55 cali 8K a tu chcąc zobaczyć piksele trzeba DOSŁOWNIE wsadzić nos w ekran.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Gdzie i kiedy były takowe przeprowadzone? Czy można prosić link aby sobie poczytać?

Przez ostatnie dziesięciolecie było takich testów kilkadziesiąt. Jedno ze świeższych, które cytuję w prezentacji, którą co jakiś czas przeprowadzam w gmachu Akademii Sztuk Pięknych, znajduje się w ITU-R Bt.2022. Oto link:

Ukryta Zawartość

A oto wycinek:

post-44104-0-02661200-1538403355_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zwłaszcza że proponujecie 55 cali 8K

Maju wskaż mi prosze gdzie pisałem o 55"?

O ile mnie pamięc nie myli odnośnie MOICH OSOBISTYCH preferencji to wspominałem o minimum 75" (absolutne minimum dla siebie w temacie 8K).

I jeszcze jedno:

„Przy takiej gęstości ludzkie oko nawet z bardzo bliskiej odległości z trudnością rozróżnia pojedyncze piksele. Ogromny wzrost ostrości sprawia, że obrazy wyglądają niezwykle realistycznie”.

A więc właśnie o to chodzi, by nawet z bliska nie rozróżniać poszczególnych pikseli i obraz stanowił ostrą - jedną całość.

Aby całościowo obraz dawał efekt "wow" bez względu na odległość.

Dlatego o tym pisało w linku do strony Sony oraz tego dotyczą wypowiedzi ludzi od Technicolor'u, Sharp'a czy LG - w przypadku 8K nie dyskutujmy o odległości w stosunku do wielkości ekranu, jakośc i ostrośc ma być w każdym zakresie widoczna i bez porównania lepsza od obnecnych technologii na rynku.

Ale rzecz jasna mozna napisac "a mnie to nie jest pootrzebne" tylko co to ma wspólnego z falstartem i brakiem technologi?!

To jest właśnie ten technologiczny kit!

By nie pisać, że różnicę zobaczymy tylko z nosem w 100" ekranie, piszą, mówią, że teraz odległość nie będzie już miała znaczenia.

Wybacz, ale przedstawiciele zarządów NHK, Sony, Sharpa, LG i Samsunga są większymi autorytetami i mają więcej do powiedzenia w przedmiotowej sprawie niż tutejsi sceptycy. Znaj proporcją Mocium Panie.

niestety, tu są sami teoretycy :)

... których jesteś sztandarowym reprezentantem.

Arkadowski, ja wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi o likwidację color bandingu bez ditheringu. Wyższa rozdzielczość przy 8 bitowej głębi koloru problem powiększa. Nie zmniejsza.

Czy będziesz miał 8K czy 32K to i tak bez ditheringu zobaczysz color banding w niektórych scenach.

W przypadku 4K nie jesteś w stanie rozróżnić poszczególnych pixeli w normalnej odległości od ekranu. Przy 8K tym bardziej.

Sugerujesz, że nie rozróżniając poszczególnych pikseli, rozróżnisz jakość ditheringu jeżeli zostanie zastosowany?

Puszczanie tabelki porównawczej urządzeń VR Pimax to manipulacja. W przypadku VR masz pixele kilka centymetrów od oczu. To nijak się ma do dyskusji tutaj prowadzonej o telewizji.

Wybacz, ale przedstawiciele zarządów NHK, Sony, Sharpa, LG i Samsunga są większymi autorytetami i mają więcej do powiedzenia w przedmiotowej sprawie niż tutejsi sceptycy. Znaj proporcją Mocium Panie.

Tysiące osób inwestuje własne pieniądze w technologie 8K i ich wdrozenie jako konieczne do przejścia w następny etap poprawy jakości obrazu.

Inwestują swoja kasę, przedstawiają rozwiązania gotowe i te przyszłe.

Prezentują gotowe rozwiązania i pokazuja możliwości.

Na Forum... zmartwienie i rodzimi znawcy tematu rwią włosy z głowy, że to falstart, że nie ma technologii, nikt tego nie chce, nie widać różnicy itd.

Istne zmartwienie kota na podwórku, że w Himalajach Szerpowie domagają się dodatkowych 2 $ za godzinę pracy.

Puszczanie tabelki porównawczej urządzeń VR Pimax to manipulacja. W przypadku VR masz pixele kilka centymetrów od oczu. To nijak się ma do dyskusji tutaj prowadzonej o telewizji.

To jest prawdziwy dramat :)

Może arkadowski będzie oglądał ten swój telewizor z odległości dwóch cali? :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

zmartwienie i rodzimi znawcy tematu rwią włosy z głowy

Zapomniałeś użyć cudzysłowu przy słowie znawcy.

Arkadowski, ja wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi o likwidację color bandingu bez ditheringu. Wyższa rozdzielczość przy 8 bitowej głębi koloru problem powiększa. Nie zmniejsza.

Czy będziesz miał 8K czy 32K to i tak bez ditheringu zobaczysz color banding w niektórych scenach.

W przypadku 4K nie jesteś w stanie rozróżnić poszczególnych pixeli w normalnej odległości od ekranu. Przy 8K tym bardziej.

Sugerujesz, że nie rozróżniając poszczególnych pikseli, rozróżnisz jakość ditheringu jeżeli zostanie zastosowany?

Puszczanie tabelki porównawczej urządzeń VR Pimax to manipulacja. W przypadku VR masz pixele kilka centymetrów od oczu. To ni jak się ma do dyskusji tutaj prowadzonej o telewizji.

OK, przyjmij to jako cios poniżej pasa ;) ale nawet z bliska z nosem przy samym ekranie są efekty na in plus ;)

A tak na powaznie - czy przeczytasz z uwagę poniższe moje 4 zdania?

Sugeruję, że pisanie o 8K jako falstarcie i braku technologii do realizacji 8K to fikcja.

Sugeruję, że dla Kowalskiego znacznie lepsze Anno Domini 2018 byłoby skupienie się na dostarczaniu treści cyfrowych w odpowiedniej jakości, nie ucieczka w rozdzielczość*

Sugeruję, że 8K nadejdzie w ciągu 4-5 lat pomimo malkontenctwa i niedowierzania pewnych osób

Sugeruję, że 8K zgodnie z pokazami nie musi łączyć się tak bardzo z zaleznością odległość widza od matrycy jak do tej pory.

Niektóre pozycje filmowe dobrze zrealizowane nie wymagają wyższych rozdzielczości niż 1080p.

TRON Legacy od podstaw realizowana na kamerach F35 w 1920x1080 przygotowana była od podstaw solidnie i dzięki temu uzyskano doskonały efekt jakościowy.

Sztuczne "dorabianie" jej do 8k nie wniesie nic - z pustego i Salomon nie naleje.

Maju dnia 01.10.2018 - 16:16 napisał

"zwłaszcza że proponujecie 55 cali 8K"

Maju wskaż mi prosze gdzie pisałem o 55"?

Nie pisaliście że to wcale nie za mało?

TY NIE PISAŁEŚ!!!

Maju dnia 28.09.2018 - 13:04 napisał

"Mnie smuci co innego, to że ci co nie potrafią uzasadnić wyższości w kwestii rozdzielczości (4 a 8K, 55 cali) staną się ofiarami marketingu.

Zostaną zmieleni w jego trybikach nie doczekawszy pełnowartościowego UHD 8K będą mamieni kolejnymi rewelacjami, choćby pod tytułem 16K z extra HDR. :))

I to jest ZASADNY ZARZUT, że nie każdy będzie miał realne zysk z 8K w przypadku małych matryc, bardzo małych.

Co do 55" byłbym jeszcze spokojny. Natomiast poniżej tego... może to być nie aż tak znaczące (rozdzielczość).

Arkadowski gdybym to ja zrobił to co ty teraz to o moich perfidnych kłamstwach pisania nie byłoby końca. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Może arkadowski będzie oglądał ten swój telewizor z odległości dwóch cali? :)

Nie dam rady, technologicznie staniemy w miesjcu.

Nie slyszałeś nowych wieści z centrum miast i małych mieścin - 8K nie nadjedzie, oakzało się to wszystko jednym wielkim falstartem.

Sony, LG, Sharp, Intel, Samsung, Technicolor, NHK, Astro Design, Toshiba, Panasonic, Qualcom oraz setka innych poszukuje wieszcza z Koziej Dolnej, który to przewidział!

Komu uda się dotrzeć do niego - przetrzyma kryzys światowy znany jako 8K Fail Technology!

Reszta ma paść w ciagu kilku miesięcy.

O ile mnie pamięc nie myli odnośnie MOICH OSOBISTYCH preferencji to wspominałem o minimum 75" (absolutne minimum dla siebie w temacie 8K).

Bobcat zmieniał zeznania....a teraz @arkadowski.....nie wiem czy zmienił zdanie czy aż tak kiepsko z pamięcią. :(

Jest to jednak wbrew pozorom pozytywna informacja....jest szansa że za jakiś czas znowu stwierdzi....nigdy nie pisałem że 75", absolutne minimum w temacie 8K to 100 cali. " :)))

Arkadowski gdybym to ja zrobił to co ty teraz to o moich perfidnych kłamstwach pisania nie byłoby końca. :))

Czy proponowałem 55"? Czy napisałem "jeszcze byłbym spokojny"?

I nie szukaj powodu do zaczepek.

Róznica jest napisac "proponuję 55"" a "o 55" jeszcze byłbym spokojny"

Tak jak wyraźnie pisałem, że osobiście "powyżej" i podałem wielkości.

Odebrałeś to jako propozycję? To w takim razie przepraszam Waszmości, nie taki był zamysł, nie taka intencja.

Nie, nie proponuję 55" dla 8k - ale byłbym spokojny o taką wielkość w przypadku 8K i uzyskiwanej jakości.

Widziałem w akcji znacznie wikększe matryce i wiem jaką widziałbym u siebie obecnie (nic poniżej 75" - przy czym 75" to minimum jakie chcę mieć)

Moje obecne po pewnym czasie nie robią efektu "wow", a są większe od 55"

nigdy nie pisałem że 75"

Dorabiasz sobie treści po raz kolejny, więc nie rób tego!

Do Ciebie także kieruję powyższe 4 zdania o sens moich wypowiedzi w tym temacie.

Mnie zwisa czy ktoś kupi czy nie 8K i w jakiej wielkości.

Mój udział w tej dyskusji obejmuje wykazanie bezzasadności twierdzenia, że ta technologia to falstart.

Resztę doczytasz w 4 zdaniach co ja sugeruję.

fun fact: pimax 8k nie jest 8k :)

Jest 8k, jeśli się zsumuje dwie matryce 4k dla każdego oka, niby łącznie jest 8k, ale w praktyce każde oko widzi 4k, w tej sytuacji 8k jest czystym chwytem marketingowym :)

A nie, przepraszam, pomyłka, jeśli się zsumuje dwie matryce 4k, to dalej mamy dwukrotnie mniejszą rozdzielczość niż wymagana do 8k.

Analogicznie pimax 5k dysponuje rozdzielczością 2560×1440 na każde oko.

I jeszcze jedno:

„Przy takiej gęstości ludzkie oko nawet z bardzo bliskiej odległości z trudnością rozróżnia pojedyncze piksele. Ogromny wzrost ostrości sprawia, że obrazy wyglądają niezwykle realistycznie”.

A więc właśnie o to chodzi, by nawet z bliska nie rozróżniać poszczególnych pikseli i obraz stanowił ostrą - jedną całość.

Aby całościowo obraz dawał efekt "wow" bez względu na odległość.

Arkadowski przypuszczam że przy 75 calach (8K) piksele są tak małe że możesz ich długo szukać z nosem w ekranie.... :)))

W moim 50" HD zacierają się mi przy ok. 1m. Przypuszczam że przy 75 calach 8K może to być przedział od 25 do 45 cm w zależności od wzroku przeprowadzającego eksperyment.

A ostrość obrazu to rzecz względna.....i zależna też od jakości wzroku tegoż.

Jak nie widzi różnicy gdy ogląda porównuje obraz 4K i 8K na takim samym wielkością ekranie i z bliższej odległości nie widzi więcej szczegółów na 8K to niestety ale musi udać się do okulisty!

Nie dam rady, technologicznie staniemy w miesjcu.

Nie slyszałeś nowych wieści z centrum miast i małych mieścin - 8K nie nadjedzie, oakzało się to wszystko jednym wielkim falstartem.

Sony, LG, Sharp, Intel, Samsung, Technicolor, NHK, Astro Design, Toshiba, Panasonic, Qualcom oraz setka innych poszukuje wieszcza z Koziej Dolnej, który to przewidział!

Komu uda się dotrzeć do niego - przetrzyma kryzys światowy znany jako 8K Fail Technology!

Reszta ma paść w ciagu kilku miesięcy.

Nic dodać nic ująć.

Nic dodać nic ująć.

Możesz dodać coś merytorycznego do moich ostatnich wypowiedzi w temacie.

Czy proponowałem 55"? Czy napisałem "jeszcze byłbym spokojny"?

I nie szukaj powodu do zaczepek.

Róznica jest napisac "proponuję 55"" a "o 55" jeszcze byłbym spokojny"

Tak jak wyraźnie pisałem, że osobiście "powyżej" i podałem wielkości.

Odebrałeś to jako propozycję? To w takim razie przepraszam Waszmości, nie taki był zamysł, nie taka intencja.

Nie, nie proponuję 55" dla 8k - ale byłbym spokojny o taką wielkość w przypadku 8K i uzyskiwanej jakości.

Mistrzostwo świata w odwracaniu kota ogonem.... :))

Nie szukam zaczepek, ale jak już coś piszesz pisz prawdę, a jak sugerujesz że cytujesz moje słowa to rób to zgodnie z tym co napisałem.

Ja nie napisałem że ty PROPONOWAŁEŚ 55 ".....pisałem że uważaliście 55 cali że to nie za mało.....a napisałeś że "o 55 cali byłbyś spokojny".

To nie znaczy że potwierdzasz to co napisałem?

Jeżeli nie to już nic nie rozumiem..... :))

fun fact: pimax 8k nie jest 8k :)

Jest 8k, jeśli się zsumuje dwie matryce 4k dla każdego oka, niby łącznie jest 8k, ale w praktyce każde oko widzi 4k, w tej sytuacji 8k jest czystym chwytem marketingowym :)

A nie, przepraszam, pomyłka, jeśli się zsumuje dwie matryce 4k, to dalej mamy dwukrotnie mniejszą rozdzielczość niż wymagana do 8k.

Analogicznie pimax 5k dysponuje rozdzielczością 2560×1440 na każde oko.

Dostrzegasz kontekst dlaczego zamieściłem wklejke pimax 8K? Chodziło o in plus w barwach, nie rozdzielczości.

Zresztą czym się przejmuesz, 8K nie nadejdzie!

Ja nie napisałem że ty PROPONOWAŁEŚ 55 "

I znowu kłamiesz:

zwłaszcza że proponujecie 55 cali 8K

Dyskutujesz ze mną i z Bobcatem. Uzywasz w liczbie mnogiej "proponujecie " w odniesieniu do nas dwojga (z godz.: 16:16)

Teraz twierdzisz, że nigdzie nie pisałeś, że ja proponowałem.

Nie zmieniasz się ani Ty, ani Twoje zachowanie.

Dostrzegasz kontekst dlaczego zamieściłem wklejke pimax 8K? Chodziło o in plus w barwach, nie rozdzielczości.

Czyli dostrzegłeś większą ilość barw na matrycy 4k w stosunku do matrycy 2k, i jest to argument w sprawie większej ilości barw w 8k?

Przecież sam się orzesz człowieku :)

Nawet gdyby to były faktycznie matryce 8k, to tabelka, którą wkleiłeś nie dotyczy porównania matryc, tylko porównania ogólnie modeli pimaxa, które nazywają się pimax 5k i pimax 8k - w związku z tym kompletnie nie wynika z tej tabelki, czy w pimaxie 8k nie zastosowano nie tylko matryc o wyższej rozdzielczości (z 2k na 4k), ale też o lepszych kolorach i kontraście (parametrach niezależnych od rozdzielczości).

Maju dnia 01.10.2018 - 09:31 napisał

" wiemy z nauki i praktyki."

Najwięcej z praktyki wiedzą i najwięcej do powiedzenia mają ci, którzy 8K nie mieli nigdy okazji oglądać na żywo.

8K bez "wodotrysków" w jakie na pokazie jaki widziałeś wyposażono tv jest tylko wyższą rozdzielczością i nie trzeba tego co ty widzieć by wiedzieć o czym się mówi!!

Tym różni się SD od HD i HD od 4K co 4K ob 8K.....zrozumiesz to wreszcie???

8K bez "wodotrysków" w jakie na pokazie jaki widziałeś wyposażono tv jest tylko wyższą rozdzielczością i nie trzeba tego co ty widzieć by wiedzieć o czym się mówi!!

Tym różni się SD od HD i HD od 4K co 4K ob 8K.....zrozumiesz to wreszcie???

Ty wiesz lepiej co widziałem. Ty wiesz lepiej w co był wyposażony telewizor. Dalsza z Tobą rozmowa jest stratą czasu.

Nie zmieniasz się ani Ty, ani Twoje zachowanie.

O tym, że któryś ze znanych producentów (nie pamiętam w tej chwili kto, musiałbym odszukać) będzie miał w ofercie 8K 55" - informację wkleiłem jakiś czas temu ja. Z komentarzem podważającym lansowaną tutaj tezę że 8K ma sens tylko na wielkich i ogromnych ekranach. Nigdzie nie było zalecenia.

Jasne....ten kto wyprodukował telewizor o rozmiarach dobrych do oglądania w HD przyzna się że to bez sensu?? :)))

Przedstawiłem na 20 stronie link z firmy LG gdzie piszą jak bez sensu jest kupowanie 4K w zbyt małych rozmiarach.....sądzisz że te rady już 8K nie dotyczą?

Bobcat 55 cali to do HD niektórym za mało....i siedzą w normalnej odległości i obraz ostry mają. :)

Dyskutujesz ze mną i z Bobcatem. Uzywasz w liczbie mnogiej "proponujecie "

Dobra nie bijmy piany o słówka, bo ja odbiłbym piłeczkę wskazując że to pierwsze moje pytanie z tym słowem dotyczyło Ciebie i Bobcata a gdy oburzyłeś się i napisałeś że NIGDY nie pisałeś o 55" w tym kontekście wskazałem że fakty są inne....można w dyskusji delikatnie przerysować czyjąś wypowiedź a to co napisałem nie wykracza poza jakieś ramy kulturalnej dyskusji.

Ty wiesz lepiej co widziałem. Ty wiesz lepiej w co był wyposażony telewizor.....

Nie, nikt tego tu nie wie co widziałeś, jakiego pokazu byłeś świadkiem....nikt nie wie i wiedzieć nie będzie bo od tygodni a ja od lat nic od Ciebie wyciągnąć nie potrafiłem. Muszę się domyślać....

Przypuszczam że ty sam nie bardzo wiesz co ci pokazali, jak był zrealizowany materiał, na jakiej matrycy z jakimi bajerami wyświetlony, że tak piejesz z zachwytu i nie chcesz się żadnymi informacjami dzielić. :))))

Dobra nie bijmy piany o słówka

Maju i o to chodzi!

Zaciekawił mnie post Macieja Kopera odnośnie testowania na publiczności rozdzielczości 4K. Chętnie zobaczyłbym planszę do tego testu.

Ja póki co proponuję taką zabawę:

W załączeniu tego postu jest obrazek 4K 16:9.

Białe tło, jeden czarny piksel.

Jeżeli ktoś chce sprawdzić czy "widzi",

proszę podłączyć komputer do tv.

Włączyć tryb "Gra".

Ustawić w komputerze rozdzielczość tv na 4K 16:9.

Powyłączać wszelkie ulepszacze.

Ostrość w Samsungu na zero. W innych modelach odpowiadające ustawienie.

Wyświetlić sobie załączony obrazek w skali 1:1.

Gdzie jest piksel? I czy widać go z poziomu kanapy? :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat widzi z dziesięciu metrów.... :)))

A poważnie już dawno chciałem coś takiego zaproponować i wymusić na oponentach by wreszcie zrozumieli o czym jest mowa.

Brakło pomysłu....a to okazało się takie proste.

Na laptopie nic nie widzę co zrozumiałe badziewie ze zbyt małą rozdzielczością. Na telewizorze HD również tego nie zobaczę.

Proponuję szczególnie dla @Bobcat by zrozumiał o czym mówimy....@szaman 777 nie dało by się tego w HD tego zrobić? :))

Dałoby się.

Specjalnie dla Bobcata wersja FHD:

Instrukcja taka sama tylko ustawiamy 1080p na TV zamiast 4K.

Ważne by trzymać się instrukcji z poprzedniego mojego posta. Np. zwykła pokazywarka zdjęć u mnie na pokładzie tv robi cuda z obrazem i piksel nie jest już tylko pikselem przez co można go łatwiej znaleść.

:D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.