Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

O, kolejny Vestel, tylko z nalepką Sharpa

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Zwracam uwagę, że ten telewizor ma 70". Oraz na cytat z tego artykułu:

"W rozmowie z Komputer Światem menedżer Sharpa Keizoh Hashimoto wyjaśnia, że 8K ma sens przy wielkościach przekątnych powyżej 50 cali"

No bardzo precyzyjnie się wypowiadają ci menadżerowie, szkoda, że zapomniał dodać, że powyżej 50" i z odległości 50 cm.

Na szczęście w samym artykule jest informacja o tym, że:

"Z odległości powyżej dwóch metrów korzyści z ekstremalnej rozdzielczości znikają, nawet snajperzy nie dostrzegą żadnej różnicy pomiędzy 8K i 4K – aż prosi się o większe modele."

Czyli, hehe, tak jakby kolejny raz ktoś potwierdza te oczywistości bobcat, których nie potrafisz przyswoić.

70" to zbyt mały ekran, żeby go oglądać z 2m, a 2m to absolutne minimum w którym z tego 8K będziesz korzystał w 1%.

Fajnie też że wspomniano i o tym:

"I co oczywiste: normalny program telewizyjny można oglądać z przyjemnością dopiero z odległości przynajmniej 4 metrów"

Czyli jak mamy materiał 8K, to siadamy metr od TV, a jak akurat nie mamy, to 4 metry, fotele na kółkach znowu będą w modzie :)

Fajnie też, że wspomniano o tym, jakim to liderem nowych technologii jest japonia:

"Kuriozum: w porównaniu z resztą świata Japończycy kupują raczej mniejsze telewizory i rzadziej w rozdzielczości UHD."

top kek :)

I to jest dla mnie wiarygodne.

lol, podam przykład popularny z ostatnich dni:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Intel jako firma wynajmuje kolejną firmę, do przeprowadzenia testów. Firma tak ustawia testy, ze procesor wychodzi 3 razy szybszy niż później w teście już w miarę rzetelnym.

I takie wały robi największy producent procesorów. Podobne wały robi również Nvidia publikująca jakieś testy i wykresy z kosmosu, albo (podobnie jak Intel) dobierając do porównania produkty konkurencji tańsze o setki dolarów - podczas gdy w tym czasie wymuszają blokowanie publikacji niezależnych testów do dwóch dni po premierze nowych kart.

No ale to tylko największy producent procesorów i specjalistyczna "niezależna" firma do testowania, co innego gdy na scenę wychodzi jakiś menager i deklamuje marketingowe formułki, jego wiarygodność jest niepodważalna :)

Ukryta Zawartość

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Dopóki komuś nie udowodniono oszustwa (przykład: Volkswagen) nie mam podstaw aby nie wierzyć.

Manager Sharpa gdy mówi o zaletach 8K jest niewiarygodny, ale gdy kilka zdań dalej powiada że powyżej 2 metrów niknie przewaga 8K nad 4K raptem staje się wiarygodny i wart zacytowania?

Wiarygodność takich wpisów i takiego stawiania sprawy podczas rozmowy pozostawiam ocenie innych Dyskutantów.

Manager Sharpa gdy mówi o zaletach 8K jest niewiarygodny

Ależ jest wiarygodny, tylko ty zwyczajnie ciągle nie rozumiesz co on mówi. To prawda, że 8K ma sens przy rozmiarach powyżej 50", bo już wtedy możesz siedzieć 50 cm od ekranu i wszystko się pięknie zgadza.

Tak samo np. łapanie komarów pałeczkami ma sens już przy większej ilości pałeczek niż jedna - nie ma w tym zdaniu żadnego kłamstwa i nikt go nigdy nie udowodni :)

50 cm występuje wyłącznie w akademickich wykresach i wzorach. Kto chce niech im wierzy i kieruje przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Ja nie muszę i nie zamierzam.

Masz w artykule który sam linkujesz, że przy 70" z dwóch metrów nie widać różnicy między 4k i 8k, to jak myślisz, z jakiej odległości nie widać różnicy między 4k i 8k przy 50"?

Przy okazji, skoro już jesteśmy przy wiarygodności marketingowców, to może ktoś za wiarygodnych uznaje analityków finansowych? :)

"“8K is overkill,” said Mark Vena, senior analyst at Moor Insights & Strategy. In this case, more is not better. It only equals more money gone from your bank account."

"Don’t expect this online-only availability to change, as IHS Markit analyst Paul Gray explained in an email, “We still see no country with any 8K broadcasts plans in the pipeline apart from Japan.”"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można wkleić równie dużo (jeśli nie więcej) głosów i opinii za 8K. Konsekwentnie uważam te wszystkie wykresy, wzory i funkcjonalne zależności (rozdzielczość - wielkość ekranu - odległość oglądania) za oderwane od życia akademickie teoretyzowanie i nie zamierzam (powtarzam z całą mocą: nie zamierzam) w ogóle brać tego pod uwagę przy podejmowaniu przyszłych decyzji zakupowych. Wyrażam ponadto zdziwienie tymi próbami przekonywania mnie. O czym w ogóle rozmawiamy? Moja kasa więc to ja będę postanawiał co kupię i w oparciu o jakie kryteria.

Również to ja z rodziną (i nikt inny) będziemy decydowali w jakiej odległości od ekranu będą ustawione fotele.

Że to pozostaje w sprzeczności z wydumkami jakichś jajogłowych? Być może. No i co z tego? Niech pozostaje.

Konsekwentnie uważam te wszystkie wykresy, wzory i funkcjonalne zależności (rozdzielczość - wielkość ekranu - odległość oglądania) za oderwane od życia akademickie teoretyzowanie i nie zamierzam (powtarzam z całą mocą: nie zamierzam) w ogóle brać tego pod uwagę przy podejmowaniu przyszłych decyzji zakupowych.

Wspaniała postawa :D

Jedynym nieoderwanym od życia, nieakademickim kryterium jest: wincyj pikseluff :)

Również to ja z rodziną (i nikt inny) będziemy decydowali w jakiej odległości od ekranu będą ustawione fotele.

Zwłaszcza jeśli zapobiegliwie wyposażycie się w fotele na kółkach :)

Raz jeszcze powtarzam, że wybór kryteriów zakupowych i urządzenie pokoju są decyzją wyłącznie moją oraz moich najbliższych. I nikomu nic do tego. Wszelkie próby oceniania, a zwłaszcza wartościowania są (najdelikatniej mówiąc) nie na miejscu.

urządzenie pokoju są decyzją wyłącznie moją oraz moich najbliższych. I nikomu nic do tego.

Tak?

A jak ustawiasz głośniki w kinie domowym to też jest to decyzja wyłącznie twoja, czy są jakieś obiektywne kryteria, pozwalające stwierdzić, że ustawienie jest dobre, lub nie dobre?

Czy możesz kupić 20 głośników, i np. 5 ustawić z przodu obok siebie, tak żeby stykały się ze sobą? 8 ustawić z lewej, ale nie w okręgu, tylko jeden na drugim? Kolejne 5z tyłu, ale jeden za drugim, a ostatnie dwa pod dywanem? W tym ustawieniu nie ma też żadnego głośnika z prawej strony :) Jest to ustawienie dobre, czy nie dobre? Czy warto kupować 20cia głośników do takiego ustawienia? Czy wykorzystujesz swoje 20cia głośników ustawiając je w ten sposób, czy jednak marnujesz ich potencjał?

Czy ustawienie głośników ma znaczenie czy nie ma znaczenia i ważna jest tylko ich ilość? Czy zasady rozmieszczania głośników zawarte w poradnikach, instrukcjach obsługi itp. to tylko "oderwane od życia akademickie teoretyzowanie", a głośniki można ustawić jak się komu żywnie podoba bo chodzi o to, żeby mieć 20cia głośników a nie o "te wszystkie wykresy, wzory i funkcjonalne zależności (...) oderwane od życia"?

Czy może jednak, tak jak w przypadku głośników, tak samo i w przypadku ekranów odpowiednie ustawienie odgrywa jednak istotną rolę w optymalnym wykorzystaniu ich możliwości?

Równie "dobrym" porównaniem byłaby propozycja przykrycia telewizora jakimś kocem. Absurdalne przykłady można mnożyć. Tylko po co?

Głośniki? W podręcznikach zaleca się że przy konfiguracji 5.1 surround powinny stać na kącie 90÷110 stopni. U mnie stoją na kącie 135 stopni. I co mi zrobisz?

Skąd się to wzięło? Gdzieś przeczytałem opinię osoby, która sobie tak ustawiła i stwierdziła że tak jest dużo lepiej, co i innym radzi. Wypróbowałem, potwierdzam. I tak zastosowałem.

Czyli przekroczyłeś zalecenia o 20%? No wow.

To rozumiem, że od ustawowych 50ciu centymetrów od telewizora 8K przewidujesz również spektakularną 10cm odchyłkę? :)

Ja nie oceniam Twoich decyzji odnośnie zakupów czy urządzenia domu i mam prośbę o nie ocenianie moich.

Będę oglądał z takiej odległości, z jakiej będę chciał.

Ja nie oceniam Twoich decyzji odnośnie zakupów czy urządzenia domu i mam prośbę o nie ocenianie moich.

Ale to jest forum o sprzęcie czy o czym? To co się tu robi? To nie jest jakiś safe space dla ustawiających inaczej xD

Ustawianie sprzętu wynika z zaleceń mających moc rad i wskazówek. Nie nakazów obwarowanych odpowiedzialnością karną. Zastosowanie się do tych zaleceń jest dobrowolne i pozostawione do indywidualnej decyzji użytkownika.

Ustawianie sprzętu wynika z zaleceń mających moc rad i wskazówek.

no i fajnie, dlatego ktoś przekracza je o 20%, ktoś o 30%, a ktoś o 300% - i na forum takim jak to można właśnie to ocenić.

I tu się zgadzamy. Można i nawet należy ocenić, ale nie powinno się nikomu niczego narzucać.

A już wykpiwanie i wyszydzanie tego że ktoś świadomie nie przestrzega tych rad i wskazówek gdyż woli oglądać/słuchać inaczej jest nie na miejscu.

Nikt tutaj nie ma monopolu na mądrość, posiadanie racji i jedynie słusznego punktu widzenia.

ie powinno się nikomu niczego narzucać.

a co ja ci narzucam? rób sobie jak ci się podoba.

A już wykpiwanie i wyszydzanie tego że ktoś świadomie nie przestrzega tych rad i wskazówek gdyż woli oglądać/słuchać inaczej jest nie na miejscu.

Jest bardzo na miejscu.

Jest bardzo na miejscu.

Tu się bardzo różnimy w ocenie. Osobiście uważam wykpiwanie i wyszydzanie odmiennych punktów widzenia za dowód niemocy argumentacyjnej i przejaw braku kultury.

a co ja ci narzucam?

Punkt widzenia że 8K jest bez sensu. Uważam inaczej.

Osobiście uważam wykpiwanie i wyszydzanie odmiennych punktów widzenia za dowód niemocy argumentacyjnej i przejaw braku kultury.

To ci się coś myli, bo wyszydzanie wynika właśnie z tego, że nigdy nie miałeś żadnych argumentów, w przeciwieństwie do wszystkich innych, którzy mieli bardzo dużo.

Punkt widzenia że 8K jest bez sensu. Uważam inaczej.

To fajnie, szkoda tylko, że nie masz żadnego podparcia dla swoich przekonań.

Arbitralne uznawanie argumentów odmiennych od własnego punktu widzenia za nie-argumenty a następnie zarzucanie drugiej stronie braku argumentów jest znaną sztuczką erystyczną i na mnie nie działa.

Ponieważ nie potrafisz rozmawiać a jedynie prowadzić pyskówki kończę tę wymianę zdań. EOT.

• Moderatorzy

Co do odległości to już pisałem ale moje 47 cali z 2 metrów jest męczące, dopiero odjazd na 2,5 pozwala na przyjemne oglądanie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Co do odległości to już pisałem ale moje 47 cali z 2 metrów jest męczące, dopiero odjazd na 2,5 pozwala na przyjemne oglądanie.

thx zaleca 65cali z 2.5 metra i ja mam taką odległość, która mi doskonale odpowiada.

Arbitralne uznawanie argumentów odmiennych od własnego punktu widzenia za nie-argumenty a następnie zarzucanie drugiej stronie braku argumentów jest znaną sztuczką erystyczną i na mnie nie działa.

Przecież ty nigdy nie robiłeś nic innego w tym wątku :)

Bobcat się zapętlił....stwierdził arbitralnie, że istnieją reguły ustawiania kolumn w KD, podał jakim powinny podlegać zasadom a kwestionuje takie zasady dla optymalnego ustawienia telewizora.

Podwójna skala ocen, słuch polega ograniczeniom, normom i żeby z niego w pełni skorzystać musimy pewnych ustawień przestrzegać, ale już wzrok podobnym zasadom nie podlega.

Typowy strzał w kolano....tak jak ten wczoraj podany artykuł w którym roi się od argumentów przeciw jego tezom. :)

Zastanawiam się czy jako praktyk (Kino Domowe 5.1) nie chciałby wpłynąć na osobę która KD ustawiałaby tak jak to opisał @Ujemny w poście 1001?

stench dnia 17.10.2018 - 22:46 napisał

"Co do odległości to już pisałem ale moje 47 cali z 2 metrów jest męczące, dopiero odjazd na 2,5 pozwala na przyjemne oglądanie."

thx zaleca 65cali z 2.5 metra i ja mam taką odległość, która mi doskonale odpowiada.

Do filmów, do publicystyki itp. programów siadłbym co najmniej metr dalej.

Panowie biorą pod uwagę fakty wynikające z rozdzielczości o której tu mowa?

To co podajecie dotyczy raczej HD, ewentualnie (w drugim przypadku) 4K....a co z 8K?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Zastanawiam się czy jako praktyk (Kino Domowe 5.1) nie chciałby wpłynąć na osobę która KD ustawiałaby tak jak to opisał @Ujemny w poście 1001?

Pytanie pozostawiam bez odpowiedzi, gdyż rzeczony wpis @Ujemnego jest typowym absurdem w celach polemicznych.

Panowie biorą pod uwagę fakty wynikające z rozdzielczości o której tu mowa?

Proszę o wskazanie jaki akt prawny nakłada na nas obowiązek brania pod uwagę wspomnianych faktów oraz jakie sankcje karne są przewidziane za nieprzestrzeganie tych norm?

Zastanawiam się czy jako praktyk (Kino Domowe 5.1)

To źle się zastanawiasz, gdyż wielokrotnie i w różnych miejscach pisałem że to nie jest kino domowe (filmy mnie mało interesują - patrz mój profil), ale zestaw skonfigurowany do wielokanałowej muzyki.

Pytanie pozostawiam bez odpowiedzi, gdyż rzeczony wpis @Ujemnego jest typowym absurdem w celach polemicznych.

Czyli rozumiesz, że takie ustawienie głośników o jakim pisałem, jest absurdem, dlaczego zatem nie potrafisz zrozumieć, ze ustawianie telewizora 8k 3 metry od widza jest takim samym absurdem?

Broni tez do upadłego...tzn, do 17 listopada. :))

Proszę o wskazanie jaki akt prawny nakłada na nas obowiązek brania pod uwagę wspomnianych faktów oraz jakie sankcje karne są przewidziane za nieprzestrzeganie tych norm?

Nie ma, możesz 50" telewizor 16K oglądać z drugiego pokoju, tak jak możesz ustawić głośniki w KD według "zaleceń" @Ujemny.....pytanie po co?

Maju dnia 18.10.2018 - 07:27 napisał

"Zastanawiam się czy jako praktyk (Kino Domowe 5.1)"

To źle się zastanawiasz, gdyż wielokrotnie i w różnych miejscach pisałem że to nie jest kino domowe (filmy mnie mało interesują - patrz mój profil), ale zestaw skonfigurowany do wielokanałowej muzyki.

Jak mogłem się tak pomylić....tylko co to ma do rzeczy?

Czyżby ustawienie głośników do KD drastycznie różniło się od tego u Ciebie??

Do muzyki zupełnie inaczej się je ustawia???

Piszesz o o naszej rzekomej erystyce a sam ją stosujesz.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Broni tez do upadłego...tzn, do 17 listopada. :))

W tej sprawie będę pisał po Audio Video Show. Ty wiesz już dzisiaj. Interesujące.

pytanie po co?

Bo taka jest moja wielkopańska fantazja. Wystarczy?

O tym co jest dla mnie lepsze, co mnie się bardziej' podoba oraz jak sobie u siebie w domu co ustawię będę decydował wyłącznie ja i moi najbliżsi. Nie Ty, nie @Ujemny i nie akademickie teorie. Czy wyraziłem się wystarczająco jasno?

Popełniacie błąd sprowadzając wszystko i ograniczając rozważania do wyłącznie rozdzielczości. Wystarczy obejrzeć obraz 8K aby bez trudu zauważyć że nie chodzi tylko o nią. To jest zupełnie inna "półka jakościowa" obrazu. Znacznie wyższa.

Czyżby ustawienie głośników do KD drastycznie różniło się od tego u Ciebie??

Do muzyki zupełnie inaczej się je ustawia???

Tak. Inaczej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.