Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz/Amplituner do Dynaudio X38

Paweł_72034

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stoję przed zakupem zestawu stereo do mojego nowego mieszkania. Decyzja padła na głośniki Dynaudio X38 w kolorze rosewood :) Kwestia zostaje wybór wzmaka. Moja pierwsza myśl to amplituner Yamaha RX-A2070. Ma dość dużo funkcji głównie zależy mi aby móc puścić bezpośrednio Tidala w Hi-Res oraz dwa wyjścia bluetooth do podłączenia bezprzewodowego dwóch głośników w innym pomieszczeniu np. kuchni. Mam pytanie czy taki zestaw będzie dobrze hulał czy proponujecie coś innego. Proszę o opinie. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/140435-wzmacniaczamplituner-do-dynaudio-x38/

Heh, jak Ty mnie teraz zaimponowales. Bedzie hulal a juz powaznie to z czym i gdzie sluchales X38 i co Ci sie w ich brzmieniu spodobalo, ze je wybrales?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Zestawienie co tu dużo mówić, bardzo przypadkowe. Amplituner kosztujący mniej niż jeden głośnik nie będzie w stanie właściwie wysterować obu. Do tych Dynaudio wyłącznie RASOWY wzmacniacz stereo

Gość

(Konto usunięte)

Trochę nie ładnie z mojej strony, bo to nie miejsce na takie wpisy, ale...

Mam RC1590+RB1582MKII+RCD1572 do tego Focal Aria 948. Generalnie w większości przypadków gra to fajnie. Po czasie stwierdzam, że jest jednak małe ale. Czasami potrafi ten zestaw zakłóć w uszy (zdecydowanie wina głośników, z Harbethami M30.1 problemu nie ma). Więc wystawiłem i Rotela i Arie. Co się sprzeda pierwsze, do pozostałego elementu będę dopasowywał. I właśnie jakby się sprzedały Arie to mój typ to albo nowe Excite X44 lub Focus380.

Tak więc jak jesteś zainteresowany praktycznie nowym Rotelem pisz na priv, a jak jesteś z okolic Lublina zapraszam.

Witaj,

Przede wszystkim należy ustalić jakie ma być główne zastosowanie sprzętu bo jeśli jedynym wymogiem jest strumieniowanie muzyki to na pewni nie jest to wystarczający argument aby "pchać" się w amplituner kina domowego ;) A tak poważnie to zgadzam się z jednym ze zdań powyżej, że kolumny Dynaudio zasługują na dobre zasilanie, najlepiej w postaci dobrego wzmacniacza stereo. Wybór wzmacniaczy jest bardzo duży i tutaj należałoby skorzystać z możliwości odsłuchu. Łatwiej byłoby też doradzić coś konkretnego jakbyśmy wiedzieli więcej o brzmieniu jakiego szukasz lub jakie lubisz. Z doświadczenia wchodzą w grę wzmacniacze takie jak np. Roksan K3 czy Atoll IN100. Brzmieniowo w swojej cenie bardzo dobrze zgrywają się z tymi kolumnami. Nieprzypadkowo wymieniłem te modele gdyż po za walorami brzmieniowymi oba mają funkcje pracy w trybie końcówki mocy jeśli kino domowe jest konieczne. To tak naprawdę jedyna szansa na pełne wykorzystanie możliwości kolumn jeśli mamy w planach system wielokanałowy. Wówczas wystarczy średniej klasy amplituner kina taki, który będzie miał wyjście pre out np. coś z oferty Marantza. Amplituner może również wtedy załatwić funkcjonalność sieciową choć nie ukrywam, że najlepsze efekty brzmieniowe osiągniemy korzystając z klasycznego odtwarzacza strumieniowego jako osobny element systemu. Jeśli jesteś zdecydowany na amplituner kina domowego jako rozwiązanie docelowe, powinniśmy pomyśleć o czymś lepszym jak choćby Anthem MRX-520 czy Cambridge Audio CRX120 lub mocniejszy CRX200.

Polecam zdecydowanie odsłuch. Jeśli nie masz do Pabianic zbyt daleko, mamy na miejscu zarówno te kolumny jak i potrzebną elektronikę - zapraszamy!

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zestawienie co tu dużo mówić, bardzo przypadkowe. Amplituner kosztujący mniej niż jeden głośnik nie będzie w stanie właściwie wysterować obu. Do tych Dynaudio wyłącznie RASOWY wzmacniacz stereo

Cóż głośniki 10000zl a wzmaczniacz 7000zl wiec nie kosztuje mniej niż jeden głośnik. Link do amplitunera w moim poście odsyła do innego modelu a 880. Jest to niższa wersja yamahy. Czytałem na zagranicznych forach, że to potężny i dobrze grający zestaw. Skoro powinien być jakiś rasowy wzmak to masz jakaś propozycje?

Skoro powinien być jakiś rasowy wzmak to masz jakaś propozycje?

Wszystko zależy od efektu, który chcesz uzyskać. Yamaha owszem ale 2100. Coś z oferty Roksan. Zaczynając od K3 na Blak skończywszy. Do tych głośników wzmacniacze z poziomu cenowego 10 tys będą najlepszym wyborem i pokażą, na co je stać. Padła propozycja Rotela i to na pewno nie będzie złe rozwiązanie. Unikaj Atolla. Niezależnie od modelu nie będzie w stanie wysterować głośników na niskich tonach. Basu będzie dużo ale będzie "buczący i dudniący". Troch droższe rozwiązania to T+A E1000 i Primare I-35 ale nie amplituner kina domowego !!!!!!!

Wszystko zależy od efektu, który chcesz uzyskać. Yamaha owszem ale 2100. Coś z oferty Roksan. Zaczynając od K3 na Blak skończywszy. Do tych głośników wzmacniacze z poziomu cenowego 10 tys będą najlepszym wyborem i pokażą, na co je stać. Padła propozycja Rotela i to na pewno nie będzie złe rozwiązanie. Unikaj Atolla. Niezależnie od modelu nie będzie w stanie wysterować głośników na niskich tonach. Basu będzie dużo ale będzie "buczący i dudniący". Troch droższe rozwiązania to T+A E1000 i Primare I-35 ale nie amplituner kina domowego !!!!!!!

ok dzięki za propozycje. Będę sprawdzał.

Jeszcze zrozumiałbym, gdyby branża (Q21) poleciła Atoll-a setkę do "maluchów" Dynaudio (sam mam taki zestawik i daje radę chociaż Dynie niemiłosiernie obnażają słabości tego pieca - ogranicza on wyraźnie potencjał Excite) ale gdzie na litość ten wzmacniacz do X38...

Q21 to może od razu napiszcie jaki dźwięk otrzymamy z połączenia X38 i Atolla in 100 se, zwłaszcza dotyczy kontroli niskich tonów, uproszczeń na średnicy, oddaniu głębi sceny. Panie Michale z całym szacunkiem ale chyba nie chciałby Pan słuchać takiego zestawienia u siebie w domu... bo kto lubi jednostajne buuuuu za tak dużą kasę.

Piotrek7 wrzucił dobre propozycje i niestety jak ma to zagrać na miarę możliwości kolumn a wzmacniacz ma być nowy to trzeba "przebierać" w piecach wyraźnie lepszych od Atoll-a i niestety dużo droższych. Inaczej Excite będą grały jak ostatnie paździerze, taki urok posiadania Dynaudio.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Unikaj Atolla. Niezależnie od modelu nie będzie w stanie wysterować głośników na niskich tonach. Basu będzie dużo ale będzie "buczący i dudniący".

W pełni się zgadzam. Miałem niedawno okazję posłuchać X38 z Atollem IN300 - mnie się to połączenie nie podobało, basu było dużo, ale zbity i niezbyt przyjemny. Dodam, że kolumny stały w dość dużym salonie swobodnie ustawione (daleko od ścian). Zresztą ogólnie w tym zestawieniu nic mnie kompletnie nie urzekło - oprócz wspomnianego basu to ani średnica, ani góra, ani scena.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

• Moderatorzy

Bo kurde większość sprzętu w salonach odsłuchujemy jeszcze niewygrzanego.

Dopiero kupując i odsłuchując używki mamy prawdziwy dźwięk.

W salonach mniej lub bardziej robimy za oblatywaczy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Aż tak z nim źle ? Co prawda ja Atolla i tak skreślam z powodów pozadźwiękowych (brumienia, przydźwięki w kolumnach i takie inne historie), ale ciekawym dlaczego tak wysoki model wzmacniacza zasłużył aż na taką przykrą laurkę.

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Słuchałem Excite X38 wraz z Cyrus Lyric 09 i to było brzmienie jak najbardziej spełniające wszelkie określenia "bardzo solidnego i wysmakowanego HiFi".

Połączone było z dobrym zestawem okablowania Nordost (nie pamiętam modelu).

Jako wielbiciel innych marek nie znalazłem tam typowego grania "pod siebie", ale na pewno było to zestawienie, które mogło się bardzo podobac i było warte przemyslenia.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

• 7 miesięcy później...
W dniu 9.09.2018 o 23:28, Paweł_72034 napisał:

Witam. Stoję przed zakupem zestawu stereo do mojego nowego mieszkania. Decyzja padła na głośniki Dynaudio X38 w kolorze rosewood ? Kwestia zostaje wybór wzmaka. Moja pierwsza myśl to amplituner Yamaha RX-A2070. Ma dość dużo funkcji głównie zależy mi aby móc puścić bezpośrednio Tidala w Hi-Res oraz dwa wyjścia bluetooth do podłączenia bezprzewodowego dwóch głośników w innym pomieszczeniu np. kuchni. Mam pytanie czy taki zestaw będzie dobrze hulał czy proponujecie coś innego. Proszę o opinie. Pozdrawiam.

Hey. I jaki wzmak kupiles do new exite x 38?

Jestem ciekaw bo sam szukam...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.