Skocz do zawartości
IGNORED

Który kabel ma największy wpływ na brzmienie

5z0p3n

Które kable mają największy wpływ na brzmienie?  

183 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który kabel najbardziej zmieni dźwięk mojego systemu?

• Głośnikowy
    • Interkonekt RCA
    • Interkonekt XLR
    • Cyfrowy (optyk, coaxial. HDMI)
    • Cyfrowy (USB)
    • Analogowe na równi
    • Wszystkie tak samo
    • Żaden. Kable to mit

Rekomendowane odpowiedzi

"Przeoczyłeś" jak widzę sprytnie (jak nie widzę, to tego niema!) np. to co opisywał kol. przemak - pliki różnicowe dwóch próbek, które przeszły przez różne kable?

Nie przeoczyłem - różnice były (w przypadku sieciówek, które podlinkowałem) lecz ponoć niesłyszalne. Dlatego i piszę o "subtelnościach".

Ty za to sprytnie "przeoczyłeś", że podałem przykład ślepego testu ABX z skutecznym (75-100%) rozpoznaniem grającego interkonektu.

Mało uważnie czytasz wątek.

a Ty nie rozróżniasz liczby pojedynczej od mnogiej.

To jest tylko jeden z przykładów tej "subtelności", o której piszę. Artykuł ma już ponad 10 lat, możliwe, że są jakieś inne w tym zakresie. Ale dotyczą tylko strony "ludzkiej" - ktoś drugi musi jeszcze badać stronę "materiałowo-elektrotechniczną" w przypadku kabli. A ktoś trzeci łączyć jedno z drugim. Pytanie tylko po co mieliby to robić? Żeby zwiększyć sprzedaż audio-kabli?

No właśnie, wreszcie dobry trop! Tak robią od dawna, producenci kabli - powołując się na jak najbardziej naukowo zbadane zjawiska...których następstwa dla techniki domowego audio są pomijalne.

Oczywiście nie wiadomo czy jest jakiś popyt na takie ekstremalne wyroby czy to tylko taki chwyt marketingowy mający przyciągnąć zainteresowanie.

Wiadomo - popyt jest. Żyjemy w świecie globalnym i cenę wyznacza popyt globalny. Jeżeli w Arabii Saudyjskiej czy Chinach są gotowi za jakiś kabel zapłacić kilka/kilkanaście tysięcy $ to w znacznie mniej bogatej (w sensie ilości milionerów/miliarderów) Polsce jego cena też będzie podobna. Nawet w Polsce są ludzie mające kolekcje (kilka zestawów różnych producentów dla całego systemu) bardzo drogich kabli.

można pomierzyć parametry samochodu ale to mic nam nie powie o tym jak w tym aucie się czujemy

o o o , to właśnie

czyli jesteśmy zgodni , że kable nic nie zmienaja , a polega to tylko na "odczuciu"

o tym też piszemy od samego początku

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Już to dawno pisałem- wierzący nie przyjmą dowodów przeciw ich przekonaniom, niezależnie kto i jak by go przedstawił.
Zgadzam się. I na odwrót też nie. :)

Wasza krucjata przeciwko kablarzom przypomina mi ujadanie

O, i następny słyszący tracić począł kulturkę?

Nigdy bym nie napisał, że "wasze" teorie - przypominają mi kupę g.....

(doprecyzowując - ujadanie jest dla mnie dużo gorszym 'zjawiskiem', niż kupa g...)

Zgadzam się. I na odwrót też nie. :)

Bez urazy , ale te dowody "słyszących" to żadne dowody

Jęsli ktoś pisze że po zmianie kabla zmieniła mu sie scena - a jest to płyta studyjna , nagrana w trybie mono , gdzie "scena" to opóżnienia sygnału elektrycznego - to pytam - na co to jest dowód ? bo wg mnie na to że sami sobie tą różnice wykreowali

chyba ze wirzysz w to iz kable wpłynał ma czas opóżnienia

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

mic nam nie powie o tym jak w tym aucie się czujemy i uwierz mi że czasem takie marki jak BMW lecą na renomie i często płaci się właśnie za markę mimo tego że oferują dużo mniej niż ich biedniejsi odpowiednicy.

Ależ wierzę Ci, "światowcu automobilowy", przecież sam do tej pory nie jechałem żadnym innym samochodem, poza moja "syrenką". dzieki wielkie za "nauki" ...o autkach.

Kable RCA dł. 1,2 m za 7000 Euro. Jak byś nazwał producenta takiego kabla? Audio geniuszem czy facetem który chce łatwo zarobić? ;-)

Jeżeli okazało by się że jest to kabel innego producenta za 500 zł a on tylko przykleił swoją nalepkę to jest oszust ale jeśli kolo sam coś sklecił nawet za parę groszy a chce sprzedać za 7000eurasów to rynek, życie zweryfikuje czy jest geniuszem czy go poniosła fantazja.

A jak ja wymyślę urządzonko które zwiększa moc silnika o 100% a będzie mnie to kosztować 10zł a będę sprzedawał to za 10000tyś to też będę oszustem?

A jakie są dowody nie słyszących? No też żadne. Słowo przeciwko słowu.

Powiem wam mi to obojętne :)

Ale czytam bo coraz ciekawiej jest. Nie zamykamy wątku :)

Aha dodam coś od siebie apropo cen kabli. Żaden konstruktor producent czy firma kabli głośnikowych nie produkuje żył sama. Żyły miedziane , posrebrzane itp są kupowane od producentów. Najczęściej od takich pokroju telefoniki.

Nawet w Polsce są ludzie mające kolekcje (kilka zestawów różnych producentów dla całego systemu) bardzo drogich kabli.

Są ludzie mający również kolekcje malarstwa... kolekcjonerami kabli i systemów audio, to się tu raczej nie zajmujemy, nimi kierują zgoła inne motywy , pragnienia i żądze.

O, i następny słyszący tracić począł kulturkę?

Nigdy bym nie napisał, że "wasze" teorie - przypominają mi kupę g.....

Wybacz jeśli Cię uraziłem ale często słyszałem że słyszący mają omamy czy inne objawy choroby psychicznej a do tego są wstrętnymi naganiaczami producentów ;-)

będę sprzedawał to za 10000tyś

100 mln to ci jednak chyba nikt nie zapłaci

:>

P.S. - porównania do branży motoryzacyjne nie maja sensu. Porównania do żadnej branży nie maja sensu

A jakie są dowody nie słyszących? No też żadne

Brak jakichkolwiek zmian , ZA transformatorem urządzenia , po wpięciu dowolnego kabla zasilającego , to dowód ? czy nie ?

Powiem wam mi to obojętne :)

Chyba wtedy ankiety byś nie zakładał i kabli nie testował :P

Ależ wierzę Ci, "światowcu automobilowy", przecież sam do tej pory nie jechałem żadnym innym samochodem, poza moja "syrenką". dzieki wielkie za "nauki" ...o autkach.

Nie jestem "światowcem automobilowym" i nigdy nie napisałem że jeździsz syrenką więc też nie trać kultury i mnie nie obrażaj bo Ty też nie jesteś "światowcem producentów kabli" i nie musisz mnie nauczać.

Ehhh nie mam już siły :-(

100 mln to ci jednak chyba nikt nie zapłaci

Hehe złapałeś mnie :-(

Miało być 10tyś zł.

P.S.

Nie dziwię się że w tym kraju jest tak jak jest jeżeli tak bzdurnej sprawie jak kable towrzyszą takie emocje.

Dobrze że to internet bo by chyba do rękoczynów doszło a jak znam internet to okaże się że każdy tu chodzi na siłownie i jest mistrzem kung-fu hahaha

Hehe złapałeś mnie :-(

Miało być 10tyś zł.

to miało być dla rozluźnienia napięcia w watku

:P

Ty za to sprytnie "przeoczyłeś", że podałem przykład ślepego testu ABX z skutecznym (75-100%)

Jakoś udokumentowany jest? Świadkowie? Ktoś się do niego odnosił? Ktoś zbadał te kable, pod kątem "modyfikowania"? Ktoś to powtórzył z podobnym sukcesem? "Sukcesem" hmmm... 8 prób to jednak dla poważnego testu trochę mało.

Zapytaj kol. popej - on ma lepszą wiedzę na temat takich testów, ich wiarygodności statystycznej itp.

Jakoś udokumentowany jest? Świadkowie? Ktoś się do niego odnosił? Ktoś zbadał te kable, pod kątem "modyfikowania"? Ktoś to powtórzył z podobnym sukcesem?

Widzisz - do wszystkiego da się przyczepić i próbować podwarzać. Przy takich postawach stron spór jest kompletnie bezsensowny.

Zapytaj kol. popej

Kolega popej odpowie, że wiarygodny test wymaga min. 7 trafień z 8 prób. http://djcarlst.provide.net/abx_bino.htm

Kable RCA dł. 1,2 m za 7000 Euro. Jak byś nazwał producenta takiego kabla? Audio geniuszem czy facetem który chce łatwo zarobić? ;-)

To oczywiście skrajny przykład akurat nie z naszego rynku, ale u nas w ofertach też takie ceny się zdarzają a nawet wyższe. Oczywiście nie wiadomo czy jest jakiś popyt na takie ekstremalne wyroby czy to tylko taki chwyt marketingowy mający przyciągnąć zainteresowanie.

Odnosząc się do Twojego wpisu to jak najbardziej zgodzę się z Tobą że ceny kabli czy innych gadżetów audio i nie tylko osiągają ceny absurdalne i pewnie wszyscy jak jeden (z obu stron barykady) się z tym zgodzimy :-)

Kolega popej odpowie, że wiarygodny test wymaga min. 7 trafień z 8 prób

Nie. Chodziło mi o to, że siła testu złożonego tylko z 8 prób jest słaba, nawet gdy wyszedł 8/8.

Nawet w Polsce są ludzie mające kolekcje (kilka zestawów różnych producentów dla całego systemu) bardzo drogich kabli.

Zgadza się, też takich znam. Niestety przysłowiowy wróbelek z powodu zastosowania tych drogich kabli z ich systemów nie wylatuje, choć oczywiście grają bardzo dobrze z tym że znam też ludzi z tanimi kablami u których też gra system bardzo dobrze.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Odnosząc się do Twojego wpisu to jak najbardziej zgodzę się z Tobą że ceny kabli czy innych gadżetów audio i nie tylko osiągają ceny absurdalne i pewnie wszyscy jak jeden (z obu stron barykady) się z tym zgodzimy :-)

Warto się zastanowić - dlaczego?

Poza POPYTEM (a któż go tworzy, jak nie "wy"?) nic innego mi się nie jawi. Kolekcjonerów i kilku Arabów oczywiście pomijam. ;)

Nie przeoczyłem - różnice były (w przypadku sieciówek, które podlinkowałem) lecz ponoć niesłyszalne. Dlatego i piszę o "subtelnościach".

Jeszcze raz, może przedstaw jakąś teorię/koncepcję w jaki sposób sieciówka technicznie może wpłynąć na sygnał audio na wyjściu urządzenia które zasila? Psychologicznego oddziaływania nie neguję. Może takie istnieć i wynikać z emocji właściciela.

chyba ze wirzysz w to iz kable wpłynał ma czas opóżnienia

Bardzo długie mogą mieć wpływ.

życie zweryfikuje czy jest geniuszem czy go poniosła fantazja.

Współczuję tym uczestnikom rynku którzy podjęli się tej weryfikacji na własnej skórze. Choć może nie są bogaci to mogą eksperymentować bez głowy. To nic nadzwyczajnego w dzisiejszym świecie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Warto się zastanowić - dlaczego?

Poza POPYTEM (a któż go tworzy, jak nie "wy"?) nic innego mi się nie jawi. Kolekcjonerów i kilku Arabów oczywiście pomijam. ;)

Ja nie bo mnie nie stać :-(

Póki co jadę na seryjnym kabelku zasilającym ale kiedyś sobie sam jakiegoś zmajstruje :-)

Także to że jestem po stronie grających kabli nie jestem zwolennikiem wydawania na nie całych oszczędności .;-)

Nie jestem "światowcem automobilowym" i nigdy nie napisałem że jeździsz syrenką więc też nie trać kultury i mnie nie obrażaj bo Ty też nie jesteś "światowcem producentów kabli" i nie musisz mnie nauczać.

Ehhh nie mam już siły :-(

Też tracę "siłę", gdy czytam PROTEKCJONALNE: ..."uwierz mi, takie marki jak..."

A jak ja wymyślę urządzonko które zwiększa moc silnika o 100% a będzie mnie to kosztować 10zł a będę sprzedawał to za 10000tyś to też będę oszustem?

Już jest dawno wymyślone, w silnikach z doładowaniem zmienia się soft który całkiem możliwe że kosztuje tylko te 10 zł i możesz mieć dwa razy większą moc, tylko nie wiadomo jak długo ;-). Możesz też zastosować instalację z nadtlenkiem azotu włączanym w razie potrzeby.

A jakie są dowody nie słyszących?

Chcesz uzyskać dowody na niesłyszenie czegoś czego nie słychać? ;-) To ci co słyszą są obowiązani do udowodnienia tego że słyszą. Chyba ;-).

nie był w stanie odróżnić najpierw zwykłą wersję jakiegoś wzmacniacza od wersji Signature, a potem nie odróżnił wzmacniacza tranzystorowego od lampowego. Próbuje znaleźć jakieś wytłumaczenie ale jednoznacznej konkluzji nie ma.

Bardzo ciekawy artykuł. Mam jednak parę uwag. Po pierwsze regulacja poziomu w tym urządzeniu. Pasywna czy buforowana? Jeżeli pasywa, to zmienia impedancję wyjściową zwiększając znacznie wpływ kabla na brzmienie, jeżeli aktywna/buforowana, to czym buforowana? Jeżeli ludzie słyszą różnice między wzmacniaczami operacyjnymi, to chyba też usłyszą różnicę między wzmacniaczem a jego brakiem - co więc testujemy?

I na koniec to, co zacytowałem - uważam, że albo bierzemy wszystko z tego artykułu albo nic. Czyli jeżeli powołujesz się na ten artykuł, to uważasz, że różnice w brzmieniu między różnymi interkonektami są oczywiste i łatwo odróżnialne, ale jednocześnie stwierdzasz, że nie ma żadnych różnic między wzmacniaczami, nawet tak odległymi, jak lampowe i tranzystorowe. Jeżeli jednak tego nie napiszesz i nie potwierdzisz, niniejszym stwierdzisz, że artykuł zawiera błędy, pomyłki i przekłamania czyli po prostu jest niewiarygodny ;)

nagrywamy.com

Ale czytam bo coraz ciekawiej jest. Nie zamykamy wątku

Jest coraz ciekawiej ze względu na uczestnictwo w wątku osób o odmiennym zdaniu. Takie wątki zawsze są ciekawe nawet jak czasem odchodzą od właściwej linii wynikającej z tytułu.

Bardzo długie mogą mieć wpływ.

Stereofonia obecnie tworzona jest prawie wyłącznie natężeniowo, zwłaszcza w nagraniach rozrywkowych. Metody fazowe (czyli te mityczne opóźnienia) stosuje się bardzo rzadko, ponieważ słabo mieszają się z metodami natężeniowymi i mają małą kompatybilność mono, co obecnie jest bardzo ważne, nawet ważniejsze niż w czasach winylowych.

nagrywamy.com

Stereofonia obecnie tworzona jest prawie wyłącznie natężeniowo, zwłaszcza w nagraniach rozrywkowych. Metody fazowe (czyli te mityczne opóźnienia) stosuje się bardzo rzadko, ponieważ słabo mieszają się z metodami natężeniowymi i mają małą kompatybilność mono, co obecnie jest bardzo ważne, nawet ważniejsze niż w czasach winylowych.

Chodziło mi tylko o to że duża ilość drutu pomiędzy dwoma punktami może tworzyć linię opóźniającą. Dawno temu chyba tak realizowane niektóre opóźnienia (nieduże) potrzebne np. w technice TV.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.