Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, przemak napisał:

Nie zapomnij o korektorach i efektach

zapomnij, nagrywasz dla audiofila a nie na radiomagnetofon

11 godzin temu, purple2 napisał:

nagrywasz dla audiofila a nie na radiomagnetofon

To dla audiofila nagrania powstają bez użycia limiterów, kompresorów, filtrów? Dobrze, że nie jestem audiofilem bo takich nagrań nie dałoby się słuchać. 

2 godziny temu, Paweł C napisał:

bez użycia limiterów, kompresorów, filtrów?

ale za to z liniową charakterystyką fazową, jeśli skonfigurujesz tor fazowo nie trzeba "pudrować gówna" gadżetami

Edytowane przez purple2

Czy nagrania 'unprocessed' zbliżają do zachowania naturalnego brzmienia ?

Oczywiście jeszcze pozostaje korekta  toru odsłuchowego uwzględniająca warunki u słuchacza.

Chyba np. David Chesky  (label, nie o człowieka mi chodzi) tak rejestruje muzykę.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

25 minut temu, xetras napisał:

nagrania 'unprocessed' zbliżają do zachowania naturalnego brzmienia

unprocessed możliwe jest dzięki liniowej fazie

26 minut temu, xetras napisał:

pozostaje korekta  toru odsłuchowego uwzględniająca warunki u słuchacza

nie podyskutujemy, jesteś zafixowany tym, co powszechnie uprawia się w studiach nagrań, skonfiguruj tor fazowo to się przekonasz

30 minut temu, xetras napisał:

Chyba np. David Chesky

chyba? słyszałeś, żeby na okładce jego płyt była instrukcja dokończenia konfiguracji fazowej toru odsłuchu? jeśli on w ogóle konfiguruje fazowo tor to pod swoje monitory nie dając szansy klientowi

Dokończenie - konfiguracji fazowej ...

Bez wskazówek i wyposażenia to nie do zrobienia. Poza tym na razie nie mam motywacji.

Ktoś ma taki tor ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

23 minuty temu, xetras napisał:

Dokończenie - konfiguracji fazowej

każdy element toru ma swoją charakterystykę fazową, a wypadkowa charakterystyka fazowa jest sumą charakterystyk poszczególnych elementów toru, jeśli studio nagrań nie weźmie pod uwagę odtwarzacza, wzmacniacza i kolumn w Twoim domu, to "daremne żale i próżny trud"

29 minut temu, xetras napisał:

Bez wskazówek i wyposażenia to nie do zrobienia.

do tego potrzebny jest mikrofon użyty w sesji nagraniowej, płyta testowa, oscyloskop i procesor dsp

31 minut temu, xetras napisał:

Ktoś ma taki tor ?

możesz mieć nawet Ty, jeśli otrzymasz informację ze studia nagrań jakiego mikrofonu użyć do kalibracji fazowej Twojego stereo

9 minut temu, purple2 napisał:

do tego potrzebny jest mikrofon użyty w sesji nagraniowej, płyta testowa, oscyloskop i procesor dsp

Widzę, że w Twoim Świecie - jest naprawdę przeje....ba..ne ?

nawet już pomijając te "cykle, kilocykli" ? ...

jak z tym żyć?

przed każdą płytą ze "stosownym opisem" (ile takich za żywota napotkałeś?) roboty w ci.ul!

kalibracja gramofonu, taka od zera, mycie płyt i cała reszta upierdliwości analogowych to w porównaniu z "tym", to taki niskoprocentowy pikuś.

Grasz na jakimś instrumencie? Jeśli tak, to pozostaje nagrywać siebie, jednym mikrofonem - "direct to disk" ...i słuchać super muzyki...nieskalanej.

Edytowane przez iro III
13 minut temu, iro III napisał:

nagrywać siebie, jednym mikrofonem - "direct to disk"

binauralnie direct-to-disc, czyli 2 mikrofony

15 minut temu, iro III napisał:

jak z tym żyć?

po prostu nie wciągam

57 minut temu, purple2 napisał:

po prostu nie wciągam

Muzyki? To współczuję.

Ja wciągam ją, kiedy tylko czas pozwala!

Zrozum mnie dobrze, ja zaprawdę boleję, nad Twą niedolą okrutną.

5 godzin temu, purple2 napisał:

każdy element toru ma swoją charakterystykę fazową, a wypadkowa charakterystyka fazowa jest sumą charakterystyk poszczególnych elementów toru

z tą charakterystyką poszczególnych elementów to bym nie przesadzał , bo to kropla w morzu wszelkich harmonicznych jakie generują same głośniki obudowy i reszta otoczenia. Bardziej ubolewałbym nad tym , że ich proporcje zmieniane (wycinane) są w czasie masteringu . Ale vinyli słucha się raczej dla przyjemności , a w takim wypadku ocena jest bardzo względna.

Technicznie to co jest na vinyl-u różni się zasadniczo od tego co jest w wersji cyfrowej i w zależności od tego jaki mastering znajdzie się na nośniku , to jedno lub drugie medium zagra lepiej lub gorzej bo optymalizacja nośnika musi jakaś być by wydobyć zalety a nie wady. Niema co bić piany i rozbijać dźwięk na atomy jak to zupełnie inny materiał wyjściowy,

12 minut temu, bolo_senor napisał:

w morzu wszelkich harmonicznych jakie generują same głośniki obudowy i reszta otoczenia

stawiam na pierwszym miejscu zwrotnice kolumn głośnikowych

14 minut temu, bolo_senor napisał:

Technicznie to co jest na vinyl-u różni się zasadniczo od tego co jest w wersji cyfrowej

porównanie się komplikuje gdy vinyl tłoczony jest z mastera cyfrowego

1 minutę temu, purple2 napisał:

stawiam na pierwszym miejscu zwrotnice kolumn głośnikowych

zwrotnice to pikuś , membrana głośnika nie działa w 100% jak tłok , zachowuje się też jak bęben lub struna - generuje własne harmoniczne które dodają się do tych nagranych i co byś nie robił , to nagranie na końcu i tak będzie nosiło sygnaturę materiału , kształtu , masy , sztywności membrany głośnika i kupy inny fizycznych wielkości mających na to wpływ.

23 minuty temu, purple2 napisał:

porównanie się komplikuje gdy vinyl tłoczony jest z mastera cyfrowego

nie , nie można nagrać materiału cyfrowego na vinyl 1:1 z racji ograniczeń co do sposobu odtwarzania. Igła ma swoją masę i bezwładność , musi mieć czas na ruch.

zacznij od środka z przodu nic ciekawego.

40 minut temu, bolo_senor napisał:

generuje własne harmoniczne

oczywiście, że thd jest spore ale nie tak dotkliwe dla uszu jak charakterystyka fazowa zwrotnicy

42 minuty temu, bolo_senor napisał:

Igła ma swoją masę i bezwładność , musi mieć czas na ruch.

o jej bezwładności świadczy pasmo przenoszenia, koetsu radzi sobie nawet ze 100khz, jest lepsza od cd audio

Godzinę temu, purple2 napisał:

oczywiście, że thd jest spore ale nie tak dotkliwe dla uszu jak charakterystyka fazowa zwrotnicy

Czy ja wiem czy dotkliwa , ucho to też membrana i normalnie w przeciw-fazie nie działa , ewentualnie interferencje z dwóch i więcej źródeł dźwięku mogą w pasmie namieszać. Ale też nie aż w taki odczuwalny sposób jak obecność pomieszczenia. Ucho / mózg bardziej wychwytuje częstotliwość , opóźnienia i szybkość narastania dźwięku niż fazę , bo potrzebne było nam to kiedyś do oceniania odległości , kiedy na nas polowano i zjadano.  

thd jako miara ilościowa za dużo też nie mówi , z resztą wszystko co ma masę ma i rezonans nawet temperatura ma znaczenie , a parcie na siłę w kierunku idealnego dźwięku to utopia , lepiej po prostu tyłka se tym nie zawracać tyko słuchać. Bo czasem , czym człowiek głupszy to szczęśliwszy - muzyka się liczy.

Godzinę temu, purple2 napisał:

o jej bezwładności świadczy pasmo przenoszenia, koetsu radzi sobie nawet ze 100khz, jest lepsza od cd audio

e tam , autobus waży 3 tony a ferrari 1 tone , jak zrzucisz je w przepaść to autobus będzie szybszy. Tak samo z wkładką , laser waży tyle co fotony a igła ? Temu winyl się specjalnie nagrywa.

Edytowane przez bolo_senor
18 minut temu, bolo_senor napisał:

Czy ja wiem czy dotkliwa

jeśli kolumna głośnikowa przenosi kolejne częstotliwości pasma z różnymi opóźnieniami czasowymi to mamy do czynienia z bolesnym dla uszu rozmyciem dźwięku, wielu ekspertów twierdzi, że w kolumnach hi-endowych zwrotnica jest ważniejsza od głośników

23 minuty temu, purple2 napisał:

różnymi opóźnieniami czasowymi

przecież nawet gęstość ośrodka , czyli powietrza , pośrednio temperatura i ciśnienie , nawet pozycja głowy ma na to wpływ , no i odbicia od ścian  .

Taki to hi-end-owy bełkot marketingowy mający uzasadnić wysoką cenę , A eksperci co do opóźnień rację pewnie mają , ale co na to poradzisz są i będą.

Mam Koetsu 100kHz to mit ;)

Co nie zmienia faktu ze CD to taki ni pies ni wydra (ma wady zapisu cyfrowego, slabe probkowanie i rozdzielczosc, sa lepsze formaty)

Z jednej strony masz analogowa metode zapisu audio, z drugiej cyfrowa (z ich wadami i zaletami).

Jak idzie o cyfrowa to CDAudio (16/44) to technologiczny dziadzus jest. Jak ktos wybiera cyfrowa metode to CDAudio obecnie nie ma sensu (moim zdaniem), przestarzaly stratny (porownujac jakosc studio) format zapisu.

11 minut temu, file-moon napisał:

Jak idzie o cyfrowa to CDAudio (16/44) to technologiczny dziadzus jest

w takim razie vinyl to kto ?

a tak serio to mi jeden wuj czy 16 czy 32 bity , ja różnicy nie słyszę to mam spokojną głowę .

26 minut temu, bolo_senor napisał:

przecież nawet gęstość ośrodka , czyli powietrza , pośrednio temperatura i ciśnienie , nawet pozycja głowy

mają wpływ jednakowy na każdą częstotliwość, oczywiście parametry które przytoczyłeś mają wpływ na prędkość dźwięku

36 minut temu, bolo_senor napisał:

hi-end-owy bełkot marketingowy

Przy dobieraniu wartości elementów zwrotnicy głośnikowej należy wziąć pod uwagę:
– moduł i fazę ciśnienia akustycznego,
– moduł i fazę krzywej impedancji przetwornika,
– jego charakterystykę fazową,
– przesunięcie fazowe spowodowane różnymi środkami promieniowania głośników w zestawie.

zwróć uwagę na 3 akapit jest to cytat z linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 minut temu, bolo_senor napisał:

16 czy 32 bity

dla mnie wystarczy nawet 8 bitów co odpowiada dynamice 48db ale to próbkowanie trochę biedne

2 minuty temu, purple2 napisał:

ale to próbkowanie trochę biedne

niedoskonałość narządu słuchu to wszystko i tak wyrówna.

nie , tylko .. inżynierem mechaniki - czy to wystarczy ?

pomyśl ... jakby było jak piszesz wszelkie panele akustyczne tłumiły by w całym paśmie , a czy tak jest ?

15 minut temu, purple2 napisał:

trochę enigmatyczne to "nie"

no bo tak nie jest , to napisałem , że nie.

Edytowane przez bolo_senor
W dniu 23.11.2019 o 17:58, Lech36 napisał:

Jasne, a świstak zawija w sreberka........ ;-).

Jesteś do tyłu...

Teraz swistaki pakują próżniowo ?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

13 minut temu, bolo_senor napisał:

no bo tak nie jest

gdyby tak było to wyobrażam sobie kakofonie barw dźwiękowych na koncercie w filharmonii

13 godzin temu, purple2 napisał:

ale za to z liniową charakterystyką fazową, jeśli skonfigurujesz tor fazowo nie trzeba "pudrować gówna" gadżetami

Jest taki problem, że ja słyszałem, jak brzmi cokolwiek nagrane bruelem a ty najwyraźniej nie. Nie bez powodu tego typu mikrofony używane są do ambientu i overheadów, a i to rzadko. No, ale poszpanować możesz ?

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

bruelem

a wiesz jaka była charakterystyka fazowa toru? Przemak może lektura teorii obwodów Cię uspokoi? Pochwalę Ci się, że miałem zaliczenie w pierwszym podejściu do egzaminu

• Pokaż nowe odpowiedzi