Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
2 minuty temu, Audroc napisał:

To już przerabialiśmy.

Płyta winylowa dzięki harmonicznym sięga grubo ponad 20-30kHz co odpowiada czy raczej wymusza stosowanie wkładek przenoszących do nawet 50kHz.

Natomiast płyta 16 bitową CD dla nikogo nie wystarcza stąd już dzień po pojawieniu się formatu CD na rynku, a więc już od kilkudziesięciu lat producenci, wydawcy i wszyscy inni włącznie ze słuchaczami szukają sposobów by albo umieścić więcej bitów na płycie (HDCD, SACD, MHQ i inne). albo stosują w locie zamianę 16 bitowego sygnału zapisanego na płycie na gęsty PCM lub w ostatnich latach na DSD i tyle.

16 bitową płyta CD niko.u na świecie nie wystarcza i to akurat warto przyjąć jako punkt wyjścia do dalszych rozważań. podobnie jak zrobili to wspomniani producenci czy wydawcy.

To niejest zaklinanie rzeczywistości tylko podstawy elektroniki.

Po rostu poczytaj w internecie jest wszystko...

Mam wrażenie, ze włączyłbym Ci jakiś przyjemny kawałek ze Spotify a na wyświetlaczu pokazywałoby DSD 512 i to byłoby super.

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Test kolegów z przetwornikiem RME nie potwierdza tej "profanacji", opisany w zakładce hi-end, ale fakt bezpieczniej jest używać formatu 24/96, w dzisiejszych czasach nie ma problemu z żadną gęstością, ale w masteringu materiału cyfrowego na LP chyba też używa się formatu 24/48, wyższego nie potrzeba. 

No zgadza się, w dzisiejszych czasach producent używa do zgrywania z taśm matek DSD np. nowe wydania winyli The Rolling Stones wstawiałem już kiedyś fotki dumnych znaczków DSD na okładkach płyt.

Dlatego pisałem że żadna doskonałą cyfra nie przeszkadza, problem jeśli nagrywa się w fabryce płyty winylowe ylowe wprost z 16 bitowej płyty CD a takie zdjęcia można znaleźć w necie, nawet na naszym Forum ludzie o tym pisali.

Podsumowując cyfra cyfrze nierówna.

• Moderatorzy
17 minut temu, Audroc napisał:

Proste ramię i dobra wkładka MC ze szlachetnym szlifem.

Jakie jest to ramię i ta wkładka?

Głębia bitowa nie podnosi częstotliwości przenoszenia. Na 8-bit możesz mieć takie samo pasmo jak na 12, 16 czy 24 bity.

Orientacyjne wartości szerokości pasma przenoszenia dla różnych urządzeń audio:

1. Gramofon: 20 Hz – 20 kHz

2. Magnetofon CC: 30 Hz – 16 kHz

3. Magnetofon R2R: 20 Hz – 22 kHz

4. Magnetofon DAT: 20 Hz – 22 kHz

5. Odtwarzacz CD: 20 Hz – 20 kHz.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Gargan napisał:

Głębia bitowa nie podnosi częstotliwości przenoszenia. Na 8-bit możesz mieć takie samo pasmo jak na 12, 16 czy 24 bity.

Orientacyjne wartości szerokości pasma przenoszenia dla różnych urządzeń audio:

1. Gramofon: 20 Hz – 20 kHz

2. Magnetofon CC: 30 Hz – 16 kHz

3. Magnetofon R2R: 20 Hz – 22 kHz

4. Magnetofon DAT: 20 Hz – 22 kHz

5. Odtwarzacz CD: 20 Hz – 20 kHz.

Tylko nie rozmawialiśmy o możliwości urządzeń a o realnym zapisie na winylku.  Ja tam na tych technikaliach się nie znam, ale są na forum profesjonaliści, którzy mogliby się wypowiedzieć.  To ostatnimi czasy stało się jakąś tajemnicą, bo ciężko jest znaleźć jakieś miarodajne źródła, które by te parametry podawały.

47 minut temu, Audroc napisał:

To niejest zaklinanie rzeczywistości tylko podstawy elektroniki.

A ta obiecana książka to się znalazła, czy jeszcze nie?

nagrywamy.com

• Moderatorzy

Chyba myślami @przemak Cię sprowadziłem. 

Ty na pewno znasz lepiej możliwości płyty winylowej, bo ja tam tylko coś słyszałem. Może nam jako profesjonalista zdradzisz te kwestie.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Gargan napisał:

@Marcinus parametry nie sprzedają się tak dobrze jak marzenia 🙂

NIby tak, ale z drugiej strony, papier przyjmie wszystko 🙂 

• Moderatorzy
Godzinę temu, Gargan napisał:

Dlatego nikt nie napisze co ten sprzęt jest faktycznie wart, za to piękne tereny nad audio voodoo 😀 

No cóż, sam tego słucham, ale bardziej fascynuje mnie to, że technologia ponad stuletnia i daje radę 🙂 . Choć uważam, ze to podobnie jak ze szwajcarskimi zegarkami. Technologia stara a czas odmierza, a "coś" za kilka dolarów robi to tak samo, albo dokładniej.

Koledzy pisali o limitowanych winylach, że są drogie i chętnie kupowane...  Ja dostałem kiedyś limitowaną Omegę z Bonda, a okazało się, że czas odmierza jak taka zwykła 🙂 

Edytowane przez Marcinus

Też mam filmowy zegarek

Nie odmierza czasu jak inne zegarki, tylko jak mu się podoba 😆

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Robią to, bo tego chce potencjalny słuchacz 

Ośmielę się stwierdzić  że potencjalny słuchacz to chciałby masaż brzucha i żeby nie trzeszczało. O reszcie decydują spece od marketingu w audio. A "profesjonaliści", jak ich nazwałeś, wykonują polecenia typu "bez cichych miejsc" bo się w hałasie będzie źle słuchało, ewentualnie "podkręć głośność" bo głośniejsze lepiej brzmi.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Ci od klasyki mają całkiem przyzwoite priorytety.

Kupiłem ostatnio dwie nowe płyty; Chopin i Schubert. Klasyka klasyki. Małe składy + wokal na Schubercie. Obydwie nie trzeszczą, i tyle z pozytywów 😞 

W dniu 7.01.2025 o 10:51, Audroc napisał:

proste ramię i wkładki japońskie najchętniej Microline nie wiem co to smażenie.

Że dobrze ustawiona wkładka z ostrym szlifem mniej smaży to rozumiem. 
Ale dlaczego akurat japońska i dlaczego na prostym ramieniu jest cacy a na S już jest źle? Tego pojąć nie mogę 😮 

2 godziny temu, Audroc napisał:

Płyta winylowa dzięki harmonicznym sięga grubo ponad 20-30kHz co odpowiada czy raczej wymusza stosowanie wkładek przenoszących do nawet 50kHz.

Niby tak, producenci niektórych wkładek gramofonowych podają takie pasma przenoszenia. Mimo wszystko fizyczne ograniczenia płyty winylowej są przyczyną ograniczeń dynamiki i pasma, więc w te cudowności winylu nie bardzo chce się wierzyć. Nie zmienia to faktu, że fajnie mieć dobry gramofon i płyty.

@Marcinus technologia Pulse Code Modulation powstała 88 lat temu, więc jeśli cenisz tradycję możesz spokojnie przejść z prehistorycznego winylu na antyczną cyfrę 🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
2 minuty temu, Gargan napisał:

@Marcinus technologia Pulse Code Modulation powstała 88 lat temu, więc jeśli cenisz tradycję możesz spokojnie przejść z prehistorycznego winylu na antyczną cyfrę 🤪

Ukryta Zawartość

Aż tak to nie 😂

Wystarczy mi już staroci.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, arpeggione napisał:

potencjalny słuchacz to chciałby masaż brzucha i żeby nie trzeszczało

Rammstein z drugiej płyty robi masaż brzucha i nic nie trzeszczy.

(to tak na marginesie było)

Pozdrawiam 😀

Laserowy odczyt winyla, to tak jakby kto zapomniał.

Ukryta Zawartość

Takie ustrojstwo też istnieje.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

15 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Rammstein z drugiej płyty robi masaż brzucha i nic nie trzeszczy.

(to tak na marginesie było)

Pozdrawiam 😀

Znaczy spełnia oczekiwania 😄 

Chyba nic podobnego nie miałem nigdy na talerzu.

(Prawda, że ładnie mi się napisało? Szczególnie w kontekście sąsiedniego wątku, gdzie sobie podawali przepis na pieczonego winyla z piekarnika 😋.

1 minutę temu, arpeggione napisał:

w kontekście sąsiedniego wątku, gdzie sobie podawali przepis na pieczonego winyla z piekarnika 😋.

Też się tam udzielałem!

😃

35 minut temu, xetras napisał:

Laserowy odczyt winyla, to tak jakby kto zapomniał.

Ukryta Zawartość

Takie ustrojstwo też istnieje.

Wiemy, wiemy...

Mój ukochany Keith Jarrett też ma coś takiego...

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Chyba myślami @przemak Cię sprowadziłem. 

Ty na pewno znasz lepiej możliwości płyty winylowej, bo ja tam tylko coś słyszałem. Może nam jako profesjonalista zdradzisz te kwestie.

A po co? Żeby dostać odpowiedź jak ostatnio? 

"Idź sobie tam pobrzdąkać na instrumencie i nie zajmuj sie czymś o czym nie masz bladego pojęcia, wszak praczka nie do końca wie jak działa pralka, detergent, ale pierze. Tu _umisz_ załączyć komputer, obsłużyć program i coś ci tam wyskakuje co ci pasuje, a że nie wiesz z czym to zjeść to inna sprawa."

Niech mądrzejsi tłumaczą. 

nagrywamy.com

14 minut temu, przemak napisał:

A po co? Żeby dostać odpowiedź jak ostatnio? 

"Idź sobie tam pobrzdąkać na instrumencie i nie zajmuj sie czymś o czym nie masz bladego pojęcia, wszak praczka nie do końca wie jak działa pralka, detergent, ale pierze. Tu _umisz_ załączyć komputer, obsłużyć program i coś ci tam wyskakuje co ci pasuje, a że nie wiesz z czym to zjeść to inna sprawa."

Niech mądrzejsi tłumaczą. 

Skąd takie rozgoryczenie?

Często najmniej rozsądni krzyczą najgłośniej 🙂 

20 minut temu, paww napisał:

Skąd takie rozgoryczenie?

Nie rozgoryczenie, po prostu mi się nie chce.

20 minut temu, paww napisał:

Często najmniej rozsądni krzyczą najgłośniej 🙂 

Wiadomo. Ale nie mam ochoty być w żaden sposób kojarzony z takimi gośćmi jak audroc i jemu poziomem argumentacji i wiedzy podobnymi.

nagrywamy.com

7 godzin temu, przemak napisał:

Nie rozgoryczenie, po prostu mi się nie chce.

Wiadomo. Ale nie mam ochoty być w żaden sposób kojarzony z takimi gośćmi jak audroc i jemu poziomem argumentacji i wiedzy podobnymi.

Jednak są tacy,co słuchają i korzystają z Twojej wiedzy.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 godzin temu, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

Przy okazji - to chyba wtedy też opracowano zasady preemfazy (i to co na potrzeby telefonii było konieczne zaadaptowano później do winyli).

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

16 godzin temu, Marcinus napisał:

W końcowych rowkach, to bliżej 14kHz

Zgadza się, ale to też wystarczy do dobrych wrażeń ogólnych i zadowolenia, choć mi jak jeszcze używałem gramofonu wyraźnie przeszkadzała ta utrata jakości przy dochodzeniu igły do środka LP, nawet na bardzo dobrych gramofonach i równie dobrych wkładkach MC które to sprzęty występowały u moich kolegów hobbystów audio.

16 godzin temu, Audroc napisał:

Płyta winylowa dzięki harmonicznym sięga grubo ponad 20-30kHz co odpowiada

"Śęga", ale to są w większości artefakty generowane przez samą płytę a nie pochodzące z rejestracji instrumentów. Poza tym trzeba by udowodnić że to "sięganie" ponad 30kHz ma dla słuchacza znaczenie, w przypadku testu z przetwornikiem rejestrującym RME nie udało się tego udowodnić. Zajrzyj na portal "0dB.pl", tam jest opisany ze szczegółami i bogatą ilustracją proces produkcji czarnej płyty i wszystkie zagrożenia dla jakości. Możesz też przeczytać wytyczne dla produkcji LP ze strony polskiego producenta takich płyt, oczywiście o ile Ciebie to interesuje. Mnie zainteresowało pomimo tego że gramofonu już od dawna nie używam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wystarczy kupić Technics SU-G700 i wszystkie rozterki dotyczące cyfry lub analogu się skończą, nawet odnośnie gramofonu 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
26 minut temu, Gargan napisał:

Wystarczy kupić Technics SU-G700 i wszystkie rozterki dotyczące cyfry lub analogu się skończą, nawet odnośnie gramofonu 😀

Ukryta Zawartość

Ładny 🙂 

A jeszcze jakbyś wyjaśnił?

36 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, ale to też wystarczy do dobrych wrażeń ogólnych i zadowolenia, choć mi jak jeszcze używałem gramofonu wyraźnie przeszkadzała ta utrata jakości przy dochodzeniu igły do środka LP, nawet na bardzo dobrych gramofonach i równie dobrych wkładkach MC które to sprzęty występowały u moich kolegów hobbystów audio.

Ja się przyzwyczaiłem, ale podchodzę do tego tematu właśnie hobbystycznie.

Z drugiej strony zazdroszczę tym, którzy potrafią mieć wybiórczo-selektywny słuch i słyszą różnicę między próbkowaniem 192 a 384, nie słysząc różnic na winylu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi