Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Niestety kochany excelku, naukowcy mając na przykład parametr tłumienia przesłuchów miedzy kanałami stereo L/R w cyfrze na poziomie 90dB w zestawieniu z winylem w granicach 30dB, oraz główny parametr S/N ok 100dB cyfra, do max 78dB winyl, maja w dupie to, że Ty wolisz "winyla" :-)<br />
- może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale stałeś się trochę niemiły i nieelegancki, zacząłeś używać brzydkich wyrazów - myślę, że jest to pewnie spowodowane tym, że posłuchałeś naukowców i przerzuciłeś się na cd ? - a może w ogóle nie masz gramofonu i jesteś tu tylko na gościnnych występach ?

excel, ten film dawno się zdewaluował i już nie śmieszy.

- raczej nie artykułuj tej opinii w eleganckim towarzystwie, bo popełnisz duże faux pas...

excelvinyl winylmania blog szukaj

No tak....masz vlado w pysk za swoje miłe słowa i grzeczności. Już było tak wiele razy i za każdym razem oberwało się tobie za twą dobroć i...naiwność, że swoim nienagannym stylem coś zmienisz. I jednak nic to nie pomogło.... :-) do tej furtki nie pasują eleganckie klucze... :-)

Edytowane przez sly30
Gość rochu

(Konto usunięte)

- może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale stałeś się trochę niemiły i nieelegancki, zacząłeś używać brzydkich wyrazów - myślę, że jest to pewnie spowodowane tym, że posłuchałeś naukowców i przerzuciłeś się na cd ? - a może w ogóle nie masz gramofonu i jesteś tu tylko na gościnnych występach ?

I co?

Dasz Vladowi bana w swoim wątku bo już go nie lubisz?

Słuchałem winyli zanim Ty jeszcze wiedziałeś co to jest. ;-)

Masz na myśli bajki słuchane przez ciebie z gramoffonu Bambino, jak mniemam.

Zastanawiam się jak mam odpowiedzieć na Twoje pytania kochany excelku?

Jeśli się zgodzisz zróbmy tak: zapewne pisząc do mnie miałeś określony cel i zadając pytania jakieś wyobrażenie wywołanego nimi skutku i możliwych odpowiedzi. Bardzo proszę odpowiedz sam na swoje pytania w sposób jaki przeczuwasz że ja odpowiem.

Tylko bardzo proszę zrób to tu pisemnie.

Serdeczności, Włodek.

...kochany excelku?....hehehe....widzisz vlado, demokracja jest super pod warunkiem, że poziom wszystkich stron jest mniej więcej zbliżony. Jeśli nie to efekty są takie jak z wojującym islamem. Ty wychodzisz do nich z lekami i opatrunkami, a oni z bombami i kałachami, zabijają ciebie i twoich bliskich i jeszcze wierzą, że w imię Boga, a w niebie za ten czyn czekają na nich dziewice!! Twój "kochany excelek" to taki talib pod wieloma względami.

Edytowane przez sly30

Twój "kochany excelek" to taki talib pod wieloma względami.

I cóż mi pozostaje innego jak nauczyć się żyć również z talibami? Ja po prostu kocham ludzi, kocham ich takimi jakimi są. Nie staram się przemocą uczynić ich sobie podobnymi, nie wymagam również aby mnie kochali. Nie postrzegam inności poglądów jako niewdzięczności w stosunku do mojej osoby.

Nie sądzę jednak abyś to rozumiał :-) Nie musisz, ja i tak nigdy nie będę postrzegał cie jako wroga. Tak już mam :-)

Włodek.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

- raczej nie artykułuj tej opinii w eleganckim towarzystwie, bo popełnisz duże faux pas...

:)

Piekne :)

A dlaczego byś miał mnie postrzegać Vlado jako wroga? To zdanie jest zupełnie nie na miejscu. Czy dałem powody do wrogości?

Co do excela to rozumiem twoje stanowisko.Twoje prawo. Na forum jest wiele osób mających inne poglądy na audio i inny gust niź ja i nie jest to powód do konfliktów. Ale narzucanie innym swoich poglądów tym bardziej nie opartych o faktyczne przesłanki jak u excela budzą sprzeciw. Może u ciebie nie, u mnie już tak. To jest właśnie audio-islam.

- przyznam się, że troche bałem się dzisiaj otworzyć to forum, świadczyłoby to o tym iż w moim mniemaniu trochę wczoraj nabroiłem, może byłem zbyt surowy w stosunku do kolegi vlado, u którego jednak wyczuwam nić sympatii w stosunku do mojej osoby, dlatego jeżeli się poczuł urażony to go przepraszam, wybaczam mu nawet tego "taliba" - pocieszam równiez kolegę sly30 - na pewno też doczeka się tego miłego zdrobnienia swojego nicka, czego mi tak zazdrości - problem chyba w tym, że nie tak łatwo go zdrobnić - ale sądzę, że vlado coś wymyśli...:)..pzdr.

przyznam się, że troche bałem się dzisiaj otworzyć to forum, świadczyłoby to o tym iż w moim mniemaniu trochę wczoraj nabroiłem, może byłem zbyt surowy w stosunku do kolegi vlado, u którego jednak wyczuwam nić sympatii w stosunku do mojej osoby, dlatego jeżeli się poczuł urażony to go przepraszam

mleczko_PZWL.gif

dlatego jeżeli się poczuł urażony to go przepraszam, wybaczam mu nawet tego "taliba" -

Niepotrzebnie excelku, nie czułem się urażony ani też zagniewany na Ciebie :-) To nie ja nazwałem cię "Talibem" wiec wybacz to porównanie jego autorowi sly'owi, wiem że masz dobre serce i to zrobisz.

Ps.

Co do mojej sympatii do Twojej osoby, to jest ona niezmienna i zawsze o tym otwarcie mówię. To że czasem ode mnie i innych ludzi którzy cie lubią zbierzesz zjebkę, zawdzięczać możesz jedynie samemu sobie. Traktuj to zawsze jako probierz jak bardzo już przeginasz z pisaniem swych głupotek.

To dla Twojego dobra i zdrowia Twoich zajadłych przeciwników :-)

Jak zawsze serdecznie, Włodek.

<br />A wól sobie co chcesz.<br />

- wól winyla wól

- będziesz very cool

albo..

- wól sobie cd

- będziesz no trendy..

Jak widać iluzja którą roztoczył Excel, dla ogółu jest dużo bardziej interesująca, niż te wynikające w psychologii słyszenia.

Ale o co tyle zamieszania ? Przecież Stefek to już ponad rok temu zamieścił "szpiegowskie" zdjęcie ze świątyni odsłuchowej Excela. Co więcej poza jedną, czy dwiema kąśliwymi uwagami nie zostało to tak "docenione" jak teraz.

Z drugiej strony mamy tu praktyczny przykład działania chińskiej filozofii Jin-Jang, która mówi że każda cecha rozwinięta za nadto może przeistoczyć się w swoje przeciwieństwo. W tym przypadku uporczywe lasowanie winyla przez Excela niektórzy obecnie odbierają w odmienny sposób do zamierzonego, czyli mogą się poczuć zniechęceni. Ale pamiętajcie to działa w obydwie strony. :-)

W moim odczuciu krytyka Sly30 jest jak "stara zdarta płyta".

Edytowane przez Dzius
Gość rochu

(Konto usunięte)

Coś w tym jest.

Właśnie nabyłem sobie napęd VRDS do nowego DAC-a.

Z SET-em na 845 i niedużymi monitorami na Morelu i węglowym SS to dźwięk-marzenie.

Cyfra górą!

Edytowane przez rochu

Ale o co tyle zamieszania ? Przecież Stefek to już ponad rok temu zamieścił "szpiegowskie" zdjęcie ze świątyni odsłuchowej Excela. Co więcej poza jedną, czy dwiema kąśliwymi uwagami nie zostało to tak "docenione" jak teraz.

Może dlatego,że wzrosła częstotliwość pisania głupot w tym wątku ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

<br /> napęd VRDS do nowego DAC-a.<br />Z SET-em na 845 i niedużymi monitorami na Morelu i węglowym SS <br />
- nic z tego nie zrozumiałem, ale jak Ci ładnie gra, to słuchaj ....monitory na Morelu...no...no...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Może dlatego,że wzrosła częstotliwość pisania głupot w tym wątku ;).

Mam wrażenie, że tym wątku chodzi głównie o zbieranie lajków.....

Mówisz Rudy że spokój? Spokój wazeliniarza? Widziałem te twoje wpisy właźace w d.... talibowi. Żałosne były ale nie komentowalem.

Samo wazeliniarstwo jest ochydne a jeszcze komuś takiemu to brak słów....ale skoro tak tobie tęskno i mnie wywołujesz to pogadać zawsze można.

soundchaser,

czy w swojej niewielkiej praktyce w audio zetknąłeś się z kolumnami na linii transmisyjnej?

Grałem na Castle Knight 3 w pomieszczeniu ok.15m/kw. I właśnie z powodu proporcji tego niewielkiego pomieszczenia (prawie regularny sześcian) wybrałem linie transmisyjną.

W moim przypadku sprawdziła się opcja silnego wytłumienia ściany przeciwległej głośnikom, przy uzbrojeniu ściany za głośnikami w znaczną ilość elementów rozpraszających.

Bardzo wdzięcznie i rozdzielczo to brzmiało.

Włodek.

Ale jednak zmieniłeś kolumny? Dlaczego? Na coś wyraźnie lepszego ?

Sly adresuj proszę do kogo piszesz:-) Pytasz mnie czy futrzaka? :-)

W.

• Pokaż nowe odpowiedzi