Skocz do zawartości
IGNORED

Bluesound Node 2i?

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, muzaman napisał:

Według brytoli Node 2i na lepszym zasilaniu to inna klasa grania.

18 minut temu, muzaman napisał:

Bzdura,bzdura potwierdzona przez osobę która w elektronice grzebie od prawie 40-u lat,z tego 25 lat w wojsku,serwis RTV, teraz elektronika samochodowa.

2 minuty temu, fan64 napisał:

Bzdura,bzdura potwierdzona przez osobę która w elektronice grzebie od prawie 40-u lat,z tego 25 lat w wojsku,serwis RTV, teraz elektronika samochodowa.

Gratuluje, podziwiam i pozdrawiam ?

6 minut temu, fan64 napisał:

Masz na myśli że bzdurą jest teoria że zmiana zasilania na zewnętrzne w Node 2i nie wynosi urządzenia na lepsze "tory brzmienia" ? Dyskusje są fajne, ale dopóki jest to wyłącznie słowo wobec słowa to trudno odsiać prawdę od fałszu.

9 minut temu, szczypior88 napisał:

Chyba że robimy jakiegoś grupowca na Node 2i?

W sensie na tą płytkę , ta reszta wersji poniżej to jest to samo tylko dodają zasilacze lepsze tak ? bo sma ta płytka co sie implementuje do node2i jest wszędzie taka sama ? to ja jak by co się pisze na zbiorowy zakup ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 minuty temu, fan64 napisał:

Miałem BS Node2 bez "i" i też miałem fazę na "lepsze zasilanie" zostałem z tego wyleczony,ale nikomu niczego nie zabraniam.

Miałeś tylko faze  czy miałeś  fizycznie ?

1 minutę temu, freju napisał:

Miałeś tylko faze  czy miałeś  fizycznie ?

Proszę to zabrać pod pachę i pokazać elektronikowi,niech śię wypowie ja zdałem śię na opinie osoby mającej większą wiedzę niż moja.

23 minuty temu, fan64 napisał:

To może niech on dalej serwisuje te czołgi i radiostacje i podłącza te katiusze :)))))))

Wpływ zasilania liniowego jest nie zaprzeczalny tym bardziej w tak czułej elektronice jakim jest audio

Oczywiście elektronik powie że kable nie mają wpływu na dźwięk i że filtry i kondycjonery też nic nie dają na brzmienie. Jako elektronik też tak uważałem póki nie poszedłem na studia i nie miałem laboratoriów ze zniekształceń i zakłóceń. Jesscze pamiętam jak wykładowca podpowiedzial że warto zadbać o dobry zasilacz i dodatkowe bajery w postaci filtrów. Nie zaszkodzą a mogą zdziałać czasami bardzo dużo. 

Freju ja miałem na myśli samego Node 2i. Rozważam jego zakup?

Edytowane przez szczypior88
16 minut temu, szczypior88 napisał:

Oczywiście elektronik powie że kable nie mają wpływu na dźwięk i że filtry i kondycjonery też nic nie dają na brzmienie. Jako elektronik też tak uważałem póki nie poszedłem na studia i nie miałem laboratoriów ze zniekształceń i zakłóceń. Jesscze pamiętam jak wykładowca podpowiedzial że warto zadbać o dobry zasilacz i dodatkowe bajery w postaci filtrów. Nie zaszkodzą a mogą zdziałać czasami bardzo dużo. 

Dokładnie tez mam kolege co 30 lat prowadził serwis rtv i dalej mi naprawia różne graty i jest w tym naprawdę kozak , ale w klimy audiofilskie z nim nie wchodzę bo się od razu śmieje ? ale on nigdy sie nie bawił grubo w dobre audio wystarczał mu sharp stojący na półce  ze 20lat ? ale z pewnymi zgadnieniami sie zgadza ze mną a z pewnymi nie ,ale to dlatego że tak naprawdę tego do końca nie liznął nausznie , u niego maja być parametry zgodne i ma działać reszta go nie interesuje i to wcale mu nie przeszkadza być nadal dobrym w swoim fachu , z resztą gdzieś czytałem że np dobry producent twórca np zasilania zasilaczy itp.. nigdy nie powinien stroić swoich urządzeń na ucho i podstawa jest jego zrobić to na dobrych komponentach i zgodnie ze sztuką a reszta wyjdzie sama .

ps; A no tak zakup samego node 2i możesz negocjować sam myslę że 2100zł spokojnie możesz uzyskać ,ja swój kupiłem 3 miesiące temu używany 3-miesięczny z fakturą na 2100zł czyli ten ktoś go kupił z rabatem ? tylko że on jest znany w branży ;))) 

Edytowane przez freju
dane
26 minut temu, szczypior88 napisał:

No to mamy cie haa ty zrobisz sam taką płytke i pewnie jescze lepiej z lepszych komponentów ?

Ostatnio gdzieś widziałem promke na ceneo chyba właśnie 2100pln mówię o node2i 

Edytowane przez freju
dane
7 minut temu, freju napisał:

No to mamy cie haa ty zrobisz sam taką płytke i pewnie jescze lepiej z lepszych komponentów ?

Ostatnio gdzieś widziałem promke na ceneo chyba właśnie 2100pln mówię o node2i 

Nic nie będę robił ?

Ja wolę tematy filtracji ? w tym się mocniej czuje. Koniec dywagacji? zasmiecamy wątek 

No to mam zagwozdkę teraz, jak was czytam to zmieniam zdanie gorzej niż kobieta w ciąży. Już miałem w koszyku ten interfejs PCB z podstawowym SMPS i jestem w kropce. Zmieniam zdanie....interfejs, DAC, interfejs, DAC, interfejs, DAC...

Na PLN wyjdzie 870 pln z przesyłką, a za to można już kupić jakiś używany przyzwoity DAC... Lecz w teorii, gdybym to kupił, to zrobienie samych płytek nie jest żadnym problemem. Pod ręką mam elektronika, same PCB już projektowałem, zlecałem produkcję niskoseryjną z galwanizacją otworów, soldermaską, etc...

Ile było by chętnych osób na sam interfejs gdyby chcieć wykonać jego kopie ?

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, muzaman napisał:

Nie znalazłem w PL.

To w Top-hifi go nie ma czy chodzi o jakąś specjalną wersję z innym zasialniem?

Godzinę temu, fan64 napisał:

Proszę to zabrać pod pachę i pokazać elektronikowi,niech śię wypowie ja zdałem śię na opinie osoby mającej większą wiedzę niż moja.

Wiedza i przekonania 1 osoby? To wszystko? A jeśli ma uprzedzenia lub wiedzę w teorii bez cech istotnych w audio lub po prostu się myli? Bez urazy, nie miałem BS, ale przy kilku innych podobnych zabawkach zasialnie miało u mnie duże znaczenie..., ja tam ufam swoim uszom, świat widział już setki obalonych teorii, które miały być święte, teorie w audio wsadzam w kieszeń...na tyłku ?. Rozumiem, że ten ktoś słuchał go z i bez lepszego zasilania, byłeś świadkiem i nie było różnicy w dobrym torze?

Edytowane przez Gość
5 minut temu, szczypior88 napisał:

Marketing się rozdmucha i w świat. Będziecie mnie oglądać w czasopismach obok Pacuły xD

Jestem za ?

5 minut temu, Pawło napisał:

To w Top-hifi go nie ma czy chodzi o jakąś specjalną wersję z innym zasialniem?

Chodzi o moduł zasilania do Node 2i. Sam Node 2i to jest tego na pęczki ?

9 minut temu, k4mil3k napisał:

Ja się piszę na to.

11 minut temu, k4mil3k napisał:

No to mam zagwozdkę teraz, jak was czytam to zmieniam zdanie gorzej niż kobieta w ciąży. Już miałem w koszyku ten interfejs PCB z podstawowym SMPS i jestem w kropce. Zmieniam zdanie....interfejs, DAC, interfejs, DAC, interfejs, DAC...

Na PLN wyjdzie 870 pln z przesyłką, a za to można już kupić jakiś używany przyzwoity DAC... Lecz w teorii, gdybym to kupił, to zrobienie samych płytek nie jest żadnym problemem. Pod ręką mam elektronika, same PCB już projektowałem, zlecałem produkcję niskoseryjną z galwanizacją otworów, soldermaską, etc...

OOoo dobrze myślisz bravo nalać mu wódki !!! , chyba zaraz zmienimy logo :)))

Oczywiście ja jestem pierwszy na liście bez dwóch zdań ?

Edytowane przez freju
info
Godzinę temu, freju napisał:

Oczywiście ja jestem pierwszy na liście bez dwóch zdań ?

To też się zapiszę na listę ?

Z tego co podejrzewam oryginalny zasilacz daje napięcie 5 oraz 3.3V. Patrząc wyłącznie na zdjęcia wstępnie określiłem "fanty" potrzebne na 1 szt interfejsu PCB, wraz z wykonaniem samego PCB na koszt około 70 pln. Teraz biorąc pod uwagę że trzeba rzygnąć 800 pln na wzorzec, który też musi gdzieś zostać ujęty w kosztach myślę że sprawiedliwa cena przy zapotrzebowaniu 8 do 10 szt powinna wynosić około 180 pln.

Edytowane przez k4mil3k
12 minut temu, k4mil3k napisał:

To też się zapiszę na listę ?

Z tego co podejrzewam oryginalny zasilacz daje napięcie 5 oraz 3.3V. Patrząc wyłącznie na zdjęcia wstępnie określiłem "fanty" potrzebne na 1 szt interfejsu PCB, wraz z wykonaniem samego PCB na koszt około 70 pln. Teraz biorąc pod uwagę że trzeba rzygnąć 800 pln na wzorzec, który też musi gdzieś zostać ujęty w kosztach myślę że sprawiedliwa cena przy zapotrzebowaniu 8 do 10 szt powinna wynosić około 180 pln.

Rozumiem że ścieżki że srebra będą ? Inaczej to ja nie biorę. Za duża degradacja dzwięku hahha

Ciekawy wątek się zrobił. Jak uda się już poskładać wszystko w całość podzielcie się proszę wrażeniami ?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

16 minut temu, szczypior88 napisał:

Rozumiem że ścieżki że srebra będą ? Inaczej to ja nie biorę. Za duża degradacja dzwięku hahha

To wersja "budget" ?, a tak poważnie: PCB z galwanizacją i soldermaską, konektor XHP,  kilka kondesatorów, rezystorów, diody, gniazdo zasilające, regulator napięcia, przetwornica DC/DC - i gdy to wszystko kupować po kilka sztuk to nie ma co marzyć o cenach hurtowych.

6 minut temu, k4mil3k napisał:

To wersja "budget" ?, a tak poważnie: PCB z galwanizacją i soldermaską, konektor XHP,  kilka kondesatorów, rezystorów, diody, gniazdo zasilające, regulator napięcia, przetwornica DC/DC - i gdy to wszystko kupować po kilka sztuk to nie ma co marzyć o cenach hurtowych.

To lepiej zacząć produkcję masową i sprzedawać w konkurencyjnej cenie względem „oryginału” ? Jeśli nie opatentowali tego to problemu z prawem nie powinno być.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Witek, Freju:  ja na razie nie kupię tego na wzór, ledwo początek miesiąca a już mam zadyszkę ?

Mogę się poświęcić, otworzyć swojego nowego Node, i pomierzyć Wam napięcia na wtyczce XH z oryginalnego zasilacza. Może znajdzie się ktoś kto to wykona schemat od od podstaw ? Dalej, tj PCB, i złożenie części w całość mogę zrobić. Wyszło by na pewno taniej i opłacalnie nawet dla 2 czy 3 osób, bo nie trzeba by ujmować w kosztorysie pierwszego wzorca.

Edytowane przez k4mil3k

W sensie co ? że ja mam kupić ten od angoli za 155 funtów jako wzorzec ? czy chodzi o zasilacz tomanka ? bo nie kumam ? ?

To chyba zrzuta była by najlepsza na org wersję i wtedy jakoś to podzielić na wszystkich ilu jest chętnych ? 

Edytowane przez freju
info

k4mil3k -Najlepiej jak by było nas trochę więcej i wtedy wiadomo ty też musisz coś z tego mieć ,i np wzorzec byś miał od nas za free  ,ale żeby to było opłacalne nie wiem nie znam się ktoś by to musiał ogarnąć logistycznie ?

Napisz jak ty to widzisz ?

Ja proponuję że zrzutę robią ci z najmniejszym stażem na AS haaa

Edytowane przez freju
info
11 minut temu, freju napisał:

k4mil3k -Najlepiej jak by było nas trochę więcej i wtedy wiadomo ty też musisz coś z tego mieć ,i np wzorzec byś miał od nas za free  ,ale żeby to było opłacalne nie wiem nie znam się ktoś by to musiał ogarnąć logistycznie ?

Napisz jak ty to widzisz ?

Ja w tym miesiącu wyszastałem się już trochę z "paszy" więc wolałbym osobiście nie kupować tego jako wzorca. Zresztą jak sam powiedziałeś - jest nas jeszcze za mało by opłacało się to dłubać jako kopię.

Ale zamiast tego mogę się poświęcić i zmierzyć dokładnie napięcia które dostaje Node od oryginalnego zasilacza i zamiast kopiować, można by zrobić coś swojego od podstaw. To by było znacznie bardziej opłacalne przy naszej trójce zainteresowanych. Biorę na siebie wykonanie PCB i składanie gotowego komponentu, ale wolałbym aby ktoś bardziej doświadczony w elektronice niż ja - zrobił sam schemat ideowy zakładając że najprościej jest to zasilić zewnętrznym zasilaczem 5V i znając napięcia jakie trzeba dostarczyć już na samą płytkę Node. Ja go przeniosę na PCB i wykonam prototyp, nie chcę nic mieć za free, a jedynie mieć to taniej niż ten zestaw z UK.

• Pokaż nowe odpowiedzi