Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL PG490 - tuning ale co ??

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

witam. Mam na stanie takowego CD jak jest w temacie. Chciałbym siezabawić w jego tuning i o ile zasilacz umie sam stuningować o tylle dalej moje pomysły siekończą. Co można by było wymienić w granicy opłacalności ??

https://www.audiostereo.pl/topic/14104-technics-sl-pg490-tuning-ale-co/

Na pewno op-ampy i kondensatory dla nich, kondensatory przy przetworniku i przy filtracji zasilania. Lepsze stabilizatory.

Maty bitumiczne mozna przykleic do obudowy i napedu.

To tyle z ogolnikow ;)

Nic dobrego z tego nie wyjdzie, bo ciężko coś tuningować co jest złe i niepoprawialne i do tego jeszcze pod transportem i w smd. Najprościej wymienić opampa wyjściowego na 2134, usunąć mute i zamienić kondensatory no name na lepsze firmowe. Nie będzie jednak to super dźwięk.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Pierwszym CD jaki tuningowałem był mój Technics z 93roku - więc pokrewny - i bardzo warto to tuningować - niewielkim kosztem uzyskuje sie bardzo przyjemny dzwięk dużo poprawniejszy od orginału (oczywiście nie wejdzie sie w klasę klocków za 4k) - trzeba zacząć od wymiany OpAmpów aby się na własnym uchu przekonać - polecam wyszukiwarkę temat powraca jak bumerang.

no bardzo fajnie chłopaki ale może ktoś by mi powiedział na jaki opamp to wymienići jak wyglada sprawa z wyprowadzeniami ?? na razie wiem że dla jednych to złom a dla innych warto to tuningować. To mi nic nie daje

wowo, z czego co widze to sie nie znasz skoro zadajesz tak prozaiczne pytania i lepiej daj sobie spokoj bo chyba sam nie wiesz po co i jak chcesz to robic. Duzo ludzi chcialo juz budowac rozne urzadzenia bo "umieli lutowac"...

To moze skonstruuj silnik bo umiesz krecic srubokretem?

wovo > chłopaki dobrze ci radzą ,daj se siana z tym CD on sie nadaje do rzucania!

tak beznadziejnego CD nigdy wczesniej nie słyszałem ani także potem. Z g...a bata nie ukręcisz.

Miałem to cudo , może tydzień ( po Fonice) i śmiem twierdzić że Fonica 001 to był HI-END w porównaiu z tym czymś.

wovo > OPA2604AU (14pln www.uniprod.com.pl) lub OPA2134UA (9.5pln) w SMD, każdy kiedyś jakoś zaczynał :) tam się raczej zawiele nie da popsuć a cenowo tez nie jest źle, przeróbki są tam bardzo efektywne - wiem co mówię a gmerałem już w róznych CD. Jeszcze raz zachęcam do wyszukiwarki na forum, ew. www.diyaudio.com

DIY TO ZABAWA - HOBBY, A NIE LOT W KOSMOS :DDD

dzięki PBA. do tego kondzie na wyjściu, a czy dużo by dało gdyby cały układ zasilacza przenieśc na osobną płytke i umieścić z dala od reszty ?? Dać na niej równiez prostowniki i filtracje powiedzmy z 20 000uF na każdą z gałęzi, a na płytce głównej zostawiś stabilizatory oraz dać jeszze powiedzmy 2200uF dla zredukowania wszystkiego co zbiorą przewody biegnące z zasilaniem. Czy jest sens coś takiego robić ??

wovo-sens jest ale koryści bęadą znikome do nakładów i nie przesadzaj z pojemnością, bo tam nie ma dużego poboru prądu. Np. w tym modelu osobny zailacz do cz. audio wnosił tyle, że nie byłem przekonany czy to przypadkiem nie jest efekt placebo (podłącz baterie żeby się upewnić czy to coś wniesie w poównaniu z oryginalnym zasilaczem). Nie polecam więc tych zmian. Tam jest zrypana sprawa zasilania cz. cyfrowej + lipny przetwornik + wyjątkowo lipne zasilacze.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ten Technics jest gorszy brzmieniowo od SL-PG3/4, a to znaczy że mamy do czynienia z TRAGEDIĄ. Koledzy dobrze Ci radzą, ale jeśli chcesz coś robić tylko po to żeby robić to Twoja sprawa. Lepiej sprzedaj go i jeśli się upierasz przy Technicsie to kup za tą samą kwotę SL-PG 480A, jest najlepszy z całej tej serii CD-ków, tam też wiele nie poprawisz ale jest on lepszy już np. od: SL-PS670A, Marantz CD46, HD710, Denon DCD735.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.