Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

ważne jest też zgranie z resztą systemu

To skromny system audio/nue mam tv/kina, na moje możliwości, ale tyle radości mi daje. Jestem taki spełniony i wdzięczny, że los zaprowadził mnie do Piotra.
@Adi777 👍Chciałbym, byś był zadowolony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

7B47FEA2-02E4-430C-B383-5EA76359B0E3.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, TubeAudioMusic napisał:

los zaprowadził mnie do Piotra.

Piotrek jest tyleż samo indywidualistą co artystą , potrafi zrozumieć głośnik i odkryć w jaki sposób zagra najlepiej

poza tym popełnia czasem szaleństwa, na które nikt inny by się nie zdobył

jeden z kolegów których zawsze polecam

17 minut temu, slawek.xm napisał:

ważne jest też zgranie z resztą systemu

tu Arek dał cztery suby w obudowie zamkniętej na stronę

Ukryta Zawartość

Scan-Speak 23W/4557T02

W sensie to implementacja subwooferów do kolumn tak? A jaki tam jest wzmak na nie? Reszta pasywna.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Piotrek jest tyleż samo indywidualistą co artystą , potrafi zrozumieć głośnik i odkryć w jaki sposób zagra najlepiej

poza tym popełnia czasem szaleństwa, na które nikt inny by się nie zdobył

jeden z kolegów których zawsze polecam

Ma podwójnego plusa zatem 🙂

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Piotr Sonido napisał:

W sensie to implementacja subwooferów do kolumn tak? A jaki tam jest wzmak na nie? Reszta pasywna.

każdy gra na swoim wzmocnieniu... z tego co pamiętam

konstrukcje wzmacniaczy Arka

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie to implementacja subwooferów do kolumn tak?

tak ,mozna w rózny sposób modułowo , oddzielnie ... ale bez profesjonalnego zgrania i wyrobionego ucha nie ma szans by to dobrze zgrał amator

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

tak ,mozna w rózny sposób modułowo , oddzielnie ... ale bez profesjonalnego zgrania i wyrobionego ucha nie ma szans by to dobrze zgrał amator

Idąc tym tropem to dla kogo to jest zatem.

Wyrobione ucho? Co to ? Ja wiem co mi się podoba a co nie. To mam wyrobione? 

Ale nie wiem czy podjąłbym się implementacji tego systemu na przykład u ciebie w domu i jego konfiguracji. Czy to tworzy że mnie amatora? 

Nie czepiam się 🙂

lubie twoje posty. Po prostu dopytuje. 

no i jaka jest kwestia ceny tegoż zestawienia i jego konfiguracji w domu. Bo o tym rozmawialiśmy na poprzedniej stronie. Kwestia ceny. 

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Idąc tym tropem to dla kogo to jest zatem.

Wyrobione ucho? Co to ? Ja wiem co mi się podoba a co nie. To mam wyrobione? 

Ale nie wiem czy podjąłbym się implementacji tego systemu na przykład u ciebie w domu i jego konfiguracji. Czy to tworzy że mnie amatora? 

Nie czepiam się 🙂

lubie twoje posty. Po prostu dopytuje. 

no i jaka jest kwestia ceny tegoż zestawienia i jego konfiguracji w domu. Bo o tym rozmawialiśmy na poprzedniej stronie. Kwestia ceny. 

chodzi mi o to , że tylko znakomity konstruktor kolumn znający wszystkie arkana tej sztuki jest w stanie zrobić to dobrze , optymalnie wykorzystując pełnię możliwości głośników

cena zależy od konkretnego konstruktora

ale trzeba się liczyć z taką jaką ktoś chce za skonstruowanie kolumn głośnikowych

wtedy jest adekwatna do problemu

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

jaka jest kwestia ceny tegoż zestawienia i jego konfiguracji w domu

Obstawiam, że hiend-owa.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 godzin temu, TubeAudioMusic napisał:

To skromny system audio/nue mam tv/kina, na moje możliwości, ale tyle radości mi daje. Jestem taki spełniony i wdzięczny, że los zaprowadził mnie do Piotra.
@Adi777 👍Chciałbym, byś był zadowolony.

Ukryta Zawartość

7B47FEA2-02E4-430C-B383-5EA76359B0E3.jpeg

Wygląda to intrygująco, można prosić o więcej zdjęć? 

Mid nie moze stać na subbasie ze względu na drgania? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo podobają mi się skrzynki a’la Spendor/Harbeth/YB Custom 

Duże monitory. Kiedyś takowe miałem, ale zmieniłem wzmacniacze na te ze zdjęcia/SE 211/25W i okazało się, że dobrze by było „dopasować” także kolumny. 
Sub zatem w oddzielnej skrzynce. Napędza go Crown, do którego Piotr „wysłał” odpowiednie dane, pomiary/dsp, bym mógł więcej usłyszeć muzyki. Lubię spędzać większość czasu w moim domu, dobrze się w nim czuję i odpoczywam przy brzmieniu, o którym nigdy nawet nie marzyłem.

Nigdy przedtem nie miałem suba. Chyba nawet lekceważąco, a conajmniej obojętnie na nie spoglądałem. Nie wiem jak może brzmieć stereo z kiepsko brzmiącym/zszytym subem. Chyba mnie się udało.

Ukryta Zawartość

29BF2F46-5BEA-4ABD-818F-4124ACE83DA7.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.03.2023 o 17:51, szymon1977 napisał:

@Tyrion.L jak próby z przestawieniem fazy?

Bułka z masłem. Godzina prób. Musiałem zejść niżej z odcięciem o następne 3-4 Hz , ale z kolei musiałem też delikatnie podnieść poziom głośności. Wrażenia?  Jest to zszyte razem w całość. Wcześniej, mimo wspomnianej  sprężystości, w porównaniu do obecnego dźwięku niski bas jakoś  się wyróżniał. ,,Orion"  Metallici zabrzmiał lepiej tak samo jak solo RiP Neila Pearta z Rush The Rhytm Method. Po prostu zszyte z całością . Sub to JMLab  Electra. Średnica głośnika to 33 cm a cieżar całości jakieś 40 kg. 

Brawo, jestem z ciebie dumny

Teraz zamiast mowic „u mnie bas gra dobrze“ mozesz powiedziec „u mnie bas gra bardzo dobrze“

Lessons learned:
1. „never say never“
2. sprzet gra drugorzedna role, pierwszorzedna gra wlasciwe nastawienie

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Tyrion.L napisał:

Bułka z masłem. Godzina prób. Musiałem zejść niżej z odcięciem o następne 3-4 Hz , ale z kolei musiałem też delikatnie podnieść poziom głośności. Wrażenia?  Jest to zszyte razem w całość. Wcześniej, mimo wspomnianej  sprężystości, w porównaniu do obecnego dźwięku niski bas jakoś  się wyróżniał. ,,Orion"  Metallici zabrzmiał lepiej tak samo jak solo RiP Neila Pearta z Rush The Rhytm Method. Po prostu zszyte z całością . Sub to JMLab  Electra. Średnica głośnika to 33 cm a cieżar całości jakieś 40 kg. 

pokaż nearfield z podziałem w fazie akustycznej razem z reversnull

a potem farfield z miejsca odsłuchu

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

pokaż nearfield z podziałem w fazie akustycznej razem z reversnull

a potem farfield z miejsca odsłuchu

Nie będę mierzył bo nie mam czym . Jest najlepiej jak być może w tych warunkach . Linia kolumn to 3.50 i tworzy trójkąt równoboczny z miejscem odsłuchu. Linia dźwięku skręcenia kolumn kolumn wypada ok 1m za miejscem odsłuchu. Nic nie dudni i jest czysto. Ciekawe jest to, że przy suficie w połowie pokoju,  z tyłu wysoko  na antresoli ten bas też dobrze słychać, a pokrętło volume subwoofera  jest może na  12- 13 % jego  wartości . To co się zmieniło to zszycie basu z resztą w całość. Poprzednio , w tej przeciwfazie , był bardziej słyszalny i właśnie jakby oddzielony od reszty. Dziś po południu korzystając z nieobecności moich Pań w domu , posłuchałem The Dream Theater , czarnej płyty z ,,The Enemy Inside" i ,, Systematic Chaos" . Stąd powyższe uwagi a kolegom Szymonowi i Xajasowi dziękuje za nader konstruktywny krytycyzm i sugestie. 

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tyrion.L napisał:

Nie będę mierzył bo nie mam czym . Jest najlepiej jak być może w tych warunkach . Linia kolumn to 3.50 i tworzy trójkąt równoboczny z miejscem odsłuchu. Linia dźwięku skręcenia kolumn kolumn wypada ok 1m za miejscem odsłuchu. Nic nie dudni i jest czysto. Ciekawe jest to, że przy suficie w połowie pokoju,  z tyłu wysoko  na antresoli ten bas też dobrze słychać, a pokrętło volume subwoofera  jest może na  12- 13 % jego  wartości . To co się zmieniło to zszycie basu z resztą w całość. Poprzednio , w tej przeciwfazie , był bardziej słyszalny i właśnie jakby oddzielony od reszty. Dziś po południu korzystając z nieobecności moich Pań w domu , posłuchałem The Dream Theater , czarnej płyty z ,,The Enemy Inside" i ,, Systematic Chaos" . Stąd powyższe uwagi a kolegom Szymonowi i Xajasowi dziękuje za nader konstruktywny krytycyzm i sugestie. 

skąd zatem wiedziałeś , że

11 godzin temu, Tyrion.L napisał:

Musiałem zejść niżej z odcięciem o następne 3-4 Hz

W dniu 28.03.2023 o 13:30, slawek.xm napisał:

chodzi mi o to , że tylko znakomity konstruktor kolumn znający wszystkie arkana tej sztuki jest w stanie zrobić to dobrze , optymalnie wykorzystując pełnię możliwości głośników

cena zależy od konkretnego konstruktora

ale trzeba się liczyć z taką jaką ktoś chce za skonstruowanie kolumn głośnikowych

wtedy jest adekwatna do problemu

No i ja jestem z tym ok.

W dniu 28.03.2023 o 20:03, szymon1977 napisał:

Obstawiam, że hiend-owa.

Granica hiendu też się ostatnio przesunęła. Myślałem że uzyskam konkretną liczbę.

5000 czy 150 000.

W dniu 29.03.2023 o 11:54, xajas napisał:

Jak on to ma pokazac? Przeciez nie ma sprzetu do pomiarow.

Pokaż SWÓJ jakiś pomiar.
Przecież wy nie potraficie czytać wykresu. Napisałem z "muzyki", czyli z uwzględnieniem pozycji słuchacza. A nie jakaś symulacja z komputera. Jest różnica w pomiarze pomieszczenia, a wykreśleniu hipotetycznego przebiegu krzywej.

Odpowiadając... subwooferów zawsze można dać więcej niż jeden, w prosty sposób. Natomiast mały ma sens dublowanie dwóch w dokładnie takich samych ustawieniach, jeśli jest choćby minimalnie zaburzona symetria w ustawieniu / materiałach wykończeniowych.

21 godzin temu, Tyrion.L napisał:

pokrętło volume subwoofera  jest może na  12- 13 % jego  wartości

O jakości dźwięku więcej decyduje głośnik, a mniej wzmacniacz. Dlatego albo musi być specjalny głośnik o zdolności do dużego i liniowego wychylenia, albo elektronika współpracująca z danym przetwornikiem.

Subwoofer do kina domowego powinien osiągać 20 Hz (nawet 16 Hz), do systemu stereo tak postawiona sprawa być nie musi. Bo subwoofer w stereo ma być dodatkową drogą dla kolumn (i współgrać z ich efektywnością), a nie obiektywnie być w stanie bić rekordy zejścia i mocy.

Ale zawsze można poprawić sobie humor wykresem, najlepiej takim ze strony WWW. Bez zastanowienia się nawet, czy ta e-strona opisuje instalację kina domowego, czy zestaw hi-fi audiofila (gdzie nie powinien występować spadek efektywności, co wynika z konstrukcji drivera).

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Granica hiendu też się ostatnio przesunęła.

Raczej jest zmącona audiofilskimi wynalazkami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 godzin temu, slawek.xm napisał:

skąd zatem wiedziałeś , że

Ponieważ tak grało lepiej , po prostu . Słuchałem przez godzinę nagrań nazwijmy je referencyjnymi jako punktu odniesienia  i przesuwałem milimetr po milimetrze pokrętło odcięcia . 

1 godzinę temu, Wuelem napisał:

Pokaż SWÓJ jakiś pomiar.
Przecież wy nie potraficie czytać wykresu. Napisałem z "muzyki", czyli z uwzględnieniem pozycji słuchacza. A nie jakaś symulacja z komputera. Jest różnica w pomiarze pomieszczenia, a wykreśleniu hipotetycznego przebiegu krzywej.

Odpowiadając... subwooferów zawsze można dać więcej niż jeden, w prosty sposób. Natomiast mały ma sens dublowanie dwóch w dokładnie takich samych ustawieniach, jeśli jest choćby minimalnie zaburzona symetria w ustawieniu / materiałach wykończeniowych.

O jakości dźwięku więcej decyduje głośnik, a mniej wzmacniacz. Dlatego albo musi być specjalny głośnik o zdolności do dużego i liniowego wychylenia, albo elektronika współpracująca z danym przetwornikiem.

Subwoofer do kina domowego powinien osiągać 20 Hz (nawet 16 Hz), do systemu stereo tak postawiona sprawa być nie musi. Bo subwoofer w stereo ma być dodatkową drogą dla kolumn (i współgrać z ich efektywnością), a nie obiektywnie być w stanie bić rekordy zejścia i mocy.

Ale zawsze można poprawić sobie humor wykresem, najlepiej takim ze strony WWW. Bez zastanowienia się nawet, czy ta e-strona opisuje instalację kina domowego, czy zestaw hi-fi audiofila (gdzie nie powinien występować spadek efektywności, co wynika z konstrukcji drivera).

teraz przesłuchuje od nowa znane mi albumy z ulubioną muzyka. dziś i mnie i dom rozkołysał Red Hot Chili Peppers ,, BLOOD SUGAR SEX MAGIC" . Ten album przynajmniej dla mnie wibruje wprowadzając słuchacza w stan transu. Mam wrażenie ze trakcie realizacji muzycy zużyli ogromną ilość substancji wspomagających inwencję i siły twórcze. Każdego dnia będzie co innego.

Godzinę temu, Tyrion.L napisał:

Red Hot Chili Peppers

Jedna z ich płyt jest moją testową, czyli referencyjną.
Znaczy to, że przy odpowiedniej głośności - jest LIVE.

Fajne, twarde uderzenie basu, oczywiście z wykorzystaniem subwoofera. Świetny drive.
Jeśli RHChP komuś nie gra... zestaw jest do ponownego przemyślenia.
Dzięki, że wspomniałeś / przypomniałeś.

19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Raczej jest zmącona audiofilskimi wynalazkami.

A to ja nie mówię o bezpiecznikach czy podkładkach pod kable. 

Niewiem czy było.

Myślę o niedużym subie do 2.1 ale żeby w komplecie miał dedykowany emiter .

Ktoś kojarzy?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 6.04.2023 o 16:59, marek-1969 napisał:

Niewiem czy było.

Myślę o niedużym subie do 2.1 ale żeby w komplecie miał dedykowany emiter .

Ktoś kojarzy?

Co to znaczy emiter chodzi ci o transmiter bezprzewodowy?

Rel svs i Monitor Audio mają coś takiego w swojej ofercie i nie musisz kupować od nich subwoofera. To jest stosunkowo uniwersalne urządzenie.

Jaki to jest nieduży jaka kwota i jakie pomieszczenie

• 4 tygodnie później...

Polecam subwoofer od XTZ, który daje dużo możliwości dopasowania basu do pomieszczeniu lub potrzeb. Można łatwo ustawić, czy ma to być szybki bas do muzyki, mocny do filmów, czy naturalny, czy zamknięty itd. Sztywna aluminiowa membrana z dużym wychyleniem i ciśnieniem akustycznym. Do tego w dobrej cenie bo sprzedaż tylko wysyłkowa. W bardzo dobrej cenie chodzą używane, niekiedy za 1/4 ceny nowego. 

Taka mała reklama 🙂

25 minut temu, raiwan napisał:

Polecam subwoofer od XTZ, który daje dużo możliwości dopasowania basu do pomieszczeniu lub potrzeb. Można łatwo ustawić, czy ma to być szybki bas do muzyki, mocny do filmów, czy naturalny, czy zamknięty itd. Sztywna aluminiowa membrana z dużym wychyleniem i ciśnieniem akustycznym. Do tego w dobrej cenie bo sprzedaż tylko wysyłkowa. W bardzo dobrej cenie chodzą używane, niekiedy za 1/4 ceny nowego. 

Taka mała reklama 🙂

Zgadza się 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Chociaż ich też dotknela inflacja. Ceny tam też ostatnio poszły mocno do góry. Stąd te używane za 1/4. Bo ktoś je kupił kiedyś znacznie taniej. Fajne suby to prawda.

Chociaż w szwecji inflacja też wysoka 10%

Same głośniki Seas poszły w górę o połowę ceny, Fountek na Ali z 500 zł za komplet zrobiło się 1500... (taki przykład bo szukałem nowych). Seas magnesowy można było kupić niedawno za tysiaka a dziś już najtańszy 1500 zł. Przez ostatnie wydarzenia Beryl podrożał i głośniki z 4 tysięcy cena urosła do 9 tysięcy za parę 😕

9 minut temu, raiwan napisał:

Same głośniki Seas poszły w górę o połowę ceny, Fountek na Ali z 500 zł za komplet zrobiło się 1500... (taki przykład bo szukałem nowych). Seas magnesowy można było kupić niedawno za tysiaka a dziś już najtańszy 1500 zł. Przez ostatnie wydarzenia Beryl podrożał i głośniki z 4 tysięcy cena urosła do 9 tysięcy za parę 😕

Jak żyć!?

Cholera jasna, ciężkie czasy dla hobbystów 😔

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Nie da się. Spełnienie marzeń na starość trzeba przełożyć na następne pokolenia 🤣 😅 🙂 😕 😪 😭

Edytowane przez raiwan
  • Pokaż nowe odpowiedzi