Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer do 2000zł - amplituner stereo

Pawel150

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Szukam subwoofera do 2000zł który będzie wykorzystywany tylko do oglądania filmów. W tej chwili posiadam zestaw stereo Yamaha 803d + Paradigm Mini Monitor v.7. Pokój ma 13m2. Na tą chwile myśle nad:

- Klipsch r-110sw

- Klipsch r-12swi

-Jbl studio 250

Jeżeli chodzi o najprostsze podłączenie to wystarczy kabel rca-rca tak? Czy większość  subwooferów posiada takie wejście?

Szukasz suba pod muzykę.

Moim zdaniem firmy rel, velodyne, modele elac z serii eq, albo starsze bardzo dobre klipsch RT. Nie ma nowych odpowiedników. 

Te co wybrałeś to typowe kinowe modele

Jeśli tylko do filmów, to proponuję Klipsch SPL-100, Polk Audio HTS10 lub najlepsza opcja SVS PB-1000.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pamiętajmy że amplituner jest stereo! A więc nie można szukać pod filmy bo amplituner i tak nie rozpozna ścieżki .1

Moim zdaniem bez sensu. 

Będziesz go także gasił przy słuchaniu muzyki?

No niestety, koledzy mają rację - to sprzęt do muzyki, nie do kina. Chciałeś mieć kino to trzeba było brać amplituner 5.1 i podłączyć pod niego kolumny stereo, jeśli na więcej nie masz miejsca (zawsze można w przyszłości rozbudować).

Suby które wymieniłeś są typowo kinowe. Powinieneś szukać raczej zamkniętych konstrukcji.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu ‎2018‎-‎12‎-‎12 o 19:35, Pawel150 napisał:

Szukam subwoofera do 2000zł który będzie wykorzystywany tylko do oglądania filmów.

W dniu ‎2018‎-‎12‎-‎14 o 09:26, 5z0p3n napisał:

Szukasz suba pod muzykę.

Heeee???

W dniu ‎2018‎-‎12‎-‎14 o 12:14, 5z0p3n napisał:

Pamiętajmy że amplituner jest stereo! A więc nie można szukać pod filmy bo amplituner i tak nie rozpozna ścieżki .1

Amplituner Yamaha MusicCast R-N803D Czarny - zdjęcie 2

No Koledzy mogą mieć racje, co innego gdy zapodasz materiał z płyt w stereo to on sobie składowe basu z obu kanałów zmiksuje i "puści" na subwofer a tu. Nie będzie widział tej ścieżki przeznaczonej tylko dla subwofera bo taki sygnał do niego nie dotrze no bo czym. Chyba, że po optyku i zmiksuje go do stereo. Możliwe to jest?

Nie, nie , chyba raczej jakieś miksowanko odpada, chyba, że w odtwarzaczu jest możliwość ustawienia wyjścia sygnału w stereo.

No i tu raczej tak bo gdy konfigurowałem  playera na kompie była możliwość ustawienia wyjścia dźwięku stereo więc tu raczej tak. A jak jest na stacjonarnych odtwarzaczach?

Każdy subwofer posiada gniazda RCA więc spokojnie wystarczy kabel RCA-RCA ale nie żałuj na niego kasy.

Ten amplituner powyżej to "stereo nowej generacji", więc i wyjście subwoofera posiada, i wejścia cyfrowe, więc nie ma problemu z jakimkolwiek współczesnym urządzeniem. No może z komputerem, mającym tylko możliwość wyjścia po Jacku lub usb byłby niewielki problem (po jacku kiepsko, po usb potrzebna przejściówka na toslink lub coax, albo dac usb).

Zasada dotycząca podłączenia at stereo z subwooferem jest taka, by subwoofer podążał głośnością za at, więc albo po wyjściu sub-out, albo głośnikowym. Tu jest to pierwsze, więc poszukiwanie suba z wejściem wysokopoziomowym odpada.

Zdecydowalem sie na subwoofer svs sb-1000, zobaczymy czy cos on pomoze jezeli chodzi o filmy po prostu brakuje mi tam bassu. To mowicie ze ten amplituner stereo kompletnie nie nadaje sie do filmow i sub nic nie da? Jezeli tak to w przyszlosci zmienie na jakies onkyo rz i kolumny klipsch ktore w kinie mysle mnie usatysfakcjonuja :).

Ten svs to dobry wybór. Ale... jeśli w kinie źródłem jest ścieżka stereo to nigdy nie będziesz miał dobrego basu. Wyjątkiem są oryginalne ścieżki 2.1, które brzmią nadzwyczaj dobrze, ale one są rzadkością. To stereo wynikające z miksowania kanałów lub to co nam nadają w tv niestety brzmi słabo i bez basu. A wystarczy włączyć dobre 5.1 i od razu pojawia się bas, dynamika i efekt otoczenia dźwiękiem. Ze stereo nie zrobisz kina... mimo że są tacy co twierdzą co innego.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

11 godzin temu, Pawel150 napisał:

To mowicie ze ten amplituner stereo kompletnie nie nadaje sie do filmow i sub nic nie da? Jezeli tak to w przyszlosci zmienie na jakies onkyo rz i kolumny klipsch ktore w kinie mysle mnie usatysfakcjonuja :).

Sprzęt juz masz, podłącz svs do wyjscia subwoofer we wzmacniaczu, wykorzystaj wbudowana w nim kalibrację YAPO i potestuj, pobaw sie i zobacz. Na ocene przyjdzie czas. 

Twój pokoj ma raptem 13 m2 - to co juz masz moze okazać sie nadto.....

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.12.2018 o 20:12, Pawel150 napisał:

Zdecydowalem sie na subwoofer svs sb-1000, zobaczymy czy cos on pomoze jezeli chodzi o filmy po prostu brakuje mi tam bassu. To mowicie ze ten amplituner stereo kompletnie nie nadaje sie do filmow i sub nic nie da? Jezeli tak to w przyszlosci zmienie na jakies onkyo rz i kolumny klipsch ktore w kinie mysle mnie usatysfakcjonuja :).

Tak jak napisali niektórzy koledzy wyżej... Wszystko fajnie, ale kwestia braku "basu" w filmach nie jest taka prosta, że wystarczy dołożyć subwoofer i będzie buczało. Zakładam, że oglądasz z jakichś współczesnych źródeł (a nie np. z VHS ;)) czyli Bluray, pliki, serwisy VoD, więc mamy do czynienia ze ścieżkami wielokanałowymi zakodowanymi w odpowiednich formatach. Żeby wszystko pięknie grało najpierw amplituner musi zdekodować taki dźwięk i dopiero jest zabawa.

Skoro kupiłeś takiego fajnego suba to go sobie zostaw, a następnym krokiem niech będzie to co napisałeś, czyli wymiana tego cudacznego amplitunera stereo (swoją drogą nie wiem kto i po co cię w to wmanewrował, skoro miałeś w planie dobry dźwięk w filmach :)) na model wielokanałowy i do tego zakup kolumn.

W dniu 17.12.2018 o 17:32, Adek45 napisał:

Heeee???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No Koledzy mogą mieć racje, co innego gdy zapodasz materiał z płyt w stereo to on sobie składowe basu z obu kanałów zmiksuje i "puści" na subwofer a tu. Nie będzie widział tej ścieżki przeznaczonej tylko dla subwofera bo taki sygnał do niego nie dotrze no bo czym. Chyba, że po optyku i zmiksuje go do stereo. Możliwe to jest?

Nie, nie , chyba raczej jakieś miksowanko odpada, chyba, że w odtwarzaczu jest możliwość ustawienia wyjścia sygnału w stereo.

No i tu raczej tak bo gdy konfigurowałem  playera na kompie była możliwość ustawienia wyjścia dźwięku stereo więc tu raczej tak. A jak jest na stacjonarnych odtwarzaczach?

Każdy subwofer posiada gniazda RCA więc spokojnie wystarczy kabel RCA-RCA ale nie żałuj na niego kasy.

Kolega ma amplituner stereo więc jakim cudem szuka suba pod kino skoro i tak nie rozpozna ścieżki KROPKA 1.

Puszczając na niego doł pasma i tak szuka suba pod muzyke.

To nie jest trudne :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To co? Na stereo nie mozna juz filmow ogladac? Od teho sa z tylu suba pokretla aby zrobic odciecie recznie a nie przez avr. 

Najprosciej chyba byloby kupienie Velodyne eq maxx. 

Dlaczego (moim zdaniem)? Bo mialbys dobra kalibracje wbudowana w suba. 

13 minut temu, Lolo2 napisał:

To co? Na stereo nie mozna juz filmow ogladac?

Można, ale po co, jak są amplitunery, które normalnie zdekodują co trzeba i puszczą na te kolumny, na które powinno to iść? :) Na cholerę się umartwiać?

Tylko ze niektorzy jak autor tematu ma stereo w salonie a nie kino. Brakuje mu bassu wiec logicznie ze kupuje suba. 

Kwestia tylko odciecia suba i jego kalibracji. 

Ja takze mam w salonie stereo i filmy w tv ogladam w stereo. 

4 minuty temu, Lolo2 napisał:

Tylko ze niektorzy jak autor tematu ma stereo w salonie a nie kino. Brakuje mu bassu wiec logicznie ze kupuje suba. 

Kwestia tylko odciecia suba i jego kalibracji. 

Ja takze mam w salonie stereo i filmy w tv ogladam w stereo. 

Logiczne to jest oglądanie filmów przy użyciu dobrodziejstw normalnego zestawu wielokanałowego z amplitunerem, który zdekoduje dźwięk. Inne opcje już takie logiczne nie są ;) Rozumiem, że jak ktoś ma dobry wzmacniacz stereo (tu tego problemu nie mamy, bo na stanie jest cudaczny amplituner stereo czyli taki ni pies ni wydra) z dobrymi kolumnami i muzyka jest priorytetem, a tylko przy okazji chce sobie podpiąć to do TV żeby obejrzeć film, to niekoniecznie chce to wywalać albo inwestować w coś dodatkowego, jednak to nie jest optymalne rozwiązanie, taka jest prawda.

Niektore salony - szczegnie te otwarte na jadalnie czy kuchnie nie maja mozliwosci zamontowacia tylnich/bocznych kolumn. Inni nie chca ciagnac kabli do tylu. Wiec pozostaje sie cieszyc filmami w stereo. Ja tam nie nazekam.  Nie widze sensu w niektorych przypadkach na sile wstawianie kina 5.1

Ja polecam Focal SW800 - bardzo dobrze się spisuje, miałem także Velodyne prędzej, ale z innym systemem.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.