Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe: Technokabel kontra QED czy warto "przepłacać" w systemie budżetowym?

bagnet

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

Cytuj dokładnie: kolumn  (kilka głośników + obudowy o łącznej wartości ..... w tym wypadku 500 pln).

Tak 5 metrów kabla po 100 pln metr jest za drogie do kolumn za 500 pln.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

32 minuty temu, bagnet napisał:

No i właśnie za to Cię nie lubię

Trudno, nikt nie zapewniał, że zawsze będzie miło.

Ale, teraz widzę, że to JEST wątek założony przez Ciebie.

Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.

Wobec tego przepraszam, jeśli się naprzykrzyłem nadmiernie - wpuszczając tu trochę realizmu i prawdy obiektywnej...   ;)

W ramach przeprosin - ekskluzywnie dla Ciebie napiszę:

32 minuty temu, bagnet napisał:

co masz i na czym nie usłyszałeś różnicy

ASR Emitter Plus1, Quadral Montan Mk I, Vincent CD S1, Pro-Ject Xpression- GradoPrestige Gold.

Kable? - zwykłe (jakość typu PRO np. Klotz).

Ten zestaw niezmienny od lat 8... i nie przewiduję zmian.  :)

(głośnikowy, srebrny Argentum aktualnie na sprzedaż za dobrą cenę, vide "ogłoszenia")

Inne "lepsze" kable - oczywiście były kiedyś "testowane" i nie tylko prze ze mnie ...byli tacy, co znosili do testów - bez oznak "wpływu".

Teraz już znikam i obiecuje więcej (ale tylko w tym wątku!) nie doprowadzać do denerwacji  ;)

12 minut temu, stench napisał:

Tak 5 metrów kabla po 100 pln metr jest za drogie do kolumn za 500 pln.

Ja bym napisał nieco inaczej - Tak 5 metrów kabla, po 100 pln za metr, jest pięcioma metrami przewodnika elektrycznego, który jest przeszacowany cenowo o jakieś 80-90 zł na każdym metrze bm.

I jest zbyt drogie ...do każdych kolumn, oczywiście tylko gdy idzie o tych kolumn brzmienie.

O kosztownej (jeszcze droższej, bo przecież 500 to "drobne") biżuterii dla samego EGO nie wspominam. ;)

1 godzinę temu, bagnet napisał:

Mam kolumny zrobione i strojone dla mnie przez jedną z najbardziej osluchanych osób w Polsce na jednych z najlepszych głośników na świecie.  W środku kondensatory Mundorf i cewki z drutu fi2mm po cirka pół kilo jedna. W środku to samo okablowanie co na zewnątrz. Kolumny z obudową zamkniętą i 2*18cm woofery. Dostosowane pomieszczenie. 

Pieniadze nie grają przynajmniej dla mnie. Kilogramy tez nie grają.  Czego najlepszym dowodem jest Creek z pierwszego postu.  Ale różnicę w kablach słyszę i mój sąsiad również.   

Tak, zamykalem oczy aby sprawdzić czy mózg mnie nie oszukuje. 

Tak, słyszę różnicę.  

Tak, warto włożyć parę złoty w dobre kable nawet przy średniej jakości sprzęcie.

Tak,  nie warto wkładać kasy przy słabym sprzęcie. Lepiej dołożyć i kupić lepsze glosniki.

Ci którzy nie słyszą być może nie mieli okazji usłyszeć lub nie umieją jeszcze usłyszeć lub nie mogą usłyszeć. 

Poprawnie zaprojektowana zwrotnica powinna eliminować problemy z kablami.
Kondensator mundorfa nie świadczy o jakości i zdolności odwzorowania dźwięku, u mnie cewka waży 2,5 kg, więc powinno lepiej grać ;)) taki żart.
Poza tym nie ma czegoś takiego najlepszy, najbardziej, za każdym projektem stoi człowiek i jego zdolności, takich projektantów może być wielu, a nie jedyny , najbardziej osłuchany.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Wpisy są łączone przez silnik forum.

Bierzesz teksty z różnych wypowiedzi dotyczących różnych wątków tej dyskusji, gdzie miało to charakter albo ironiczny, albo całkiem serio, albo z lekkim przekąsem, łączysz je w jeden post, tak, aby to fajnie wyglądało,

"Silnik silnikiem, ale błędy trzeba skorygować" Panie Szanowny jak to zgrabnie gdzieś na czwartej stronie napisałeś.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
"Silnik silnikiem, ale błędy trzeba skorygować" Panie Szanowny jak to zgrabnie gdzieś na czwartej stronie napisałeś.
Było poruszane w wątku technicznym. Admin napisał, że łączenie wpisów jednak pozostaje :(
4 godziny temu, hey napisał:

@bagnet, nie wierzę że dałeś się tak wymydlić 

Nie wiem co masz na myśli, pewnie to dla Ciebie pejoratywne, ale dla mnie "wszystkie te chwile zostaną stracone w czasie jak łzy w deszczu."

Lubię słuchać muzyki! :)

5 godzin temu, hudykot napisał:

Ważne że jest Świąteczny nastrój ;-)

Jaki nastrój Świąteczny masz na myśli? 

hey - błaznuje i wyśmiewa jak może i kogo może, jeśli tylko ktoś coś powie innego niż on sam uważa za słuszne.

Sine Metu - czepia się wszystkiego, że człowiek już nie nadąża nad tym co napisał, a co chce napisać. Do tego brak zrozumienia dla innych, którzy maja prawo inaczej postrzegać świat i cieszyć się z jego wartości. 

Mówisz o świętach katolickich - bo się Chrystus narodził? Czyż nie on nawoływał do szacunku, do innego człowieka, miłości i do pojednania? 

No chyba, że mówimy o świętach konsumpcyjnych w zrozumieniu jako dzień wolny - wtedy jedzmy i pijmy, a jak nam ktoś obcy (o innych poglądach) wejdzie, to go... jak w osiedlowej zadymionej mordowni.

5 minut temu, Morświn napisał:

Mówisz o świętach katolickich - bo się Chrystus narodził? 

Żeby było radośniej, koleś wcale sie nie narodził w grudniu.

:)

8 minut temu, Morświn napisał:

No chyba, że mówimy o świętach w zrozumieniu jako dzień wolny-wtedy jedzmy pijmy, 

Dla większości to jedyny czas, kiedy jest legalne przyzwolenie małżowiny do nachlania się ze świagrami, teśjciami w rodzinnej atmosferze.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Z naukowego punktu widzenia, to w ogóle ta cała historia z Chrystusem itp. jest nie do przyjęcia, wręcz śmieszna i naiwna... przypomina Ci to coś? :)  

No powiem Wam, że rozwój tej dyskusji i kierunki w jakich podążacie, są zadziwiające. 

Lubię słuchać muzyki! :)

Świąteczny - rodzinno-żarłaczny i zakrapiany.

I przy okazji czas na pogaduchy. Jak w tym wątku. Pospieramy się, poszydzimy, nic to nie zmieni.

Bitwa trwać będzie. I nikt nie odetchnie. 

A przy okazji Świąt poszanowania dla rozmówców życzę. AS to taka nasza wspólna rodzina. 

Jak by nie było, każdy wpis coś wnosi. Byle by to nie był internetowy kop w zad.

7 godzin temu, bagnet napisał:

No powiem Wam, że rozwój tej dyskusji i kierunki w jakich podążacie, są zadziwiające. 

Sorry,  nie mogłem się powstrzymać :)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 22.12.2018 o 00:34, sir.jax napisał:

A do przewodu za ponad 1000-1500?

:)))

sorry, nie mogłem się powstrzymać. 

pozdro :)

Wybrałeś nie to forum :)

P.S.

To nie był sarkazm ;)

Spoko....nie miałem takiej okazji...

De gustibus non est disputandum

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.12.2018 o 18:46, audioburak napisał:

Skoro już wywołaliście Technokabel, weźcie również pod uwagę inny ich kabel,

który naprawdę nie ma konkurencji w rozsądnych pieniądzach:

tme.eu/pl/details/ytdy6_0.50/przewody-zasilajace/technokabel/ytdy-6x05/

przy tym przekroju - czyli 3 x 0,2 mm2 - to 6 A prądu - czyli ok. 150 W.

Łączy się po 3 na plus i minus, a ma tę zaletę, że jest bezstratny jeśli chodzi o barwę,

zachowuje wszystko, temperuje i poprawia bas, do tego nic nie kosztuje.

Używam też 2x0,5 jako IC i w zasadzie nie ma konkurencji do 1 kzł.

A do bi-wiringu nadałyby się?

Oczywiście, ale wtedy może wystarczy  2x0,5 ; ten wymieniony już raczej jako jedyne połączenie.

Jednak raczej nie do agresywnych systemów, bo nic nie wygładzi.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niczego też nie "poprawi".

Podobnie jak bi-wiring nie jest w stanie wnieść niczego pozytywnego.

Znaczy- dla użytkownika, bo sprzedawcom wnosi pozytywy- sprzedaż 2x większych ilosci przewodów. To jego jedyna "zaleta".

Zamiast kupić jakąś protezę do uszu, choćby prosty niedrogi wzmacniacz np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

próbujesz udowodnić że wszyscy mają te problemy ;-)

Wyobraź sobie, że wielu takich wynalazków jeszcze nie potrzebuje,

mimo iż dziś nie rujnują budżetu ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.