Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilizm, oszuści i pechowa trzynastka...

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

Przez wiele lat moich kontaktów z miłośnikami wysokiej jakości sprzętu audio doszedłem do (bardzo błędnego jak się okazało) przekonania, iż audiofile i osoby związane z audiofilskim środowiskiem to osoby kulturalne, uczciwe a nawet bardzo pomocne. Jak mogłem myśleć inaczej, skoro przez wiele lat tylko z takimi miałem do czynienia, a nawet jeśli niektórzy nie byli kryształowi to nigdy mnie nie oszukali- ani materialnie, ani w żaden inny sposób. Fakt ten uśpił moją czujność i stało się... 

Kilka tygodni temu postanowiłem po raz kolejny trochę poeksperymentować i wymienić któryś z elementów mojego systemu audio, a ponieważ najstarszym i chyba najsłabszym ogniwem był odtwarzacz cd, to padło na niego. Jakiś czas zastanawiałem się nad wyborem i postanowiłem spróbować z urządzeniem które będzie w swoim torze posiadać lampy co da możliwość zabawy z kształtowaniem dźwięku poprzez ich wymianę. Tak o to w kręgu moich zainteresowań pojawiły się urządzenia Advance Acoustic. Wiem że nie są to szczyty tego typu odtwarzaczy ale uznałem że na początek zabawy wystarczą- tym bardziej że pomimo niewielkiej liczby opinii na ich temat w sieci, przeważają raczej pozytywne ( oczywiście w określonym zakresie cenowym).

Po kilku tygodniach poszukiwania czegoś ciekawego w rozsądnej cenie, natrafiłem na początku grudnia ubiegłego roku na ofertę-ogłoszenie w ogólnopolskim portalu ogłoszeniowym. Postanowiłem skorzystać...

Początkowa próba kontaktu telefonicznego była wprawdzie nieudana ale po zostawieniu przeze mnie wiadomości na komunikatorze portalu telefon odżył. Osoba która odebrała telefon sprawiała wrażenie miłego starszego pana, obeznanego w temacie audio. Ów pan poinformował mnie że telefon wcześniej milczał gdyż jego właściciel był w szpitalu ale już wszystko w porządku.  Kilka minut rozmowy sprawiło na mnie dobre wrażenie więc uzgodniliśmy szczegóły zapłaty, zostałem zapewniony o natychmiastowej wysyłce zaraz po zaksięgowaniu wpłaty. Ponieważ zależało mi na tym, by sprzęt dotarł do mnie przed świętami ( a wiadomo że grudzień to gorący okres dla kurierów i doręczycieli), to wykonałem przelew natychmiast i spokojnie czekałem na przesyłkę. Nie zwróciłem nawet uwagi że rozmowa i przelew miały miejsce TRZYNASTEGO grudnia. Zresztą nie jestem przesądny więc i tak nie miał by to pewnie wpływu na moje postępowanie. Po kilku dniach zacząłem się trochę niepokoić więc wysłałem sms z pytaniem o wysyłkę... cisza... próba połączenia... cisza... tak kilka razy, za którymś w końcu jest! Abonent odebrał. Przeprosił nawet, powiedział że znów kłopoty ze zdrowiem i zapewnił że zrobi wszystko by cd dotarł przed świętami. Znów uwierzyłem... i znowu cisza...  brak przesyłki, telefon milczy, brak jakiejkolwiek wiadomości... 

Tego było mi już dość. Napisałem wiadomość w portalu ogłoszeniowym że oczekuję iż w pierwszym tygodniu stycznia temat zostanie wyjaśniony- albo otrzymam zakupione cd, albo oczekuję zwrotu pieniędzy. I wtedy się zaczęło. Sprzedawca owszem, odpisywał ale z każdą wiadomością był bardziej bezczelny i arogancki- po prostu śmiał mi się w twarz. I tak jest do dzisiaj.

Po co to piszę? Chcę się wyżalić? Może trochę. Ale przede wszystkim chcę Wam powiedzieć: bądźcie czujni, nie dajcie się nabrać na miły głos w słuchawce - oszuści nie muszą mieć barwy głosu Gargamela i kląć w każdym zdaniu. Nie wierzcie nikomu, a w szczególności typowi który jest z Gorzowa Wlkp. i i rejestruje się (również przedstawia) jako "jarosław". Jeśli zainteresuje Was coś co on oferuje to moja rada jest taka: najlepiej dajcie sobie spokój, a jeśli już koniecznie musicie to tylko odbiór osobisty i dokładne sprawdzenie wszystkiego.

Aha- i nawet jeśli nie jesteście przesądni, to nie przeprowadzajcie transakcji trzynastego... 

P.S. 

Jeśli ktoś chce wiedzieć coś więcej na temat oszusta to na priv.

Kiedyś się przejechałem przez pół Polski aby na miejscu stwierdzić, że kolumny "w stanie idealnym" mają pęknięte membrany niskośredniotonowe.  Od tego czasu prosta zasada - tylko sprzęt dający się na miejscu sprawdzić osobiście, w promieniu do 100 km.   Że są okazje w  Ustrzykach, Suwałkach, Świnoujściu albo w Złotoryi?  Trudno, przeboleję.

23 minuty temu, tahoe napisał:

Zgłoś na policję. Nie odpuszczaj.

Nie mam zamiaru odpuszczać. Nawet nie dlatego żeby odzyskać kasę. Na szczęście nie była to jakaś olbrzymia kwota - przeżyję. Chodzi jednak o to, że tego rodzaju typy na ogół żerują na innych i czują się bezkarni. Dlatego mam screen-y wszystkich wiadomości, potwierdzenie przelewu i wszystko co potrzebne do złożenia zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ( kwota wystarczająca). Z takim cwaniactwem trzeba walczyć jeśli chcemy żeby było go mniej...

Na wnuczka, na policjanta ... czemu nie na audiofila. Jak sprzedaję sprzęt to ludzie sami chcą mi robić przelewy. Nie wiem, nie rozumiem, ja bym złotówki nie wysłał na 'dobre slowo' ...

No, ale ludzie w podobny sposób oddają oszczędności całego życia, więc ...

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

4 godziny temu, Pedros napisał:

Przez wiele lat moich kontaktów z miłośnikami wysokiej jakości sprzętu audio doszedłem do (bardzo błędnego jak się okazało) przekonania, iż audiofile i osoby związane z audiofilskim środowiskiem to osoby kulturalne, uczciwe a nawet bardzo pomocne.

A kto Ci powiedział, że ów pan to osoba związana z audiofilskim środowiskiem ,kulturalna, uczciwa a nawet bardzo pomocna ?  Powtarzałem, powtarzam i będę powtarzać. Tzw. "zachodnia ściana", woj. lubuskie to epicentrum ściągaczy szrotu wszelkiej maści zza Odry. Co mają wspólnego z audiofilami ? Może to, że ( słyszałem to od kogoś stamtąd ), że jak Renault Kangoo ze szrotem się nie domyka, to się pierdzielnie z kopa i się zamknie ? Zwróciliście czasami uwagę na aukcje sprzętów, gdzie klocki mają bardzo duże uszkodzenia w nietypowych miejscach ? Wgniecenia, jak w samochodach ? Uszkodzenia, które nie mogą powstać w czasie zwykłego użytkowania ? To jest właśnie to. To są często ordynarni, prymitywni handlarze najgorszej maści, traktujący piękny sprzęt, jak worek ziemniaków. I chcę tu przeprosić prawdziwych melomanów z lubuskiego, nie mówię o Was. Gorzów, Sulęcin, Świebodzin.....jak widzę, że ktoś stamtąd handluje na potęgę - nie kupię!

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

5 godzin temu, SynSama napisał:

A kto Ci powiedział, że ów pan to osoba związana z audiofilskim środowiskiem ,kulturalna, uczciwa a nawet bardzo pomocna ?  Powtarzałem, powtarzam i będę powtarzać. Tzw. "zachodnia ściana", woj. lubuskie to epicentrum ściągaczy szrotu wszelkiej maści zza Odry. Co mają wspólnego z audiofilami ? Może to, że ( słyszałem to od kogoś stamtąd ), że jak Renault Kangoo ze szrotem się nie domyka, to się pierdzielnie z kopa i się zamknie ? Zwróciliście czasami uwagę na aukcje sprzętów, gdzie klocki mają bardzo duże uszkodzenia w nietypowych miejscach ? Wgniecenia, jak w samochodach ? Uszkodzenia, które nie mogą powstać w czasie zwykłego użytkowania ? To jest właśnie to. To są często ordynarni, prymitywni handlarze najgorszej maści, traktujący piękny sprzęt, jak worek ziemniaków. I chcę tu przeprosić prawdziwych melomanów z lubuskiego, nie mówię o Was. Gorzów, Sulęcin, Świebodzin.....jak widzę, że ktoś stamtąd handluje na potęgę - nie kupię!

Kto mi powiedział? On sam. A ja uwierzyłem. Oczywiście nie znaczy to że nie masz racji w tym co piszesz ale wiele wskazywało na to że rzeczywiście mam do czynienia z audiofilem - jego wiedza na temat sprzętu, sposób rozmowy, urządzenia które sprzedaje (to nie są graty z wystawki warte kilkadziesiąt czy nawet kilkaset złotych ale urządzenia za kilka tysięcy. Na tym trzeba się jednak troszkę znać i to mnie zwiodło. 

6 godzin temu, luk1985 napisał:

z ciekawosci wrzuc link do aukcji mozesz na pw.

powodzenia!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Krak_oN napisał:

Tak przy okazji :

Ukryta Zawartość

Ja wiem że to chińczyk ale tak jak pisałem - na wielu forach - również zagranicznych ma dobre opinie, a cena nie jest jakaś kosmiczna więc chciałem spróbować.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Pedros napisał:

Ja wiem że to chińczyk ale tak jak pisałem - na wielu forach - również zagranicznych ma dobre opinie, a cena nie jest jakaś kosmiczna więc chciałem spróbować.

A dlaczego miałby mieć złe opinie? Robią przyzwoity, dobrze wyglądający sprzęt z rozsądne pieniądze. Uczciwie pracują na swoje utrzymanie. Nie kradną ani nie oszukują.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.