Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Towarzystwa dotrzymuje Patricia Barber i bezalkoholowy Aperol



Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Smazenie zaczynamy od miesa, w malych porcjach (nie wszystko na raz, bo sie „ugotuje“), okolo 1-2 minut. Gotowa porcje odkladamy na bok
IMG_2828.thumb.jpg.2ae30feb67a3290650b767a630189dca.jpgIMG_2830.thumb.jpg.482a5d373df702e18592f31e4f63b92e.jpgIMG_2829.thumb.jpg.3a4c37aae339c6ff523c462095db327e.jpgGotowe podsmazone skrawki fileta, wsadzamy do piekarnika (kilka minut przy 80°)

A teraz pora na „twardsze“ warzywa.
Podobnie jak mieso, smarzymy w mniejszych porcjach, na ostrym ogniu na oleju z orzeszkow ziemnych
IMG_2832.thumb.jpg.cae1ca0a938121df43634f7f52f639a2.jpgNa koniec pieczarki z imbirem i cebulkami

Jak wszystko jest juz krotko, ale ostro podsmazone, zmieniamy towarzystwo na Halie Loren

IMG_2827.thumb.jpg.5a7e598af78dee9ef97837fb29effef5.jpg

A potem wrzucamy wszystko razem i zalewamy sosem

IMG_2833.thumb.jpg.7d2a770c8aae6e567dfbeaa90933ff3f.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gotowe, do stolu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS1

Tak, smazymy piszemy przez z z kropka, ale na Edyte bylo za pozno.

PS2

Kiedy administracja w koncu przedluzy te bezsensowne krotkie czasy na edycje

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak mi wyglądało na ryż. 

Ja standardowo wybrałbym kaszę, gryczaną najpewniej...

A tak a propos tych kaczek. 

Jak chcecie spróbować metody na zimno to jedynie da się to zrobić na jakimś filecie (pierś) czyli części płaskiej... 

Cała kaczka czy nogi nie mają sensu tą metodą.

Skórę trzeba naciąć. Zresztą sami zobaczycie... 

Z kaczek jadam tylko piersi.
Wlasnie sprawilem sobie na to „zimne“ smazenie odpowiednia zeliwna patelnie. Wazy ponad 3kG, wiec dobrze trzyma cieplo (nie schladza sie tak szybko przy wiekszych stekach)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zobaczymy, czy dobrze dziala

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, wszystkie garnki, pokrywki i inne duperele tylko metalowe, zero szkla i plastiku czyli "piekarnikoodporne" 🙂 

Ostatni otwarty projekt kuchenny to dobre noże, ale niestety, te które mi pasują są nie do zapłacenia

Edytowane przez xajas
34 minuty temu, xajas napisał:

Ostatni otwarty projekt kuchenny to dobre noże...

Poleci ktoś jakieś niedrogie a dobre noże?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Teraz, xajas napisał:

Zdefiniuj "niedrogie"

Poleć coś Twoim zdaniem niedrogiego, a ja ocenię, czy mieszczą się w moim budżecie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
Poleci ktoś jakieś niedrogie a dobre noże?
Mercer Culinary Genesis 8-Inch Stainless Steel Forged Chef's Knife, Black , M20608 https://www.amazon.co.uk/dp/B000OOQZMY/ref=cm_sw_r_cp_apan_i_KV4AVE9MA308JVJKDYTK?_encoding=UTF8&psc=1

Na kazdym rynku (kraju) dostaniesz inne produkty, dlatego polece raczej forme/typ noza niz okreslona marke.

Na co ja zwracam uwage i czego szukam to noze, ktore maja tak szeroka klinge i tak odchylony uchwyt, ze palce obejmujace uchwyt mieszcza sie miedzy deska a uchwytem.
Poza tym chce by takze te mniejsze noze mialy wielkie uchwyty (moje rece nie zmniejszaja sie z wielkoscia noza)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to w przyblizeniu wyglada

IMG_0525.jpgIMG_0527.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 minutę temu, tomek4 napisał:

Mercer Culinary Genesis 8-Inch Stainless Steel Forged Chef's Knife, Black , M20608

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spoko. Używasz tej marki? A może ktoś używa Victorinox? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Niestety, wiekszosc wyglada tak

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego dochodzi, ze przewaznie ma sie tendencje kupowac „za duze“ noze (czyli za dlugie klingi)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
8 minut temu, xajas napisał:

Niestety, wiekszosc wyglada tak

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem. Ale to chyba zależy od przeznaczenia noża? BTW mi zależy na tym, aby noże długo były ostre.

Mama miała za komuny takie twardziele, co pod namiotami konserwę turystyczną otwierałem i pomidora kroiłem, a do domu bez uszczerbku wracały.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

26 minut temu, xajas napisał:

dlatego polece raczej forme/typ noza niz okreslona marke.

A ja polecę dobry sklep z nożami - holenderski. 4 dni od zamówienia idzie dostawa do mojej wsi.

www.knivesandtools.ie

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość

(Konto usunięte)



mi zależy na tym, aby noże długo były ostre.

Mama miała za komuny takie twardziele, co pod namiotami konserwę turystyczną otwierałem i pomidora kroiłem, a do domu bez uszczerbku wracały.


Hehe, kroić a kroić... no nie ma takiej opcji jak mówisz.

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B010O4OCCS/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Tu masz ostrzałkę, a i o sam nóż trzeba dbać nawet gdy się go akurat nie używa.

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B005P0OSTO/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&th=1
25 minut temu, szymon1977 napisał:

może ktoś używa Victorinox? 

Ja używam japońskich KAI - różne serie. Lubię japońskie noże bo dobra stal, solidne wykonanie i najważniejsze: cieńszy profil niż w nożach europejskich.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość

(Konto usunięte)



Spoko. Używasz tej marki? A może ktoś używa Victorinox? 


Tak, używam. A tych co mówisz nie znam.

Ważna rzecz. Nie kupuj zestawu noży, bo gówno kupisz.

Kup na początek jeden a dobry Chef's Knife 8".
Godzinę temu, tomek4 napisał:

Hehe, kroić a kroić... no nie ma takiej opcji jak mówisz.

Tak to pamietam, a pamięć mam dobrą... ale krótką, a to było 30 lat temu.

Godzinę temu, tomek4 napisał:

A tych co mówisz nie znam.

To marka scyzoryków szwajcarskich (chyba, że pokręciłem).

Godzinę temu, tomek4 napisał:

Kup na początek jeden a dobry Chef's Knife 8".

 

Nie lubię takich długich.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, tomek4 napisał:

Victorinox. Zegarki też podobno firmują swoją nazwą.

A z tymi nożami, to może i być coś na rzeczy. Taki otwieracz do konserw był, nie do zajebania 😉

Cena podobna do tych Twoich

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
Nie lubię takich długich.
Długi Chef's Knife, to 10" - i tu fakt, moim zdaniem, dla profesjonalistów.

Nie bój się 8", ja nim robię praktycznie wszystko :)



Cena podobna do tych Twoich


To trzeba samemu wziąć do ręki, bo to jest zupełnie inny kąt uchwytu do ostrza.
Rozumiem. Ale to chyba zależy od przeznaczenia noża? BTW mi zależy na tym, aby noże długo były ostre.

Jak ci sie nie chce ostrzyc, to moze trueba spojrzec na ceramiczne. Jak dotychczas sie nimi nie zajmowalem, ale moze w sieci znajdzie sie cos w testach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0531.png


Tutaj 7“

IMG_0533.png

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 godziny temu, tomek4 napisał:

Zegarki też podobno firmują swoją nazwą.

Tak - i niektóre modele są ładne i sensowne.

7502998~black_0.jpg

Ech... wspomnienia, jeszcze sprzed pandemii. 🙂 Ceny w funtach bo to Marks & Spencer. Niestety - nie przeliczają na € 1:1. 😞

xlarge

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

22 godziny temu, szymon1977 napisał:

A może ktoś używa Victorinox? 

Popularne i tanie "pomidorki". 

Polecam. 

Mam od pierdyliona lat i nadal znakomity.

 

16 godzin temu, xajas napisał:

Jak ci sie nie chce ostrzyc

Niezwykła ceremonia. 

Miałem okazję ostrzyć jakieś noże na specjalistycznym zestawie osełek...

Było kilka gradacji ziarna tych osełek (najwyższa, najdrobniejsza to kilkadziesiąt tysięcy). Ostrzy się kolejno. Całość trwa kilkanaście-kilkadziesiąt minut. Również na mokro.

Na końcu jeden z noży rzeczywiście przecinał spadającą na niego chusteczkę...

Zestaw z tego co pamiętam to cena około tysiąca zł albo i ponad...

Da się tym ostrzyć nawet noże ceramiczne.

W dniu 25.04.2022 o 06:22, il Dottore napisał:

Tak - i niektóre modele są ładne i sensowne.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Całkiem ładny. Gdyby jeszcze opaska była różowa, to by wgladał jak mięso mielone. Mniam!

-----

10 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Popularne i tanie "pomidorki". 

Polecam. 

Mam od pierdyliona lat i nadal znakomity.

Dzięki, kupię Victorinox bo jakoś wolę znaną mi markę.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 22.04.2022 o 22:23, szymon1977 napisał:

Zakryj kości grubą bluzą, uszanuj wrażliwość 97% społeczeństwa. Albo po prostu nie wchodź do wątku, którego treść Cię bulwersuje.

-----

Hej Mięsni, Nie bądźcie tacy dosłowni. Od jedzenia tych mięs tak się napinacie?

Głupi nie lubi się zastanawiać, lecz tylko swe zdanie przedstawić. Księga Przysłów 18,2

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.