Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dalej będziecie jeść mięso?


Przemysław_51508
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

OK

1 godzinę temu, xajas napisał:

Prosze o fotograficzne dowody

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OK

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fotki wstawię wieczorem.

A robię:

Stek wołowy z antrykotu. Inne części są wyraźnie gorsze; gumowate, twarde... Mówię tu o mięsie polskim. Różnie może się trafić. Sporadycznie da się kupić wołowinę np. argentyńską. Świetnie nadaje się na steki.

Samo mięso powinno być terminizowane. W marketach da się takie właśnie kupić. Jest nieco skruszałe.

Przed smażeniem, przynajmniej 1 godzinę, powinno być wyjęte z lodówki. Nie smażymy zimnego mięsa.

Minimum przypraw. W zasadzie tylko pieprz i sól. Dwie szkoły co do solenia; przed smażeniem i po smażeniu. Ja solę po smażeniu. 

Przed smażeniem lekko nacieram steki oliwą.

Patelnia solidna (z grubym dnem), mocno nagrzana. Kładziemy steki i smażymy po... czasy znajdziecie w Internecie; np. 4 min dla średniego wysmażenia. Tyle, że ten czas jest podany dla 1 cm grubości steków, czego już stronki internetowe nie podają. Przewracamy na drugą stronę i ponownie przez wskazany czas smażymy. 

W międzyczasie w piekarniku pieką się ziemniaki a la frytka w temperaturze 200C. 

I teraz, uwaga, po obsmażeniu steków wkładam je do piekarnika na około 5-10min. Bez tego są wciąż zbyt krwiste wewnątrz.

Wyciągam i rozkładam na talerze. Teraz dopiero solę, choć nie jest to konieczne. Warto położyć na steka łyżeczkę masła. 

Podajemy z pieczonym ziemniakiem, i ogórkiem kiszonym...

 

Nie przejmować się tłuszczem obecnym w surowych stekach. Wysmaża się i pozostałe kawałki są o dziwo zjadalne przez biesiadników...

Niby proste ale, gruby stek smaży się długo (np. po 8min) na każdej stronie. Zbyt ostra temperatura "spali" powierzchnię steka a środek nie dojdzie. Trzeba tu nabrać praktyki. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest po obsmażeniu wstawić do piekarnika i eksperymentalnie dobrać czas, kiedy stek nie jest krwisty a wciąż różowy w środku. Jeżeli steka nie będziemy nakłuwać, przyciskać to wciąż będzie sprężysty a nie gumowaty.

Wiele oczywiście zależy jak stek był wycinany z tuszy. Ale na to mamy średni wpływ.

Ogólnie polecam raz na jakiś czas. Najlepsze źródło żelaza (tzw. hemowe), witamin (np. B12 której nie znajdzie się w roślinach),... 

Polecam również steki z dziczyzny (jelenia). To zupełnie inne smaki...

Aha. A propos tego przekładania do piekarnika. Polecam patelnie ze zdejmowana rączką. W innym przypadku trzeba przełożyć do małej brytfanki. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biesiada skończyła się...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę jednak przyznać, że produkt był tym razem wyjątkowo podły. Steki cienkie (1,5cm)...

1647112833696.thumb.jpg.cf9fb3d73a4041c5ab2d1aee03440c50.jpg

...  to tego pierwszy raz zdarzyło się, że przy smażeniu wyciekał syf z mięsa. Ewidentnie mięso naszczykiwane... Do tej pory kupowane w marketach było OK. Producent tego syfu to: Sokołów. Dziwne, bo dotąd było OK. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak robisz ziemniaczki? Zaraz wydrukeję zdjęcie i pożrę.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To są ćwiartki ziemniaków. Są również marchewki i seler oraz przyprawy, będące tajemnicą 😉, co najmniej pieprz i ew. sól. Przez właściwy dobór ziół można nie stosować soli.

Troszkę oliwy. 

Piekarnik 200C i 20-30 min (w zależności od grubości ziemniaczków).

Kroję wrzucam do dużej miski obsypuję przyprawami i "podrzucam" aby się wymieszały. Dolewam nieco oliwy i ponownie podrzucam. 

Podrzucam mieszając bo nie chce mi się paprać rąk... Poza tym dokładnie się to miesza.

To tyle. 

Ale uwaga.

Zajebiste ziemniaki pieczone a również frytki zrobicie, podgotowując wcześniej ziemniaki. Schłodzenie i następnie dalsza normalna obróbka cieplna. Co do długości podgotowania to trzeba wypróbować z konkretnymi gatunkami ziemniaka. Nie mogą się rozpaść. 

Tam w potrawie widać również upieczone pieczarki. Akurat były one duże, odmiany brązowej. Dają czadu wśród biesiadników. Tylko trzeba umieć je przyrządzić. Wbrew pozorom 30 min może być mało. Trzeba je posolić do wnętrza kapelusza. Najpierw leżą na kapeluszach. W połowie czasu przewracamy je do góry kapeluszami aby wyciekła woda i dalej pieczemy. Jak dojdzie się do wprawy i lekko jeszcze popieprzy to kradną show... 

Do tego kiszony ogórek.

Smacznego. 

Wbrew temu co napisałem cała potrawa jest szybka do zrobienia i naprawdę robi wrażenie. 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hi,
tak, 1,5cm to zdecydowanie za cienkie. Trodno z tego cos soczystego zrobic.
Obojetnie czy Filet, Entrecote, Roastbeef, Steak (T-Bone/Tomahawk)..., nie biore nic ponizej „3 palcow“ (4-5cm), a przewaznie znacznie wiecej. Dzieki temu jest dobrze skaramelizowane na zewnatrz, ale ultrasoczyste/rozome w srodku,

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właściwie wycięty stek powinien mieć ze 4 cm.
 

4cm


Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0031.thumb.jpg.13e1f7f0fe88049a11dc57c903b71196.jpg

IMG_0035.thumb.jpg.2ef3ea1178784fb4426f788746e82ec5.jpg

IMG_0036.thumb.jpg.353d3b1e123ba98bac9d5d8f50ed7327.jpg

IMG_0037.thumb.jpg.2ce432df9225ea4c3fa27d0b55f9d046.jpg

IMG_0038.thumb.jpg.03e1f448f41f0b2db66d4b3b05bd2402.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja lepsza polowa woli Filety, ja lubie Entrecote

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kazda stron max 1,5-2min

IMG_0045.thumb.jpg.aab287d097f282e818be72f4e41e40df.jpg

IMG_0046.thumb.jpg.08b5c06d4d4554f64bb7934554b0d957.jpg
 
IMG_0047.thumb.jpg.d39c193b6b11cc71726f08098301b484.jpgPotem maselko z tymiankiem, rozmarynem, sola i pieprzem
IMG_0044.thumb.jpg.ed545fb8c8a86e3d724295acd7d60004.jpgCalosc do piekarnika przy 80-90° az do osiagniecia 53-54°


IMG_0048.thumb.jpg.85bfd4401067f826a11609e1f8a2cf50.jpgIMG_0049.thumb.jpg.fbc4c269526c48a26c2290cf940aed2e.jpgGotowe

IMG_0050.thumb.jpg.a408f365013344b8a6fbca9a05d82d39.jpg

IMG_0051.thumb.jpg.2de8f3327d801be635ca0ff0b1e00aed.jpg

IMG_0053.thumb.jpg.475c389fd29b9c0e02c1b40349d01199.jpg

Jak robie Filet, a nie chce mi sie starowac Beafera, biore bardzo ciezka, zelazna patelenke, ktora mozna ekstremalnie ostro podgrzac (ponad 300°).

Bez tluszczu kazda strona max 1,5-2min.
Dopiero potem maselko, czosnek, rozmaryn, pieprz i calosc do piekarnika przy 80° do osiagniecia wewnetrznej temperatury.

Tutaj „troszke wiekszy“ Filet (prawdziwy meski rozmiar)


IMG_0054.jpg

 

IMG_0055.jpgIMG_0057.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podstawa to grubosc, grubosc i jeszcze raz grubosc!
Sztuka jest znalezc takie sztuki miesa (Entrecote, Filet, Roastbeef,…), ktore sa male w przekroju, bo wtedy mozna brac grubsze

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
41 minut temu, xajas napisał:

Moja lepsza polowa woli Filety, ja lubie Entrecote

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kazda stron max 1,5-2min

IMG_0045.thumb.jpg.aab287d097f282e818be72f4e41e40df.jpg

IMG_0046.thumb.jpg.08b5c06d4d4554f64bb7934554b0d957.jpg
 
IMG_0047.thumb.jpg.d39c193b6b11cc71726f08098301b484.jpgPotem maselko z tymiankiem, rozmarynem, sola i pieprzem
IMG_0044.thumb.jpg.ed545fb8c8a86e3d724295acd7d60004.jpgCalosc do piekarnika przy 80-90° az do osiagniecia 53-54°


IMG_0048.thumb.jpg.85bfd4401067f826a11609e1f8a2cf50.jpgIMG_0049.thumb.jpg.fbc4c269526c48a26c2290cf940aed2e.jpgGotowe

IMG_0050.thumb.jpg.a408f365013344b8a6fbca9a05d82d39.jpg

IMG_0051.thumb.jpg.2de8f3327d801be635ca0ff0b1e00aed.jpg

IMG_0053.thumb.jpg.475c389fd29b9c0e02c1b40349d01199.jpg

Jak robie Filet, a nie chce mi sie starowac Beafera, biore bardzo ciezka, zelazna patelenke, ktora mozna ekstremalnie ostro podgrzac (ponad 300°).

Bez tluszczu kazda strona max 1,5-2min.
Dopiero potem maselko, czosnek, rozmaryn, pieprz i calosc do piekarnika przy 80° do osiagniecia wewnetrznej temperatury.

Tutaj „troszke wiekszy“ Filet (prawdziwy meski rozmiaremoji3.png)

 

IMG_0054.jpg

 

IMG_0055.jpgIMG_0057.jpg

Ślinka cieknie na sam widok... Mi osobiście brakuje tylko lampki czerwonego wina....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.03.2022 o 09:57, Grzegorz7 napisał:

Fotki wstawię wieczorem.

A robię:

Stek wołowy z antrykotu. Inne części są wyraźnie gorsze; gumowate, twarde... Mówię tu o mięsie polskim. Różnie może się trafić. Sporadycznie da się kupić wołowinę np. argentyńską. Świetnie nadaje się na steki.

Samo mięso powinno być terminizowane. W marketach da się takie właśnie kupić. Jest nieco skruszałe.

Przed smażeniem, przynajmniej 1 godzinę, powinno być wyjęte z lodówki. Nie smażymy zimnego mięsa.

Minimum przypraw. W zasadzie tylko pieprz i sól. Dwie szkoły co do solenia; przed smażeniem i po smażeniu. Ja solę po smażeniu. 

Przed smażeniem lekko nacieram steki oliwą.

Patelnia solidna (z grubym dnem), mocno nagrzana. Kładziemy steki i smażymy po... czasy znajdziecie w Internecie; np. 4 min dla średniego wysmażenia. Tyle, że ten czas jest podany dla 1 cm grubości steków, czego już stronki internetowe nie podają. Przewracamy na drugą stronę i ponownie przez wskazany czas smażymy. 

W międzyczasie w piekarniku pieką się ziemniaki a la frytka w temperaturze 200C. 

I teraz, uwaga, po obsmażeniu steków wkładam je do piekarnika na około 5-10min. Bez tego są wciąż zbyt krwiste wewnątrz.

Wyciągam i rozkładam na talerze. Teraz dopiero solę, choć nie jest to konieczne. Warto położyć na steka łyżeczkę masła. 

Podajemy z pieczonym ziemniakiem, i ogórkiem kiszonym...

 

Nie przejmować się tłuszczem obecnym w surowych stekach. Wysmaża się i pozostałe kawałki są o dziwo zjadalne przez biesiadników...

Niby proste ale, gruby stek smaży się długo (np. po 8min) na każdej stronie. Zbyt ostra temperatura "spali" powierzchnię steka a środek nie dojdzie. Trzeba tu nabrać praktyki. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest po obsmażeniu wstawić do piekarnika i eksperymentalnie dobrać czas, kiedy stek nie jest krwisty a wciąż różowy w środku. Jeżeli steka nie będziemy nakłuwać, przyciskać to wciąż będzie sprężysty a nie gumowaty.

Wiele oczywiście zależy jak stek był wycinany z tuszy. Ale na to mamy średni wpływ.

Ogólnie polecam raz na jakiś czas. Najlepsze źródło żelaza (tzw. hemowe), witamin (np. B12 której nie znajdzie się w roślinach),... 

Polecam również steki z dziczyzny (jelenia). To zupełnie inne smaki...

Aha. A propos tego przekładania do piekarnika. Polecam patelnie ze zdejmowana rączką. W innym przypadku trzeba przełożyć do małej brytfanki. 

A kto sprząta kuchnię po takim smażeniu ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja. Jak najbardziej.

Myślałem, że zmywanie garów to jakaś oznaka zniewieścienia, ale...

... okazało się, że najwięksi relaksują się na zmywaku; Musk, Bezos,...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... okazało się, że najwięksi relaksują się na zmywaku; Musk, Bezos,...

Klaro, tak sie dorobili kapitalu.
Przeciez wiadomo, ze kazdy wielki zaczynal od zmywaka. Ja tez juz cwicze. Od momentu jak mam w kuchni dobra muze, nie dopuszczam nikogo do zmywaka

Im wiecej zmywania, tym wiecej muzyki!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc temu...

Klasyka

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę tu super wegański wątek 🍖

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja proszę moderację o usunięcie tych okropnych fotografii. Szanujmy czyjąś wrażliwość i nie epatujmy mięchem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.03.2022 o 20:02, Grzegorz7 napisał:

Producent tego syfu to: Sokołów.

Wybacz ale kto kupuje Sokołów (jakikolwiek) ten sam sobie winien.

?jwtsig=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, mgrkleszcz napisał:

A ja proszę moderację o usunięcie tych okropnych fotografii.

Jakiś wegetarianin wkleił swoje zdjęcie w negliżu?

9 godzin temu, mgrkleszcz napisał:

Szanujmy czyjąś wrażliwość...

Zakryj kości grubą bluzą, uszanuj wrażliwość 97% społeczeństwa. Albo po prostu nie wchodź do wątku, którego treść Cię bulwersuje.

-----

56 minut temu, il Dottore napisał:

Wybacz ale kto kupuje Sokołów (jakikolwiek) ten sam sobie winien.

Pracowałem kiedyś w restauracji i powiem tak: jeśli smakuje to nie myśl o tym, co dzieje się na zapleczu. Podobnie podejżewam jest z wędlinami i każda masówka to taki sam chłam.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

steki  z piersi kaczki

wg Gordona Ramsaya

przyprawy z klarowanym masłem mogą być jak do innych steków

niedawno zacząłem smażyć i wychdzą bajka

ważne by mięsko było rożowe i soczyste

a tu robione na dwa sposoby przez Tomka

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia 🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
35 minut temu, slawek.xm napisał:

a tu robione na dwa sposoby przez Tomka

To dwie opinie.

Próbowałem obu. Minimalnie właściwszą jest zaczynanie na zimnej patelni. 

Wiele zależy od kaczki. Te hodowlane potrafią mieć tak grubą skórę, że i ta metoda średnio się sprawdza... 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, slawek.xm napisał:

steki  z piersi kaczki

a tu robione na dwa sposoby przez Tomka

 

pierwszy raz oglądam Polskie kucharskie YouTube i Tomek mi się bardzo spodobał!

Jutro kupuje i robię kaczkę "na zimno"

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

podobają mi się te proste dania 🙂

program na caly tydzień gotowy

 

- Pieczone ziemniaki z sledziami

- Karkówka z pęczakiem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.