Skocz do zawartości
IGNORED

Czy dalej będziecie jeść mięso?


Przemysław_51508
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)



podobają mi się te proste dania
program na caly tydzień gotowy
 
- Pieczone ziemniaki z sledziami


Moja wersja - na leniwca ;)

Lisner - Śledź w śmietanie (z cebulką i jabłkami).
Młode ziemniaczki, umyć i do mikrofalówki (program Potatoes) - bez nakłuwania, ale pod przykryciem na wszelki wypadek.
I wychodzimy z kuchni.

Gdzieś tak po godzinie czy półtorej, jak nam się przypomni, wyjmujemy kartofelki z mikrofalówki, przecinamy na pół i wyciskamy miąższ.
Dodajemy zawartość opakowania śledzików, mieszamy i... niebo w gębie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)
A jak to jest ze zdrowotnością produktów przyrządzonych w kuchence mikrofalowej?
 
Dla zdrowotności, to wiadomo, że zmrożona wódeczka ;)
No jak to jest?
Nie znam się na tym, ale ziemniaczki w mundurkach robię tak jak opisałem.

I co jest zdrowsze, grill węglowy, gazowy czy elektryczny dwustronny?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, tomek4 napisał:

Dla zdrowotności, to wiadomo, że zmrożona wódeczka 😉

Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, to trudno o głupszy pomysł niż zmrożona wódka.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, tomek4 napisał:

Ależ oczywiście, piewco zdrowego odżywiania

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2ca58f6c0e6ba90372da49bd2c1294a6.jpg

Ja nie pisałem, że ten zestaw klasyczny jest zdrowy, a i tak jest zdrowszy od mrożonej wódki.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Tak, oczywiście. Taki trochę Makłowicz ;)


Nie znalem go, ale poszukalem w utube i znalazlem. Rzeczywiscie troche podobni i to tez uciecha mu sie przysluchiwc

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

BTW. Dzis byla „powrorka z rozrywki“.
Poniewaz kaczki jeszcze nie mialem, musialem sie zadowolic filetem wolowym z woku

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )


All you need


IMG_2821.thumb.jpg.0f09a398ea5a0e7d1eb7014641ba71c2.jpg
Ale po kolei

Zaczynamy od mieska.
Skrawki fileta marynowane w sosie sojowym, oleju sezamowym i troche cukru, a pptem natarte maka ziemniaczana
IMG_2822.thumb.jpg.29aeb2f2cf5fb189b2e222cd527765e9.jpg

Warzywa to papryka, cebula, fasolki…

IMG_2823.thumb.jpg.22c7855aa233393120db6188451963ab.jpg

Pieczarki, imbir i mlode cebulki

IMG_2825.jpg

Do tego sos z bulionu, sosu z czarnego pieprzu, sosu z ostryg, sosu sojowego, wino z ryzu, cukier, pieprz i sol.

IMG_2826.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Towarzystwa dotrzymuje Patricia Barber i bezalkoholowy Aperol



Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Smazenie zaczynamy od miesa, w malych porcjach (nie wszystko na raz, bo sie „ugotuje“), okolo 1-2 minut. Gotowa porcje odkladamy na bok
IMG_2828.thumb.jpg.2ae30feb67a3290650b767a630189dca.jpgIMG_2830.thumb.jpg.482a5d373df702e18592f31e4f63b92e.jpgIMG_2829.thumb.jpg.3a4c37aae339c6ff523c462095db327e.jpgGotowe podsmazone skrawki fileta, wsadzamy do piekarnika (kilka minut przy 80°)

A teraz pora na „twardsze“ warzywa.
Podobnie jak mieso, smarzymy w mniejszych porcjach, na ostrym ogniu na oleju z orzeszkow ziemnych
IMG_2832.thumb.jpg.cae1ca0a938121df43634f7f52f639a2.jpgNa koniec pieczarki z imbirem i cebulkami

Jak wszystko jest juz krotko, ale ostro podsmazone, zmieniamy towarzystwo na Halie Loren

IMG_2827.thumb.jpg.5a7e598af78dee9ef97837fb29effef5.jpg

A potem wrzucamy wszystko razem i zalewamy sosem

IMG_2833.thumb.jpg.7d2a770c8aae6e567dfbeaa90933ff3f.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowe, do stolu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS1

Tak, smazymy piszemy przez z z kropka, ale na Edyte bylo za pozno.

PS2

Kiedy administracja w koncu przedluzy te bezsensowne krotkie czasy na edycje

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak mi wyglądało na ryż. 

Ja standardowo wybrałbym kaszę, gryczaną najpewniej...

A tak a propos tych kaczek. 

Jak chcecie spróbować metody na zimno to jedynie da się to zrobić na jakimś filecie (pierś) czyli części płaskiej... 

Cała kaczka czy nogi nie mają sensu tą metodą.

Skórę trzeba naciąć. Zresztą sami zobaczycie... 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z kaczek jadam tylko piersi.
Wlasnie sprawilem sobie na to „zimne“ smazenie odpowiednia zeliwna patelnie. Wazy ponad 3kG, wiec dobrze trzyma cieplo (nie schladza sie tak szybko przy wiekszych stekach)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zobaczymy, czy dobrze dziala

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, wszystkie garnki, pokrywki i inne duperele tylko metalowe, zero szkla i plastiku czyli "piekarnikoodporne" 🙂 

Ostatni otwarty projekt kuchenny to dobre noże, ale niestety, te które mi pasują są nie do zapłacenia

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
34 minuty temu, xajas napisał:

Ostatni otwarty projekt kuchenny to dobre noże...

Poleci ktoś jakieś niedrogie a dobre noże?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, xajas napisał:

Zdefiniuj "niedrogie"

Poleć coś Twoim zdaniem niedrogiego, a ja ocenię, czy mieszczą się w moim budżecie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na kazdym rynku (kraju) dostaniesz inne produkty, dlatego polece raczej forme/typ noza niz okreslona marke.

Na co ja zwracam uwage i czego szukam to noze, ktore maja tak szeroka klinge i tak odchylony uchwyt, ze palce obejmujace uchwyt mieszcza sie miedzy deska a uchwytem.
Poza tym chce by takze te mniejsze noze mialy wielkie uchwyty (moje rece nie zmniejszaja sie z wielkoscia noza)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak to w przyblizeniu wyglada

IMG_0525.jpgIMG_0527.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, tomek4 napisał:

Mercer Culinary Genesis 8-Inch Stainless Steel Forged Chef's Knife, Black , M20608

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Spoko. Używasz tej marki? A może ktoś używa Victorinox? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, wiekszosc wyglada tak

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego dochodzi, ze przewaznie ma sie tendencje kupowac „za duze“ noze (czyli za dlugie klingi)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, xajas napisał:

Niestety, wiekszosc wyglada tak

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem. Ale to chyba zależy od przeznaczenia noża? BTW mi zależy na tym, aby noże długo były ostre.

Mama miała za komuny takie twardziele, co pod namiotami konserwę turystyczną otwierałem i pomidora kroiłem, a do domu bez uszczerbku wracały.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, xajas napisał:

dlatego polece raczej forme/typ noza niz okreslona marke.

A ja polecę dobry sklep z nożami - holenderski. 4 dni od zamówienia idzie dostawa do mojej wsi.

www.knivesandtools.ie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)



mi zależy na tym, aby noże długo były ostre.

Mama miała za komuny takie twardziele, co pod namiotami konserwę turystyczną otwierałem i pomidora kroiłem, a do domu bez uszczerbku wracały.


Hehe, kroić a kroić... no nie ma takiej opcji jak mówisz.

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B010O4OCCS/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Tu masz ostrzałkę, a i o sam nóż trzeba dbać nawet gdy się go akurat nie używa.

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B005P0OSTO/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&th=1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.