Skocz do zawartości
IGNORED

Książkopalenie nowa polska specjalność.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

"...bardzo daleko idących wniosków' nie wyciągali czytelnicy Mein Kampf.

Bo czytali nieuważnie, lub wcale.

I nie wkurzaj mnie, wikary.

Nie uratujesz tej ponurej, przestępczej organizacji swoją pisaniną.

Wiesz? W sumie to się cieszę, że polscy księża palą książki. To plus. Spory.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

A kult czegoś takiego jak szczebel z wyśnionej przez Jakuba drabiny do nieba ( dla ułatwienia to z Krzyżaków) to co to było?

sprzedawca odpustów Sanderus to postać typowego oszusta , pytasz o wysniony szczebel:)

handlowanie odpustami nie miało i nie ma żadnej mocy oczyszczenia tak jak internetowa spowiedź

1 minutę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

I nie wkurzaj mnie, wikary.

Po co więc dyskutujesz ze mna Jacku skoro tylko Cię wkurzam?

nie jestem księdzem, chyba juz to wiesz, dlatego takie  insynuacje nie sa przyjemne

odreagowujesz na mnie swoją nienawiść, tylko tyle

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

sprzedawca odpustów Sanderus to postać typowego oszusta , pytasz o wysniony szczebel:)

handlowanie odpustami nie miało i nie ma żadnej mocy oczyszczenia tak jak internetowa spowiedź

Po co więc dyskutujesz ze mna Jacku skoro tylko Cię wkurzam?

nie jestem księdzem, chyba juz to wiesz, dlatego takie  insynuacje nie sa przyjemne

odreagowujesz na mnie swoją nienawiść, tylko tyle

Fakt. Insynuować komuś, że jest księdzem - jest wysoką, mocną obelgą.

Przepraszam najszczerzej.

Jacek.

....

Ja i "nienawiść"???

Człowieku! Dokarmiam bezdomne kotki, kilka z nich przygarnąłem.

Nikt. NIKT z moich znajomych i przyjaciół nie powie o mnie, że "nienawistnik". Przeciwnie.

Owszem - nienawidzę i szczerze opluwał będę zawsze typów w białych szatach (też mi nazwa!), którzy na Jasnej Górze błogosławili - czujesz, chytosz??? - POBŁOGOSŁAWILI!!!  - bandytów nienawidzących wszystkiego, prócz siebie. I swoich faszystowskich zdań i opinii o reszcie ludzi.

Chwytasz problem, matole?

I ciebie zjedzą. Raczej wcześniej, niż później.

1 minutę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Człowieku! Dokarmiam bezdomne kotki, kilka z nich przygarnąłem

Tylko broń boże nie dokarmiaj gołębii - póżniej srają gdzie popadnie, a i na beret potrafią narżnąć bez żadnego skrępowania.

Parker's Mood

Niech Cię renkaboska, Szikago.

Tak poznałem moją byłą.

Na krakowskich Plantach gołąb nasrał na ładną kobitkę. Podleciałem, wytarłem kołnierz chusteczką....

Osiem lat miałem przej...

Zniszczone.

A Kaligula? Za samo czytanie o tym okresie proponuję ciężkie samookalecznie, po czym łamanie kołem na własną odpowiedzialność. Tam to się działo!

Parker's Mood

3 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Dzięki czujności i zapobiegliwości pewnego księdza ( chyba z Gdańska ) znowu o nas głośno w świecie.Co prawda nie dzięki osiągnięciom w nauce,biznesie czy sztuce ale za sprawą palenia książek.To ważny wkład naszego kraju do światowej cywilizacji w myśl zasady,że nie ważne czy o nas mówią dobrze.Ważne żeby mówlili.Chodzi o danie odporu literaturze zawierającej treści szkodliwe ( zwłaszcza dla dzieci,wara od naszych dzieci !).Treści promujące satanizm,czary,opowieści o duchach,mitycznych stworach czy tajemnych kultach.W związku z istnym zalewem rynku taką literaturą proponuję podpowiedzieć księżulkowi co jeszcze,jakie tytuły zasługują na potraktowanie wysoką temperaturą ?Może z jakimś krótkim uzasadnieniem.

Na dobry początek proponuję bajkę o Jasiu i Małgosi.Tam dochodzi do spalenia Baby Jagi w piecu.To przejaw braku szacunku dla ludzi starszych i podważanie idei walki z ociepleniem klimatu.Albo Baśnie z tysiąca i jednej nocy.Toż to jawne propagowanie islamu.Oczekuję na inne 

Piotr

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, porlick napisał:

A propos relikwii- słyszałem, ze podobno na wszystkie relikwie z krwii JPII powinno pójść koło 10 litrów...

relikwie są róznych stopni i rózne się je "produkuje"

np otarcie tkaniny o szczątki

A propos , i  ku zastanowieniu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20190404_024444.jpg

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

Cóż jest warta  krew śmiertelnika (czytaj:JP2)?

Nie pomogła właścicielowi (czytaj:JP2) wyrwać się z objęć śmierci i nie pomoże tym,  którzy weń zawierzyli. 

I mniejsza o to,  ile litrów krwi rozmnozyliscie z truchla papieża. 

To nie krew JP2 zbawia,  lecz krew Jezusa Chrystusa !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Zdaje się,że slawek w ogóle nie rozumie problemu.

Dla Ciebie przyczyna głupoty palenia książek jest kierownicze sprawstwo księdza

nie bierzesz pod uwagę wolnosci człowieka i jego własnych oganiczeń oraz "demonów" z którymi czasem nie potrafi sobie poradzić

takie akty spalenia- odcięcia się od tego co "ogranicza" sa manifestacją woli zmiany , życia , poglądów, podejścia

""Ludzie byli przygotowani na to, co się wydarzy i wiedzieli dlaczego to dzieje. (...), to ludzie sami przynieśli różne rzeczy do spalenia, sami wybrali to, co jest według nich szkodliwe i na to kapłan nie miał już wpływu"

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

"Ludzie byli przygotowani na to, co się wydarzy i wiedzieli dlaczego to dzieje. (...), to ludzie sami przynieśli różne rzeczy do spalenia

Na hitlerowskie ogniska też ludzie przynosili swoje książki.

Palenie ksiazek zawsze było symbolem wyjątkowego barbarzyństwa tych, którzy to organizowali.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Dla Ciebie przyczyna głupoty palenia książek jest kierownicze sprawstwo księdza

nie bierzesz pod uwagę wolnosci człowieka i jego własnych oganiczeń oraz "demonów" z którymi czasem nie potrafi sobie poradzić

Załóżmy, że jest to jakiś symbol. Człowiek na poziomie robi takie rzeczy nie ostentacyjnie, we własnym, zupełnie nieoficjalnym i niepublicznym 'ogródku'. To tyle w temacie.

Parker's Mood

a co tam ksiazki czy wy wiecie ile jest do spalenia roznych amuletow jak jezuski na krzyzu z plastyku ,matka boska jakas tam z epidianu w ilosci milionow pare  sw,franciszek epidian dmuchany .sw bartlomiej epidian lany.Jak to spalic, jak to zutylizowac jesli tego sa tony.Tych amuletow ktore spalic sie nie da bo sa niepalne.A co z jesuskami na krzyzu z gipsu.Jak ja przchodze kolo takich to zaraz odczuwam niepokoj zwiazny z bliskoscia duchow. a ja wiem czy one sa dobre czy zle.Kto to zbada i jak.

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

ma to nic wspólnego z negacją literatury jako takiej ani z mszczeniem  się na kimkolwiek

ale ma, tylko jeszcze nie ten czas zeby to ujawnic wiec na razie ogon pod siebie.Ale przyjdzie nasz czas to ogon wystawi sie.Tyle ze juz nie przyjdzie slawus i wszytko to pojdzie w pis..u z dymem.Jak w irlandyji.

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

fajny macie ubaw ale nie rozumiecie za chorobę o co w tym wszystkim chodzi

jesli twój system audio jest dla ciebie wszystkim , zaniedbujesz pracę rodzinę , robisz długi , poświęcasz zycie tylko po to by go miec i słuchać i nic innego cie nie obchodzi na tym swiecie to jest jedna rada

SPALIĆ

Proponowałbym raczej spalenie odbiorników telewizyjnych sączących jad, w które suweren godzinami bezrozumnie się gapi nie rozumiejąc nawet sensu prognozy pogody.

Proponuję spalenie radioodbiorników nastawionych na wiadomą rozgłośnię mącącą od lat w głowach tysiącom starszych ludzi.

Proponuję spalić te wszystkie plastikowe, jarmarczne dewocjonalia (matkiboskie o odkręcanymi główkami, zegary z jedynym papieżem w towarzystwie ciupagi i muszelek itp. To są bałwany robiące największą szkodę prawdziwej wierze.

Jak katharsis, to katharsis!

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

alez tak i to na calego.Rzucam hasło.Dzien bez palenia stracony to  dzien.Cala Polska pali.Swoja droga ciekawym jest dlaczego to ci idoci zaczeli.Dlaczego slawus juz nie pali od roki co powinien oglosic wszem i wobec  i nie pala inni ktorzy  maja takie same jak slawus uczucia milosci do palenia.Wyraznie widac ze slawus nie rozumie swojej wiary wiec nie pali a tamci wyszkoleni w paleniu wiedza lepiej kiedy palic./Slawus jeszcze duzo musi sie uczyc.Nie wie ze juz nadszedł czas palenia.O czym tamci go zawiadomili.A tak cale lata nic.Ksiazki wydawali zamiast od razu spalic cala drukarnie.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

Czy to już nie jest nekrofilia ?

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

Ludzie byli przygotowani na to, co się wydarzy i wiedzieli dlaczego to dzieje. (...), to ludzie sami przynieśli różne rzeczy do spalenia, sami wybrali to, co jest według nich szkodliwe i na to kapłan nie miał już wpływu"

tu masz jasno.Kaplan nie mial wpływu To dzicz spalila bo chciala zniszczyc duchy.A w telewizji tlumaczy sie kaplan.Nie ze  nie zapobiegł ale ze nie PRZEWIDZIAL reakcji swiata.Wybitny idiota na tle tej dziczy.

swoja droga to cos nazywac kaplanem to ogarania  pusty smiech.

tak jak miendlara ksiedzem.

7 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A Tytusa i Papcia Chmiela?

Myślę, że już dawno powinieneś spalić.

W 2005 był członkiem Honorowego Komitetu Lecha Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich. W 2006 wspierał kampanię Kazimierza Marcinkiewicza w wyborach na prezydenta stolicy. W 2007 poparł Prawo i Sprawiedliwość w wyborach parlamentarnych i zasiadał w Komitecie Honorowego Poparcia PiS.

Scenę palenia książek kojarzę z Dr Quinn, tylko zaczęło się od Fausta Goethego. Podpatrzyłem - seria 3 ep. 5 The Library.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, muls napisał:

dziwne ze podobne chece nie odbywaja sie gdzie indziej tylko znowu w tym obskuranckim sredniowiecznym kraju.

Gdzie indziej też się odbywają - oszołomów wszędzie jest sporo.

The books have been burning

Np. książki o Harrym Potterze wielokrotnie palono w USA, "Kod da Vinci" - we Włoszech, Nowy Testament w Izraelu, "Dziennik Anne Frank" w Niemczech, całą biblioteką talmudyczną w Kanadzie, Koran też palą, ...

Godzinę temu, jezz napisał:

Myślę, że już dawno powinieneś spalić.

W 2005 był członkiem Honorowego Komitetu Lecha Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich. W 2006 wspierał kampanię Kazimierza Marcinkiewicza w wyborach na prezydenta stolicy. W 2007 poparł Prawo i Sprawiedliwość w wyborach parlamentarnych i zasiadał w Komitecie Honorowego Poparcia PiS.

Widzisz - tu Cię mam.

Problem polega na tym, że ja jestem absolutnie przeciwnym palenia czegokolwiek. Nawet obsranego Mein Kampf. To jest też jakiś tam 'dorobek' ludzkości i niech sobie dalej stoi na półce,  choćby jako przestroga dla potomnych.

A Papcio Chmiel? Cóż - zidiociał na stare lata, jak kilku innych, których cenię za dawne dokonania. Ot, choćby taki Jan Pietrzak. Z okazji odświeżania chałupy zrobiłem przegląd kartonów zalegających 'od stuleci' w jednym z pokoi. Odkryłem pudło z kasetami a tam - Pietrzak. Włączyłem i naprawdę znów, po latach ubawiłem się setnie. Choć gdy się typa słucha, jakie dyrdymały opowiada dziś - wszystko mi opada.

Natomiast Prezydenta Lecha Kaczyńskiego - nawet, jeśli nie byłem jego zwolennikiem - to zawsze było mi go żal, że ma brata - gnidę.

A Panią Marię - ceniłem za Jej zamiłowanie do płyt winylowych i za to, że temu gamoniowi (swojemu mężowi) zawsze kanapki z małpeczką na lotnisku  w łapę wetknęła. A i krawat poprawiła.

Nie znasz mnie jeszcze, Żeziku.

3 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A Papcio Chmiel? Cóż - zidiociał na stare lata

Jakie łatwe wytłumaczenie.:)

Rozbawiłeś mnie bardziej niż Tytus.  

A ja muszę przyznać, że mam mieszane uczucia. Kocham i zbieram książki od ponad 50 lat i ich palenie kojarzy mi się z najgorszym totalitaryzmem i debilami, którzy raczej powinni zacząć czytać zamiast cokolwiek niszczyć. Z drugiej strony - trudno mi jednoznacznie potępić moralnie puszczenie z dymem takiej sagi "Zmierzch". ? I wcale nie z powodu okultyzmu, czy satanizmu, bo w ten sposób tylko dowartościowałbym autorkę - a to po prostu jest infantylna bajeczka dla nastoletnich idiotek. Jak napisał Stephen King: "'Harry Potter' jest o przezwyciężaniu strachu, znajdowaniu wewnętrznej siły i robienia tego, co jest słuszne w walce z przeciwnościami. 'Zmierzch' jest o tym, jak ważne jest to, żeby mieć chłopaka." ?

"- Tytus, jak ty możesz cały dzień stać w bramie?

- Cały dzień nie stałem. Trochę siedziałem na murku".

☺️

25 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Problem polega na tym, że ja jestem absolutnie przeciwnym palenia czegokolwiek.

Parę lat temu, podczas jakiejś towarzyskiej sytuacji ogniskowej, gospodarz imprezy przyniósł w celu podtrzymania ognia którąś z książek Murakamiego. Na moje wyraźne veto pokazał mi, że jakaś 1/5 stron pod koniec książki jest niezadrukowana - faktycznie książka bubel. Widząc to już nie protestowałem, ale jednak absmak towarzyszył mi gdy patrzyłem na płonące kartki.

Pewnych rzeczy zwyczajnie, po ludzku nie wypada robić!

Integra Abrahamsen V2.0 UP, CD Abrahamsen V1.0 UP, monitory Chario Constellation Delphinus, interkonekt M&B AudioCable Diamond XLR, przewody głośnikowe QED Anniversary Ruby Red, przewody zasilające Yarbo 9000 i Yarbo 1100, wtyki Valab Carbon Rhodium

jazz

Chodzi o to,że palenie książek jest naganne niezależnie od tego kto to robi i w jakiej intencji.Dlatego Twój wpis odbieram jako próbę zatuszowania sprawy,zrelatywizowania, czy wręcz usprawiedliwienia.

twonk

Tu nie chodzi o wartość artystyczną tych książek ale o sam fakt palenia.Palenia jako niedopuszczalnej  formy zwalczania innych poglądów,innej estetyki czy też cenzurowania sztuki.A wartość artystyczną niech każdy ocenia sam.

w calej w tej aferze pare razy slyszalem jak to bozkow nie nalezy czcic, zlota.....jakas taka mysl kacperka z tarasa.Jestem pewien ze niebawem rozpocznie sie palenie zlotych pierscieni wrzucanych do ognia przez natchnionych biskupow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.