Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz dla Fostex T50

atmeg

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczne od podstawy czyli sedna ,chce mieć dobry ,super wzmacniacz do tych słuchawek .

Chce go sam polutować . A może i sam skonstruować ?

Kocham te słuchawki ,wiem są lepsze konstrukcje ale chce mieć dobry wzmacniacz dla Fostexa T50 .

--------------------------------------------

Tu uwaga ,w temacie dopuszczam zapodawanie muzyki bez limitów ?

https://www.audiostereo.pl/topic/143882-wzmacniacz-dla-fostex-t50/

Wiem ,niełatwy temat.

pisząc wcześniej iż "sa lepsze konstrukcje " miałem na myśli oczywiście inne konstrukcje słuchawek.

Ale ich nie kupie na razie ,zakochałem się w tanich Fostexach.

dla osób mniej rozeznanych w tych słuchawkowych tematach .

Fostexy T50 sa to słuchawki z przetwornikami tak zwanymi Planarnymi , prosto pisząc maja inne przetworniki niż większość słuchawek .I tu ich zaletyi problemy.

Oczywiście działają pod laptopem ale chodzi o wydobycie ich możliwości .To tak dla wytłumaczenia poco taki temat :).

temat nie jest obliczony na chwile .

po prostu będzie trwał….do skutku czyli powstania fajnego wzmacniacza albo do porażki ….Ta ,porażki są realne.

Tu info , Jestem elektronikiem ,nie znosze teorii ,obliczeń itp. .Preferuje praktyczne testowanie układów w realnym środowisku.

Główne założenia .

1 rzetelne brzmienie bez zadeć w strone wybitnego audio.

2 Moc ,aby można podkręcić cisze .No spora moc .Duża .żadnego tam szemrania w fotelu po nocach.

3.Muzykalność .cokolwiek to znaczy a znaczy aby nie było czegoś w brzmieniu co psuje nastrój.

inne typu balans tonalny itp. to wyjdzie w praniu .

1 minutę temu, JanF napisał:

Jako praktyk doktor, chciałbym spytać się Szanownego Pana, gdzie Pana swędzi i kiedy się Pan kąpał ostatni raz?

Powiem panu w zaufaniu iż marzy mi się dobry dźwięk ,ale Pan tego nie zauważy .Bo pan ma inne marzenia .

chce to słuchać ale 2 razy lepiej :).

26 minut temu, JanF napisał:

Jako praktyk doktor, chciałbym spytać się Szanownego Pana, gdzie Pana swędzi i kiedy się Pan kąpał ostatni raz?

Alternatywna odpowiedz .Jesteś obecnie zagubiony ale to minie ,Twoja złość na świat przeminie jeśli zaczniesz rozmawiać bez obawy .

jesteś poraniony ,nie szukaj lekarstwa w ataku …..szukaj kontaktu ,koleżeństwa ,itp. 

Gość JanF

(Konto usunięte)

Polecam zdecydowanie poniższy schemat:
http://skarabo.net/sid-22-hybryda.htm

Jest to hybryda z lampą w stopniu napięciowym  i tranzystorami na końcu. Ma ciekawie rozwiązane grzanie lampy ECC88, prąd grzania pobierany jest z biasu tranzystorów. Robiłem ten układ w 2012 roku i byłem pod wrażeniem jakości jego grania, obiecałem sobie, że do niego wrócę. Dobrze się stało, że nie wróciłem, bo bym tylko powielił schemat - teraz jestem w stanie wycisnąć z tej topologii maksa, hi-fi na pewno, prawie że hi-end !!! (że powiem tak nieskromnie, proszę wybaczyć, muszę się zmotywować do roboty)

Co do dźwięku, to dodam, że granie było ostre, szczegółowe i detaliczne, prawdziwy tranzystor z lampowymi atrybutami serwowanego grania! Miałem potem  czyste lampowe wzmacniacze słuchawkowe na różnych lampach i brakowało mi tego 'haratania w gałę', jak to mówią zawodowcy o dobrym, czystym trunku.  

Mam pocynowane PCB z pierwszej edycji, jeśli się znajdzie do niej odpowiednio duże radiatory (większe ze dwa razy, niż w oryginale), to można jej użyć.

Może taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolega pkrecz popełnił własną wersję:

Ukryta Zawartość

kurcze jest tyle fajnych konstrukcji do sprawdzenia ,odsłuchania ….

jako podstawe musze uruchomić ,włożyć w obudowę jeden z lepszych wzmacniaczy słuchawkowych jakie były sklecone tu na forum.kilka lat temu.nie pamiętam jak się to nazywało ale mam złożoną płyte z tego forumowego projektu …..a był to zacny projekt.

Oczywiście gadamy o wzmakach tranzystorowych .Lampy to inna liga .

Ta ,niby ten temat jest z małym sensem ale nie dla ludzi co mają te Fosteksy .

świetne słuchawki ale potrzebują mocy i pasma .

filmik dla ludzi w temacie ...

Jeden z naj wspanialszych instrumentów wszech czasów 

tak jak potrafią brzmieć instrumenty tak tez potrafią brzmieć słuchawki a zwłaszcza te specjalne .Bo te Foxeksy są specjalne .

98% niema pojęcia czym sa te Fostexy T50.

generalnie słuchawki planarne zaczęły być wyznacznikiem najwyższej jakości dzwieku i firmy zaczęły windować ceny do niebotycznych poziomów ….

Aż tu stara mega ,japonska firma .postanowiła odnowić swoją starą serje słuchawek :)nie dość że bardzo dobrych to jeszcze w normalnych cenach i tu zonk dla wszystkich .

tak ,dokładnie zonk dla wszystkich czerpiących zyski z drogich produktów .Nikt z nich nie powie tobie abyś kupił Fostexa !

Nikt.

To chyba jest trochę tak że słuchawki planarne wymagają wydajnego prądowo wzmacniacza i nijak się wpisują w trend słuchawek przenośnych BT które grają na 1 ładowaniu 20h. Raczej tutaj upatrywałbym się ich małego sukcesu rynkowego.

Od 2 lat słucham słuchawek ortodynamicznych na chińskim klonie Nelsona Pass'a Zen. Pozdrawiam.

taa…. Przepraszam czytelników którzy myśleli iż w tym temacie od razu może pojawić się jakaś konstrukcja .

Niedroga konstrukcja DiY. Ale to nie do końca tak jest .Chociaż Ja szukam ciągle to na tym forum

To na tym forum była konstrukcja ,nawet realizowana w formie forumowego zamówienia z wieloma uczestnikami .

I ta konstrukcja podchodzi pod wymogi takich planarów .Może to znajde …..

"

Wzmacniacz słuchawkowy ze sprzężeniem prądowym Knutt H. Nygaard - HDP01

"

Tak to była ta konstrukcja .Z tego co pamiętam wszyscy albo przaktycznie wszyscy uczestnicy którzy uruchomili układ byli bardzo zadowoleni .

Dlaczego ten wzmacniacz pod planary ,bowiem miał bardzo silną końcówke mocy .

wzmacniacz lączył dwie kwestie ,finezyjny i dokładny układ wejściowy z silną końcowką mocy.

Dziekuje wszystkim którzy wnosza coś wartościowego w ten nie HigEndowy temat:).

No wiadomo wszystkim iż te Fostexy w oczach recenzentów są poza pierwszą ligą .Ale mnie to cieszy ?

Bo można dostać dobry dźwięk bez tej całej otoczki ….

Co do muzy .Nie szkodzi że to dział elektroniczny ,bez Muzy nie istniał by ...

uwielbiam takie niszowe muzykowanie .

Kiedyś dawno temu przeczytałem pewne zdanie o brzmieniu słuchawek z przetwornikami planarnymi ...

Brzmiało mniej więcej tak . Są to słuchawki w których instrumenty brzmią tak jak w naturze .

O ile dobrze pamiętam (z sewisówek) to dziurki  słuchawkowe profesjonalnych urządzeń Fostexa napędza LM386 -nie mylić z LM3886.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaryzykowałbym hybrydę PreLampowy + bufor Szekeres proponowany przez JanF

Ukryta Zawartość

Od lat planuję przetestować podobne rozwiązanie z moimi słuchawkami Fostex T50mk2 i T20mk3  ale jeszcze się nie zebrałem by to w końcu polutować..

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.