Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Contour 30 - najlepiej wydane 30kzł ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, to wszystko zrozumielismy, ale to nie zmienia wplywu wielkosci pomieszczenia na dac rade“

Mysle ze w dalszym ciagu nie rozumiesz / nie jestes w stanie powiedziec co to znaczy „dac rade“.

Jeden slucha przy przyjemnym, pokojowym poziomie glosnosci 70dB bez oczekiwania najnizszych rejestrow i dla niego taki zestaw „da rade“

Inny przy tym samym ustawieniu daje gazu, oczekuje 95dB z pelnym rozciagnieciem pasma i dla niego taki zestaw nie daje rady

Powyzsze przyklady pokazuja, jak bezsensowne byly by odpowiedzi na Twoje pytanie. To wszystko kwestja osobistych subjektywnych wymagan/oczekiwan

W przypadku doboru glosnikow NIGDY nie zdal bym sie na opinie i zalecenia innych osob. Wierze tylko i wylacznie moim uszom i moim upodobaniom/wymaganiom

Jak lubisz dociazony dźwięk z rozciagnieciem na dole pasma to c20 może być mało:) Ja uzywam contour 30 w 18m2 i mogę powiedzieć, że dają radę:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

PS.

Ciagle spotykam sie z tym tak rozpopularyzowanym tutaj okresleniem „dac rady“ albo „pociagnac“, ale mimo usilnych prob i zapytan, jakos zadna z osob, uzywajacych te zwroty, nie byla w stanie napisac, co to wlasciwie znaczy. Kazdy pisze o „dac rady“ a nikt nie wie co to jest

Czy to co ja mam na mysli piszac „dac rady“ jest to samo, co ty masz na mysli?

Przy 30m2 osobiście wybrałbym kolumny podłogowe.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

ja bym zawsze wybral kolumny podlogowe, a jesli lubisz pelny swobodny bas, to tym bardziej (szczegolnie jesli finansowo mozesz sobie na to pozwolic)

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Mam na myśli czy monitory będą w stanie zagrać basowo i metraż im nie przeszkodzi. Nie słucham głośno. 

Ja w 34m2 gram na Special 25, i przy cichym słuchaniu bas jest jak z podłogówki 3way, przy głośnym to już jest spora przewaga 3way z 22cm bas SS Revelator vs monitor z 20cm midwoofer 

Godzinę temu, DJ LUCAS napisał:

Na Contoury z drugiej ręki to pewnie zbyt wcześnie. To może s25 ktos chce oddać w dobre ręce? 

Kilka ofert jest na rynku wtórnym w różnych kolorach i różnych seriach produkcyjnych.

Gość

(Konto usunięte)

Trzeba szukać ostatniej wersji z szarym kodem kreskowym i tabliczką z autografem, one maja poprawiona zwrotnice i poza tym, reszta to staroć. 

Ja mam takie dwie pary do sprzedania ze standami 6 obie w cenie 12k do lekkiej negocjacji, zbieram kasiorkę na Confidence 

te czarne ( sprzedawał znajomy ) były w idealnym stanie, a tabliczka z tylu z tego co pamietam właśnie szara była , tylko czy z autografem nie kojarzę 

Ilu ludzi tyle opinii

Są jeszcze takie na ebay w licytacji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale z tego co mówisz tez chyba starsza wersja

Ukryta Zawartość

Ilu ludzi tyle opinii

Gość

(Konto usunięte)
  • Moderatorzy
W dniu 6.01.2020 o 10:26, Jonny napisał:

I co z tego ze miałem bas który wciskał w fotel, S25 maja spójność muzykalność separacje i lokalizacje na poziomie nie osiągalnym w kolumnach 3dr

Bo mają dobrze zrobioną (policzoną) zwornicę. Dobre 3way ma potencjał być lepsze niż dobre 2 way. Natomiast, że dobre 2way (np. S25) są lepsze od wielu przeciętnych 3way to już inna sprawa.

W dniu 6.01.2020 o 20:33, Jonny napisał:

Najzwyczajniej znudził mi się Scan Speak a Credo to wyjątkowo dobre kolumny 3way

S25 to inna bajka, która na dzień dzisiejszy bardzo mi pasuje, chodź już rozglądam się za Confidence 30

A ile masz metrów? C20 zadziwiająco dobrze sobie radzą w pomieszczeniach 20-30m, a są sporo tańsze. 

Wg mnie z obecnie produkowanych, chyba jedne z ciekawszych kolumn dostępnych na rynku. Tyle, że MZ wymagają jednak znacznie lepszego toru niż S25. 

9 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Witam.

Panowie czy Dynaudio Contour 20 w ok 30 m2 dadzą radę ? Odległość od kolumn pewnie ok 2,5 - 2,8 m2.

W 20m one się duszą... 25-30m to wg mnie idealnie.

<edit> (sorry nie dotyczałem... myślałem, że chodzi Ci o Confidence 20 i o nich pisałem. O Conturach nie wiem jak 20ki spiszą się w pomieszczeniu 30m bo ich nie słuchałem w takim. Contur 30 w pokoju 30m pasują optymalnie MZ, ale nie wiem jak Contur 20ki sobie by poradziły... )

Edytowane przez plastik1989

-----------------

2 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Contoury nowe pojawiają się już z drugiej ręki? 

20 rzadko, 30 chyba jeszcze rzadziej, ja upolowałem w kwietniu 20 ? 

pewnie w niskich zakresach 30tki są nie do pobicia, ale 20tki to też nie są takie małe monitorki do bicia w tym zakresie ? , moje poprzednie podłogówki nie miały takiego zejścia ? 

Edytowane przez m4tech
11 godzin temu, Jonny napisał:

Trzeba szukać ostatniej wersji z szarym kodem kreskowym i tabliczką z autografem, one maja poprawiona zwrotnice i poza tym, reszta to staroć. 

Jonny, nie przesadzaj ?
Staroć to są 30 letnie Sonusy, najstarsze Dynaudio S25 mają 18 lat :)
Dopóki nie porówna się najstarszego modelu (2002) i najmłodszego (2011) ciężko mówić, jakie nastąpiły zmiany.
Wznowienia były dzięki temu, że ludzie pokochali te pierwsze. Harbeth też "ulepszył" swoich kilka modeli (Anniversary) a ja jednak wolę o wiele bardziej te zwykłe. Tak więc staroć nie oznacza nic złego. Sam pewnie chciałbyś mieć taki staroć jak Extremy ? ? Ja tak:)

Edytowane przez Emdester
Gość

(Konto usunięte)
56 minut temu, Emdester napisał:

Sam pewnie chciałbyś mieć taki staroć jak Extremy ? ? Ja tak:)

Masz rację, ale nie w cenie 40k Dlatego S25 to okazja mz. 

16 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Contoury nowe pojawiają się już z drugiej ręki? 

Tu masz demo 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 hours ago, Silver_85 said:

Tu masz demo 

Ukryta Zawartość

Dziękuję. Bardzo mi się podobają ale cena niekoniecznie. Chyba będę musiał poczekać jak ktoś będzie chciał się z nimi rozstać. 

Ukryta Zawartość

Dziękuję. Bardzo mi się podobają ale cena niekoniecznie. Chyba będę musiał poczekać jak ktoś będzie chciał się z nimi rozstać. 
Najnowsza seria contour i confidence jest dosyć nowa. Trzeba jeszcze trochę poczekać na więcej używek w ogloszeniach w lepszych cenach.

Można tylko żałować dlaczego Dynaudio nie sprzedaje samych przetworników dla DIYchłopców.

Podobnie jak B&W

Ale mozna je dostac w dzialce Car Audio (de facto bardzo podobne) i na tej bazie zbudowac znakomite zestowy glosnikowe Domestic Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /esotar

Mialem je w poprzednim Volvo XC90 i byly super

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minutes ago, DJ LUCAS said:

Na Ebay  są  białe  za jakies 18,500zl,

Z tym dynaudio do car audio to tak nie di konca. Mogą brzmiec inaczej. Car audio ma inne membrany zapewne lub ew te same ale wzmacniane, impregnowane a to wpływa na brzmienie. W aucie masz zmienne warunki od minus ileś tam do plus nawet 50 w słońcu. Wilgoć itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi